Blog
Bazı insanlar yiyeceklere karşı olumsuz reaksiyonlar yaşar. Belirtilerinize neden olan yiyecekleri bulmak bazı kişiler için kolay olabilirken, diğerleri için oldukça zor olabilir; bu, belirtilerin ne olduğuna, yiyeceği yedikten sonra ne kadar hızlı ortaya çıktığına ve hangi yiyeceğin (veya yiyeceklerin) sorun yarattığına bağlıdır.
Gıda intoleransları teşhis etmek zaman alabilir. Hayatı tehdit etmese de gıda intoleransı mağduru kişiyi son derece rahatsız edebilir ve iş ile sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyebilir. Devam eden belirtiler, kişinin kendini hiç iyileşmeyecek gibi hissetmesine neden olarak psikolojik etkilere yol açabilir. Gıda intoleransı reaksiyonları, gıda alerjisi gibi IgE antikorlarını veya bağışıklık sistemini içermez.
Gıda intoleransı mekanizmalarının çoğu belirsizdir. Reaksiyonlar genellikle gecikmeli olur, yiyeceği yedikten birkaç saat sonra ve bazen birkaç gün sonra ortaya çıkar. Bu reaksiyonların neden olduğu belirtiler genellikle bağırsak belirtileri gibi şişkinlik, ishal, kabızlık ve IBS, cilt sorunları gibi egzama ve eklem ağrılarıdır.
Gıda İntoleransı Nedir?
Bazı insanlar yiyeceklere karşı olumsuz reaksiyonlar yaşar. Belirtilerinize neden olan yiyecekleri bulmak bazı kişiler için kolay olabilirken, diğerleri için oldukça zor olabilir; bu, belirtilerin ne olduğuna, yiyeceği yedikten sonra ne kadar hızlı ortaya çıktığına ve hangi yiyeceğin (veya yiyeceklerin) sorun yarattığına bağlıdır.
Gıda intoleransları teşhis etmek zaman alabilir. Hayatı tehdit etmese de, gıda intoleransı mağduru kişiyi son derece rahatsız edebilir ve iş ile sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyebilir.
Yiyecek yedikten sonra ve belirtiler yaşandığında tutulan bir yiyecek ve belirti günlüğü, desenleri ortaya çıkarmak ve şüpheli yiyecekle ilgili reaksiyonları ve tekrarlanabilirliği vurgulamak için faydalı bir yol olabilir.
Gıda İntoleransının Belirtileri
Gıda intoleransının neden olabileceği birçok olası belirti vardır. Şüphelenilen yiyecek türüne bağlı olarak olası belirti aralığı değişir. Bu belirtiler, yiyeceğin sorun olmadığı diğer durumlarda da yaşanabilir, bu yüzden her zaman bir sağlık uzmanıyla tartışılmalıdır. Belirtiler yaygın olarak sindirim, cilt ve solunum sistemlerini etkiler.
Gıda İntoleransının Teşhisi
Belirtilerinize bir yiyeceğin neden olduğundan şüpheleniyorsanız, o yiyeceği kaçınmak ve bir sağlık uzmanıyla tartışmak önemlidir; onlar ayrıntılı bir hasta öyküsü alır ve deneme eliminasyon ve yeniden tanıtma gerekip gerekmediğine karar verir. Gıda intoleransı teşhisi için kullanılan testler, örneğin kan testi yoktur. IgE aracılı olmayan bir gıda alerjisinden şüpheleniliyorsa, genellikle 2-6 haftalık bir deneme eliminasyonu önerilir.
Gıda intoleransları teşhis etmek zaman alabilir. Hayatı tehdit etmese de, gıda intoleransı mağduru kişiyi son derece rahatsız edebilir ve iş ile sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyebilir.
Yiyecek yedikten sonra ve belirtiler yaşandığında tutulan bir yiyecek ve belirti günlüğü, desenleri ortaya çıkarmak ve şüpheli yiyecekle ilgili reaksiyonları ve tekrarlanabilirliği vurgulamak için faydalı bir yol olabilir.
Yaygın Gıda İntoleransları
Gıda alerjisinden daha yaygın olarak insanları etkileyen birçok farklı gıda intoleransı türü vardır. Yiyeceklere karşı tüm reaksiyonların gıda alerjisinden kaynaklanmadığını anlamak önemlidir. Yaygın gıda intoleransı türleri arasında laktoz, gluten, gıda katkı maddeleri ve kimyasallara tepki vermek yer alır.
Histamin İntoleransı
Histamin, tiramin ve fenil etilamin, belirli yiyeceklerde doğal olarak bulunan vazoaktif aminlerdir (Biyojenik Aminler olarak da bilinir). Histamin intoleransına neden olabilecek yüksek histaminli yiyecekler arasında şarap ve peynir yer alır.
Histamin İntoleransının Belirtileri
Çoğu insan normal bir diyette bulunan miktarları tolere eder. Ancak bazı insanlar, sindirim sistemlerinde onları parçalama yeteneğinin azalması nedeniyle normal vazoaktif amin seviyelerine karşı belirtiler yaşayabilir. Histamin intoleransı belirtileri şunlardır:
- Baş ağrıları
- Döküntüler, kızarıklık
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı
- İshal, bulantı veya kusma
- Belirtiler yemekten 30 dakika veya daha uzun süre sonra ortaya çıkabilir ve tolerans seviyesi kişiden kişiye değişir.
Histamin İntoleransının Tedavisi
Gıda alerjisi veya diğer nedenler dışlandıktan sonra, histamin intoleransı belirtilerine vazoaktif aminlerin neden olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, onları 2-4 hafta boyunca kaçınmayı denemektir. Belirtiler, yiyecek ve belirti günlüğü tutarak izlenmelidir; ardından yiyecekleri gradually yeniden tanıtarak ne kadar tolere edilebileceğini ve ne sıklıkta görülebilir.
Vazoaktif Amin duyarlılığını teşhis etmek için güvenilir testler yoktur. Gerçek gıda alerjileri, diyetle deney yapmadan önce deneyimli bir klinisyen tarafından dışlanmalıdır.
Long COVID ve Düşük Histamin Diyeti
Düşük histamin diyeti, Long COVID yönetiminde potansiyel bir tedavi olarak önerilmiştir. Ancak, bu iddiayı destekleyen sınırlı kanıt vardır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulur, bu nedenle bu yaklaşım şu anda önerilmemektedir.
Histamin birçok yiyecekte doğal olarak bulunur ve düşük histamin diyeti potansiyel olarak çok kısıtlayıcı olabilir, doğru desteklenmezse beslenme eksikliklerine yol açabilir.
Sonuç
Düşük histamin diyetinin etkilerini keşfetmek için daha fazla araştırma gereklidir. Bu nedenle diyet, Long COVID yönetiminde şu anda önerilmemektedir.
Laktoz İntoleransı
Bu, laktaz enziminin düşük seviyeleri nedeniyle laktozu (süt şekeri) sindirememe kaynaklı yaygın bir rahatsızlıktır. Laktoz, memelilerin (örneğin insanlar, inekler, keçiler) sütünde ve süt ürünlerinde ana şekerdir. Laktoz intoleransı sıklıkla süt alerjisiyle karıştırılır, ancak bu bir alerji DEĞİLDİR.
Laktoz İntoleransının Belirtileri
Laktoz intoleransı belirtileri şunlardır:
- İshal
- Şişkinlik
- Gaz (rüzgar)
- Karın ağrısı veya rahatsızlığı
- Bebek kolik
- Ve daha az yaygın olarak, kabızlık ve bulantıya neden olabilir.
Laktoz İntoleransının Tedavisi
Laktoz intoleransı, düşük laktoz diyeti izlenerek tedavi edilir. Laktoz intoleransı olan çoğu çocuk ve yetişkin, yiyeceklerde küçük miktarda laktozu tolere edebilir. Laktoz, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen bir prebiyotik olarak davranabilir ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini iyileştirebilir, bu yüzden mümkünse dahil etmeye çalışın.
Keçi, koyun ve diğer hayvan sütleri laktoz intoleransı için uygun değildir, çünkü laktoz tüm memeli sütlerinde ana şekerdir.
Gluten İntoleransı / Gluten Hassasiyeti
Gluten intoleransı nispeten yeni tanınan bir durumdur, ancak var olup olmadığı ve glutenin mi yoksa buğdayda bulunan başka bir proteinin mi neden olduğu konusunda hala çok tartışma vardır. Bu bir intolerans mı yoksa bağışıklık sisteminin mi dahil olduğu belirsizdir ve ömür boyu mu yoksa geçici bir durum mu olduğu da belirsizdir.
Bağırsak Fermentasyonu Nedeniyle İntolerans
Birçok insan buğday yedikten sonra şişkinlik, gaz, gürültü ve karın ağrısı gibi IBS tipi belirtiler yaşar ve bu, buğday, arpa ve çavdarda bulunan ‘fruktanlar’ olarak bilinen fermente edilebilir karbonhidrat nedeniyle olabilir. Bağışıklık sistemi dahil değildir ve belirtiler, büyük bağırsaktaki bakterilerin zayıf emilen fruktanları fermente etmesiyle oluşur. IBS veya bağırsak fermentasyonu yaşayan hastalar, fermente edilebilir yiyecekleri diyetten çıkaran ‘Düşük FODMAP’ Diyeti konusunda onları yönlendirebilecek bir uzman diyetisyene yönlendirilmelidir; bu, fruktanları içerir.
Gluten İntoleransının Belirtileri
Hastalar yaygın olarak buğday yemeye yanıt olarak karışık belirtiler bildirir; bunlar şunlardır:
- Karın ağrısı
- Bağırsak alışkanlığında değişiklik
- Şişkinlik
- Bulantı
- Reflü
Ancak gluten intoleransı ayrıca bağırsak dışı belirtilerle ilişkilendirilir; bunlar şunlardır:
- Bulanık zihin
- Eklem ağrıları
- Yorgunluk
- Depresyon
- Baş ağrıları
- Anksiyete
- Genel iyi olmama hali
Gluten İntoleransının Tedavisi
Şu anda gluten intoleransı için test yoktur ve teşhis, çölyak hastalığı ve buğday alerjisini dışlayarak ve belirtilerin çözülüp çözülmediğini görmek için buğday eliminasyonu kullanarak yapılır, ardından belirtilerin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemek için buğday yeniden tanıtılır. Hastalar, uygun diyet rejimi konusunda onları yönlendirebilecek bir uzman diyetisyene yönlendirilmelidir.
Ne yazık ki bu tür reaksiyon için testler yardımcı değildir, bu yüzden teşhis, belirtiler öyküsü kombinasyonu ve dışlama ve yeniden tanıtma denemesi kullanılarak yapılır.
Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı, gluten yediğinizde bağışıklık sisteminizin kendi dokularınıza saldırması durumudur. Bu, ince bağırsağınıza zarar verir ve besinleri alamamanıza neden olur.
Çölyak hastalığı, 3 tür tahılda bulunan diyet proteini gluten’e karşı olumsuz reaksiyondan kaynaklanır:
- Buğday
- Arpa
- Çavdar
Gluten, bu tahılları içeren herhangi bir yiyecekte bulunur; bunlar şunlardır:
- Makarna
- Kekler
- Kahvaltı gevrekleri
- Çoğu tür ekmek
- Belirli tür soslar
- Bazı hazır yemekler
Ayrıca, çoğu bira arpandan yapılır.
Çölyak Hastalığının Belirtileri
Gluten içeren yiyecekler yemek, şu gibi bağırsak belirtilerini tetikleyebilir:
- Özellikle kötü kokulu ishal
- Karın ağrıları
- Şişkinlik ve gaz çıkarma (flatulans)
- Hazımsızlık
- Kabızlık
Çölyak hastalığı ayrıca daha genel belirtilere neden olabilir; bunlar şunlardır:
- Yorgunluk (yiyecekten yeterince besin alamama sonucu malnütrisyon)
- İstem dışı kilo kaybı
- Kaşıntılı döküntü
- Hamile kalmada sorunlar (infertilite)
- Koordinasyon, denge ve konuşmayı etkileyen bozukluklar (ataksi)
Çölyak hastalığı olan çocuklar beklenen hızda büyümeyebilir ve gecikmiş ergenlik yaşayabilir.
Çölyak Hastalığının Tedavisi
Çölyak hastalığının tedavisi yoktur, ancak glutensiz diyet izlemek belirtileri kontrol etmeye ve durumun uzun vadeli komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olmalıdır.
Hafif belirtileriniz olsa bile, diyetinizi değiştirmek önerilir çünkü gluten yemeye devam etmek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Belirgin belirtileriniz olmasa bile testler çölyak hastalığının bir derece olduğunu gösteriyorsa da bu geçerlidir.
Glutensiz diyetinizin sağlıklı ve dengeli olduğundan emin olmak önemlidir. Son yıllarda mevcut glutensiz yiyeceklerin aralığındaki artış hem sağlıklı hem de çeşitli bir glutensiz diyet yemeyi mümkün kılmıştır.
Uzman Tavsiyesi
Diyetisyen (yiyecek ve beslenme uzmanı), şüpheli gıda intoleransı konusunda endişeli olanlar veya yiyecek kaçınma ve ikame konusunda diyet tavsiyesine ihtiyaç duyanlar için faydalı bir kaynaktır. Birkaç yiyeceği gereksiz yere dışlamak, diyetin kısıtlı olmasına ve önemli besinlerden yoksun kalmasına neden olabilir. Diyet öyküsü alındıktan sonra bir yiyecek veya gıda katkı maddesi tanımlanırsa, bir diyetisyen, gerekirse eliminasyon ve yeniden tanıtma diyeti konusunda rehberlik edebilir.
Eliminasyon diyetleri, şüpheli yiyeceği belirli bir süre diyetten çıkarmayı içerir; belirtilerin iyileşip iyileşmediğini görmek için. Yiyecek etiketlerini okumak, yiyeceğin kaçınıldığından emin olmak için önemli bir parçadır çünkü bazı yiyecekler her zaman bariz bir bileşen değildir. Eliminasyon diyeti sırasında, genellikle 4 hafta, şüpheli yiyeceğin diyetten çıkarılmasının yardımcı olup olmadığını bilmek için yeterlidir. Bu süreden sonra yiyeceğin yeniden tanıtılması, belirtilerin yeniden tetiklenip tetiklenmediğini doğrulamak için önerilir ve gıda intoleransı teşhisi bu şekilde yapılır.
Kaynak:Allergy vs Intolerance | Allergy UK | National Charity
Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.
Hakkında Ethic Water
Ethic Water, su arıtma teknolojileri alanında yıllara dayanan tecrübesiyle hizmet veren güvenilir ve uzman bir firmadır. Temiz ve sağlıklı suya erişimi herkes için mümkün kılma misyonuyla yola çıkan Ethic Water; su arıtma cihazları, içme suyu kalitesi ve suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında güncel ve bilimsel içerikler üretmektedir. Yayınladığı blog yazılarında, hakemli akademik dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalardan alıntılar ve güncel literatür taramaları kullanarak bilgi sunmaya özen gösterir. Profesyonel teknik kadrosu ve etik hizmet anlayışıyla müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunan Ethic Water, suyun yaşam için taşıdığı önemi anlatan bilgilendirici blog yazılarıyla da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Ethic Water tarafından yazılan tüm gönderileri görüntüleBenzer Gönderiler
Gaz Çıkarırken Neden Yanma Hissi Olur? – SICAK GAZ
Alerji İlaçları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gıda Alerjisi Testi ve Teşhisi: Hangi Test, Ne Zaman Yapılmalı?
Buğdaya Karşı Gelişen Reaksiyonlar: Alerji, İntolerans ve Çölyak
Yetişkinlerde İnek Sütü Alerjisi
Bebeklerde ve Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi
Sülfitler Nedir ve Astım Belirtilerini Tetikler mi? 🍇
Sülfitler ve Solunum Yolu Belirtileri
Bazı insanlar yiyeceklere karşı olumsuz reaksiyonlar yaşar. Belirtilerinize neden olan yiyecekleri bulmak bazı kişiler için kolay olabilirken, diğerleri için oldukça zor olabilir; bu, belirtilerin ne olduğuna, yiyeceği yedikten sonra ne kadar hızlı ortaya çıktığına ve hangi yiyeceğin (veya yiyeceklerin) sorun yarattığına bağlıdır.
Gıda intoleransları teşhis etmek zaman alabilir. Hayatı tehdit etmese de gıda intoleransı mağduru kişiyi son derece rahatsız edebilir ve iş ile sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyebilir. Devam eden belirtiler, kişinin kendini hiç iyileşmeyecek gibi hissetmesine neden olarak psikolojik etkilere yol açabilir. Gıda intoleransı reaksiyonları, gıda alerjisi gibi IgE antikorlarını veya bağışıklık sistemini içermez.
Gıda intoleransı mekanizmalarının çoğu belirsizdir. Reaksiyonlar genellikle gecikmeli olur, yiyeceği yedikten birkaç saat sonra ve bazen birkaç gün sonra ortaya çıkar. Bu reaksiyonların neden olduğu belirtiler genellikle bağırsak belirtileri gibi şişkinlik, ishal, kabızlık ve IBS, cilt sorunları gibi egzama ve eklem ağrılarıdır.
Gıda İntoleransı Nedir?
Bazı insanlar yiyeceklere karşı olumsuz reaksiyonlar yaşar. Belirtilerinize neden olan yiyecekleri bulmak bazı kişiler için kolay olabilirken, diğerleri için oldukça zor olabilir; bu, belirtilerin ne olduğuna, yiyeceği yedikten sonra ne kadar hızlı ortaya çıktığına ve hangi yiyeceğin (veya yiyeceklerin) sorun yarattığına bağlıdır.
Gıda intoleransları teşhis etmek zaman alabilir. Hayatı tehdit etmese de, gıda intoleransı mağduru kişiyi son derece rahatsız edebilir ve iş ile sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyebilir.
Yiyecek yedikten sonra ve belirtiler yaşandığında tutulan bir yiyecek ve belirti günlüğü, desenleri ortaya çıkarmak ve şüpheli yiyecekle ilgili reaksiyonları ve tekrarlanabilirliği vurgulamak için faydalı bir yol olabilir.
Gıda İntoleransının Belirtileri
Gıda intoleransının neden olabileceği birçok olası belirti vardır. Şüphelenilen yiyecek türüne bağlı olarak olası belirti aralığı değişir. Bu belirtiler, yiyeceğin sorun olmadığı diğer durumlarda da yaşanabilir, bu yüzden her zaman bir sağlık uzmanıyla tartışılmalıdır. Belirtiler yaygın olarak sindirim, cilt ve solunum sistemlerini etkiler.
Gıda İntoleransının Teşhisi
Belirtilerinize bir yiyeceğin neden olduğundan şüpheleniyorsanız, o yiyeceği kaçınmak ve bir sağlık uzmanıyla tartışmak önemlidir; onlar ayrıntılı bir hasta öyküsü alır ve deneme eliminasyon ve yeniden tanıtma gerekip gerekmediğine karar verir. Gıda intoleransı teşhisi için kullanılan testler, örneğin kan testi yoktur. IgE aracılı olmayan bir gıda alerjisinden şüpheleniliyorsa, genellikle 2-6 haftalık bir deneme eliminasyonu önerilir.
Gıda intoleransları teşhis etmek zaman alabilir. Hayatı tehdit etmese de, gıda intoleransı mağduru kişiyi son derece rahatsız edebilir ve iş ile sosyal hayatını büyük ölçüde etkileyebilir.
Yiyecek yedikten sonra ve belirtiler yaşandığında tutulan bir yiyecek ve belirti günlüğü, desenleri ortaya çıkarmak ve şüpheli yiyecekle ilgili reaksiyonları ve tekrarlanabilirliği vurgulamak için faydalı bir yol olabilir.
Yaygın Gıda İntoleransları
Gıda alerjisinden daha yaygın olarak insanları etkileyen birçok farklı gıda intoleransı türü vardır. Yiyeceklere karşı tüm reaksiyonların gıda alerjisinden kaynaklanmadığını anlamak önemlidir. Yaygın gıda intoleransı türleri arasında laktoz, gluten, gıda katkı maddeleri ve kimyasallara tepki vermek yer alır.
Histamin İntoleransı
Histamin, tiramin ve fenil etilamin, belirli yiyeceklerde doğal olarak bulunan vazoaktif aminlerdir (Biyojenik Aminler olarak da bilinir). Histamin intoleransına neden olabilecek yüksek histaminli yiyecekler arasında şarap ve peynir yer alır.
Histamin İntoleransının Belirtileri
Çoğu insan normal bir diyette bulunan miktarları tolere eder. Ancak bazı insanlar, sindirim sistemlerinde onları parçalama yeteneğinin azalması nedeniyle normal vazoaktif amin seviyelerine karşı belirtiler yaşayabilir. Histamin intoleransı belirtileri şunlardır:
- Baş ağrıları
- Döküntüler, kızarıklık
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı
- İshal, bulantı veya kusma
- Belirtiler yemekten 30 dakika veya daha uzun süre sonra ortaya çıkabilir ve tolerans seviyesi kişiden kişiye değişir.
Histamin İntoleransının Tedavisi
Gıda alerjisi veya diğer nedenler dışlandıktan sonra, histamin intoleransı belirtilerine vazoaktif aminlerin neden olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, onları 2-4 hafta boyunca kaçınmayı denemektir. Belirtiler, yiyecek ve belirti günlüğü tutarak izlenmelidir; ardından yiyecekleri gradually yeniden tanıtarak ne kadar tolere edilebileceğini ve ne sıklıkta görülebilir.
Vazoaktif Amin duyarlılığını teşhis etmek için güvenilir testler yoktur. Gerçek gıda alerjileri, diyetle deney yapmadan önce deneyimli bir klinisyen tarafından dışlanmalıdır.
Long COVID ve Düşük Histamin Diyeti
Düşük histamin diyeti, Long COVID yönetiminde potansiyel bir tedavi olarak önerilmiştir. Ancak, bu iddiayı destekleyen sınırlı kanıt vardır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulur, bu nedenle bu yaklaşım şu anda önerilmemektedir.
Histamin birçok yiyecekte doğal olarak bulunur ve düşük histamin diyeti potansiyel olarak çok kısıtlayıcı olabilir, doğru desteklenmezse beslenme eksikliklerine yol açabilir.
Sonuç
Düşük histamin diyetinin etkilerini keşfetmek için daha fazla araştırma gereklidir. Bu nedenle diyet, Long COVID yönetiminde şu anda önerilmemektedir.
Laktoz İntoleransı
Bu, laktaz enziminin düşük seviyeleri nedeniyle laktozu (süt şekeri) sindirememe kaynaklı yaygın bir rahatsızlıktır. Laktoz, memelilerin (örneğin insanlar, inekler, keçiler) sütünde ve süt ürünlerinde ana şekerdir. Laktoz intoleransı sıklıkla süt alerjisiyle karıştırılır, ancak bu bir alerji DEĞİLDİR.
Laktoz İntoleransının Belirtileri
Laktoz intoleransı belirtileri şunlardır:
- İshal
- Şişkinlik
- Gaz (rüzgar)
- Karın ağrısı veya rahatsızlığı
- Bebek kolik
- Ve daha az yaygın olarak, kabızlık ve bulantıya neden olabilir.
Laktoz İntoleransının Tedavisi
Laktoz intoleransı, düşük laktoz diyeti izlenerek tedavi edilir. Laktoz intoleransı olan çoğu çocuk ve yetişkin, yiyeceklerde küçük miktarda laktozu tolere edebilir. Laktoz, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen bir prebiyotik olarak davranabilir ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini iyileştirebilir, bu yüzden mümkünse dahil etmeye çalışın.
Keçi, koyun ve diğer hayvan sütleri laktoz intoleransı için uygun değildir, çünkü laktoz tüm memeli sütlerinde ana şekerdir.
Gluten İntoleransı / Gluten Hassasiyeti
Gluten intoleransı nispeten yeni tanınan bir durumdur, ancak var olup olmadığı ve glutenin mi yoksa buğdayda bulunan başka bir proteinin mi neden olduğu konusunda hala çok tartışma vardır. Bu bir intolerans mı yoksa bağışıklık sisteminin mi dahil olduğu belirsizdir ve ömür boyu mu yoksa geçici bir durum mu olduğu da belirsizdir.
Bağırsak Fermentasyonu Nedeniyle İntolerans
Birçok insan buğday yedikten sonra şişkinlik, gaz, gürültü ve karın ağrısı gibi IBS tipi belirtiler yaşar ve bu, buğday, arpa ve çavdarda bulunan ‘fruktanlar’ olarak bilinen fermente edilebilir karbonhidrat nedeniyle olabilir. Bağışıklık sistemi dahil değildir ve belirtiler, büyük bağırsaktaki bakterilerin zayıf emilen fruktanları fermente etmesiyle oluşur. IBS veya bağırsak fermentasyonu yaşayan hastalar, fermente edilebilir yiyecekleri diyetten çıkaran ‘Düşük FODMAP’ Diyeti konusunda onları yönlendirebilecek bir uzman diyetisyene yönlendirilmelidir; bu, fruktanları içerir.
Gluten İntoleransının Belirtileri
Hastalar yaygın olarak buğday yemeye yanıt olarak karışık belirtiler bildirir; bunlar şunlardır:
- Karın ağrısı
- Bağırsak alışkanlığında değişiklik
- Şişkinlik
- Bulantı
- Reflü
Ancak gluten intoleransı ayrıca bağırsak dışı belirtilerle ilişkilendirilir; bunlar şunlardır:
- Bulanık zihin
- Eklem ağrıları
- Yorgunluk
- Depresyon
- Baş ağrıları
- Anksiyete
- Genel iyi olmama hali
Gluten İntoleransının Tedavisi
Şu anda gluten intoleransı için test yoktur ve teşhis, çölyak hastalığı ve buğday alerjisini dışlayarak ve belirtilerin çözülüp çözülmediğini görmek için buğday eliminasyonu kullanarak yapılır, ardından belirtilerin yeniden ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemek için buğday yeniden tanıtılır. Hastalar, uygun diyet rejimi konusunda onları yönlendirebilecek bir uzman diyetisyene yönlendirilmelidir.
Ne yazık ki bu tür reaksiyon için testler yardımcı değildir, bu yüzden teşhis, belirtiler öyküsü kombinasyonu ve dışlama ve yeniden tanıtma denemesi kullanılarak yapılır.
Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı, gluten yediğinizde bağışıklık sisteminizin kendi dokularınıza saldırması durumudur. Bu, ince bağırsağınıza zarar verir ve besinleri alamamanıza neden olur.
Çölyak hastalığı, 3 tür tahılda bulunan diyet proteini gluten’e karşı olumsuz reaksiyondan kaynaklanır:
- Buğday
- Arpa
- Çavdar
Gluten, bu tahılları içeren herhangi bir yiyecekte bulunur; bunlar şunlardır:
- Makarna
- Kekler
- Kahvaltı gevrekleri
- Çoğu tür ekmek
- Belirli tür soslar
- Bazı hazır yemekler
Ayrıca, çoğu bira arpandan yapılır.
Çölyak Hastalığının Belirtileri
Gluten içeren yiyecekler yemek, şu gibi bağırsak belirtilerini tetikleyebilir:
- Özellikle kötü kokulu ishal
- Karın ağrıları
- Şişkinlik ve gaz çıkarma (flatulans)
- Hazımsızlık
- Kabızlık
Çölyak hastalığı ayrıca daha genel belirtilere neden olabilir; bunlar şunlardır:
- Yorgunluk (yiyecekten yeterince besin alamama sonucu malnütrisyon)
- İstem dışı kilo kaybı
- Kaşıntılı döküntü
- Hamile kalmada sorunlar (infertilite)
- Koordinasyon, denge ve konuşmayı etkileyen bozukluklar (ataksi)
Çölyak hastalığı olan çocuklar beklenen hızda büyümeyebilir ve gecikmiş ergenlik yaşayabilir.
Çölyak Hastalığının Tedavisi
Çölyak hastalığının tedavisi yoktur, ancak glutensiz diyet izlemek belirtileri kontrol etmeye ve durumun uzun vadeli komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olmalıdır.
Hafif belirtileriniz olsa bile, diyetinizi değiştirmek önerilir çünkü gluten yemeye devam etmek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Belirgin belirtileriniz olmasa bile testler çölyak hastalığının bir derece olduğunu gösteriyorsa da bu geçerlidir.
Glutensiz diyetinizin sağlıklı ve dengeli olduğundan emin olmak önemlidir. Son yıllarda mevcut glutensiz yiyeceklerin aralığındaki artış hem sağlıklı hem de çeşitli bir glutensiz diyet yemeyi mümkün kılmıştır.
Uzman Tavsiyesi
Diyetisyen (yiyecek ve beslenme uzmanı), şüpheli gıda intoleransı konusunda endişeli olanlar veya yiyecek kaçınma ve ikame konusunda diyet tavsiyesine ihtiyaç duyanlar için faydalı bir kaynaktır. Birkaç yiyeceği gereksiz yere dışlamak, diyetin kısıtlı olmasına ve önemli besinlerden yoksun kalmasına neden olabilir. Diyet öyküsü alındıktan sonra bir yiyecek veya gıda katkı maddesi tanımlanırsa, bir diyetisyen, gerekirse eliminasyon ve yeniden tanıtma diyeti konusunda rehberlik edebilir.
Eliminasyon diyetleri, şüpheli yiyeceği belirli bir süre diyetten çıkarmayı içerir; belirtilerin iyileşip iyileşmediğini görmek için. Yiyecek etiketlerini okumak, yiyeceğin kaçınıldığından emin olmak için önemli bir parçadır çünkü bazı yiyecekler her zaman bariz bir bileşen değildir. Eliminasyon diyeti sırasında, genellikle 4 hafta, şüpheli yiyeceğin diyetten çıkarılmasının yardımcı olup olmadığını bilmek için yeterlidir. Bu süreden sonra yiyeceğin yeniden tanıtılması, belirtilerin yeniden tetiklenip tetiklenmediğini doğrulamak için önerilir ve gıda intoleransı teşhisi bu şekilde yapılır.
Kaynak:Allergy vs Intolerance | Allergy UK | National Charity
Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.
Hakkında Ethic Water
Ethic Water, su arıtma teknolojileri alanında yıllara dayanan tecrübesiyle hizmet veren güvenilir ve uzman bir firmadır. Temiz ve sağlıklı suya erişimi herkes için mümkün kılma misyonuyla yola çıkan Ethic Water; su arıtma cihazları, içme suyu kalitesi ve suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında güncel ve bilimsel içerikler üretmektedir. Yayınladığı blog yazılarında, hakemli akademik dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalardan alıntılar ve güncel literatür taramaları kullanarak bilgi sunmaya özen gösterir. Profesyonel teknik kadrosu ve etik hizmet anlayışıyla müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunan Ethic Water, suyun yaşam için taşıdığı önemi anlatan bilgilendirici blog yazılarıyla da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Ethic Water tarafından yazılan tüm gönderileri görüntüle