Laktoz İntoleransı Nedir?

0
Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, laktoz (süt şekeri) sindiriminde yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Bu durum, laktoz enzimi olan laktazın düşük seviyelerde olmasından kaynaklanır. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde (örneğin insan, inek, keçi sütünde) bulunan ana şekerdir. Laktoz, bağırsaklardaki laktaz enzimi tarafından sindirilir. Laktaz seviyesi düşükse, sindirilmemiş laktoz kalın bağırsağa geçer ve burada laktoz intoleransı belirtilerine yol açar. Laktoz intoleransı sıklıkla süt alerjisiyle karıştırılır, ancak bu bir alerji DEĞİLDİR.

Laktoz intoleransı belirtileri şunlardır

  • İshal
  • Şişkinlik
  • Gaz (yellenme)
  • Karın ağrısı veya rahatsızlığı
  • Bebeklik döneminde kolik

Daha nadir olarak kabızlık ve bulantıya da neden olabilir.

Laktoz İntoleransı Neden Olur?

Laktoz intoleransı genellikle gastroenterit (mide rahatsızlığı) sonrası veya teşhis edilmemiş çölyak hastalığıyla birlikte geçici olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca hayatın ilk aylarında laktaz seviyeleri tam olarak gelişene kadar (gelişimsel laktoz eksikliği) görülebilir.

Laktoz İntoleransı Kimleri Etkiler?

Bazı popülasyonlarda, özellikle Asya ve Afrika kökenli kişilerde, genetik bir laktoz intoleransı formu vardır ve burada laktoz üretme yeteneği zamanla azalır (primer laktoz intoleransı). Primer laktoz intoleransı genellikle daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülür – yani laktoz intoleransına büyüdükçe girilir, çıkılmaz.

Laktoz İntoleransı Teşhisi

Laktoz intoleransı teşhisi genellikle diyetteki tüm laktoz kaynaklarını iki hafta boyunca çıkararak ve yiyecek etiketlerini dikkatlice okuyarak yapılır. Belirtiler düzelirse teşhis doğrulanır. Laktoz içermeyen ancak inek sütü proteini içeren ürünler (örneğin Laktoz içermeyen yoğurtlar ve sütler) dışlama denemesi sırasında kullanılabilir, böylece laktoz intoleransı süt alerjisiyle karıştırılmaz. Süt alerjisi iki yaş altındaki çocuklarda daha yaygındır. Laktoz intoleransı şüphesi varsa, belirtiler diğer rahatsızlıklarla benzer olabileceğinden aile hekiminize danışmanız önemlidir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda altı ila sekiz haftadan uzun süren laktoz intoleransı son derece nadirdir ve düşük laktozlu formül mama bu süreden uzun kullanılmamalıdır. Teşhis net değilse hidrojen nefes testi düzenlenebilir, bunu doktorunuzla görüşün. Belirtiler çözülmediyse laktoz ve süt ürünlerini dışlamaya devam etmeyin.

Düşük Laktozlu Diyet

Bu bilgi, laktoz içermeyen bir diyete başlamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ancak, laktozun diyetteki sıkı dışlanmasının belirtilerinizi iyileştirdiğini belirledikten sonra, laktoz içeren yiyecekleri yavaş yavaş yeniden diyete eklemeye başlamalısınız. Önce etiketleri kontrol ederek az laktoz içerenlerden başlayın. Ardından sert peynir ve yoğurt deneyin. Belirtiler hala yoksa, tahıllarda veya içeceklerde az miktarda normal inek sütü deneyin, bireysel tolerans seviyenize göre (kişinin semptom geliştirmeden tolere edebileceği laktoz miktarı). Vitamin ve mineral alımınız konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzdan diyetisyene yönlendirme isteyin.

Laktoz intoleransı düşük laktozlu diyetle tedavi edilir. Çoğu çocuk ve yetişkin, yiyeceklerde az miktarda laktozu tolere edebilir. Laktoz prebiyotik olarak davranabilir – sağlıklı bağırsak bakterilerini besler ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini artırır, bu yüzden mümkünse biraz laktoz dahil edin.

Süt Alternatifleri

Emzirme ve Bebek Formülleri

Anne sütü ve bebek formülleri laktoz bakımından çok zengindir ve bu, bazı emzirilen ve biberonla beslenen bebeklerde bebeklik kolikine neden olabilir. Laktoz içeriğini azaltmak için hayatın ilk aylarında laktaz enzimi (örneğin Colief™) eklemek yardımcı olabilir, eğer süt alerjisine işaret eden başka belirtiler yoksa. ‘Rahat bebek formülleri’ de azaltılmış laktoz içeriğine sahiptir ve kolikli bebeklere yardımcı olabilir.

Laktoz İçermeyen Formül

Bebeğiniz gastroenterit geçirirse ve ishal iki hafta sonra geçmezse, altı ila sekiz haftalık laktoz içermeyen formül mama yardımcı olabilir. Sonra bebek normal formüle yavaş yavaş geri döndürülmelidir. Belirtiler geri gelirse, bebek şimdi süt alerjisinden muzdarip olabilir ve bunu doktorunuzla görüşün. Daha fazla bilgi için ‘Çocuğumun İnek Sütü Alerjisi Var mı?’ bilgi formumuza bakın.

Laktoz içermeyen bebek formülleri, normal bebek formüllerindeki inek sütü proteinlerini hala içerir ve bu yüzden süt alerjisi olan bebekler için uygun değildir. Laktoz içermeyen formüller ishal, şişkinlik, kolik, gaz ve bebek bezi döküntüsü gibi belirtilere yardımcı olabilir, çünkü laktoz sindirilmezse bu belirtilere neden olur. Ancak laktoz içermeyen formüllerde inek sütü proteini hala olduğundan, bebeğin bağırsağı iltihaplı kalacaktır. Ayrıca cilt ve solunum etkileyen diğer bağışıklık reaksiyonları olabilir, örneğin döküntü, tıkalı veya akıntılı burun. İnek sütü proteini hipoalerjenik (düşük alerjen) formülle dışlandığında bağırsak iyileşir ve bebek tekrar biraz laktozu tolere edebilir. Daha fazla bilgi için ‘Bebekler ve Çocuklar İçin İnek Sütü İçermeyen Diyet’ bilgi formumuza bakın.

Daha Büyük Çocuklar ve Yetişkinler İçin Süt Alternatifleri

  • Laktoz içermeyen süt ve ürünler (örneğin Laktoz içermeyen süt ve ürünler), normal inek sütü içeren diyetteki besinleri almanızı sağlar ve laktozdan kaçınırken beslenme endişesi yaratmaz. İnek sütü ve süt ürünleri enerji, protein, kalsiyum, iyot, A vitamini ve riboflavin bakımından zengindir. Bunlar büyüme, gelişme, kemik ve diş sağlığı için esastır.
  • Keçi, koyun ve diğer hayvan sütleri laktoz intoleransı için uygun değildir, çünkü laktoz tüm memeli sütlerinde ana şekerdir.
  • Bitki bazlı sütler ve ürünler kullanırsanız (örneğin soya, yulaf, hindistan cevizi, fındık, kenevir), kalsiyumla zenginleştirilmiş olanları seçin ve diğer anahtar besinler için alternatif kaynaklar bulun. Çocuk için uzun süreli inek sütü dışlaması durumunda veya diyetinizin beslenme yeterliliği konusunda endişeliyseniz diyetisyene yönlendirme isteyin.
  • Pirinç sütü doğal inorganik arsen içeriği nedeniyle kısıtlanmalıdır ve dört buçuk yaş altındaki çocuklar için ana süt içeceği olarak uygun değildir.

Soya sütü laktoz içermez ancak altı ay altındaki çocuklar için önerilmez.

Ne Kadar Süt Alternatifi Vermeliyim?

Bir Yaş Altı

Çoğu bebek, beslenme gereksinimlerini karşılamak için günde 600 ml (20 fl oz/1 pint) süt içmelidir, bu günlük 525 mg kalsiyum alımını içerir. Emziriyorsanız, bir iyi emzirme seansını bir şişe formülle eşdeğer varsayın. Bebeğiniz bundan az tüketiyorsa, beslenme gereksinimlerini karşılamıyor olabilir ve bunu doktorunuza veya sağlık ziyaretçinize bildirin.

Bir ila Üç Yaş

Bu yaş grubunda kalsiyum gereksinimi düşüktür (350 mg kalsiyum) ve genellikle 300 ml (10 fl oz/½ pint) süt alternatifi yeterlidir. Ancak çocuğunuz yiyeceklerden yeterince vitamin ve mineral almıyorsa daha fazla gerekebilir.

Dört Yaş ve Üzeri

Kalsiyum gereksinimi yavaş yavaş 500 mg’a yükselir, bu günde 600 ml (20 fl oz/1 pint) kalsiyumla zenginleştirilmiş süt alternatifi gerektirir. Yetişkinlerin günde bir pint kalsiyumla zenginleştirilmiş süt eşdeğeri tüketmesi önerilir.

Süt Ürünlerini Dahil Edin

Çoğu çocuk ve yetişkin laktoz intoleransında düşük laktozlu yiyecekleri (örneğin sert peynir, tereyağı ve yoğurt), ilaçlardaki laktozu ve hatta gün boyunca yayılmış küçük miktarda inek sütünü (240 ml’ye kadar, 12 g laktoz) belirtilere neden olmadan tolere edebilir (Tablo 1). Laktozun faydaları nedeniyle mümkünse biraz dahil edin. Laktoz içermeyen süt ve ürünler de normal inek sütü bazlı diyetteki besinleri almanızı sağlar ve laktozdan kaçınır.

Tablo 1: Laktoz kaynakları ve düşük laktoz alternatifleri

Zengin laktoz kaynaklarıDüşük laktoz alternatifleri
Anne sütüAnne sütüne veya bebek formülüne eklenen Colief™, düşük laktozlu bebek formülleri, ‘Rahat’ bebek formülleri
İnek ve keçi sütü bazlı bebek formülüLaktoz içermeyen süt, bitki bazlı sütler
İnek, keçi ve diğer memeli sütleriTereyağı, laktoz içermeyen krema, bitki bazlı krema
Yoğurt/fromage fraisLaktoz içermeyen yoğurt, bitki bazlı yoğurtlar
Peynir – özellikle yumuşak ve işlenmişSert, olgun peynir örneğin cheddar, parmesan, laktoz içermeyen peynir
Krema/ Crème fraîcheBitki bazlı sütle yapılan süt bazlı pudingler yani bitki bazlı veya laktoz içermeyen sütle yapılanlar
Süt bazlı pudingler örneğin muhallebi, dondurma

Yiyecek Etiketlerini Kontrol Etmek

Sıkı dışlama denemesi sırasında yiyecek malzemelerini dikkatlice kontrol edin ve aşağıdaki herhangi birini içeren yiyeceklerden kaçının. Ancak sonrasında tolerans seviyenize göre bazılarını diyete dahil edebilirsiniz:

İnek sütü (taze, UHT)Peynir altı suyu, peynir altı suyu katıları, peynir altı suyu tozuYoğurt
Buharlaştırılmış sütPeynir altı suyu şurubu tatlandırıcısıMargarin
Yoğunlaştırılmış sütSüt tozu, yağsız süt tozuKrema/suni krema
Tereyağı sütüSüt katıları, yağsız süt katılarıLaktoz
GheeDeğiştirilmiş sütDondurma
Tereyağı, tereyağı yağıSüt şekeriFromage frais

Örnek yiyecek etiketi:

Zeytin ezmesi:

MALZEMELER: Su, Bitkisel Yağlar (%37) [Kolza Yağı, Palmiye Yağı], Zeytin Yağı (%22), Süt Peynir Altı Suyu Tozu, Tuz (%1.1), Emülgatör (Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri), Stabilizatör (Sodyum Aljinat), Koruyucu (Potasyum Sorbat), Renklendirici (Karotenler), Aroma, A Vitamini, D Vitamini.

Alerji Uyarısı! Alerjenler için kalın yazılmış malzemelere bakın.

Laktoz İçeren Kontrol Listesi

Aşağıdaki tablolar laktoz içermeyen yiyecekler ve laktoz içerebilecek yiyeceklerin örneklerini verir. Bu kapsamlı bir liste değildir ve etiketleri her zaman kontrol edin, çünkü malzemeler uyarı olmadan değişebilir.

Uygun yiyeceklerLaktoz içerebilecek yiyeceklerKaçınılması gereken yiyecekler
Süt ve Süt Ürünleri Laktoz içermeyen bebek formülleri, kazein bazlı yoğun hidrolize bebek formülü Laktoz içermeyen süt örneğin laktoz içermeyen süt, yulaf sütü, soya sütü, bezelye sütü, hindistan cevizi sütü, kinoa sütü, kenevir sütü, fındık sütleri 4½ yaş üstü için pirinç sütü Laktoz içermeyen peynir ve yoğurtlar örneğin laktoz içermeyen Soya kreması, yulaf kreması, hindistan cevizi kreması Soya peyniri, hindistan cevizi yağı bazlı peynir (sert, yumuşak, eriyen, parmesan tipi) Soya, hindistan cevizi, pirinç ve bezelye bazlı yoğurtlar ve tatlılar Soya, hindistan cevizi, pirinç veya fındık dondurmasıStandart bebek formüllerinin tüm aşamaları ve rahat sütler, peynir altı suyu bazlı yoğun hidrolize bebek formülü, anti-reflü bebek formülü, keçi bebek formülü Tüm inek, keçi ve koyun sütleri türleri, yağsız, yarım yağlı ve tam yağlı dahil 4½ yaş altında pirinç sütü Kuru süt, buharlaştırılmış süt, yoğunlaştırılmış süt, ayran, aromalı süt, kahve tamamlayıcı, diğer beyazlatıcı, krema, suni krema Çoğu peynir türü (bazı sert peynirler örneğin cheddar, parmesan düşük laktozlu), kuark, paneer, yoğurt/yoğurt içecekleri, dondurma
Yağlar ve Yağlar Saf yağlar ve yağlar, domuz yağı, sığır yağı damlaması Laktoz içermeyen margarin örneğin laktoz içermeyen Süt içermeyen margarinler örneğin saf, vitalite, tomor, süpermarket kendi markası süt içermeyen margarin Koşer ve vegan ezmelerSoya margariniTereyağı, kısaltma, margarin, düşük yağlı ezme, düşük kolesterol margarini, ghee
Tahıllar Un, mısır unu, yulaf unu ve arpa, yulaf, pirinç Kuru makarna, kuskus Uygun malzemelerle ev yapımı pizza Bazı bisküvi/kraker Kahvaltı tahılları – çoğu süt içermez örneğin Shreddies, Weetabix, Cheerios, Cornflakes, Rice KrispiesEkmek – tam buğday, kahverengi ve beyaz (çoğu süt içermez) Chapatti ve naan ekmekleri Kraker ve gevrek ekmekler Kekler ve bisküviler Filo hamuru, puf böreği Taze makarna, soslu konserve makarna, hazır noodle Tuzlu pirinçSütlü ekmekler, bazı azaltılmış nişasta ekmekleri, meyveli somunlar, soda ekmeği, brioche, kruvasan, kısa hamur Peynirli rulolar ve çörekler, peynir çubukları, peynir aromalı bisküviler Doldurulmuş makarna örneğin lazanya Pizza Müsli, çikolatalı kahvaltı tahılları
Et, Balık ve Alternatifler Tüm etler taze ve dondurulmuş, kümes hayvanları, sakatat, pastırma ve jambon Yumurtalar Bakliyat: mercimek, fasulye, humus Soya kıyması TofuEt ürünleri, sosisler, dana burgerler, pate, et ezmesi Ekmekli et ürünleri örneğin tavuk nugget Soslu balık, ekmek kırıntılı, balık parmakları, konserve balık, balık ezmeleri ve pateleri Hazır yemekler Fırınlanmış fasulye ve fast food restoranları ile paket servislerden yiyecekler Kuru kavrulmuş veya aromalı fındıklar, fıstık ezmesi Quorn bazlı ürünlerQuiche, sosis ruloları, etli börekler Peynirli tuzlu hamur işleri örneğin peynir ve soğan hamuru, Yorkshire pudingi İskoç yumurtaları, çırpılmış yumurta, quiche, omlet Hamurda balık İnek sütünden yapılan soslu yemekler, tereyağı veya peynir
Sebzeler Tüm türler taze, dondurulmuş, konserve ve kuruAnlık patates, patates kroketleri, fırın cipsleri, patates cipsi ve diğer tuzlu atıştırmalıklar Soslu sebzeler, lahana salatası Fırınlanmış fasulyeSebze börekleri Tereyağı, beyaz sos veya peynirle pişirilmiş sebzeler
Meyveler Tüm türler taze, dondurulmuş, konserve ve kuru Meyve suyuMeyve pudingleri, meyve böreği dolgularıMeyve yoğurtları, fool’lar ve muslar Çikolata ve yoğurt kaplı meyve Meyve börekleri, hamurda meyve
Tatlılar Süt alternatifiyle yapılan pirinç, sago, tapiyoka ve irmik Soya, hindistan cevizi ve pirinç tatlıları Uygun malzemelerle ev yapımı süt içermeyen tatlılar örneğin sünger crumble Kuş Orijinal Muhallebi Tozu™ (teneke kutuda), JöleMuhallebi tozu Kakao tozu Buzlu çörekler DonutlarSüt bazlı anlık tatlılar örneğin Angel Delight™, blancmange tozları, anlık kamçılar Yumurta muhallebisi, sütlü pudingler ve muhallebiler, çikolatalı pudingler, çikolata sosları Sünger kekler, crumble’lar ve cheesecake’ler Profiteroller ve diğer krema dolgulu kekler
Şekerlemeler Yumuşak jöleler ve sakızlar Süt içermeyen soya / pirinç / keçiboynuzu bazlı çikolatalar (ancak süt izlerine dikkat edin – etiketleri kontrol edin)Sade çikolata (çoğu süt içermez, ancak bazıları iz içerebilir) Meyve suyu bazlı buz lolipoplarıİri şekerleme, fudge ve tereyağı şekeri Dondurma veya süt lolipopları Sütlü ve beyaz çikolata
İçecekler Meyve suyu, şurup kordiyalleri Gazlı içecekler (küçük çocuklar için uygun değil) Çay, kahve, kakao (küçük çocuklar için uygun değil)Otomat içecekleri Milkshake tozları/şuruplarıAnlık beyaz çay, Cappuccino, Horlicks™, Ovaltine™, anlık sıcak çikolata, içilebilir çikolata Milkshake’ler
Çeşitli Reçel, bal, marmelat, şurup ve pekmez, şeker Sığır ve maya özleri örneğin Bovril™, Marmite™ Tuz, biber, otlar ve baharatlar, domates püresi Süt alternatifiyle yapılan soslar Yiyecek renklendiricileri, yağ bazlı salata soslarıSalata kreması ve mayonez Et suyu tozları, stok küpleri Domates ketçabı Guacamole Konserve çorbalarLimon loru, limon peyniri Çikolata ezmesi Sütle yapılan soslar Deniz ürünleri sosu, yaban turpu sosu Bazı suni tatlandırıcı tozları “Kremalı” çorbalar

Kaynak: Lactose Intolerance | Allergy UK | National Charity

Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Laktoz İntoleransı Nedir?

0
Laktoz İntoleransı Nedir?

Laktoz intoleransı, laktoz (süt şekeri) sindiriminde yetersizlik nedeniyle ortaya çıkan yaygın bir rahatsızlıktır. Bu durum, laktoz enzimi olan laktazın düşük seviyelerde olmasından kaynaklanır. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde (örneğin insan, inek, keçi sütünde) bulunan ana şekerdir. Laktoz, bağırsaklardaki laktaz enzimi tarafından sindirilir. Laktaz seviyesi düşükse, sindirilmemiş laktoz kalın bağırsağa geçer ve burada laktoz intoleransı belirtilerine yol açar. Laktoz intoleransı sıklıkla süt alerjisiyle karıştırılır, ancak bu bir alerji DEĞİLDİR.

Laktoz intoleransı belirtileri şunlardır

  • İshal
  • Şişkinlik
  • Gaz (yellenme)
  • Karın ağrısı veya rahatsızlığı
  • Bebeklik döneminde kolik

Daha nadir olarak kabızlık ve bulantıya da neden olabilir.

Laktoz İntoleransı Neden Olur?

Laktoz intoleransı genellikle gastroenterit (mide rahatsızlığı) sonrası veya teşhis edilmemiş çölyak hastalığıyla birlikte geçici olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca hayatın ilk aylarında laktaz seviyeleri tam olarak gelişene kadar (gelişimsel laktoz eksikliği) görülebilir.

Laktoz İntoleransı Kimleri Etkiler?

Bazı popülasyonlarda, özellikle Asya ve Afrika kökenli kişilerde, genetik bir laktoz intoleransı formu vardır ve burada laktoz üretme yeteneği zamanla azalır (primer laktoz intoleransı). Primer laktoz intoleransı genellikle daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülür – yani laktoz intoleransına büyüdükçe girilir, çıkılmaz.

Laktoz İntoleransı Teşhisi

Laktoz intoleransı teşhisi genellikle diyetteki tüm laktoz kaynaklarını iki hafta boyunca çıkararak ve yiyecek etiketlerini dikkatlice okuyarak yapılır. Belirtiler düzelirse teşhis doğrulanır. Laktoz içermeyen ancak inek sütü proteini içeren ürünler (örneğin Laktoz içermeyen yoğurtlar ve sütler) dışlama denemesi sırasında kullanılabilir, böylece laktoz intoleransı süt alerjisiyle karıştırılmaz. Süt alerjisi iki yaş altındaki çocuklarda daha yaygındır. Laktoz intoleransı şüphesi varsa, belirtiler diğer rahatsızlıklarla benzer olabileceğinden aile hekiminize danışmanız önemlidir.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda altı ila sekiz haftadan uzun süren laktoz intoleransı son derece nadirdir ve düşük laktozlu formül mama bu süreden uzun kullanılmamalıdır. Teşhis net değilse hidrojen nefes testi düzenlenebilir, bunu doktorunuzla görüşün. Belirtiler çözülmediyse laktoz ve süt ürünlerini dışlamaya devam etmeyin.

Düşük Laktozlu Diyet

Bu bilgi, laktoz içermeyen bir diyete başlamanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ancak, laktozun diyetteki sıkı dışlanmasının belirtilerinizi iyileştirdiğini belirledikten sonra, laktoz içeren yiyecekleri yavaş yavaş yeniden diyete eklemeye başlamalısınız. Önce etiketleri kontrol ederek az laktoz içerenlerden başlayın. Ardından sert peynir ve yoğurt deneyin. Belirtiler hala yoksa, tahıllarda veya içeceklerde az miktarda normal inek sütü deneyin, bireysel tolerans seviyenize göre (kişinin semptom geliştirmeden tolere edebileceği laktoz miktarı). Vitamin ve mineral alımınız konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzdan diyetisyene yönlendirme isteyin.

Laktoz intoleransı düşük laktozlu diyetle tedavi edilir. Çoğu çocuk ve yetişkin, yiyeceklerde az miktarda laktozu tolere edebilir. Laktoz prebiyotik olarak davranabilir – sağlıklı bağırsak bakterilerini besler ve kalsiyum gibi minerallerin emilimini artırır, bu yüzden mümkünse biraz laktoz dahil edin.

Süt Alternatifleri

Emzirme ve Bebek Formülleri

Anne sütü ve bebek formülleri laktoz bakımından çok zengindir ve bu, bazı emzirilen ve biberonla beslenen bebeklerde bebeklik kolikine neden olabilir. Laktoz içeriğini azaltmak için hayatın ilk aylarında laktaz enzimi (örneğin Colief™) eklemek yardımcı olabilir, eğer süt alerjisine işaret eden başka belirtiler yoksa. ‘Rahat bebek formülleri’ de azaltılmış laktoz içeriğine sahiptir ve kolikli bebeklere yardımcı olabilir.

Laktoz İçermeyen Formül

Bebeğiniz gastroenterit geçirirse ve ishal iki hafta sonra geçmezse, altı ila sekiz haftalık laktoz içermeyen formül mama yardımcı olabilir. Sonra bebek normal formüle yavaş yavaş geri döndürülmelidir. Belirtiler geri gelirse, bebek şimdi süt alerjisinden muzdarip olabilir ve bunu doktorunuzla görüşün. Daha fazla bilgi için ‘Çocuğumun İnek Sütü Alerjisi Var mı?’ bilgi formumuza bakın.

Laktoz içermeyen bebek formülleri, normal bebek formüllerindeki inek sütü proteinlerini hala içerir ve bu yüzden süt alerjisi olan bebekler için uygun değildir. Laktoz içermeyen formüller ishal, şişkinlik, kolik, gaz ve bebek bezi döküntüsü gibi belirtilere yardımcı olabilir, çünkü laktoz sindirilmezse bu belirtilere neden olur. Ancak laktoz içermeyen formüllerde inek sütü proteini hala olduğundan, bebeğin bağırsağı iltihaplı kalacaktır. Ayrıca cilt ve solunum etkileyen diğer bağışıklık reaksiyonları olabilir, örneğin döküntü, tıkalı veya akıntılı burun. İnek sütü proteini hipoalerjenik (düşük alerjen) formülle dışlandığında bağırsak iyileşir ve bebek tekrar biraz laktozu tolere edebilir. Daha fazla bilgi için ‘Bebekler ve Çocuklar İçin İnek Sütü İçermeyen Diyet’ bilgi formumuza bakın.

Daha Büyük Çocuklar ve Yetişkinler İçin Süt Alternatifleri

  • Laktoz içermeyen süt ve ürünler (örneğin Laktoz içermeyen süt ve ürünler), normal inek sütü içeren diyetteki besinleri almanızı sağlar ve laktozdan kaçınırken beslenme endişesi yaratmaz. İnek sütü ve süt ürünleri enerji, protein, kalsiyum, iyot, A vitamini ve riboflavin bakımından zengindir. Bunlar büyüme, gelişme, kemik ve diş sağlığı için esastır.
  • Keçi, koyun ve diğer hayvan sütleri laktoz intoleransı için uygun değildir, çünkü laktoz tüm memeli sütlerinde ana şekerdir.
  • Bitki bazlı sütler ve ürünler kullanırsanız (örneğin soya, yulaf, hindistan cevizi, fındık, kenevir), kalsiyumla zenginleştirilmiş olanları seçin ve diğer anahtar besinler için alternatif kaynaklar bulun. Çocuk için uzun süreli inek sütü dışlaması durumunda veya diyetinizin beslenme yeterliliği konusunda endişeliyseniz diyetisyene yönlendirme isteyin.
  • Pirinç sütü doğal inorganik arsen içeriği nedeniyle kısıtlanmalıdır ve dört buçuk yaş altındaki çocuklar için ana süt içeceği olarak uygun değildir.

Soya sütü laktoz içermez ancak altı ay altındaki çocuklar için önerilmez.

Ne Kadar Süt Alternatifi Vermeliyim?

Bir Yaş Altı

Çoğu bebek, beslenme gereksinimlerini karşılamak için günde 600 ml (20 fl oz/1 pint) süt içmelidir, bu günlük 525 mg kalsiyum alımını içerir. Emziriyorsanız, bir iyi emzirme seansını bir şişe formülle eşdeğer varsayın. Bebeğiniz bundan az tüketiyorsa, beslenme gereksinimlerini karşılamıyor olabilir ve bunu doktorunuza veya sağlık ziyaretçinize bildirin.

Bir ila Üç Yaş

Bu yaş grubunda kalsiyum gereksinimi düşüktür (350 mg kalsiyum) ve genellikle 300 ml (10 fl oz/½ pint) süt alternatifi yeterlidir. Ancak çocuğunuz yiyeceklerden yeterince vitamin ve mineral almıyorsa daha fazla gerekebilir.

Dört Yaş ve Üzeri

Kalsiyum gereksinimi yavaş yavaş 500 mg’a yükselir, bu günde 600 ml (20 fl oz/1 pint) kalsiyumla zenginleştirilmiş süt alternatifi gerektirir. Yetişkinlerin günde bir pint kalsiyumla zenginleştirilmiş süt eşdeğeri tüketmesi önerilir.

Süt Ürünlerini Dahil Edin

Çoğu çocuk ve yetişkin laktoz intoleransında düşük laktozlu yiyecekleri (örneğin sert peynir, tereyağı ve yoğurt), ilaçlardaki laktozu ve hatta gün boyunca yayılmış küçük miktarda inek sütünü (240 ml’ye kadar, 12 g laktoz) belirtilere neden olmadan tolere edebilir (Tablo 1). Laktozun faydaları nedeniyle mümkünse biraz dahil edin. Laktoz içermeyen süt ve ürünler de normal inek sütü bazlı diyetteki besinleri almanızı sağlar ve laktozdan kaçınır.

Tablo 1: Laktoz kaynakları ve düşük laktoz alternatifleri

Zengin laktoz kaynaklarıDüşük laktoz alternatifleri
Anne sütüAnne sütüne veya bebek formülüne eklenen Colief™, düşük laktozlu bebek formülleri, ‘Rahat’ bebek formülleri
İnek ve keçi sütü bazlı bebek formülüLaktoz içermeyen süt, bitki bazlı sütler
İnek, keçi ve diğer memeli sütleriTereyağı, laktoz içermeyen krema, bitki bazlı krema
Yoğurt/fromage fraisLaktoz içermeyen yoğurt, bitki bazlı yoğurtlar
Peynir – özellikle yumuşak ve işlenmişSert, olgun peynir örneğin cheddar, parmesan, laktoz içermeyen peynir
Krema/ Crème fraîcheBitki bazlı sütle yapılan süt bazlı pudingler yani bitki bazlı veya laktoz içermeyen sütle yapılanlar
Süt bazlı pudingler örneğin muhallebi, dondurma

Yiyecek Etiketlerini Kontrol Etmek

Sıkı dışlama denemesi sırasında yiyecek malzemelerini dikkatlice kontrol edin ve aşağıdaki herhangi birini içeren yiyeceklerden kaçının. Ancak sonrasında tolerans seviyenize göre bazılarını diyete dahil edebilirsiniz:

İnek sütü (taze, UHT)Peynir altı suyu, peynir altı suyu katıları, peynir altı suyu tozuYoğurt
Buharlaştırılmış sütPeynir altı suyu şurubu tatlandırıcısıMargarin
Yoğunlaştırılmış sütSüt tozu, yağsız süt tozuKrema/suni krema
Tereyağı sütüSüt katıları, yağsız süt katılarıLaktoz
GheeDeğiştirilmiş sütDondurma
Tereyağı, tereyağı yağıSüt şekeriFromage frais

Örnek yiyecek etiketi:

Zeytin ezmesi:

MALZEMELER: Su, Bitkisel Yağlar (%37) [Kolza Yağı, Palmiye Yağı], Zeytin Yağı (%22), Süt Peynir Altı Suyu Tozu, Tuz (%1.1), Emülgatör (Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri), Stabilizatör (Sodyum Aljinat), Koruyucu (Potasyum Sorbat), Renklendirici (Karotenler), Aroma, A Vitamini, D Vitamini.

Alerji Uyarısı! Alerjenler için kalın yazılmış malzemelere bakın.

Laktoz İçeren Kontrol Listesi

Aşağıdaki tablolar laktoz içermeyen yiyecekler ve laktoz içerebilecek yiyeceklerin örneklerini verir. Bu kapsamlı bir liste değildir ve etiketleri her zaman kontrol edin, çünkü malzemeler uyarı olmadan değişebilir.

Uygun yiyeceklerLaktoz içerebilecek yiyeceklerKaçınılması gereken yiyecekler
Süt ve Süt Ürünleri Laktoz içermeyen bebek formülleri, kazein bazlı yoğun hidrolize bebek formülü Laktoz içermeyen süt örneğin laktoz içermeyen süt, yulaf sütü, soya sütü, bezelye sütü, hindistan cevizi sütü, kinoa sütü, kenevir sütü, fındık sütleri 4½ yaş üstü için pirinç sütü Laktoz içermeyen peynir ve yoğurtlar örneğin laktoz içermeyen Soya kreması, yulaf kreması, hindistan cevizi kreması Soya peyniri, hindistan cevizi yağı bazlı peynir (sert, yumuşak, eriyen, parmesan tipi) Soya, hindistan cevizi, pirinç ve bezelye bazlı yoğurtlar ve tatlılar Soya, hindistan cevizi, pirinç veya fındık dondurmasıStandart bebek formüllerinin tüm aşamaları ve rahat sütler, peynir altı suyu bazlı yoğun hidrolize bebek formülü, anti-reflü bebek formülü, keçi bebek formülü Tüm inek, keçi ve koyun sütleri türleri, yağsız, yarım yağlı ve tam yağlı dahil 4½ yaş altında pirinç sütü Kuru süt, buharlaştırılmış süt, yoğunlaştırılmış süt, ayran, aromalı süt, kahve tamamlayıcı, diğer beyazlatıcı, krema, suni krema Çoğu peynir türü (bazı sert peynirler örneğin cheddar, parmesan düşük laktozlu), kuark, paneer, yoğurt/yoğurt içecekleri, dondurma
Yağlar ve Yağlar Saf yağlar ve yağlar, domuz yağı, sığır yağı damlaması Laktoz içermeyen margarin örneğin laktoz içermeyen Süt içermeyen margarinler örneğin saf, vitalite, tomor, süpermarket kendi markası süt içermeyen margarin Koşer ve vegan ezmelerSoya margariniTereyağı, kısaltma, margarin, düşük yağlı ezme, düşük kolesterol margarini, ghee
Tahıllar Un, mısır unu, yulaf unu ve arpa, yulaf, pirinç Kuru makarna, kuskus Uygun malzemelerle ev yapımı pizza Bazı bisküvi/kraker Kahvaltı tahılları – çoğu süt içermez örneğin Shreddies, Weetabix, Cheerios, Cornflakes, Rice KrispiesEkmek – tam buğday, kahverengi ve beyaz (çoğu süt içermez) Chapatti ve naan ekmekleri Kraker ve gevrek ekmekler Kekler ve bisküviler Filo hamuru, puf böreği Taze makarna, soslu konserve makarna, hazır noodle Tuzlu pirinçSütlü ekmekler, bazı azaltılmış nişasta ekmekleri, meyveli somunlar, soda ekmeği, brioche, kruvasan, kısa hamur Peynirli rulolar ve çörekler, peynir çubukları, peynir aromalı bisküviler Doldurulmuş makarna örneğin lazanya Pizza Müsli, çikolatalı kahvaltı tahılları
Et, Balık ve Alternatifler Tüm etler taze ve dondurulmuş, kümes hayvanları, sakatat, pastırma ve jambon Yumurtalar Bakliyat: mercimek, fasulye, humus Soya kıyması TofuEt ürünleri, sosisler, dana burgerler, pate, et ezmesi Ekmekli et ürünleri örneğin tavuk nugget Soslu balık, ekmek kırıntılı, balık parmakları, konserve balık, balık ezmeleri ve pateleri Hazır yemekler Fırınlanmış fasulye ve fast food restoranları ile paket servislerden yiyecekler Kuru kavrulmuş veya aromalı fındıklar, fıstık ezmesi Quorn bazlı ürünlerQuiche, sosis ruloları, etli börekler Peynirli tuzlu hamur işleri örneğin peynir ve soğan hamuru, Yorkshire pudingi İskoç yumurtaları, çırpılmış yumurta, quiche, omlet Hamurda balık İnek sütünden yapılan soslu yemekler, tereyağı veya peynir
Sebzeler Tüm türler taze, dondurulmuş, konserve ve kuruAnlık patates, patates kroketleri, fırın cipsleri, patates cipsi ve diğer tuzlu atıştırmalıklar Soslu sebzeler, lahana salatası Fırınlanmış fasulyeSebze börekleri Tereyağı, beyaz sos veya peynirle pişirilmiş sebzeler
Meyveler Tüm türler taze, dondurulmuş, konserve ve kuru Meyve suyuMeyve pudingleri, meyve böreği dolgularıMeyve yoğurtları, fool’lar ve muslar Çikolata ve yoğurt kaplı meyve Meyve börekleri, hamurda meyve
Tatlılar Süt alternatifiyle yapılan pirinç, sago, tapiyoka ve irmik Soya, hindistan cevizi ve pirinç tatlıları Uygun malzemelerle ev yapımı süt içermeyen tatlılar örneğin sünger crumble Kuş Orijinal Muhallebi Tozu™ (teneke kutuda), JöleMuhallebi tozu Kakao tozu Buzlu çörekler DonutlarSüt bazlı anlık tatlılar örneğin Angel Delight™, blancmange tozları, anlık kamçılar Yumurta muhallebisi, sütlü pudingler ve muhallebiler, çikolatalı pudingler, çikolata sosları Sünger kekler, crumble’lar ve cheesecake’ler Profiteroller ve diğer krema dolgulu kekler
Şekerlemeler Yumuşak jöleler ve sakızlar Süt içermeyen soya / pirinç / keçiboynuzu bazlı çikolatalar (ancak süt izlerine dikkat edin – etiketleri kontrol edin)Sade çikolata (çoğu süt içermez, ancak bazıları iz içerebilir) Meyve suyu bazlı buz lolipoplarıİri şekerleme, fudge ve tereyağı şekeri Dondurma veya süt lolipopları Sütlü ve beyaz çikolata
İçecekler Meyve suyu, şurup kordiyalleri Gazlı içecekler (küçük çocuklar için uygun değil) Çay, kahve, kakao (küçük çocuklar için uygun değil)Otomat içecekleri Milkshake tozları/şuruplarıAnlık beyaz çay, Cappuccino, Horlicks™, Ovaltine™, anlık sıcak çikolata, içilebilir çikolata Milkshake’ler
Çeşitli Reçel, bal, marmelat, şurup ve pekmez, şeker Sığır ve maya özleri örneğin Bovril™, Marmite™ Tuz, biber, otlar ve baharatlar, domates püresi Süt alternatifiyle yapılan soslar Yiyecek renklendiricileri, yağ bazlı salata soslarıSalata kreması ve mayonez Et suyu tozları, stok küpleri Domates ketçabı Guacamole Konserve çorbalarLimon loru, limon peyniri Çikolata ezmesi Sütle yapılan soslar Deniz ürünleri sosu, yaban turpu sosu Bazı suni tatlandırıcı tozları “Kremalı” çorbalar

Kaynak: Lactose Intolerance | Allergy UK | National Charity

Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir