Su ve Çevre Sağlığı, Su ve Sağlık

Damacana Suyun Olumsuz Yanları?

Damacana Suyunun Zararları

Eğer hazır suların bir çözüm olduğunu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Kaynak suların konulduğu damacanaların 65 kullanım sonrası atılması gerektiğini veya Evinizde kullandığınız damacanaların daha önce hangi evde ne şartlarda nasıl kullanıldığını biliyor musunuz? Hayatınız boyunca suya para ödemek mi istiyorsunuz?

TAŞIMA SORUNU

Damacana suyunu kaldırmak, taşımak kesinlikle büyük bir problemdir.

DEĞİŞTİRME SENDROMU

Damacananın değiştirilmesi; insanlar için çekilmez bir durum haline gelmiştir. İnsanlar kesinlikle damacanadaki son suyu içtikten sonra, damacanayı değiştiren olmak istemezler.

DEPOLAMA SORUNU

Zamanla boş damacanaların etrafta çok yer tuttuğunu görürler.

SÜREKLİ KORUMA

İlk aldığınız damacana suyunuz, ağzı açılana kadar belki yüksek kalitededir.

Fakat mesela yüzme Yüzme havuzuna düşünün. Hava ile direkt temas halinde olan havuzda, suyun bakterilerle teması arttıkça rengi yeşile dönüşür. Damacana suda bulunabilecek bir mikrop da,zamanla üreyecek çok sayıda bakteri oluşmasına sebep olacaktır.

DIŞ ETKİLERE KARŞI KORUMASIZ KALMA

Damacana suda bakterilerin oluşmasını engelleyecek hiç bir önlem yoktur.

Örneğin; Damacana,değişim sırasında üste bulunan açıklıktan dolayı havada bulunan her türlü olumsuz etkilere maruz kalır.Ayrıca; suyu taşıyan insanların ellerinde bulunabilecek bakterilerde damacananın ağzından suyunuza kolaylıkla geçebilmektedir. Suyunuzu getiren insanların daha önce elleriyle nereleri tuttuğunu kim bilebilir ki?

MALİYET

Damacalanmış suyun maliyeti yüksektir. Siz tekrar tekrar damacananızın dolması için para ödersiniz.Bir işyerinin ve bir ailenin ihtiyacı olan içme suyu için; yılda ortalama 1,000₺ ile 10,000₺ arasında para ödendiğini biliyor musunuz?

İçtiğiniz suyu kendiniz üretin. İçtiğiniz su’dan emin olun. Suyu damacanaya göre bedava için. Sağlıklı su için.

Damacana suların zararları nelerdir ?

Ev ve iş yerlerimizde kullandığımız damacana içme suları bir çok sağlık sorunuyla beraber gelir. Çoğu zaman damacana suları işlenmiş ve memba sularından oluşur. Bu nedenle bu suların hangi şartlarda işlendiği ve depolandığı konusu çok fazla dikkat çekmektedir.

Son zamanlarda sıkça haberlere de damacana suyun sağlık riski taşıması konu olur. Bu konuda dmacana sularının kullanımında zararlı olan 3 temel riskten bahsedebiliriz. Bu 3 risk şunlardır;

Damacana su pompalarından kaynaklanabilecek bakteri riski: Damacanalarda kullanılan su pompası kullandığı pompalama sistemi açısından havayla teması olan ve nemli bir ortama sebep olur. Bu ortamlar da bakterlerin yaşamasına uygun bir ortamdır. Bunun için damacana pompalarının klorlu suyla temizlenmesi ve yılda bir değiştirilmesi gibi çeşitli önlemler alınabilir fakat bu riskleri hiçbir zaman tam anlamıyla önlemez.

Ham maddeden kaynaklanabilecek riskler: Damacanalarda ham madde olarak kullanılan kimyasallar sonucunda “fosgen” adı verilen zehirli bir gaz çıkar. Fosgen, kimyasal kirliliğe neden olarak sağlığı büyük ölçüde tehdit eder. Damacananın gerek taşınırken gerekse ev içerisinde güneşe maruz kalmaları durumunda da bu zehirli kimyasallar suyun içine geçebilir.

Damacananın üretim koşulları ve depolaması: Bu risk damacana su üreten firmaların dikkatsiz/özensiz davranışları sonucunda oluşabilecek büyük bir risktir. İşlenmiş suların hijyenik olmayan şartlarda üretilmesi veya memba sularının yine sağlık için risk oluşturacak koşullarda damacanalara depolanması, bu sularda bakteri üremesine neden olabilir. Ayrıca dönüşümlü olarak kullanılan damacanalarda yeterince temizlenmemiş olabileceği riski de büyük bir sağlık tehditi olarak sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir