Su Arıtma Cihazı, Su Analiz Cihazları, Su Arıtma cihazı Ekipmanları, Su ve Çevre Sağlığı

Arıtılmış Su Kalitesi Testinde İletkenlik Neden Önemlidir?

Arıtılmış Su Kalitesi, iletkenlik belirli iyonların varlığı veya yokluğu nedeniyle suyun elektriği iletme yeteneğini ölçer. Saf su elektriği zayıf iletirken, içinde belirli kimyasallar veya elementler bulunan ve sodyum, magnezyum, kalsiyum ve klorür dahil olmak üzere değişen miktarlarda su daha iyi bir elektrik iletkenidir. Genel olarak konuşursak, su tuzluluğu arttıkça onunla birlikte iletkenlik artar. Daha sıcak olan su ayrıca daha fazla iletkenliğe sahip olma eğilimindedir.

Arıtılmış Su Kalitesi

Arıtılmış Su Kalitesi

Farklı arıtılmış su türleri nelerdir?

Çoğu insan arıtılmış su dendiğinde, bir şekilde temizlenmiş, arıtılmış su olarak düşünür. Bununla birlikte, aslında birkaç farklı arıtılmış su türü vardır. Her tür arasındaki farkları kısaca inceleyelim.

Arıtılmış Su Kalitesi

1. Arıtılmış su

Arıtılmış su, safsızlıklarının tamamından veya çoğundan arındırılmıştır. Arıtılmış suyun içinde hala bazı safsızlıklar olabilir. Ancak, genel olarak konuşursak, sıvının arıtılmış su olarak nitelendirilmesi için çözünmüş katılar milyonda 10 parçadan (TDS=10PPM) fazla olamaz.

Su, damıtma, karbon filtrasyonu, de iyonizasyon ve ters ozmoz dahil olmak üzere birçok farklı işlemle saflaştırılabilir.

Arıtılmış Su Kalitesi

2. Damıtılmış su

Kirletici maddelerin uzaklaştırılması için damıtılmış su kaynatılmıştır. Su kaynadıkça buhar olarak tutulur ve geride mineraller ve diğer bileşikler kalır. Buhar soğutulduktan sonra damıtılmış suya geri döner.

3. Çift damıtılmış su

Çift damıtılmış su, iki kez damıtma işleminden geçmiştir.

Arıtılmış Su Kalitesi

4. Ultra saf su

Adından da anlaşılacağı gibi ultra saf su, dayanılmaz bir seviyeye kadar arıtılmıştır. Bu su, yarı iletken, ilaç ve güneş fotovoltaik endüstrileri dahil olmak üzere son derece yüksek temizlik ve su saflığı standartlarına sahip endüstrilerde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca deneylerde ve araştırma laboratuvarlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Arıtılmış Su Kalitesi

5. Deiyonize su

Deiyonize su, mineral iyonlarından (örneğin sodyum, klorür ve kalsiyum) arındırılmıştır. Deiyonize su, damıtılmış suya benzer, ancak genellikle deiyonize su oluşturmak çok daha az zaman alır. İşlem sırasında iyonlar uzaklaştırılırken, virüsler ve bakteriler deiyonize suda kalabilir.

Arıtılmış Su Kalitesi

İletkenlik nasıl ölçülür?

Piyasada su iletkenliğini ölçmek için kullanabileceğiniz çok sayıda farklı cihaz bulunmaktadır.

  • Elde Taşınabilir Test Cihazları, diğer şeylerin yanı sıra iletkenlik, tuzluluk, sıcaklık ve pH seviyeleri dahil olmak üzere çeşitli özellikleri ölçmek için suya düşürülebilen ölçüm cihazlarıdır.
  • Portatif cihazlar, saha araştırma uygulamaları için mükemmel olan su kalitesi ölçüm cihazlarıdır. Çevre sektöründeki araştırmacılar bu cihazları dış ortamlarda kolay okunabildikleri için kullanırlar.
  • Laboratuvar ortamlarında iletkenliği ölçmek için masaüstü sayaçlar kullanılabilir. Genellikle taşınabilir test cihazlarından daha büyüktürler ve daha hassas okumalar elde etme yeteneğine sahiptirler.
  • İletkenlik de dahil olmak üzere su kalitesi özelliklerini gerçek zamanlı olarak ölçmek için hat içi sayaçlar bir üretim hattında belirli yerlere kalıcı olarak kurulur.
  • Elektrotlar, sıvıların belirli özelliklerini (örneğin, ne kadar iletken olduklarını) test etmek amacıyla elektrik akımlarını iletmek için kullanılır.

İletkenliğin ne olduğunu, arıtılmış su kalitesi testinde neden önemli olduğunu ve iletkenliğin nasıl ölçüldüğünü öğrendiğinize göre, şimdi su iletkenliğini ölçmesi gereken bazı endüstrilere göz atalım.

Suyun iletkenliği neden ölçülmesi gerekiyor?

Laboratuvar ortamlarında su iletkenliğinin ölçülmesi gerekir çünkü araştırmacılar ve bilim adamlarının doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar elde etmek için deney yaptıkları suyun tam bileşimini bilmeleri gerekir. Farmasötik, yarı iletken ve güneş enerjisi endüstrilerinde arıtılmış suyun bu kadar yaygın olmasının nedeni budur.

Bununla birlikte, su iletkenliğinin diğer birçok endüstri üzerinde de önemli etkileri vardır.

Örneğin, yiyecek ve içecek endüstrisinde, yüksek kaliteli nihai ürünlerin verimli bir şekilde üretilmesini sağlamak ve böylece karlılığı artırmak ve riskleri en aza indirmek için su iletkenliğinin ölçülmesi gerekir.

Su ürünleri yetiştiriciliği ve akvaryum işletmeleri de su iletkenliğine çok dikkat etmelidir. Örneğin tatlı su balıkları ve tuzlu su balıkları, hayatta kalmak için farklı seviyelerde su iletkenliğine ihtiyaç duyabilir. Akvaryum ve akuakültür şirketleri iletkenlik seviyelerini izleyerek tanklarındaki suyun değişip değişmediğini anlıyor. Eldeki bu bilgilerle suyu tekrar dengeye getirmek için proaktif adımlar atabilirler.

Su iletkenliği, su kalitesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Buradan su iletkenliğini ölçmek için kullanılabilecek farklı test ekipmanı türleri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir