Su ve Çevre Sağlığı

Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Dünya su günü ilk ne zaman kutlandı?

Dünya su günü 2023 22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Su Günü ile ilgili ilk öneri 1992 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Kalkınma Konferansı (UNCED)’nda yapılmıştır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart 1993’te Dünya Su Günü kararının resmi olarak imzalanmasından sonra her yıl dünya çapında kutlanmaya başlanmıştır.

Dünya Su Günü 2023 Teması Nedir?

UN-Water tarafından organize edilen bu kutlamalar her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı Dünya Su Günü teması “Ortaklıklar ve İşbirliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak” olarak belirlenmiştir.

22 Mart Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Dünya Su Günü 2023 Ne Zaman?

Dünyada her yıl 22 Mart tarihi Dünya Su Günü (World Water Day) olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla 22 Mart 2023 Çarşamba Dünya Su Günü olarak kutlanacak.

  • Sağlık için su
  • Sürdürülebilir Kalkınma için Su
  • İklim, Dayanıklılık ve Çevre için Su
  • İşbirliği için Su
  • Su Eylemi On Yılı
22 Mart Dünya Su Günü 2023

Dünya Su Günü resmi

BM Dünya Su Geliştirme Raporu – Dünya Su Gününün önemi nedir?

Birleşmiş Milletler Dünya Su Kalkınma Raporu (WWDR), UN-Water’ın su ve sanitasyon konularıyla ilgili en önemli raporudur. Dünya Su Günü’nde lanse edilen rapor, her yıl farklı bir temaya odaklanıyor ve en iyi uygulamaları ve derinlemesine analizleri sunarak karar vericilere politika önerileri sunuyor. WWDR, UN-Water adına UNESCO tarafından yayınlanmaktadır ve üretimi UNESCO Dünya Su Değerlendirme Programı tarafından koordine edilmektedir.

2018’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, 2023’te “Uluslararası Eylem On Yılı Hedeflerinin Uygulanmasına İlişkin Ara Dönem Kapsamlı Gözden Geçirmesine ilişkin bir Konferans” düzenlenmesine karar verildi. 2023 yılında düzenlenecek bu organizasyon, Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenecek ilk Su Konferansı olacak ve 2023 Dünya Su Günü kutlamalarına denk gelecektir.

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Dünya Su Günü

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden (SKH) 6 nolu hedef Su ve sanitasyona ayrılmış olup, SKH6 Sentez Raporu 2018’in sonucuna göre, dünya 2030 yılına kadar Su ve Sanitasyon konulu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6’ya (SDG 6) ulaşma hedefinden uzaktır. 6 nolu hedefe ulaşılabilmesindeki en önemli faktör, dünya kuruluşlarının ve kurumlarının ilerlemeyi hızlandırmak için ortaklıklar ve işbirliği içinde bir araya gelme kapasitesi olacaktır.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Dünya Su Kalkınma Raporu, UN-Water’ın su ve sanitasyon konularıyla ilgili en önemli rapordur. Her yıl farklı bir temaya odaklanan rapor, UN-Water adına UNESCO tarafından yayınlanmakta ve üretimi UNESCO Dünya Su Değerlendirme Programı tarafından koordine edilmektedir. Rapor, UN-Water Üyeleri ve Ortakları tarafından yapılan çalışmalara dayalı olarak, tatlı su ve sanitasyonun durumu, kullanımı ve yönetimi ile ilgili ana eğilimler hakkında bilgi vermektedir.

Dünya Su Günü ile bağlantılı olarak başlatılan rapor, karar vericilere sürdürülebilir su politikaları oluşturmak ve uygulamak için bilgi ve araçlar sağlamaktadır. Ayrıca, su sektörü ve ötesinde daha iyi yönetim için fikirleri ve eylemleri teşvik etmek için en iyi uygulamaları ve derinlemesine analizleri sunmaktadır.

2022-BM-Dunya-Su-Kalkinma-Raporu_eng

2021-BM-Dunya-Su-Kalkinma-Raporu_eng

2020-BM-Dunya-Su-Kalkinma-Raporu_eng

Daha ayrıntılı bilgi için http://www.unwater.org/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Suyu ve Hayatı Kurtarın!

22 Mart Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Dünya Su Günü Tarihçesi

Bu gün ilk olarak, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki 1992 yılında, Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi ve resmi olarak önerildi. Aralık 1992’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, her yıl 22 Mart’ın Dünya Su Günü olarak ilan edildiği A / RES / 47/193 kararını kabul etti.

1993’ten itibaren geniş katılımla kutlanan Dünya Su Günü etkinlikleri her yıl katlanarak arttı ve halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi.

22 Mart Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü

Dünya Su Gününün Amacı

Birleşmiş Milletler ve diğer ulus devlet üyeleri bu günü kampanyalar düzenleyerek ve etkinlikler yoluyla küresel su tasarrufunu teşvik ederek kutluyorlar.

1993 yılından beri her yıl 22 Mart’ta düzenlenen Dünya Su Günü, suyun önemine odaklanıyor. Dünya Su Günü, temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyar insanın farkındalığını artırmak için düzenleniyor.

Küresel su kriziyle mücadele etmek için harekete geçmek, doğru ve bilinçli kullanılmasına teşvik etmek, su sorunlarını anlamak ve küresel ısınma ve suyun dikkatsizce tüketimine ve diğer negatif etkenlere karşı ilgi çekmek amacıyla kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler ve Un-Water aynı zamanda Dünya Su Günü temasının seçilmesinden de sorumludur, aynı zamanda küresel olarak mesajlar ve raporlar dağıtır. Yılın diğer günleri olduğu gibi bu gün de, BM üyeleri ve kurumları ile çeşitli STK’lar ve sivil toplum kuruluşları da toplumlar genelinde insanlara yönelik tanıtım faaliyetlerine dahil olurlar. Bu etkinlik ve kampanya sırasında tüm su sorunları vurgulanmaktadır.

22 Mart Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Güvenli ve Sağlıklı su nedir?

Güvenilir su zararlı bakteriler, zehirli materyaller ve kimyasalları içermeyen sudur. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ticari amaçla satılan kaynak suları, içme suları ve doğal mineralli sularda üretim aşamaları kontrol altına alınmış ve Sağlık Bakanlığı denetimine tabii güvenli sulardır.

Şehir şebeke suları da belediyelerce rutin olarak kontrol edilir. Şehir suyunda bulunması muhtemel olan virüs, bakteri ve çeşitli patojenler çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri ile ortadan kaldırılmaya çalıştırılarak bu sular da güvenli hale getirilmektedir.

22 Mart Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Suyun sağlığa faydaları nelerdir?

Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasında, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve vücuttan atılmasında etkili faktör olan su, vücudunuzun temel kimyasal bileşenidir ve vücut ağırlığınızın yaklaşık %50 ila %70’ini oluşturur. Vücudumuz hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyar.

Vücudunuzdaki her hücre, doku ve organın düzgün çalışması için su gereklidir. Örneğin su:

  • İdrar yapma, terleme ve bağırsak hareketleri ile atıklardan kurtulur.
  • Vücut sıcaklığını normal tutar
  • Eklemleri yağlar ve kolay çalışmasını sağlar
  • Hassas dokuları korur

Su eksikliği dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyona, vücudunuzda normal işlevleri yerine getirmek için yeterli su bulunmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Hafif dehidrasyon bile enerjinizi tüketebilir ve sizi yorabilir.

22 Mart Dünya Su Günü 2023

22 Mart Dünya Su Günü 2023

Su Tasarruf Yöntemleri

Susuz bir hayatı hayal edebiliyor musunuz? İmkânsız bulunduğunu düşünüyorsunuz, değil mi? Ama bizler “su” derken sadece içme suyundan doğrusu suyun ana yaşam kaynağımız olmasından bahsetmiyoruz. Su bununla birlikte evlerimizin temizliği için de eğer olmazsa olmaz. Fakat hem su kaynaklarını aynı zamanda bütçenizi korumak için su tüketimi mevzusunda dikkatli olmanız gerekiyor.

Bunu yapabilmek için ise elbette su tasarrufu yapmanın yolları hakkında bilgi sahibi olmak şart! O zaman sizi daha fazla bekletmeyelim ve evde su tasarrufu yapmanın yöntemlerini sıralayalım. Su dünya üzerindeki bütün canlılar için yaşamsal önem taşıyor. Yaşamımızın en önemli kaynağı olan su, son günlerde Türkiye için söylenen barajların doluluk oranının azalmasıyla tekrar gündeme geldi. Azalan su kaynaklarından dolayı evde her insanın su israfını önleyen bazı uygulamalar yapmalı. Peki su israfını önlemek için ne yapmak gerekir? İşte bazı yöntemler:

  • Musluklarımızda sızıntı olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek.
  • Banyo yaparken sıcak su gelene kadar akan suyu kovaya akıtmak ve biriken su ile klozet temizliği yapmak
  • Bulaşıklarımızı elde yıkıyorsak akan musluğun altında değil temiz suyun içinde durulamak.
  • Ellerimizi sabunlarken suyu kapatmak
  • Abdest alırken musluğu en az seviyede açıp, ayaklarımıza geçeceğimiz esnada musluğu kapatmak.
  • Çaydanlığın alt kısmında kalan kaynamış suyu dökmek yerine, bulaşıkları o su ile yıkamak
  • Kovaya su doldurarak yıkanmak
  • Bulaşık makinesine koymadan durulamanız gereken bulaşıkları musluğu en az seviyede açarak durulamak ya da bir peçete yardımıyla kirleri sıyırmak
  • Sebze ve meyveleri musluk açık olarak elde yıkamak yerine, suyu bir leğene doldurup orada yıkamak
  • İçme suyu dışındaki suları bir kaç kez biriktirip tekrar kullanmak mümkündür.
  • Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken musluğu tamamen kapatmak.
  • Tuvalet sifonu çok fazla su akıttığı için gereksiz yere sifonu kullanmamalıyız.
  • Mutfakta, banyoda, lavabolarda, su basıncını arttıran ama su akışını azaltan sistemler kullanmalıyız.

Musluklarınızı Gereksiz Yere Açık Bırakmayın

Biliyorsunuz, ne kadar çok su tüketirseniz su faturanız da o kadar yüksek gelir! Dolayısıyla musluğunuzu gereksiz yere açık bırakmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatıp suyun boşa akmasını engelleyebilir ya da eğer bulaşıkları sudan geçiriyorsanız onları makineye yerleştirirken suyu kapatarak tasarruf edebilirsiniz.

Tasarruf Etmenize Yardımcı Olacak Bataryalar Tercih Edin

Eğer bataryalarınız yani musluklarınız sorunluysa ve su damlatıyorsa bu durumda su boşa akıyor demektir. Bu sebeple bozuk bataryalarınızı zaman geçirmeden değiştirmenizi ya da onarmanızı öneririz. Eğer batarya değişimi yapacaksanız el hareketlerini algılayan ve bu sayede otomatik olarak açılıp kapanabilen fotoselli bataryaları tercih ederek su tasarrufu yapabilirsiniz. Bu arada su borularında da herhangi bir sorun varsa tesisatınızı yenilemeniz hem su basması gibi sorunların önüne geçebilir hem de su tasarrufu yapmanıza katkı sağlayabilir.

Dünya Su Günü Kutlamaları İçin Görseller

Dünya Su Günü 2023” ile ilgili yorum;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir