Bebeklere Su Verme Zamanı, Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için doğru beslenmesi çok önemlidir. Bebekler için ilk altı ay anne sütü, sonrasında ise ek gıdalarla birlikte sıvı tüketimi de başlamaktadır. Ancak, ilk altı ay boyunca bebeğinize ekstra su vermeniz gerekmez. Çünkü, anne sütü yeterli miktarda sıvı içerir ve bebeğin ihtiyacını karşılar.
Bebeklere su verme konusu özellikle sıcak yaz günlerinde sıkça gündeme gelir. Uzmanların 6 aydan küçük bebeklerin, özellikle yeni doğmuş bebeklerin su ihtiyacıyla ilgili görüşü kesindir. Bebek beslenmesi söz konusu olduğunda sadece anne sütü alan bebekler ile mamayla beslenen bebeklerin ihtiyaçları farklıdır. Bebeğin kaç aylık olduğu, ne şekilde beslendiği “Bebeklere su ne zaman verilir?” sorusunun cevabı için dikkate alınan kriterlerdir.
Uzmanlar, anne sütüyle beslenen bebeğin ekstra suya ihtiyacı olmadığı düşüncesinde hemfikirdir. Bebeklere kaç aylıkken su verilir, söyleyelim. İlk 6 ay bebeğini yalnızca anne sütüyle beslemelisin. Ek gıdaya ne zaman başlarsan su vermeye de o zaman başlayabilirsin.
Bebeklere Su Verme Zamanı – Bebeklere ilk ne zaman su verilmeli?
Su, her canlının yaşam kaynağıdır ve her canlının suya ihtiyacı vardır. Ancak yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebek için ilk 6 ay boyunca ekstra suya ihtiyaç yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi yeterlidir ve anne sütünün %80’inden fazlası sudan oluşmaktadır. Bebeklere su vermeye başlama zamanı ise ek gıdaya geçiş yapılan dönemdir, yani ilk 6 ayın sonrasındaki dönemdir.
6 aylık bebek ne kadar su içmeli
Bebeklere su verme zamanı, bebeklere 6 aylıktan itibaren günde 227 ml su verilmesi önerilmektedir. Ancak anne sütü ve formül mamaların alımını önleyeceği düşüncesi ile günde 118 ml ile sınırlandırılması gereklidir. Bebeğinize su verdiğinizde sadece pipetli kapta vermelisiniz. Ara sıra biberondan veya bardaktan yutkunma kaslarının gelişmesi için küçük yudumlar verebilirsiniz.
Bebeklere hangi su verilmeli
Bebeklere verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Yeni doğan bebeğe su verilir mi?
Yeni doğan bebeğe su verilmemelidir. Anne sütüyle birlikte su içen bebeklerin enfeksiyona yakalanma riski daha fazladır. Su verilen bebeklerde ağız içi mantarların, pişik, pamukçuk ve ishalli hastalıkların görülme ihtimali daha yüksek olur. Çünkü zararlı bakteriler bu sayede vücuda girme fırsatı buluyorlar. Bebeklerin su ihtiyacı anne sütünden karşılanır. Anne sütü, bebeğin doymasına neden olur. Bu şekilde bebeğin beslenme arzusu da engellenir. Ayrıca yeni doğan bebeklere su verilmesi bazı zararlı maddelerin su yolu ile bebeğin vücuduna girmesine neden olabilir.
Mama yiyen bebeklere su verilir mi?
Bebeğinize ilk 6 ay anne sütü verme şansınız olmayabilir ve onu formül mamayla beslemek zorunda kalabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda bile bebeğinize ilk 6 ay boyunca su vermemelisiniz. Çünkü formül mama bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılar. Fazladan su vermek bebeğinizin midesini doldurur ve büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besinleri almasını engeller.
Ek Gıdaya Başlayınca Bebeklere Ne Kadar Su Verilmeli?
İçilmesi gereken su miktarı; yaş (ya da bebeğinizin kaç aylık olduğu), kilo, boy ve hava sıcaklığı gibi çevresel koşullara göre değişiklik gösterebilir4. Buna ek olarak bebeğin su ihtiyacı anne sütünden de karşılandığı için 6 aydan sonra tüketilen anne sütü miktarı da su ihtiyacının belirlenmesinde etkilidir.
Su içmeye başlayan bebeklere anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasındaki çocuklara ise günde yaklaşık 1 litre su verilmesi önerilir. Bu miktarı ise birden değil, genellikle yemeklerden sonra azar azar su vererek tamamlamak gerekir. Fakat su tüketim miktarı, yukarıda belirttiğimiz gibi farklı kriterlere bağlı olarak değişebildiği için bebeğinize günde ne kadar su vermeniz gerektiğini uzmanlara danışmanızın çok önemli ve gerekli olduğunu hatırlatalım.
6 aylık bebek ne kadar su içmeli?
Katı gıdaya geçen bebeğe verilecek olan su miktarı;
- Boy,
- Kilo,
- Tüketilen anne sütü miktarı,
- Kabızlık durumuna göre değişir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
Ek gıdaya geçen bebeğine suyu ilk etapta kaynatılıp ılımaya bıraktıktan sonra vermelisin. 1 yaşından sonra suyu kaynatmana gerek yok. Bebeğine mamalardan sonra birkaç kaşık su vermen yeterli olur. Suyu ilk süreçte kaynatıp ılımaya bıraktıktan sonra vermelisin. Bu da günlük olarak 40-50 cc kadar su tüketimine denk düşer.
Bebeğinin ihtiyaç duyduğu su miktarı yaşına göre değişkenlik gösterir ve büyüdükçe de artar. Eğer kabızlık çekmiyorsa sıvı alımının yeterli olduğunu düşünebilirsin. Kabızlık kendini göstermeye başlarsa su tüketimini artırman gerektiğini düşünebilirsin.
Suyun Kalitesi
Bebeğinizin sağlığı ve sizin sağlığınız için yeterli miktarda su içmek kadar önemli olan bir şey daha var: İçtiğiniz suyun kalitesi! Arıtılmadan tüketilen musluk suyu, mavi bebek sendromu dâhil pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarabilir. Buna ek olarak, musluk suyu yerine tercih edilen pet şişe ve damacana sular da düşündüğünüz kadar saf olmayabilirler! Hem evinize ulaşmadan önce hem de evinizde uzun süre tüketilmeyi bekleyen bu sulara, plastik kapları nedeniyle BPA ve BHPF maddeleri karışabilir; bakteri üretimi artabilir.
Peki, kaliteli su içebilmek için çare ne? Çare, Ethicwater su arıtma cihazları! Musluğunuzdan akan suyun içerisinde bulunabilecek partikülleri beş aşamalı sistemi ile %99,8 oranında ayrıştıran su arıtma cihazları sayesinde ailenize gönül rahatlığı ile su içirebilirsiniz!
Bebeklere Su Kaynatılarak mı Verilmeli?
Emzirme, ishal gibi hastalıklara karşı büyük oranda bir koruma sağlasa da sudaki kirlilik, ishal olma ihtimalini yükseltebilir. Bu nedenle temizliğinden emin olunmayan suyun kaynatılması önerilmektedir.
Güvenli olduğunu düşünüp tercih ettiğiniz pet şişelerde ya da plastik damacanalarda sunulan bazı sular da BPA ve BHPF maddelerinin salınım yapmalarından dolayı sağlığa zararlı olabilir. Bunun yanı sıra arıtılmamış suyun içerisinde bulunma ihtimali olan bazı maddeler nedeniyle bebeğinizin sağlığı etkilenebilir. Ethicwater su arıtma cihazları ise beş aşamalı arıtma sistemi ve ters ozmos teknolojisi sayesinde suyun içerisinde bulunan partikülleri %99,8 oranında ayrıştırır; sizin ve sevdikleriniz için ayrıştırılmış temiz su sağlar.
Temiz, taze suya pratik bir şekilde ulaşmak için tercih edebileceğiniz su arıtma cihazlarının filtre değişimi de oldukça önemlidir. Ethicwater, bu konuda da size yardımcı oluyor ve filtre değişim zamanlarınızı sizin yerinize takip edip bilgi veriyor. Siz de temiz ve taze suya gönül rahatlığıyla, pratik bir şekilde dilediğinizde ulaşabiliyorsunuz!
Bebeklerin ihtiyacı olan sıvı miktarı anne sütü veya formül ile karşılanabilir. Yenidoğan bebekler sadece anne sütü veya formül tüketmeli ve 6 ay boyunca yalnızca süt tüketmeleri önerilir. Bebekler, ek gıdalara başladıklarında, daha fazla sıvıya ihtiyaç duyabilirler, ancak bu genellikle meyve ve sebzelerin su içeriği ile karşılanır.
Ayrıca, bebeklerin susuz kalmamaları için emzirme veya biberon verme sıklığını arttırmak önemlidir. Bebeklerin çok küçük miktarlarda su almaları gerektiği durumlar da olabilir, ancak bu konuda doktor tavsiyesi almak en uygunudur.
Unutmayın, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümeleri için doğru beslenme ve sıvı tüketimi önemlidir.