Dünya Sağlık Örgütü, aspartam adlı popüler yapay tatlandırıcının “insanlar için potansiyel olarak kanserojenik” olabileceğini ifade ederken, günlük tüketilen dozlarda önemli bir sağlık riski teşkil etmediğini de vurguladı. DSÖ’nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Grup 2B kategorisinde aspartamı, özellikle hepatosellüler karsinom olarak bilinen bir karaciğer kanseri türü için “insanlarda sınırlı kanser kanıtları” olduğu temel alarak sınıflandırmıştır.
“Kanser, dünya genelinde en sık rastlanan ölüm sebeplerinden birini oluşturmaktadır. Yılda her 6 kişiden biri kanser sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bilimsel araştırmalar, bu istatistikleri ve bu hastalığın insana olan etkisini azaltmayı hedefleyerek, kansere neden olan ya da onu tetikleyen olası faktörleri sürekli olarak inceliyor,” diye belirtti DSÖ’nün Beslenme ve Gıda Güvenliği Bölümü Direktörü Dr. Francesco Branca. “Aspartamla ilgili yapılan çalışmalar, genellikle tüketilen miktarlarda büyük bir risk oluşturmadığını; ancak bu tatlandırıcının olası etkilerinin daha kapsamlı ve detaylı araştırmalara ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.”
Dünya Sağlık Örgütü Aspartam Güvenliğini Sorguluyor: İşte Bu Tatlandırıcıya Sahip Popüler Gıda ve İçecekler, Şekerden kaçınan Amerikalıların sayısının artmasıyla, yapay tatlandırıcılar insanların favori tariflerindeki boşluğu doldurmak için devreye girdi. Aspartam ile üretilen ürün sayısı 6.000’in üzerinde.
Ancak, 13 Temmuz’da Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser araştırma birimi, bu yapay tatlandırıcıyı “insanlar için olası kanserojen” olarak sınıflandıran bir rapor yayımladı.
“Yapılan aspartam değerlendirmeleri, yaygın olarak kullanılan dozlarda güvenliğin büyük bir endişe oluşturmadığını belirtiyor. Ancak, daha iyi ve daha fazla araştırmayla incelenmesi gereken potansiyel etkiler tanımlanmıştır” dedi Dr. Francesco Branca, Dünya Sağlık Örgütü Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Kanser Araştırma Ajansı, maddelerin kanser yapma potansiyelini incelemektedir. İkinci bir grup olan Ortak Gıda Katkı Maddeleri Komitesi, hem Dünya Sağlık Örgütü’nden hem de Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nden üyelerden oluşur ve bir ürünün insanlar tarafından tüketilmesi için ne kadarının güvenli olduğuna dair önerilerde bulunur.
Gıda katkı maddeleri komitesi, aspartam için “kabul edilebilir günlük alım”ın kilogram başına 40 miligram olduğunu belirlemiştir.
Aspartam, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından gıda ürünlerinde kullanım için onaylanmıştır demişti. Ajans, katkı maddenin “genel nüfus için güvenli” olduğu sonucuna varmıştır. Ancak, aspartam’ın güvenliği hakkında sorular ortaya atılmıştır. 2021’de yayımlanan bir araştırma makalesi, uzun vadeli kullanım sonuçlarının “tahmin etmesinin zor olduğunu” belirtmiştir.
Aspartam Nedir ve Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Aspartam Nedir?
Aspartam, iki amino asit (aspartik asit ve fenilalanin) tarafından bir peptid bağı ile birleştirilmiş bir dipeptid yapay tatlandırıcıdır. Bu yapay tatlandırıcı, normal toz şekere göre 200 kat daha güçlüdür ve 1981 yılında düşük kalorili bir tatlandırıcı olarak piyasaya sürülmüştür. Ticari isimler arasında Nutrasweet, Equal ve Sugar Twin bulunmaktadır. O zamandan bu yana, Nutrients bilimsel dergisinden alınan verilere göre Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da gıda ve içeceklerde anahtar bir bileşen haline gelmiştir.
Aspartamın Sağlık Riskleri Var mıdır?
Birçok çalışmaya göre, aspartam kan şekeri veya insülin seviyelerini etkilemez, bu nedenle diyabetliler için popüler bir şeker alternatifi haline gelmiştir. Üreticiler, aşırı şeker tüketiminin çeşitli kanser türleriyle bağlantılı olduğunu gösteren araştırmaların ortasında, az şekerli ve şekersiz atıştırmalıklarda, sos ve içeceklerde aspartam kullanmışlardır.
Aspartam İçeren Gıdalar Nelerdir?
Aspartam içeren bazı yaygın gıda ve içecekler şunlardır:
- Sıfır şekerli veya diyet gazozlar, Diet Coke dahil
- Şekersiz sakızlar, Trident sakızı gibi
- Diyet içecek karışımları, Crystal Light gibi
- Az şekerli soslar, Log Cabin Sugar Free Syrup gibi
- Şekersiz jelatin, Şekersiz Jell-O gibi
- Equal ve Nutrasweet gibi marka isimleri altında satılan masa üstü tatlandırıcılar
Diet Coke’un üreticisi olan Coca-Cola veya aspartam içeren diğer gıda üreticileri, yorum taleplerine hemen geri dönüş yapmadı.
Kesinlikle, düşük şekerli ürünlerde kullanılan özel tatlandırıcılar değişiklik gösterebilir ve şirketler bazen içeriklerini değiştirebilir. En doğru bilgiyi almak için tüketicilerin, bir ürünün aspartam içerip içermediğini teyit etmek için bireysel ürünlerin içerik listelerini kontrol etmeleri gerekmektedir.
Aspartam Tehlikeli mi?
Aspartam, yüksek dozlarda tüketilmediği sürece güvenli olduğuna dair birçok çalışma bulunmasına rağmen, bazı araştırmalar aspartam tüketimini kanserle bağdaştırmıştır. Fransa’da 100.000’den fazla yetişkin üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışma, özellikle aspartam olmak üzere yapay tatlandırıcı tüketen bireylerin kanser riskinin hafifçe arttığı sonucuna varmıştır.
Bazı çalışmalar aspartamın baş ağrısına, nöbetlere ve depresyona neden olabileceğini göstermiştir.
Ancak, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve Amerikan Kanser Derneği, aspartamın insan tüketimi için güvenli olduğunu belirtmektedir.
FDA’nın yapay tatlandırıcılar için belirlediği kabul edilebilir günlük sınırına göre, 68 kilogram (150 pound) ağırlığındaki bir yetişkin, aspartamdan kaynaklanan olumsuz sağlık sonuçlarının riskini artırmak ve bu miktarı aşmak için günde 18’den fazla sıfır-şekerli soda içmek zorunda olacaktır.
Calorie Control Council’ın başkanı Robert Rankin, IARC’tan gelen “yanıltıcı iddialarda” eksik bilgiler olduğunu belirtti.
“Kullanıcılar gerçekleri hak ediyor ve gerçek şu ki, aspartam güvenlidir ve en çok incelenen gıda bileşenlerinden biridir. Bu nedenle Calorie Control Council, on yıllar süren bilim ve küresel düzenleyici onaylarla çelişen ve temelsiz yanıltıcı iddialar konusunda ciddi endişeler taşımaktadır.” dedi ve CBS News’a bir açıklama yaptı.
Günlük Aspartam Tüketimi: Ne Kadarı Güvenli?
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), onaylanan altı tatlandırıcı için her birinin kabul edilebilir günlük alımını (ADI) belirlemiştir. Bu miktar, bir bireyin yaşamı boyunca her gün güvenle tüketebileceği bir maddenin miktarını temsil eder.
FDA’nın belirlediği aspartam için günlük alım sınırı, kilogram başına 50 miligram iken, Birleşmiş Milletler 40 miligram olarak önermektedir.
Rankin, ortalama 150 lb (yaklaşık 68 kg) ağırlığındaki bir kişinin, aspartamla ilgili herhangi bir sağlık endişesi duymadan yaşamı boyunca her gün 14 kutu diyet içeceği veya 74 paket masa üstü tatlandırıcı tüketmesi gerektiğini ifade etti. Rankin’e göre, böyle bir tüketim seviyesi pratikte gerçekleşmez ve bu bileşenin amaçlandığı kullanımına da uygun değildir.
Dr. Ernest Hawk, Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nden, genel halkın DSÖ’nün aspartamla ilgili bulguları veya sınıflandırmaları konusunda endişelenmesi gerektiğini düşünmüyor. Hawk, “En kuvvetli belirtiler, daha detaylı araştırmalara ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Ancak, geniş çaplı ve derinlemesine araştırmaların sonuçlarına kadar, aspartam gibi maddelerin kanser riski ile ne kadar ilişkili olduğunu kesin olarak bilemeyiz.” şeklinde ekledi.