Su ve Sağlık

Evimdeki Su, Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir? Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kamusal içme suyu tedariki, dünyanın en güvenli olanları arasında sürekli olarak sıralanmaktadır. Belediye su sistemi, 295 milyondan fazla Amerikalı’nın içme suyu kaynağıdır.

Amerika’da, Çevre Koruma Ajansı (EPA), kamusal su sistemlerindeki içme suyu kalitesini düzenlemekten ve suda bulunabilecek kimyasalların ve diğer kirleticilerin maksimum seviyelerini belirlemekten sorumludur.

Evdeki su, potansiyel olarak kirli olabilecek çeşitli kaynaklardan gelir. Bu, suyun düzgün bir şekilde arıtılması gerektiği ve zararlı olabilecek herhangi bir kirleticinin çıkarılması gerektiği anlamına gelir.

İçme suyu kaynaklarının, içme suyunu arıtmak için kullanılan suda ve su arıtıldıktan sonra dağıtım sisteminde kirli olması mümkündür.

Evimdeki Su Nasıl Kirlenir? Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Evdeki suyun kirlenme ihtimali birçok şekilde mümkündür. Suyun, insan veya hayvan atıkları aracılığıyla suya giren bakteri ve parazitler gibi mikroorganizmalarla kirli olması olasıdır.

Endüstriyel atıklardan ya da ekinleri püskürtmekten türetilen toksinleri içermesi mümkündür. Genellikle gübrelerde bulunan nitratlar, topraktan su yollarına taşınarak suya karışabilir.

Bir dizi mineralin, örneğin kurşun ve cıva gibi, su kaynağına karışması mümkündür. Bazen bu, yerin altındaki doğal birikintilerin bir sonucu olarak meydana gelebilir, ancak daha sık olarak kirleticilerin yasadışı olarak atılmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Eski kurşun tesisatının kullanılmasıyla içme suyuna kurşun sızabilir.

Evimdeki Su, Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Su Kirliliğinin Kaynakları

Evsel ve endüstriyel su kirliliğinin çeşitli kaynakları bulunmaktadır. Bunlar arasında doğal olarak meydana gelenler:

  1. Kimyasallar ve Mineraller, örneğin:

    • Arsenik
    • Radon
    • Uranyum
  2. Yerel Arazi Kullanımı Uygulamaları:

    • Gübreler
    • Pestisitler (böcek ilaçları)
    • Yoğun Besleme Operasyonları
  3. İmalat Süreçleri, örneğin:

    • Endüstriyel atıklar
    • Endüstriyel kirlilik
  4. Kanalizasyon taşmaları veya atık su salımları.

Bu kaynaklar, çeşitli etkenler nedeniyle sularımızın kirlenmesine sebep olabilir ve bu nedenle su kaynaklarımızı korumak ve arıtmak için özen göstermeliyiz.

Evimdeki Su, Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Evdeki Suyunuzdaki Kirleticilerin Etkileri

Evdeki suyunuzda bulunan kirleticiler, bir dizi şekilde sağlığınıza zarar verebilir:

  1. Gastrointestinal Hastalıklar: Bazı mikroorganizmalar ve kirleticiler, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabilir.
  2. Üreme Sorunları: Bazı kirleticiler, üreme sistemini etkileyerek, doğurganlık sorunlarına veya doğumsal anomalilere neden olabilir.
  3. Nörolojik Anormallikler: Belirli kirleticiler, beyin fonksiyonunu ve davranışı etkileyebilir, bu da nörolojik rahatsızlıklara yol açabilir.

Bebekler, genç çocuklar, hamile kadınlar, yaşlılar ve bağışıklık sistemini zayıflatan AIDS, kemoterapi veya transplant ilaçları olan kişiler, belirli toksinlere maruz kaldıklarında hastalanma riski daha yüksektir.

Evdeki suyunuzu daha temiz ve güvenli hale getirmek için, önerilen Ters Ozmoz Sistemlerini incelemeyi düşünebilirsiniz. Bu sistemler, evdeki suyunuzdaki birçok kirleticiyi etkili bir şekilde kaldırmada yardımcı olabilir.

Kamu Su Sistemlerindeki Kirleticilerin 9 Ana Nedeni

Kamu su sistemindeki kirleticilerin başlıca 10 sebebi belirlenmiştir. Bunlar:

2- Legionella

Legionella hastalığı (LEE-juh-nares), legionella (LEE-juh-nell-a) adlı bir bakteri tarafından oluşturulan ciddi bir zatürre (akciğer enfeksiyonu) formudur.

İnsanlar, Legionella taşıyan suyu kazara akciğerlerine aldıklarında veya bu bakteriyi içeren minik su damlacıklarını soluduklarında hastalanabilirler.

Hastalık, Legionella (LEE-juh-nell-a) bakterisi tarafından oluşturulan ciddi bir zatürre (akciğer enfeksiyonu) türüdür.

İnsanlar, minik su damlacıklarını soluduklarında veya kazara Legionella içeren suyu akciğerlerine aldıklarında hastalanabilirler.

2- Campylobacter

Campylobacter bakterisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 1,5 milyon enfeksiyona neden olmaktadır.

Çiğ ya da yeterince pişmemiş kanatlı hayvanları tüketmek veya bununla temas etmiş başka herhangi bir şeyle temas etmek, bir kişiyi kampilobakteriyozis riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

Ayrıca hayvanlarla temas kurarak, çeşitli gıdaları – balık, et ve sebze – tüketerek ya da dezenfekte edilmemiş su içerek de bu hastalığa yakalanabilirler.

Campylobacter nedeniyle hastalanan kişilerin çoğu kendi başlarına iyileşse de, bazıları antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyar.

3- Giardia

Giardia, ishal ile karakterize edilen giardiyazis adlı duruma neden olan mikroskobik bir parazit (mikrop)tur.

Giardia, hasta insanların veya hayvanların dışkısıyla (kaka) kirlenmiş yüzeylerde, toprakta, yiyecekte veya suda bulunabilir. Dışkı, hayvanlardan veya insanlardan gelebilir.

Giardia mikroplarını aldığınızda, giardiyazis geliştirme riski altında olursunuz.

Giardia, çok bulaşıcı bir enfeksiyondur ve kirlenmiş su, yiyecek, yüzeyler veya eşyalar aracılığıyla kişiden kişiye geçebilir.

İnsanlar arasında hastalığa en yaygın neden olan şey, kirlenmiş içme suyunun veya rekreasyon amaçlı kullanılan suyun tüketilmesidir.

4- Norovirus

Norovirus, bir kişiyi hem kusma hem de ishal ile hasta edebilen son derece bulaşıcı bir virüstür. Tavsiye edileni gözden geçirin: Ters Ozmoz Sistemleri.

Norovirus, hemen hemen herkesi enfekte edebilen ve hasta edebilen bir virüstür. Norovirus, şu şekillerde bulaşabilir:

  • Enfeksiyon taşıyan bir bireyle korunmasız cilt-cilt teması yaparak
  • Kirletilmiş yiyecek veya su tüketerek
  • Kontamine olmuş yiyecek veya su alarak
  • Tehlikeli alanlara dokunduktan sonra kirli ellerinizi ağzınıza götürerek

5- Shigella

Shigellosis olarak bilinen rahatsızlık, shigella adlı bakteri tarafından oluşturulur. Shigellos enfeksiyonuna yakalanan hastaların çoğunda ateş, mide ağrıları ve zaman zaman kanlı olabilen ishal görülür.

Çoğu durumda, belirtiler enfeksiyondan bir ila iki gün sonra ortaya çıkar ve tam bir hafta boyunca devam eder. Hastaların çoğu antibiyotiğe ihtiyaç duymadan iyileşir.

Ancak, ciddi hastalıkları olan veya bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına neden olan temel hastalıkları olan hastalar için antibiyotikler önerilir.

6- Hepatit A

Hepatit A, hepatit A virüsü (HAV) tarafından oluşturulan ve aşılama ile önlenebilen karaciğerin bir viral hastalığıdır. HAV ile enfekte olan kişilerde kanlarında ve dışkılarında HAV bulunur. Hepatitin A suşu son derece bulaşıcıdır.

Birinin virüsü, enfekte olmuş bir kişiyle yakın fiziksel temas yoluyla veya virüsle kirletilmiş yiyecek veya içecek tüketimi yoluyla, hatta çok küçük miktarlarda bile kazara alması durumunda bulaşabilir.

7- Salmonella

CDC tarafından sağlanan verilere göre, Salmonella bakterisi Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 1,35 milyon enfeksiyon, 26.500 hastaneye yatış ve 420 ölümle sonuçlanmaktadır. Bu hastalıkların çoğu, insanların tükettiği yiyeceklere bağlanabilir. Tavsiye edileni gözden geçirin: Ters Ozmoz Sistemleri.

8- E. coli

Escherichia coli, bazen E. coli olarak da adlandırılır, insanların ve hayvanların bağırsaklarında, çevrede ve bazı yiyeceklerde bulunabilen bir bakteri türüdür.

E. coli bakterisi, geniş ve çeşitli mikroorganizmalar koleksiyonudur. E. coli suşlarının büyük çoğunluğu tamamen güvenli olmasına rağmen, bazıları insanların hasta olmasına neden olabilir.

E. coli’nin birçok farklı türü vardır ve bunlardan bazıları ishale neden olabilirken, diğerleri idrar yolu enfeksiyonlarına, zatürre gibi solunum bozukluklarına ve diğer rahatsızlıklara neden olabilir.

9- Cryptosporidium

Cryptosporidium adlı minik parazit, cryptosporidiosis olarak bilinen ishal durumundan sorumludur. Günlük dilde hem parazite hem de hastalığa “Crypto” adı verilir.

Hayvanları enfekte edebilecek birçok farklı Cryptosporidium türü vardır ve bunların bazıları da insanları enfekte edebilir. Parazitin dışında koruyucu bir kabuğu vardır, bu sadece onun vücut dışında uzun süre yaşamasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda klorun etkisine karşı da son derece dirençli olmasını sağlar.

Evimdeki Su, Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Su Kirleticilerinden Nasıl Korunmalı?

Ters Ozmoz Filtreleme Sistemi, suyundan mikropların ve kirleticilerin çıkarılmasında en başarılı yöntemlerden biri olmasının yanı sıra en maliyet-etkili yöntemlerden biridir.

Özellikle sıkı yöntemler kullanan su filtreleme sistemleri, su size veya bir bardağa ulaşmadan önce sudaki bakteri, protozoa, parazit, klor ve ağır metalleri çıkarabilir.

Ethicwater da, evler, daireler, iş yerleri ve şirketler için yüksek kaliteli su ters ozmoz filtreleme sistemleri sunuyor ve kuruyoruz.

Pratik olarak her mutfak lavabosuna kolayca sığabilecek şekilde tasarlanmış çiftli ve üçlü alt lavabo filtreleri sunuyoruz. Bunun üzerine, sudan %99’a kadar kirleticiyi çıkarabilen modern Verimlilik Serisi Tanksız Murican 400GPD  Ters Ozmoz Sistemimiz 1:1 Saf Atık bulunmaktadır.

Ters ozmoz koleksiyon ürünlerine tıklayarak düşük fiyatlarımızı, en çok satan ürünlerimizi, ömür boyu garantilerimizi ve ücretsiz kurulum gibi özel fırsatlarımızı görebilirsiniz.

Evde Su Kirliliğine Ne Sebep Olur?

Environmental Working Group (EWG) adlı kurumda bilimsel analist olarak çalışan Sydney Evans, bu sorunun yanıtının nerede olduğunuza bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini, ayrıca ülke genelinde atıksu izleme yöntemlerinin uniform olmadığını belirtti.

Ancak duştan çıktığınızda veya bahçeyi sulamayı bitirdiğinizde, su evinizden, içine konulan her şeyi taşıyarak ayrılır, bu yabani ot öldürücü, ev temizlik ürünleri veya kozmetikler olabilir.

Ayrıca, suyun tamamı bir arıtma tesisine ulaşmayabilir ve ulaştığında bile tamamı arıtılmayabilir. Bu, su arıtma tesislerinin atıksudan sadece belirli kirleticileri çıkarabilmesi nedeniyledir. Bu durumun bir örneği, insan atıklarının çıkarılmasıdır.

Uzmanlara göre, evlerdeki su kirliliğinin altı ana nedeni şunlardır:

  1. Arızalı kanalizasyon arıtma tesisleri
  2. Bahçe için kompost
  3. İnsektisitler ve diğer böcek ilaçları
  4. PFAS
  5. Temizlik ürünleri veya malzemeleri.
  6. İlaçlar

Evimdeki Su, Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Su Kirliliğini Nasıl Durdururuz?

Temiz suya erişimin son derece önemli olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak yaptığımız birçok şey, kendi benzersiz yollarında su kirliliğine katkıda bulunabilir.

Su kaynağını korumak için evde ve toplulukta yapılacak basit ve bankayı bozmayacak birkaç şey vardır. İşte su kirliliğini durdurmanın 7 yolu.

  1. Toksik Kimyasalların Doğru Şekilde Atılmasını Sağlayın Ev temizlik malzemeleri, böcek ilaçları ve çözücüler büyük bir sorun gibi görünmeyebilir. Ancak, amonyak, boya, boya inceltici, çamaşır suyu ve birçok diğer kimyasal giderek daha ciddi bir sorun haline geliyor. Milyonlarca insanın her ay zararlı maddeleri lavaboya dökmesi veya tuvalette yıkaması ciddi bir soruna yol açıyor. Bu nedenle, çöplerin doğru şekilde atılması esastır.
  2. Yağlı Maddeleri Lavaboya Dökmeyin Yağ, yağ ve kullanılmış yemek yağı, çöpe atılmalı veya “yağ kavanozu” olarak belirlenmiş bir kapta, diğer katı atıklarla birlikte atılana kadar saklanmalıdır.
  3. Fosfatsız Deterjan ve Bulaşık Temizleyici Kullanın Bu temizleyicileri sadece gerektiği kadar kullanarak su kirliliğini daha da azaltabilirsiniz. Fosfatlar temizleyicilerdeki tek zararlı kimyasal değildir.
  4. Medikal Atıkların Doğru Şekilde Atılmasını Sağlayın İlaçları tuvalete atmayın veya yakındaki göletlere veya derelere atmamalısınız.
  5. Su Kirleticilerini Her Zaman Bildirin Çoğu kez, yasa dışı çöp atma ve diğer su kirliliği türleri bildirilmez ve bu olayların temizlenmesi genellikle olmaz.
  6. Alışveriş Yaparken Su Kirliliğini Aklınızda Bulundurun Ev kimyasalları ve böcek ilaçları kullanmanın getirdiği komplikasyonlarla uğraşmazsanız, zararlı ve kalıcı kimyasallar içeren ürünleri satın almazsınız.
  7. Sump Pompası ve Bodrum Süzgecinizi Düzenli Olarak Kontrol Edin. Bu cihazlardan gelen su bazen belediyenin hijyenik kanalizasyon hatlarına akar.

Evinizde bir pump pompası veya bodrum süzgeci varsa ve suyun nereye aktığını bilmiyorsanız, yaşadığınız şehrin kirlilik kontrol departmanı ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Evimdeki Su, Şebeke Suyu Nasıl Kirlenir?

Evdeki Suyunuzun Kirlenmesini Nasıl Önlersiniz?

Özel bir kuyunuz varsa ve bu kuyudan içme suyu alıyorsanız, suyunuzun kirlenmesini şu şekillerde engelleyebilirsiniz:

  1. Öncelikle, kuyu kapağının, kapağının ve muhafazasının iyi durumda olduğundan emin olmalısınız, ayrıca kilitleyebilen bir kuyu kapağı kurmalısınız.
  2. Boya, gübre, böcek ilacı, benzin ve motor yağı gibi maddeleri kuyunuzdan güvenli bir mesafede tutmalısınız.
  3. Kuyunuzu her ay kontrol edin ve çatlak veya korozyon belirtisi olmadığından emin olun.
  4. Kuyunuzun etrafında temiz ve enkazdan arındırılmış bir alanı koruyun.
  5. Fosseptik sisteminizi her yıl kontrol edin ve en azından her üç ila beş yılda bir pompalatın.
  6. Ev kimyasallarını uygun şekilde atın. Kullandıktan sonra asla bahçenize veya bir fırtına drenajına dökmemelisiniz.

Evdeki İçme Suyumu Nasıl Arıtabilirim?

Evdeki içme suyunuzu arıtmanın en iyi yolu Ters Ozmoz Filtreleme Sistemi ile yapmaktır. Su arıtma için mevcut olan en etkili yöntemlerden biridir.

Bu teknik, suyun dezenfekte edilmesi ve insan tüketimi için uygun hale getirilmesi için bir dizi farklı kimyasal ve fiziksel süreci kullanır.

Filtreleme, hem ana kirleticileri hem de insan sağlığına zararlı olabilecek ve suya bulaşmış olabilecek daha küçük, daha tehlikeli parçacıkları ortadan kaldırmak için çok yardımcı olan bir yöntemdir. Etkileyici buluyor musunuz? Önerilen Ters Ozmoz Sistemlerine göz atın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir