Alkali Suyun Faydaları

Alkali Su Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Alkali Su Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Alkali Su Nedir? konusuna girmeden önce Alkali su, normal içme suyundan biraz daha az asidik olup alkali mineraller içerir. Ancak, potansiyel faydalarının tümü kanıtlanmış değildir. Alkali su hakkında çeşitli sağlık iddiaları duymuş olabilirsiniz. Bazıları, vücudunuzun pH seviyesini düzenlemeye, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve kanser gibi kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabileceğini söyler.

Kanınızdaki pH seviyelerinin, alkali su içmek de dahil olmak üzere diyet yoluyla ciddi şekilde değiştirilemeyeceğini anlamak kritik önem taşır. Böbrekleriniz ve akciğerleriniz, sağlıklı işlev görmek için ihtiyaç duyduğunuz pH seviyesinin 7.35-7.45 aralığında sıkı bir şekilde kalmasını sağlamak için çalışır.

Peki, alkali su içmelisiniz ve diğer potansiyel faydalar için bir kanıt var mı?

Alkali Su Nedir?

Alkali suyun “alkali” kısmı, pH seviyesine atıfta bulunur. Bir pH seviyesi, bir maddenin ne kadar asidik veya alkali olduğunu yaklaşık olarak 0 ila 14 arasında ölçen bir sayıdır. Örneğin, pH değeri 1 olan bir madde çok asidik, pH değeri 13 olan bir madde ise çok alkali olacaktır.

Alkali suda bulunan alkali mineraller, örneğin kalsiyum, potasyum, magnezyum veya demir, suyun pH değerini belirler.

Alkali Su ile Normal Su Arasındaki Fark

Alkali su, normal içme suyundan daha yüksek bir pH seviyesine sahiptir. Bu nedenle, alkali su savunucuları, vücudunuzdaki asidi nötralize edebileceğine inanırlar, ancak bu görüş herhangi bir araştırma tarafından desteklenmemektedir.

Normal içme suyu genellikle nötr bir pH değeri olan 7’ye sahiptir. Alkali su tipik olarak 8 veya 9 pH değerine sahiptir. Ancak, suya önemli bir alkalinlik kazandırmak için yalnızca pH yeterli değildir.

Alkali su, aynı zamanda alkali mineraller ve negatif oksidasyon indirgeme potansiyeli (ORP) içermelidir. ORP, suyun pro- veya antioksidan olarak hareket etme yeteneğidir. ORP değeri ne kadar negatifse, su o kadar antioksidan özelliğe sahiptir.

Alkali Su Sizin İçin İyi midir?

Alkali su biraz tartışmalıdır. Birçok sağlık profesyoneli, kullanıcılar ve satıcılar tarafından yapılan birçok sağlık iddiasını desteklemek için yeterli araştırma olmadığını söylüyor. Araştırma bulgularındaki farklılıklar, alkali su çalışmalarının türleriyle ilgili olabilir.

  • Bir 2020 çalışması, fareler üzerinde yapılan günlük alkali su alımının, farelerin DNA’sındaki yaşlanma belirteçlerini iyileştirdiğini buldu.
  • 2018’deki bir çalışma, alkali suyun alkol dışı yağlı karaciğer hastalığının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü.
  • Japonya’da yapılan küçük bir 2018 çalışması, alkali elektrolize su içmenin 60 insan katılımcıda dışkıyı hafifçe iyileştirdiğini öne sürdü.
  • 2016’da yapılan bir çalışma, 100 kişiyi içeren ve yoğun bir egzersizden sonra yüksek pH’lı su ile normal su içtikten sonra tüm kan viskozitesinde önemli bir fark buldu. Viskozite, kanın damarlarınızdan ne kadar verimli aktığının doğrudan ölçümüdür.
  • 2021’de yapılan bir çalışma, menopoz sonrası osteoporozlu kadınlarda kemik yoğunluğunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
  • insan vücuduna daha hızlı emilen sıvı antioksidanlar yoluyla anti-aging özellikleri
  • kolon temizleyici özellikler
  • bağışıklık sistemi desteği
  • hidrasyon, cilt sağlığı ve diğer detoksifiye edici özellikler
  • kilo kaybı
  • kansere karşı direnç Yeşil çay zengin antioksidanlar içerir ve hafifçe negatif bir ORP’ye sahiptir.

Alkali Suyun Yan Etkileri Var mı?

Alkali içme suyu güvenli olarak kabul edilir. Şu anda, olumsuz yan etkilerini gösteren bir kanıt bulunmamaktadır.

Alkali su, normal sudan farklı bir pH’ye sahip olsa da, vücudunuz fizyolojik değişiklikler yapacak, örneğin mide asidinin pH seviyelerini düzenlemek ve homeostazı, yani istikrar halini, sağlamak için hidroklorik asit üretmeye devam edecektir.

Alkali Su Doğal mı Yoksa Yapay mı?

Doğal olarak alkali olan su, suyun kaynaklar gibi kayaların üzerinden geçtiği ve alkali seviyesini artıran mineraller aldığı durumlarda oluşur.

Ancak, alkali su içen birçok kişi, elektroliz adı verilen kimyasal bir işlemden geçmiş alkali suyu satın alır.

Bu teknik, normal suyun pH’ını yükseltmek için bir iyonlaştırıcı adı verilen bir ürün kullanır. İyonlaştırıcıların üreticileri, suyun daha asidik veya alkali olan moleküllerinin ayrılması için elektriğin kullanıldığını söyler. Daha sonra asidik su ayrılır.

Yine de bazı doktorlar ve araştırmacılar, bu iddiaların kaliteli araştırmalarla desteklenmediğini söylüyor. İyonizasyondan önce orijinal su kaynağının su kalitesi, içme suyunda kontaminantların bulunmadığından emin olmak için hayati öneme sahiptir.

Bazı bilim insanları, bir alkali iyonlaştırıcıya bağlamadan önce suyu yeterince arıtmak için ters osmoz kullanılmasını tavsiye eder, bu da pH’ı yükseltebilir ve mineraller ekleyebilir.

İyonize alkali su içmenin bazı diğer güvenlik endişeleri de vardır. Düzenli olarak içtiğinizde, suyun pH değeri 9.8’den fazla olduğunda, hiperkalemi geliştirme şansıTrusted Source daha yüksektir.

Diğer endişeler, büyümeyi engelleyebileceği, vücuttan mineralleri ve vitaminleri tüketeceği ve besin emilimini engelleyebileceğidir. Ek olarak, mukozal astarınıza zarar verebilir ve aşırı susuzluk hissine neden olabilir.

Alkali Suyu Nereden Bulabilirsiniz

Ternion su arıtma cihazı mineral, alkali ve ORP banneri
Ternion su arıtma cihazı mineral, alkali ve ORP banneri

Alkali su, birçok market veya sağlık gıdaları mağazasında satın alınabilir. Ayrıca çevrimiçi olarak da bulunabilir. Su iyonlaştırıcıları da birçok büyük zincir mağazada satılmaktadır.

Ayrıca kendi alkali suyunuzu evde de yapabilirsiniz. Suya pH damlaları veya kabartma tozu eklemek, suyu daha alkali hale getirmenin başka bir yoludur.

Su, kontaminantları gidermek için uygun şekilde filtrelenirse, iyonize edilip yeniden mineralize edilirse veya kaliteli bir kaynaktan alınırsa, günde ne kadar alkali su tüketileceği konusunda bir sınırlama olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Sıkça Sorulan Sorular

Alkali Su Kimler İçmemelidir?

Böbrek hastalığı veya diğer türlerde bozulmuş böbrek fonksiyonlarına sahip kişiler, özellikle iyonize edilmişse, alkali suyu gözetim olmadan içmekten kaçınmalıdır.

Alkali Suyun Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Alkali su içmek, vücuttaki önemli minerallerin miktarını artırmanıza yardımcı olabilir ve belirli sağlık koşullarında faydalı olabilir. Bununla birlikte, potansiyel tüm faydaları desteklemek için yeterli kanıt yoktur ve uzun süre içerseniz bazı sağlık riskleri olabilir.

Alkali Su İçmenin Faydası Nedir?

Alkali su, normal içme suyundan biraz daha baziktir. Çoğunlukla hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar, olası sağlık faydalarını tespit etmiştir, bunlar şunları içerir:

Alkali Su Gerçekten Sağlıklı mı?

Alkali su, normal içme suyundan biraz daha bazik olup alkali mineraller içerir. Alkali su içmek genellikle güvenlidir, ancak araştırmalar henüz onunla ilişkilendirilen faydalar için kesin kanıtlar sunmamıştır.

Alkali Su Güvenli midir?

Birçok sağlık profesyonelinin alkali su ile ilgili sorunu, güvenliği değil, onun hakkında yapılan sağlık iddialarıdır.

Bazı araştırmalar olmasına rağmen, herhangi bir sağlık durumu için tedavi olarak alkali su kullanımını destekleyecek yeterli bilimsel kanıt hala bulunmamaktadır. Tıp uzmanları, pazarlama iddialarının hepsine inanmamak konusunda uyarıyorlar.

Doğal alkali su içmek, doğal mineraller içerdiği için genellikle güvenli olarak kabul edilir.

Ancak, muhtemelen yüksek pH’ın size inandıracağından daha az iyi mineral içeren ve kontaminantlar içerebilen yapay alkali su konusunda dikkatli olmalısınız. Faydalarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Alkali Su Nedir ve Faydaları Nelerdir?” ile ilgili yorum;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir