Su ve Sağlık

İçme Suyumun pH Değeri Ne Olmalı?

İçme Suyumun pH Değeri, Su pH‘ı, hava durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir, ancak musluk suyunun genellikle yaklaşık 7.5 pH değerinde olduğu bilinir.

pH Nedir?

Belki “pH” terimini içme suyu kalitesini tanımlamak için kullanıldığını duymuşsunuzdur, peki ya bu terimin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

pH, bir maddenin içindeki elektrik yüklü parçacıkların ölçümüdür. Bu, söz konusu maddenin ne kadar asidik veya alkali (bazik) olduğunu gösterir. pH ölçeği 0 ile 14 arasında değişir:

  • Asidik su, 7’den düşük pH değerine sahiptir. Güçlü asidik maddelerin pH değeri 0 olabilir. Örneğin, pil asidi bu kategoriye girer.
  • Alkali su, pH değeri 8 veya üzeri olan sudur. Güçlü alkali maddeler, örneğin kostik soda, 14 pH değerine sahip olabilir.
  • Saf suyun pH değeri 7’dir ve ne asidik ne de bazik özellikleri olmadığı için “nötr” olarak kabul edilir.


İçme Suyu İçin Güvenli pH Değeri Nedir?
İçme Suyumun pH Değeri

Amerika Birleşik Devletleri’nde halka açık içme suyu kalitesinin izlenmesi, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından yürütülmektedir.

Türkiye’de içme suyunun kalite parametreleri, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) TS 266 standardı ile belirlenir. Bu standartlara göre, içme suyunun pH değerinin 6,5 ile 9,5 aralığında olması güvenli kabul edilir. Bu pH aralığı, suyun ne kadar asidik veya alkali olduğunu gösterir ve sağlık için ideal bir denge sağlar. TS 266, Türkiye’deki içme suyu tedarikçileri için rehberlik eden bir standarttır ve suyun kalitesinin korunmasında önemli bir rol oynar.

pH, suyun estetik bir kalitesi olarak kabul edildiği için EPA düzenlemeleri altında bir kalite kriteri olarak yer almaz. Ancak, ajans belediye içme suyu tedarikçilerine su kaynaklarını 6.5 ile 8.5 pH aralığında tutmalarını önermektedir.

Değişen veya Güvensiz pH Ne Anlama Gelir?

İçme Suyumun pH Değeri Ne Olmalı?

Tatlı suyun pH değeri, dünya genelinde hava koşulları, insan faaliyetleri ve doğal süreçlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Çok düşük veya çok yüksek pH değerine sahip su, kimyasal veya ağır metal kirliliğinin bir işareti olabilir.

6.5 ile 8.5 arasındaki “güvenli” pH aralığında olmayan su, özellikle alkalik ise, mutlaka güvensiz anlamına gelmez. Ancak, çok alkalik su hoş olmayan bir koku veya tada sahip olabilir ve borular ile su taşıyan cihazlara zarar verebilir.

6.5’ten düşük pH değerine sahip asidik su, kirliliklerle kontamine olma olasılığı daha yüksektir, bu da içilmesini güvensiz hale getirir. Ayrıca metal boruları aşındırabilir (çözebilir).

Birçok belediye su tedarikçisi, kirlilik belirtileri olabilecek değişen pH değerlerini izlemek için suyunun pH’ını gönüllü olarak test eder. Kirlilikler mevcut olduğunda, su şirketleri suyu tekrar içilebilir hale getirmek için suyu arıtır.

Yaygın Su pH Seviyeleri

İçme Suyumun pH Değeri Ne Olmalı?
  • Musluk Suyu Değişken; tipik olarak yaklaşık 7.5
  • Damıtılmış Ters Ozmoz Suyu 5 ile 7 arası
  • Yaygın Şişelenmiş Sular 6.5 ile 7.5 arası
  • Alkali Olarak Etiketlenmiş Şişelenmiş Sular 8 ile 9 arası
  • Okyanus Suyu Yaklaşık 8
  • Asit Yağmuru 5 ile 5.5 arası

Alkali Su: Yeni Bir Trend mi?

Son birkaç yıl içinde alkali su, popüler bir içme suyu seçeneği haline geldi. Bazı insanlar, pH değeri 8 ile 9 arasında olan hafif alkali suyun sağlığınızı iyileştirebileceğini söylüyor. Onlara göre bu su, yaşlanmayı yavaşlatabilir, vücudunuzdaki sağlıklı pH seviyesini koruyabilir ve kanser gibi kronik hastalıkları engelleyebilir.

Alkali su içenler ve satıcılar tarafından yapılan pek çok sağlık iddiasına rağmen, alkali suyun diğer içme sularından daha sağlıklı olduğuna dair bilimsel kanıtlar çok az veya hiç yoktur.

Ancak, belirli tıbbi durumları olan kişilerin sağlığına alkali suyun faydalı olabileceğini öne süren birkaç çalışma bulunmaktadır. Bunlar:

Bu küçük çalışmaların bulgularını tam olarak desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Evde pH Testi Yapmak

İçme Suyu Ph Değeri Ölçümü

Belediye su tedarikçileri genellikle suyun pH’ını yaklaşık 7 civarında, normal bir seviyede tutmakta iyi bir iş çıkarır, bu nedenle genellikle evde kendi testinizi yapmanıza gerek yoktur.

Ancak, musluklarınızın ve borularınızın paslı kırmızı, beyaz veya mavi bir renk aldığını fark ederseniz, kendi başınıza adımlar atmak isteyebilirsiniz. Bu renk değişikliği — aynı zamanda içme suyunuzun renk değişikliği de — asidik suyun neden olduğu korozyonun bir işaretidir. Korozyon yapmış borular, bir profesyonel tesisatçı tarafından incelenmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.

İçme suyunuzun pH’ını evde test etmek oldukça kolay ve ucuzdur. Tek ihtiyacınız olan bir ev test kiti. Bu kitler, farklı fiyat noktalarında pek çok farklı forma sahiptir.

En çok önerilen pH test ürünlerinden bazıları su kalitesi testi yapabilen “kalem tipi pH” cihazlardır. Sadece kalemi içme suyunuzun bir örneğine daldırın ve birkaç saniye sonra doğru bir pH okuması alın.

Suyunuz EPA’nın önerdiği 6.5 ile 8.5 aralığında ise, herhangi bir önlem almanıza gerek yoktur.

Eğer içme suyunuzun pH değeri güvenli aralığın dışında ise, harekete geçme zamanıdır. Test sonuçlarınızı bildirmek için yerel içme suyu şirketinizi arayın.

Onlar, suyunuzu profesyonel olarak test etmek üzere ikametgahınıza ziyaret edebilirler. Eğer onların testi de anormal bir sonuç verirse, durumu ele almalıdırlar. pH genellikle kirliliğin bir işareti olduğundan, su şirketi çeşitli kirleticileri aramak için birkaç test yapabilir.

Bu arada, içme suyunuzla ilgili bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız — ister pH, garip bir doku, kötü bir tat veya kötü bir koku olsun — EthixFilter tarafından yapılan bir filtre satın alabilir veya mutfak lavabonuza bir filtre sistemi kurabilirsiniz. ETHIXFILTER‘in ETHIX2 popüler bir filtre sistemi vardır.

Yerel su sağlayıcınızla iletişimde kalmaya özen gösterin. İçme suyunuzun kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak için yıllık raporlarını telep edebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir