Su ve Sağlık

Turşu Suyu İçmek: Popüler Olmasının 10 Nedeni

Turşu suyu içmek iğrenç gelebilir, ancak bunu düşünmeniz için birkaç neden bulunmaktadır. Bu içecek sıvı dengenizi sağlar ve kas krampları, kan şekeri ve bağırsak sağlığı gibi birçok faydası olabilir. Sporcular yıllardır bu tuzlu içeceği içiyorlar. Uzmanlar egzersizden sonra turşu suyunun içilmesinin neden iyi olduğunu bilmiyorlardı. Sadece krampları hafifletmeye yardımcı olduğunu biliyorlardı.

Haklıydılar. Turşu suyunun kas krampları konusunda yardımcı olduğu görünüyor, ayrıca daha fazlasını sağlıyor gibi görünüyor. İşte turşu suyu içmenin 10 sağlıklı faydasına bir bakış:

1- Kas Kramplarını Hafifletme Özelliği

Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, su kaybı yaşamış erkekler, turşu suyu içtikten sonra kas kramplarından daha hızlı bir şekilde rahatlamışlardır.

Bu etki için yaklaşık 1/3 su bardağı turşu suyu yeterlidir. Turşu suyu, aynı miktarda su içmekten daha etkili bir şekilde krampları hafifletmiştir. Ayrıca hiçbir şey içmemekten daha da yardımcı olmuştur.

Bu durum, turşu suyundaki sirkenin, hızlı bir şekilde ağrı gidermeye yardımcı olabileceği gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Sirke, yorgun kaslardaki kramplara neden olan sinir sinyallerini durdurmaya yardımcı olabilir.

2- Sıvı Dengesini Sağlama Yardımı

Turşu Suyu İçmek: Popüler Olmasının 10 Nedeni

Çoğu insan için, egzersiz sonrası sıvı alımı için su içmek yeterlidir. Orta düzeyde egzersiz yapıyorsanız veya bir saatten daha kısa süren bir egzersiz yapıyorsanız, muhtemelen ihtiyacınız olan tek şey sudur.

Ancak durum, yoğun egzersiz yapıyorsanız, bir saatten daha uzun süre boyunca egzersiz yapıyorsanız veya sıcak iklimlerde egzersiz yapıyorsanız farklıdır.

Sodyum ve potasyum içeren bir içecek içmek, sizi daha hızlı bir şekilde hidrate etmenize yardımcı olabilir. Sodyum, terlediğinizde kaybettiğiniz bir elektrolittir. Potasyum ise terleme yoluyla kaybedilen başka bir elektrolittir.

Turşu suyu, çok miktarda sodyum içerir. Ayrıca bir miktar potasyum içerir. Terli veya uzun bir egzersiz seansından sonra biraz turşu suyu içmek, vücudunuzun normal elektrolit seviyelerine daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilir.

Sodyum alımınızı izliyor veya düşük sodyumlu bir diyet uyguluyorsanız, turşu suyu içmeden önce doktorunuz ve diyetisyeninizle konuşmayı unutmayın.

3- Yağsız Bir İyileşme Yardımı

Eğer kilo verme çabasındaysanız, yüksek kalorili spor içeceklerini tüketmekten pek hoşlanmıyor olabilirsiniz.

Ancak yoğun egzersiz sonrası, uzun süreli egzersiz sonrası veya sıcak hava koşullarında elektrolit kaybını dengelemek hala iyi bir plan. Üstelik kaslarınız kramplıysa, muhtemelen mümkün olan en hızlı rahatlama için bir çözüme ihtiyaç duyacaksınız.

Turşu suyu yardıma yetişiyor! Turşu suyu yağ içermez, ancak bazı kalorilere sahip olabilir. Bir su bardağı başına sıfır ila 100 kalori arasında değişebilir. Kalorilerin miktarı, turşu suyunda bulunan salamura çözeltisinin içeriğine bağlıdır.

4- Bütçenizi Sarsmaz

Eğer zaten düzenli olarak turşu tüketiyorsanız, spor içeceklerine para harcamanıza gerek yok. Hatta turşu yemiyor olsanız bile, daha pahalı egzersiz içeceklerine alternatif olarak bütçe dostu bir seçenek olarak turşu suyunu tercih edebilirsiniz.

Ayrıca spor içecekleri olarak pazarlanan ticari olarak hazırlanmış turşu sularını satın alabilirsiniz. Bunlar, turşu kavanozunuzdaki turşular bittikten sonra içtiğinizden daha pahalı olabilir. Ancak avantajı, her serviste ne aldığınızı besin etiketini okuyarak öğrenmiş olmanızdır.

5- Antioksidan İçerir

Turşu Suyu İçmek: Popüler Olmasının 10 Nedeni

Turşu suyu, önemli miktarda C ve E vitaminleri içerir; bunlar iki temel antioksidandır. Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden korumaya yardımcı olur. Herkes serbest radikallere maruz kalır, bu nedenle diyetinizde bol miktarda antioksidan bulundurmak iyi bir fikirdir.

C ve E vitaminleri, vücudunuzda oynadıkları diğer rollerin yanı sıra bağışıklık sistemi fonksiyonunuzu artırmaya da yardımcı olur.

6- Kilo Verme Çabalarınızı Destekleyebilir

Turşu suyu, bol miktarda sirke içerir. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry dergisinde bildirildiğine göre, her gün biraz sirke tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir.

Çalışmaya katılan kişiler, günde yaklaşık yarım ons veya 1 ons sirke tüketenlerin, hiç sirke tüketmeyenlere göre daha fazla kilo ve yağ kaybettiklerini göstermiştir.

7- Kan Şeker Düzeylerini Kontrol Etmede Yardımcı Olur

Journal of Diabetes Research’de yayımlanan bir çalışma, yemekten önce küçük bir miktar sirke tüketmenin etkilerini gösterdi. Sirke, tip 2 diyabeti olan bireylerde yemek sonrası kan şeker düzeylerini düzenlemeye yardımcı oldu. Tip 2 diyabet, kilolu veya obezite ile ilişkilidir.

İyi düzenlenmiş kan şeker düzeyleri sizi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Birçok insan tip 2 diyabete sahiptir ve bunun farkında değildir. Düzensiz kan şekeri ciddi sağlık sorunlarına, göz kaybı, kalp hasarı ve böbrek hasarı gibi sorunlara yol açabilir.

8- Bağırsak Sağlığını Güçlendirir

Turşu suyundaki sirke, karın bölgenizin de sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Sirke, fermente edilmiş bir gıdadır. Fermente edilmiş gıdalar sindirim sisteminiz için iyidir. Bağırsaklarınızda iyi bakteri ve flora büyümesini ve sağlıklı bir dengeyi teşvik ederler.

9- Dereotu Sağlıklıdır

Daha fazla potansiyel fayda için dereotu turşu suyunu tercih edin. Dereotunda kuersetin bulunur. Kuersetin, kolesterolü düşürme özelliklerine sahiptir. Cholesterol dergisinde yayımlanan bir çalışma, dereotunun hamsterlarda kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir. Bu etki insanlarda da benzer olabilir.

Çalışmanın yazarları ayrıca dereotunun birçok geleneksel tıbbi kullanımı olduğunu belirtmişlerdir. Bunlar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Hazımsızlık
  • Mide krampları
  • Gaz
  • Diğer sindirim rahatsızlıkları

10- Nefesinizi Tatlandırır

İçerken dudaklarınızı buruşturuyor olabilir, ancak biraz turşu suyu kullanmak daha tatlı bir nefes için olabilir.

Ağzınızdaki bakteriler kötü nefese neden olabilir. Hem dereotu hem de sirkenin antibakteriyel özellikleri vardır. Bu güçlü kombinasyon, turşu suyu içtikten sonra nefesinizi tazelemeye yardımcı olabilir.

Turşu Suyu İçmek: Popüler Olmasının 10 Nedeni

Turşu kavanozunuzdan kalan sıvıyı lavaboya dökmek yerine, gelecekteki kullanım için saklamayı düşünün.

Belki de tuzlu tadın keyfini çıkarırken bulabilirsiniz. Egzersiz sonrasında şeyler normalden farklı tat alabilir. Bu nedenle, belki de turşu suyu şu anda harika gelmiyor olabilir, ancak belki de bir sonraki antrenmanınızdan sonra tam yerinde olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir