Su ve Sağlık, Su ve Çevre Sağlığı

Dünya Su Haftası 2024: 25-29 Ağustos

Dünya Su Haftası 2024 25-29 Ağustos

Dünya Su Haftası, suyun dünyanın en büyük sorunlarını ele almamıza nasıl yardımcı olabileceğini anlamak isteyen herkesin buluşma noktasıdır. 1991 yılında kurulan Dünya Su Haftası, her yıl düzenlenen ve küresel su sorunlarına odaklanan öncü bir konferanstır.

Dünya Su Haftası her yıl ağustos ayının son haftasında düzenlenmektedir ve başlangıçta İsveç’in başkenti Stockholm’deki halka açık bir su festivalinin parçasıydı.

SIWI, Dünya Su Haftası’nın organizatörüdür ve tüm içeriğin küratörlüğünü yapar. Ancak oturumların çoğu, önde gelen uluslararası kuruluşlar tarafından ortaklaşa oluşturulmaktadır. Dünya Su Haftası, 193 ülke ve bölgeden alışılmadık derecede farklı insanları kendine çeker. Burada, iklim krizi, yoksulluk ve biyoçeşitlilik kaybı gibi büyük sorunları ele alma konusunda güçlü bir taahhüde sahip bilim insanları, BM uzmanları, aktivistler, genç girişimciler, üst düzey politikacılar, öğrenciler, iş dünyası temsilcileri ve diğer birçok kişiyle tanışabilirsiniz.

Her Dünya Su Haftası’nın kendine özgü bir tematik kapsamı vardır ve program, çok çeşitli konuları kapsayan yüzlerce oturumla doludur. Dünya Su Haftası’nda; iklim krizi, gıda güvenliği, enerji vb. sorunların, suyla ilgili yönlerini keşfedebilirsiniz.

Dünya Su Haftası, Bilimsel Program Komitesi, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi ve Stockholm Gençler Su Ödülü jürisi de dahil olmak üzere, iş birliği yapan temel ortaklarımızın desteği olmadan mümkün olmazdı.

Dünya Su Haftası 2024’ün Önemi

25-29 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dünya Su Haftası 2024, “Sınırları Aşmak: Barışçıl ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Su” temasıyla suyun barış ve güvenliğe olan katkısını vurgulayacak. Bu önemli hafta boyunca, su kaynaklarının korunması ve adil paylaşımı, suyun çatışmaları önlemedeki rolü ve barışçıl bir gelecek için su iş birliğinin önemi gibi konular ele alınacak.

Suyun Önemi

Su, yaşamın temelidir. Temiz su, insan sağlığı, gıda güvenliği ve ekonomik kalkınma için hayati önem taşır. Su kıtlığı ve su kaynaklarının kirlenmesi, dünya genelinde birçok bölgede barış ve güvenliği tehdit eden önemli bir sorundur.

Hafta Boyunca

Dünya Su Haftası boyunca pek çok şey oluyor. İşte bazı örnekler:

  • Seminerler: Programda tarımdan şehir planlamaya, inovasyondan atık su arıtmaya kadar uzanan konularda yüzlerce oturum bulacaksınız. Oturum formatları oldukça çeşitli: atölye çalışmaları, paneller, fikir sunumları, hikâye anlatımı etkinlikleri, yarışmalar ve çok daha fazlası var. Bazı oturumlar geniş bir kitleye hitap ederken, diğerleri daha uzmanlaşmıştır. Oturum organizatörleri kendi alanlarında önde gelen uzmanlar olduğu için Dünya Su Haftası, yeni trendleri öğrenmek ve olayları gelişimlerini takip etmek için mükemmel bir yerdir.
  • Ağ Oluşturma ve İş birliği: 193’ten fazla ülke ve bölgeden katılımcıyla Dünya Su Haftası, dünyanın her yerinden insanlarla tanışmak ve deneyimlerini ilk elden öğrenmek için eşsiz fırsatlar sunar. Dünya Su Haftası, güçlü bir eylem gücü olarak tasarlanmıştır: Burada insanlar başkalarının ne yaptığını hemen öğrenebilir ve yeni projeler için iş birliği ortakları bulabilirler.
  • Eğitim: Dünya Su Haftası hem bilimsel bilginin hem de pratik teknik geliştirmeye odaklanmıştır. SIWI’nin Bilimsel Program Komitesi, yüksek akademik kaliteyi sağlar ve seminerlere ev sahipliği yapar. Diğer oturumlar, bilimsel su uzmanlığının yanı sıra belirli beceri ve yöntemler konusunda eğitim sunar.
  • Ödül Törenleri: Hem Stockholm Su Ödülü hem de Stockholm Gençler Su Ödülü, Dünya Su Haftası sırasında verilir. Stockholm Su Ödülü, en prestijli su ödülüdür ve ödül sahibinin hafta boyunca etkinliklere katılımı paylaşılan bilginin zenginleşmesini sağlar. İsveç Kralı XVI. Gustaf’ın yer aldığı Kraliyet Ödül töreni, Dünya Su Haftası’nın en önemli anlarından biridir. Stockholm Gençler Su Ödülü, 15 ila 20 yaş arasındaki yenilikçiler için uluslararası bir yarışmadır. Uluslararası kazanan, Hafta boyunca İsveç Prensesi Victoria tarafından açıklanır.

Değerler

Dünya Su Haftası, tüm seslerin değer gördüğü ve ihtiyaç duyulduğu küresel bir buluşma yeridir. Geleneksel su sektörünün ötesinde, dünyanın dört bir yanından gelen ve farklı geçmişlere sahip katılımcıları ağırlıyoruz.

Günümüzün Dünya Su Haftası’nda katılımcılar arasında neredeyse bir cinsiyet dengesi söz konusu ve katılımcılarımızın %41’i 35 yaşın altında. 2017’den bu yana, bu çeşitliliğin oturumlardaki konuşmacı kadrolarına eşit şekilde yansıdığından emin olmak için aktif olarak çalışıyoruz. Çoğu organizatör “Gold Standard” taahhüdünde bulunuyor: sunucuların en az %40’ı kadınlardan oluşuyor, en az bir sunucu 35 yaşın altında yer alıyor ve oturum kapsayıcı bir şekilde tasarlanıyor.

Oturumları düzenleyen birçok kuruluş, konuşmacı ve perspektifleri Küresel Güney’den (gelişmekte olan ülkelerden) dahil etmek için de aktif olarak çalışıyor. 2021 yılında, yeni grupların katılabilmesini kolaylaştıran dijital format sayesinde bu hedefe ulaşmak kolaylaştı.

2023 yılında Dünya Su Haftası’na çevrimiçi katılım ücretsiz hale geldi. Çünkü su çözümlerinin sürdürülebilir olması için tüm seslerin duyulması ve değer görmesi çok önemli. Birlikte suyu güçlü bir değişim aracı haline getiriyoruz.

Katılım Başvurusu

Dünya Su Haftası 2024’te bir oturuma ev sahipliği yapmak ister misiniz? Bu yıl, bunu Stockholm’de düzenlenecek etkinlikte veya çevrimiçi olarak yapabilirsiniz.

Tüm seslere ve bakış açılarına ihtiyaç var. Yerinizi ayırtın ve suyu güçlü bir değişim aracı haline getirmek için küresel bir hareket içinde yer alan yüzlerce önde gelen organizasyona katılın. Katılım için linki takip edin https://worldwaterweek.org/convene/apply-to-engage

Sınırları Aşmak: Barışçıl ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Su

Karmaşık ve hızlı değişen bir dünyada, SIWI (Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü) Dünya Su Haftası’nı insanların buluşması, tartışması ve ilerlemesi için bir ortam olarak sunuyor. Bu etkinlik; umut ve olumlu düşüncenin hâkim olduğu kapsayıcı bir mekan ve katılımcıların seslerini duyurabilecekleri ve tartışmalara katkıda bulunabilecekleri güvenli bir alan olarak tasarlanmaktadır.

Her Dünya Su Haftası, uzmanlık gerektiren bilimsel tartışmalardan geniş kapsamlı kamu politikası müzakerelerine kadar çok çeşitli oturumlar içerir. SIWI, tüm bu oturumlar için yapılandırılmış ve kolektif bir amaç duygusu yaratmak adına, her hafta için küresel gündemi hem belirleyen hem de yansıtan bir temaya odaklanır. Dünya Su Haftası, temanın bilinirliğini artırmak, tartışmayı ilerletmek, yeni fikir birliğine ulaşmak ve farklı sektörlerden dersler çıkarmak üzere tasarlanmıştır.

Dünya Su Haftası, suyu insanların hedeflerine ulaşmalarına ve insanlığın en acil sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak bir araç olarak sunar. 2023-2027 yıllarında SIWI, özellikle BM 2023 Su Konferansı’nda yapılan taahhütlerin uygulanması için Dünya Su Haftası’nı bir arena olarak sunmaktadır.

Dünya Su Haftası 2024’ün Genel Kapsamı

Dünya Su Haftası’nın organizatörü SIWI, suyun, iş birliği yoluyla dünyanın en acil sorunlarını başarıyla ele almak için bir katalizör olduğuna inanıyor. Hedeflerimize ulaşmak istiyorsak – küresel barış, güvenlik ve uzun vadeli sürdürülebilirlik – el ele vermek bir seçenek değil, bir zorunluluktur. Suyun bu çabada hayati bir rolü vardır; ortak su kaynaklarımızı nasıl yönettiğimizi geliştirmek, ortak menfaatleri kapsayan, paylaşılan bir sorumluluktur.

Bu amaç doğrultusunda, Dünya Su Haftası 2024, en geniş anlamıyla barış ve güvenlik için su iş birliğine odaklanacaktır: insan güvenliği, gıda ve beslenme güvenliği, ekosistem güvenliği, enerji güvenliği vb. – ve tüm bunlar arasındaki ilişkiler (“Daha fazla örnek ve ilgili terminoloji için aşağıya bakın”). Başlıkta da yakalanan “Sınırları Kaldırmak: Barışçıl ve Sürdürülebilir Bir Gelecek için Su” yaklaşımıyla her türlü ayrışma ve kutuplaşmanın ortadan kaldırılması, başarılı bir iş birliğinin kilit unsurlarındandır.

Dünya nüfusunun yarısından fazlası uluslararası nehir havzalarında yaşıyor. Yani, gerçekleştirilen herhangi bir su iş birliği iyileştirmesinden geniş coğrafi bölgeler ve büyük nüfuslar faydalanacaktır. Su iş birliği de aynı derecede alt-ulusal düzeyde, örneğin farklı idari birimler veya komşu topluluklar arasında ve toplumdaki kentsel ve kırsal gibi farklı sektörler arasında su paylaşıldığında hayati önem taşır.

Sınır aşan sular da dahil olmak üzere paylaşılan sular, ülkeler arasında ve içinde iş birliğini teşvik etmede oynayabileceği olumlu rol göz önüne alındığında, bu Dünya Su Haftası’nın özellikle önemli bir unsuru olacaktır. Nehirler, göller ve yeraltı suyu akiferleri gibi su kaynaklarını paylaşan ülkeler ve topluluklar, bunları ortaklaşa yöneterek çok şey kazanabilirler. Birlikte çalışarak, artan su stresi, yükselen küresel sıcaklıklar ve artan jeopolitik gerilimler çağında uzun vadeli dayanıklılıklarını artırabilirler.

Çatışmanın önlenmesi, su iş birliğinin önemli bir yönüdür. Jeopolitik manzara sürekli değişiyor ve son yıllarda dünyanın birçok yerinde çatışmaların tırmandığını görüyoruz. Paylaşılan su kaynakları üzerinde işbirliği yapmak, tarihsel olarak en rasyonel şey olarak kabul edilmiş olsa da, buna rağmen korumacılık denkleme giderek daha fazla girmektedir.

Bu yıkıcı eğilimi tersine çevirmek için insan güvenliği, ulusal güvenlik, işleyen ekosistemler ve iyi yönetişim arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamamız gerekiyor. Sıklıkla bir krizler çağı olarak tanımlanan bu zamanda, bu ve diğer disiplinler arasındaki sınırları aşmak son derece önemlidir.

Ek olarak, iklim değişikliği bir risk çarpanı görevi görür. Zira su kıtlığı, suyla ilgili afetler ve gıda güvensizliği, kırılgan ve politik olarak istikrarsız bölgeler üzerinde daha yüksek bir etkiye sahiptir. Ancak bir risk çarpanı, akıllıca yönetildiğinde, bir risk azaltıcı da olabilir. İklim değişikliğine karşı direnci artırmak için ortaklaşa alınan önlemler, karşılıklı güven ve iş birliği oluşturarak, artan istikrar, barış ve güvenliğe yol açabilir.

Dünya Su Haftası 2024, etkili su iş birliği için fırsatları belirlemek ve geliştirmek için bir forum sağlayacaktır. Daima hedeflediği gibi, gerçek anlamda küresel bağlantılılığı amaçlamaktadır. Bölünme, olumlu ve yapıcı değişimin düşmanıdır. İşte bu nedenle, gerçek veya algılanan, düşünülebilen veya düşünülemeyen, tüm olası sınırların ortadan kaldırılması esastır. Bu yaklaşımıyla Dünya Su Haftası, küresel topluluğun tamamının barış ve güvenliği için su iş birliğini ele alarak su sektörünün ötesine geçmeyi amaçlamaktadır.

Dünya Su Haftası 2024 25-29 Ağustos

Konu Alanları

  • Su diplomasisi. Çatışmaları diplomasi yoluyla çözmek daha karmaşık hale geldi ve geçmiş, gelecek için iyi bir rehber olmayabilir. Bu durum, kıtlık, kirlilik, aşırı kullanım ve iklim değişikliğinin zaten karmaşık fiziksel, sosyal ve ekonomik sistemlerdeki belirsizliği artırması sonucunda, özellikle su için geçerlidir. Bu konuyla bağlantılı oturumlar, resmi ve gayri resmi aktörlerin bilgi, deneyim ve teknik paylaşımına yardımcı olmalıdır.
  • Sınır ötesi işbirliği. Bu konu, barış ve işbirliği için paylaşılan su kaynaklarının ortak yönetiminin farklı yönlerini kapsar. Buna, su diyaloglarının gerilimleri nasıl işbirliği fırsatlarına dönüştürebileceği de dahildir.
  • İnsan güvenliği. Bu konuyla ilgili oturumlar, modern silahlı çatışma ve savaşın sonuçları da dahil olmak üzere su ve insan güvenliği arasındaki bağlantıları, farklı türde silahlı çatışmalardan (devletler arası, devlet içi ve toplum düzeyinde) spesifik örnek olay incelemeleriyle araştırabilir. Çatışmanın suyla ilgili sonuçlarını öğrenmek, insanların çatışmalardan kaçınmasına veya onları azaltmasına yardımcı olabilir.
  • Gıda ve beslenme güvenliği. Bu konudaki oturumlar, suyun siyasi, teknik ve finansal yönleri de dahil olmak üzere, çatışmanın önlenmesinde ve aynı zamanda çatışmanın tırmandırılmasındaki gıda ve beslenme güvenliğinin rolü ile ilişkilendirilebilir.
  • Adil gezegen sınırları. Suyun, gezegenin doğal sınırları içinde eşitlikçi toplumlar inşa etmede rolü nedir? Konu, suyun iklim tartışmalarına ve müzakerelerine nasıl entegre edilebileceği, direnci ve eşitliği artırmak için bir araç olarak nasıl kullanılabileceği hakkında soruları içerir. Diğer oturumlar, iklim değişikliği, ortaya çıkan riskler ve siyasi belirsizlikler zamanlarında su, çevre, gıda, enerji ve güvenlik arasındaki bağlantıları araştırabilir.
  • Ekosistem güvenliği. Oturumlar, doğanın genellikle silahlı çatışmaların sessiz kurbanı olduğu gibi, ekolojik bozulmanın barış, istikrar ve güvenlik üzerindeki etkisini de araştırabilir. Bu, sulak alanların ve bu benzersiz habitatlara bağımlı toplulukların korunmasının yanı sıra siyasi, teknik ve finansal yönleri kapsar.
  • İnovasyon ve dayanıklılık. Önceki Dünya Su Haftaları’ndan yola çıkan oturumlar, yenilik, ekonomik kalkınma ve güvenlik arasındaki bağlantıyı analiz edebilir. Bunda özel sektörün rolü nedir?
  • Güven inşa etmek. Güveni yeniden inşa etmek, su üzerinde ve su aracılığıyla işbirliğinin ve su diplomasisi araçlarının kullanımının önemli bir rol oynayabileceği çağımızın en büyük zorluklarından biridir. Bu konuyla ilgili oturumlar, kutuplaşma ve yanlış bilgilendirmenin artan tehditlerini de araştırabilir.
  • Yönetişim. Yönetişimin rolü, gerilimleri azaltmak ve çatışmaların tırmanmasını önlemek söz konusu olduğunda kritik öneme sahiptir. Farklı bağlamlardan edinilen deneyimlerden öğrenmek ve yönetişim yapılarının nasıl daha dinamik, esnek ve katılımcı olabileceğini analiz etmek önemlidir.
  • Teknik çözümler. Yenilikçi teknolojiler, sulama, suyun yeniden kullanımı ve arıtılması gibi en büyük su sorunlarından bazılarını çözmemize yardımcı olabilir. Bu, gıda güvenliğini artırabilir ve temiz ve güvenli suyun sürdürülebilir ve adil bir şekilde tedarik edilmesini sağlayarak toplumları çatışma ve istikrarsızlığa daha az savunmasız hale getirebilir.
Benzer Konular:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir