Su ve Sağlık

Çok Fazla Su İçerseniz Ne Olur?

Çok Fazla Su İçerseniz Ne Olur?

Son dakika haberlerine göre, bir kadın çok fazla su içtiği için hayatını kaybetti, bir başkası ise aynı sebeple hastaneye kaldırıldı. Bu olaylar, vücudun sıvı alımı (hidrasyon) sağlığın önemli bir parçası olsa da aşırı su tüketiminin de mümkün olduğunu gösteriyor.

“75 Hard” Challenge”ın bir parçası olarak aşırı derecede su tükettikten sonra “su zehirlenmesi” teşhisiyle hastaneye kaldırılan TikTok kullanıcısı Michelle Fairburn, platformda yaşadıklarını paylaştı. 75 Hard Challenge, katılımcıların günde yaklaşık 4 litre su içmesini gerektiriyor.

Fairburn’e göre, programın 12. gününde mide bulantısı ve halsizlik hissetmeye başladı. Ayrıca şiddetli ishal ve belinde ateş hissi yaşadı. Bu belirtiler onu doktora gitmeye sevk etti ve sonuçta “ciddi sodyum eksikliği” teşhisi konuldu.

Fairburn iyileşmiş olsa da, geçtiğimiz ay, Ashley Summers adlı çocuklu bir anne su zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti.

Habere göre, 35 yaşındaki Summers aile üyelerine “yeterince su içemiyormuş gibi” hissettiğini dile getirdi ve sonuçta 20 dakika içinde dört şişe su içti. Daha sonra garajında bayıldı ve bir daha bilinci yerine gelmedi.

Ölümle sonuçlanan su zehirlenmesi nadir olsa da, meydana gelebilir – işte dikkat etmeniz gerekenler.

Çok Fazla Su İçmek

Çok fazla su içmenin en büyük tehlikesi, su zehirlenmesi veya aşırı hidrasyon olarak da adlandırılabilen hiponatremi adı verilen bir sağlık sorununun gelişmesidir.

Los Angeles’taki Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Enstitüsü’nde pediatrik ve yetişkin spor hekimliği uzmanı ve ortopedik cerrah olan Dr. Natasha Trentacosta, Health dergisine yaptığı açıklamada, hiponatremide kişinin kanındaki elektrolitlerin seyrelmesine neden olacak kadar fazla su içtiğini belirtti.

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nde acil servis doktoru olan Dr. Eric Adkins, Health dergisine, “Genellikle sağlıklı bir kişinin böbrekleri, su dengesini düzenleyebilecektir.” dedi ve ekledi: “Fakat bir kez böbrekler suyu dışarı atmaya yetişemediğinde, vücudun sodyum seviyeleri gitgide seyrelmeye başlar. Bu aşamalı bir süreçtir ve tehlikeli olabilir.”

Vücudun temel elektrolitlerinden biri olan sodyum, kan basıncını, sinirleri ve kasları kontrol etmeye yardımcı olur. Ayrıca vücut sıvılarının dengelenmesinde önemli bir rol oynar. Sodyum seviyeleri çok düşerse (135 milieke eşdeğeri/litre (mEq/L) seviyesinin altına), hücrelere fazla su girebilir ve şişmeye neden olabilir, bu da ciddi semptomlara yol açabilir.

Ulusal Böbrek Vakfı (National Kidney Foundation). Hyponatremia.

Trentacosta, “Hiponatremi, beyin kandaki sodyum seviyelerine duyarlı olduğu için uyuşukluk veya zihinsel durum değişiklikleri ile kendini gösterebilir.” dedi ve ayrıca “Mide bulantısı, kusma ve koordinasyon kaybı” meydana gelebileceğini aktardı.

Ulusal Böbrek Vakfı’na göre, diğer olası semptomlar şunları içerir:

  • Huzursuzluk
  • Baş ağrıları
  • İştah kaybı
  • Kas güçsüzlüğü veya krampları

Trentacosta, kişinin aşırı su içmeye devam etmesi durumunda nöbet geçirebileceğini veya hatta komaya girebileceğini belirtti.

Ne Kadar Su Fazladır?

Günde Ne Kadar Su İçmeliyim? – Çok Fazla Su İçerseniz Ne Olur?

Aşırı su tüketimi için belirli, değişmez bir sınır bulunmamaktadır. Aksine, ABD Ulusal Bilimler, Mühendislik ve Tıp Akademileri, insanların hedeflemesi gereken bir sıvı miktarı önermektedir: Erkekler için 3,7 litre (15,5 bardak), kadınlar için 2,7 litre (11,5 bardak). Bu, yalnızca sudan değil, yiyeceklerden elde edilen sıvıları da içerir. (75 Hard programının önerdiği günlük yaklaşık 4 litre su; Fairburn için önerilen miktardan en az 1 litre fazladır.)

Adkins, “Fazla su, kişinin fiziksel ölçüleri ile orantılı olacaktır” dedi ve herkesin vücut kompozisyonunun ve hidrasyon (su) ihtiyaçlarının biraz farklılık gösterdiğini ekledi.

Adkins, çok fazla su içip içmediğinizi belirlemek için idrarınızın rengine dikkat etmenizi önerdi. “Koyu renkliyse – turuncu veya koyu sarı – yeterince su almadığınızın bir göstergesidir. Açık sarıya daha yakın olmasını istersiniz” dedi.

Ancak, “sürekli olarak su gibi idrara çıkacak kadar çok su içtiğinizi” fark ederseniz ve başka semptomlarınız varsa, “muhtemelen su alımınız çok fazla” dedi.

Zorlu bir antrenman yapıyorsanız, sodyum seviyelerini dengelemeye yardımcı olması için spor içeceği veya hindistancevizi suyu gibi elektrolit içeren bir içecek tüketmenizi önerdi.

Adkins’e göre, ortalama bir insanın hiponatremi (kandaki sodyum düşüklüğü) konusunda endişelenmesi gerekmez. Tersine, çoğu insan yeterince su içmemektedir.

“Acil serviste bu durumla gelen çok sayıda insan görmüyoruz, ancak insanların aşırı su alımı ile ilgili nadir senaryolar var” dedi.

Trentacosta, hiponatreminin daha çok sporcuları etkilediğini ifade etti. Adkins’e göre, yoğun bakım ünitesindeki kişiler veya yaşlı hastaların da hiponatremi geliştirme olasılığı daha yüksektir, çünkü bu durum aşırı su alımından kaynaklanabileceği gibi, ishal, aşırı terleme ve kusma gibi başka faktörlere de bağlı olabilir.

Hiponatremi Tedavisi

Adkins, tedavinin durumun ciddiyetine bağlı olduğunu söyledi. Doktorlar kişide sodyum eksikliğinden şüphelenirse, seviyelerin belirlenmesi için genellikle kan ve idrar testleri yapılır.

“Hafif bir vaka ise ve su alımınızı sınırlayabilirseniz, böbrekler dengeyi normale döndürmeye yardımcı olacaktır” dedi Adkins. Ancak daha ciddi durumlarda doktorlar sodyum seviyelerini yavaşça yükseltmek için ilaç veya intravenöz (IV) sıvı verebilir.

“Vücuttaki sodyumun düzeltilmesi konusunda gerçekten sıkı bir kontrole sahip olmalıyız” diyen Adkins, doktorların dengesizliği çok hızlı “düzeltmesinin”, miyelin adı verilen sinirlerin etrafındaki koruyucu kılıfı yok ederek beyni etkileyebileceğini söyledi.

Adkins’e göre, bir kişide hafif derecede bir dengesizlik varsa, su alımı sınırlandıktan sonraki birkaç saat içinde sodyum seviyeleri normale dönebilir. Daha ciddi durumlarda ise bu birkaç gün sürebilir.

Neyse ki Fairburn, hastane ziyaretinden sonra kendini çok daha iyi hissettiğini söyle etti, bir önceki gün kendini “eksi on” olarak hissedsettiğini ve şu anda bunun altıya yükseldiğini belirtti. Fairburn, 75 Hard’a devam etmeyi planladığını açıklasa da programın su içme kısmına artık katılmayacağını söyledi.

Kaynaklar:

ethicwater.com.tr, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. Halk. Annem ’75 Hard’ fitness mücadelesi için günde bir galon su içtikten sonra hastaneye kaldırıldı.
  2. New York Post. İki çocuk annesi, aile gezisinde susuz kaldıktan sonra çok fazla su içmekten öldü.
  3. Ulusal Böbrek Vakfı. Hiponatremi.
  4. ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri. Elektrolitler ve Su için Diyet Referans Alımları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir