Su ve Sağlık

Nemlendiriciler & Neti Potlarda veya Diğer Ev Tıbbi Cihazlarında Neden Musluk Suyu Kullanmamalısınız?

Musluk suyu içmek için güvenlidir, ancak diğer kullanımlar için güvenli olmayabilir. Yeni araştırmalar, çok fazla Amerikalının ev tıbbi cihazlarında- burun temizleme kapları (neti pot), kontak lens kutuları ve buharlaştırıcılar veya nemlendiriciler dahil- steril olmayan ve potansiyel olarak tehlikeli olmasına rağmen musluk suyu kullanıyor olabileceğini gösteriyor.

Bulgular, Emerging Infectious Diseases dergisinde yayınlanan yeni bir CDC çalışmasından geliyor. Araştırmacılar, ABD’de binden fazla insanla musluk suyu ve güvenliği veya sterilliği konusundaki algıları hakkında anket yaptı [1].

Bireylerin üçte biri—çoğunlukla erkek olarak tanımlananlar, kentsel alanlardan gelenler veya Afrikalı Amerikalı veya Siyah olanlar— yanlış bir şekilde musluk suyunun bakteri veya diğer canlı organizmalar içermediğine inandıklarını söylediler.

Katılımcıların yarısından fazlası (%62) sinüsleri durulamak için musluk suyunun güvenli bir şekilde kullanılabileceğini; %50’si kontak lenslerin durulanmasında ve %42’si solunum cihazlarında kullanılabileceğini söyledi. Ek olarak, katılımcıların %24’ü aslında daha önce nemlendiricilerinde veya CPAP makinelerinde musluk suyu kullandıklarını söyledi.

Veriler, insanlara ev ortamında musluk suyunun ne için kullanılması ve kullanılmaması gerektiğini daha ayrıntılı anlatmak gerektiğini gösteriyor.

“Bu bilgi, kimseyi korkutmak veya insanların musluk suyunun içmek, yemek pişirmek veya banyo yapmak için güvenli olmadığını hissetmelerini sağlamak için tasarlanmamıştır.” Çalışmanın ortak yazarlarından Shanna Miko, DNP, MPH, Hastalıkları Kontrol ve Koruma Merkezleri’nde salgın istihbarat görevlisi Health dergisine yaptığı açıklamada, “İnsanların sadece çevrede doğal olarak bulunan ve borularımıza giren patojenler olduğunu bilmelerini istiyoruz” dedi.

Musluk Suyundaki Patojenler

ABD’deki musluk suyu içmek, yemek pişirmek ve banyo yapmak için güvenli olacak şekilde işlem görse de su sistemlerinde, kuyularda ve tesisatlarda belirli mikroorganizmaların düşük seviyeleri kalmaktadır.

Bu mikroorganizmalar çoğunlukla içme ve yemek pişirme için güvenli olsa da, suyu aerosolize eden (havaya karıştıran) tıbbi cihazlarda veya göz veya burun sulamada kullanıldığında her zaman o kadar güvenli olmayabilirler.

Bu biyofilmle ilişkili patojenlerin, ABD’de her yıl su kaynaklı hastalıklar nedeniyle meydana gelen 120.000 hastaneye yatış ve 7.000 ölümün büyük bir bölümünden sorumlu olduğu tahmin edilmektedir [1].

TANIM, Biyofilm: Savunma bariyeri görevi gören yapışkan, sümüksü bir tabakanın altında birlikte yaşayan mikroorganizma kümeleri. Bir biyofilmde, bakteriler gibi patojenler uykuda kalarak hayatta kalma yeteneklerini artırabilirler. Biyofilm ayrıca dezenfeksiyona veya tedavilere karşı korunur ve mikroorganizmaların hayatta kalmasını ve gelecekte konakçıları enfekte etmek için yaşamalarını sağlar [2].

Yeni çalışmaya dahil olmayan Ann Arbor’daki Michigan Medicine’de klinik yardımcı doçent olarak çalışan, bulaşıcı hastalık uzmanı Anastasia Wasylyshyn’e göre musluk suyunuzda bulunan patojen türleri yerel su arıtma uygulamalarına ve coğrafi konuma bağlıdır.

Dr. Wasylyshyn Health’e verdiği demeçte, “Naegleria fowleri gibi patojenler – bir ‘beyin yiyen amip’ – Güney ABD gibi yıl boyunca sıcak suyun olduğu bölgelerde yaygın olabilir.” dedi.

Naegleria fowleri’den kaynaklanan enfeksiyonlar nadirdir, ancak ölümcüldür – bir kişi enfekte olduğunda, genellikle ölümle sonuçlanır. Çoğu Naegleria enfeksiyonu sıcak göllerde veya nehirlerde yüzmeyle ilişkilendirilse de burunla temas eden temizlemeyle de bağlantılıdır [3].

Ev tipi tıbbi cihazlarda kullanıldığında hastalığa neden olan diğer su kaynaklı patojenler arasında 200’den fazla farklı türü içeren Pseudomonas cinsi [4], Lejyoner hastalığına neden olan patojen Legionella pneumophila ve pnömoniye neden olabilen tüberküloz olmayan mikobakteriler adı verilen bir patojen grubu yer alır.

Dr. Wasylyshyn, yine de “ABD’nin her yerinde bu tip patojenlerin çoğu için aktif bir gözetim sistemi” olduğunu belirtti.

Miko’ya göre, hem CDC hem de Çevre Koruma Ajansı (EPA), eskimekte olan boruların nasıl patojenler için üreme alanlarına dönüşebileceğini anlamak için çalışıyor- bu ülkenin su altyapısı için nispeten yeni bir sorun.

Miko, “ABD’deki boruların çoğu 50 yılı aşkın süredir kullanımda. Borulardan sürekli su akıttığınızda çevrede doğal olarak yaşayan patojenlerin doğal bir birikimine sahip olacaksınız ve maalesef çoğu patojen uyum sağlayıp evrimleşebiliyor” dedi. “Bunun gelecekte bizim için ne anlama geldiğini anlamak için gerçekten daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.”

İklim değişikliği ayrıca daha sıcak sıcaklıklara neden oluyor ve selleri daha yaygın hale getiriyor, bu da yüzeyden akışın patojenleri musluk suyu kaynaklarına taşıma olasılığını artırıyor.

Musluk Suyu Tıbbi Cihazlar ve Nemlendiriciler İçin Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Nemlendiriciler
Nemlendiriciler & Neti Potlarda veya Diğer Ev Tıbbi Cihazlarında Neden Musluk Suyu Kullanmamalısınız?

Musluk suyunda bulunan su kaynaklı patojenlerin bir birey için ne kadar tehlikeli olduğu kişinin yaşına, sağlığına ve kullandıkları cihazın türü de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.

Wasylyshyn, “Vücudunuza doğrudan su üfleyecek veya yönlendirecek herhangi bir cihaz, tüm evde veya tek bir odada işlev gören nemlendirici gibi bir cihazdan daha fazla endişe kaynağıdır” diyor.

Yaşlı insanlar, 6 aylıktan küçük bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan herkesin risk artışı söz konusudur. Miko, bu kişilerin tıbbi cihazlarda kullandıkları musluk suyunun düzgün bir şekilde işlendiğinden emin olmak için ekstra önlemler alması gerektiğini söylüyor.

Miko, “Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişiler için bu kadar büyük bir risk değil” diyor. “[Ama] özellikle borularımızda bulduğumuz patojenlere biraz daha duyarlı olan kişilerin, bu suyu tıbbi cihazlar için kullanırken atabilecekleri birkaç ekstra adım olduğunu anlamalarını istiyoruz.”

Bu adımların uygulaması nispeten kolaydır ve Miko, damıtılmış su veya pahalı su arıtma cihazları satın almayı içermez diyor. Kullanımı güvenli suyun tek ihtiyacı biraz ısıdır.

Güvenli su için CDC standardı, 6,500 fitin altında yaşıyorsanız bir dakika, daha yüksek bir rakımda yaşıyorsanız üç dakika kaynatmaktır. Kullanmadan önce suyun soğumasını bekleyin ve sterilize edilmiş kaplarda saklayın.

Bölgenizdeki su hakkında merak ediyorsanız, halk için kullanılan su bakteri açısından rutin olarak test edilir ve sonuçlar herkese açıktır. Her yıl, EPA tarafından sağlanan Yerel Sağlık Dairesi’nden içme suyunuzun kalitesi ve suda bulunan kirleticilerle ilgili bir Tüketici Güven Raporu’na erişiminiz vardır.

Bununla birlikte, kuyu suyunuz varsa, test tamamen size bağlı olabilir. Dr. Wasylyshyn, “Özel suyu olan vatandaşlara sularının düzenli olarak test ettirilmesi tavsiye edilir” diyor. “Yerel veya bölgesel sağlık dairesi bunu sizin için organize edebilir veya referans sağlayabilir.”

Kısa Özet

Birçok Amerikalı, burun yıkama cihazları, CPAP makineleri ve nemlendiriciler de dahil olmak üzere birçok ev tipi tıbbi cihazda musluk suyu kullanılmasının amaçlanmadığının farkında değil, yeni araştırmalar bunu gösteriyor.

İçmek ve yemek pişirmek için güvenli olmasına rağmen, ABD’deki musluk suyu, solunduğunda veya gözleri veya burun geçişlerini durulamak için kullanıldığında zararlı olabilecek patojenler içerebilir.

Musluk suyunu tıbbi cihazlarda kullanım için güvenli hale getirmek için, bulunduğunuz yüksekliğe bağlı olarak en az bir ila üç dakika kaynatın.

Kaynaklar

Ethicwater.com.tr, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. Miko S, Collier SA, Burns-Lynch CE, et al. Evde tıbbi cihazlarda steril olmayan suyun (yanlış) algılanması ve kullanımı, PN View 360+ anketi, Amerika Birleşik Devletleri, Ağustos 2021Emerg Enfeksiyon Dis. 2023; 29(2). doi:10.3201/eid2902.221205
  2. Polivache H, Van Bambeke F. Tehlikeli balçıklar: bakteriyel biyofilmler sizi nasıl hasta eder ve onlarla nasıl mücadele edilirGenç Beyinleri Önleyin. 2020; 8(62). doi:10.3389/frym.2020.00062
  3. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Ritüel burun durulama ve abdest.
  4. Girard L, Lood C, Höfte M, et al. Sürekli genişleyen Pseudomonas cinsi: 43 yeni türün tanımı ve Pseudomonas putida grubunun bölünmesiMikroorganizmalar. 2021; 9(8):1766. doi:10.3390/mikroorganizmalar9081766

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir