Blog
Bu yazımızda, alerji ilaçları hakkında en çok merak edilen sorulara ve konulara değineceğiz. Hamilelikte antihistaminik kullanımı, son kullanma tarihi geçmiş adrenalin oto-enjektörlerinin (AAI) nasıl atılacağı, steroidlerin uzun vadeli etkileri, yüksek doz antihistaminik kullanımı, laktoz içeren ilaçlar ve alternatif tedaviler gibi birçok konuda rehberlik edecek bilgiler bulacaksınız.
Önemli Notlar 📝
- Doktorunuza veya bir sağlık uzmanına danışmadan ilacınıza başlamamanız, bırakmamanız veya değiştirme yapmamanız çok önemlidir.
- Eczacınız, alerji ilaçlarınızı ve medikal cihazlarınızı nasıl kullanacağınız konusunda sizi bilgilendirebilecek en doğru kişilerdendir.
- İlaçlarınızı sabah kahvaltıyla birlikte almak, mide ekşimesi, hazımsızlık ve uyku güçlüğü gibi yan etkileri önlemeye yardımcı olabilir.
Hamileyken veya Emzirirken Antihistaminik Kullanabilir miyim?
Alerjik durumların semptomlarını kontrol altında tutmak için uzun süreli antihistaminik kullanan hastalar, hamilelik sırasında bu ilaçların güvenliği konusunda endişe duyabilirler. Unutmayın ki, doktorunuza danışmadan ilacınızı başlatmamalı, kesmemeli veya değiştirmemelisiniz. Hiçbir ilaç hamilelikte %100 güvenli kabul edilemez. Ancak, bir ilacı almanın anne veya bebek için taşıdığı riskler, o ilacı almamanın getireceği sonuçlarla dengelenmelidir.
Hamilelikte Antihistaminik Kullanımı
Klinik deneyimler, hamilelik sırasında setirizin ve loratadin içeren ilaçların anne karnındaki bebek için zararlı olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, hamilelik sırasında bir antihistaminik gerekirse, uyuşukluk yapmayan bu ilaçlar ilk tercih olmalıdır. Feksofenadin gibi diğer antihistaminiklerin kullanımı için setirizin ve loratadin kadar klinik deneyim ve çalışma bulunmamaktadır. Bu yüzden, ancak diğerleri denendikten sonra kullanılmalıdır.
Uyuşukluğa neden olan antihistaminiklerden klorfenamin de hamilelikte güvenli kabul edilir. Ancak doğum zamanına yakın kullanıldığında yeni doğan bebekte yoksunluk belirtilerine neden olabilir. Eğer kullanımından kaçınılamıyorsa, doğumdan sonra bebeğinizin birkaç gün yakından izlenmesi tavsiye edilir. Hidroksizin ise hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Hayvan çalışmalarında yüksek dozlarda toksisiteye yol açtığı görüldüğünden, insanlar için riski göz ardı edilemez.
Emzirme Döneminde Antihistaminik Kullanımı
Tıpkı hamilelikte olduğu gibi, emzirme döneminde antihistaminiklerin güvenliği de yayınlanmış çalışmalardan çok klinik deneyimlere dayanmaktadır. Uyuşukluk yapmayan antihistaminikler, uyuşukluk yapanlara göre tercih edilir. En fazla deneyim setirizin ve loratadin ile olduğu için emziren annelerde ilk tercih bu ilaçlar olmalıdır. Çalışmalar, bu antihistaminiklerin anne sütüne düşük seviyelerde geçtiğini göstermiştir. Mevcut sınırlı veriler, feksofenadinin de anne sütündeki miktarının düşük olduğunu ve loratadin ile setirizinin etkisiz olduğu veya önerilmediği durumlarda kabul edilebilir bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Eğer uyuşukluk yapan bir antihistaminik ile tedavi gerekiyorsa, klorfenamin tercih edilir. Ancak bebek, uyuşukluk ve huzursuzluk açısından izlenmelidir. Mümkün olan en düşük etkili dozda ve en kısa süreliğine kullanılmalıdır.
Prematüre bir bebeği emzirirken antihistaminik kullanımı hakkında rehberlik edecek bilgi bulunmamaktadır.
Süresi Dolmuş veya Kullanılmış Adrenalin Oto-Enjektörümü (AAI) Ne Yapmalıyım?
Hem süresi dolmuş hem de kullanılmış adrenalin oto-enjektörleri, bir tıbbi atık kutusuna (kesici-delici aletler için kullanılan sarı kutu) atılmalıdır.
Lütfen bu enjektörleri size en yakın eczaneye, aile hekimliğine veya hastaneye götürün. Bu birimler, enjektörlerin güvenli bir şekilde imha edilmesini sağlayacaktır.
Steroidli Krem veya İlaç Kullanmak Sağlığım İçin Uzun Vadeli Bir Soruna Neden Olur mu?
Kremler, Merhemler ve Losyonlar
Topikal steroidler (doğrudan cilde uygulananlar), egzama veya dermatit gibi durumların neden olduğu cilt iltihabını azaltmak için kullanılır. Bu ürünler, emoliyanlar (cilt rahatsızlıkları için özel nemlendiriciler) ile birlikte kullanılır. Topikal steroidler, potens (güç) olarak adlandırılan çeşitli güçlerde (hafif, orta, güçlü, çok güçlü) bulunur ve kremler, merhemler ve losyonlar şeklinde olabilir.
Doktorunuzun belirttiği şekilde doğru kullanıldığında, topikal steroid preparatları güvenli ve etkili bir tedavidir. Bu ürünleri uygulamaya başladıktan sonraki ilk birkaç gün yanma veya batma hissi yaşanması normaldir. Özellikle güçlü olan topikal steroidler uzun süre kullanıldığında, uygulandığı bölgede ciltte incelme, morarma, çatlaklar, folikülit (kıl kökü iltihabı), cilt pigmenti kaybı ve tüy büyümesi gibi değişikliklere neden olabilir.
Burun Spreyleri
Steroidli burun spreyleri, alerjik rinitin (polen, ev tozu akarı gibi solunan bir alerjenin neden olduğu burun iltihabı/şişmesi) semptomlarını tedavi etmek ve bu iltihabı/şişmeyi azaltmak için kullanılır. Bunlar nadiren yan etkilere neden olur. Bazı kişilerde burunda kuruluk ve kanama görülebilir. Bu durumda, burun spreyini birkaç gün kullanmayı bırakıp sonra tekrar başlayabilirsiniz.
Tabletler
Prednizolon gibi ağızdan alınan (oral) steroidler genellikle kısa bir süre için kullanılır. En yaygın yan etkileri mide ekşimesi/hazımsızlık, kilo alımı (uzun süreli kullanımda) ve uyku güçlüğüdür.
Tabletlerinizi sabah kahvaltıyla birlikte almak, hazımsızlığı, mide ekşimesini ve uyku güçlüğünü önlemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak kilo alımını ve osteoporozu (kemik erimesi) önlemeye yardımcı olabilir. Eğer uzun süreler (>2-3 ay) veya çok yüksek dozlarda alınırlarsa, osteoporoz veya adrenal sistemle ilgili sorunlar gibi yan etkilere neden olabilirler.
Önemli Not: Steroidleri, özellikle uzun süredir kullanıyorsanız, aniden bırakmamak çok önemlidir. Bırakmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız, çünkü bazı hastalar için ilacın dozunun kademeli olarak azaltılması gerekir.
Alerjik Durumlar İçin Kullanılabilecek Güvenli Alternatif İlaçlar Var mı?
Piyasada bulunan alternatif ilaçların çoğunluğu, geleneksel ilaçlara göre faydalarını destekleyen bilimsel kanıtlar sunmamaktadır. Reçeteli ilaçlar, hasta kullanımına sunulmadan önce çok sıkı süreçlerden ve denemelerden geçmek zorundadır. Bazı durumlarda alternatif ilaçlar zararlı olabilir ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.
Ayrıca bu ürünler oldukça pahalı olabilir. Almayı düşündüğünüz herhangi bir ilaç veya tedaviyi bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz veya eczacınız, kişisel belirti ve semptomlarınıza en uygun ilacı size önerecektir.
Alerji İlaçlarımı Nasıl Kullanacağımdan Emin Değilsem Nereye Gitmeli/Kiminle Konuşmalıyım?
Bir eczacı, alerji ilacınızı ve cihazlarınızı nasıl kullanacağınız konusunda sizi ilacı alırken veya talep ettiğinizde bilgilendirmek için en uygun kişidir. Doktorunuz veya hemşireniz de bu konuda size yardımcı olabilir. Nadiren de olsa yardımcı olamadıkları durumlarda, ihtiyacınız olan bilgiyi nereden bulabileceğiniz konusunda size yol göstereceklerdir.
Ruhsatlı Dozdan Daha Fazla Antihistaminik Almam Önerildi. Bu Güvenli mi?
Kronik spontan ürtiker gibi bazı durumlarda, alerji uzmanınız veya doktorunuz yüksek dozda antihistaminik önerebilir. Bu, ilacın ruhsatlı dozundan daha yüksek olsa da klinik pratikte faydalı olduğu gözlemlenmiş ve ulusal ve uluslararası rehberlerde tavsiye edilmektedir. Ruhsatlı dozun dört katından fazlasını almanız tavsiye edilmez.
Laktoz İntoleransım Var, Laktoz İçeren İlaçlardan Kaçınmalı mıyım?
Birçok ilaç, yardımcı madde olarak bilinen aktif olmayan bir bileşen olarak laktoz içerir. Her tablette bulunan laktoz miktarı çok azdır ve genellikle çoğu insanda laktoz intoleransı semptomlarını tetikleyecek kadar yeterli değildir. Ancak, laktoza karşı özellikle hassassanız veya birden fazla ilaç kullanıyorsanız sorunlara neden olabilir. Tabletlerinizin laktoz içermeyen versiyonları olabilir ve mevcutsa, genellikle laktoz içermedikleri için sıvılar iyi bir alternatiftir. Eczacınız bu konuda size danışmanlık yapabilir.
Kaynak: Frequently Asked Questions about Allergy Medications | Allergy UK | National Charity
Hakkında Ethic Water
Ethic Water, su arıtma teknolojileri alanında yıllara dayanan tecrübesiyle hizmet veren güvenilir ve uzman bir firmadır. Temiz ve sağlıklı suya erişimi herkes için mümkün kılma misyonuyla yola çıkan Ethic Water; su arıtma cihazları, içme suyu kalitesi ve suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında güncel ve bilimsel içerikler üretmektedir. Yayınladığı blog yazılarında, hakemli akademik dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalardan alıntılar ve güncel literatür taramaları kullanarak bilgi sunmaya özen gösterir. Profesyonel teknik kadrosu ve etik hizmet anlayışıyla müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunan Ethic Water, suyun yaşam için taşıdığı önemi anlatan bilgilendirici blog yazılarıyla da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Ethic Water tarafından yazılan tüm gönderileri görüntüleYasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.
Benzer Gönderiler
Huş Ağacı Poleni ve Alerjiler
Alerji İçin İmmünoterapi (Aşı Tedavisi) Nedir?
Dış Mekân Hava Kalitesi ve Alerji: Sağlığınızı Korumanın Yolları
İç Mekân Hava Kalitesi ve Alerjiler: Evdeki Gizli Tehlikelerle Nasıl Başa Çıkılır?
Yetişkinlerde İnek Sütü Alerjisi
Bebeklerde ve Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi
Yer Fıstığı Alerjisi: Bilmeniz Gereken Her Şey 🥜
Alerjik Göz Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Bahçedeki Polenler ve Küfler: Alerjiden Korunma Rehberi
Oral Alerji Sendromu (Polen-Besin Sendromu)
Alerjik Rinit ve Saman Nezlesi: Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Kedi Alerjisi Nedir?
Bu yazımızda, alerji ilaçları hakkında en çok merak edilen sorulara ve konulara değineceğiz. Hamilelikte antihistaminik kullanımı, son kullanma tarihi geçmiş adrenalin oto-enjektörlerinin (AAI) nasıl atılacağı, steroidlerin uzun vadeli etkileri, yüksek doz antihistaminik kullanımı, laktoz içeren ilaçlar ve alternatif tedaviler gibi birçok konuda rehberlik edecek bilgiler bulacaksınız.
Önemli Notlar 📝
- Doktorunuza veya bir sağlık uzmanına danışmadan ilacınıza başlamamanız, bırakmamanız veya değiştirme yapmamanız çok önemlidir.
- Eczacınız, alerji ilaçlarınızı ve medikal cihazlarınızı nasıl kullanacağınız konusunda sizi bilgilendirebilecek en doğru kişilerdendir.
- İlaçlarınızı sabah kahvaltıyla birlikte almak, mide ekşimesi, hazımsızlık ve uyku güçlüğü gibi yan etkileri önlemeye yardımcı olabilir.
Hamileyken veya Emzirirken Antihistaminik Kullanabilir miyim?
Alerjik durumların semptomlarını kontrol altında tutmak için uzun süreli antihistaminik kullanan hastalar, hamilelik sırasında bu ilaçların güvenliği konusunda endişe duyabilirler. Unutmayın ki, doktorunuza danışmadan ilacınızı başlatmamalı, kesmemeli veya değiştirmemelisiniz. Hiçbir ilaç hamilelikte %100 güvenli kabul edilemez. Ancak, bir ilacı almanın anne veya bebek için taşıdığı riskler, o ilacı almamanın getireceği sonuçlarla dengelenmelidir.
Hamilelikte Antihistaminik Kullanımı
Klinik deneyimler, hamilelik sırasında setirizin ve loratadin içeren ilaçların anne karnındaki bebek için zararlı olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, hamilelik sırasında bir antihistaminik gerekirse, uyuşukluk yapmayan bu ilaçlar ilk tercih olmalıdır. Feksofenadin gibi diğer antihistaminiklerin kullanımı için setirizin ve loratadin kadar klinik deneyim ve çalışma bulunmamaktadır. Bu yüzden, ancak diğerleri denendikten sonra kullanılmalıdır.
Uyuşukluğa neden olan antihistaminiklerden klorfenamin de hamilelikte güvenli kabul edilir. Ancak doğum zamanına yakın kullanıldığında yeni doğan bebekte yoksunluk belirtilerine neden olabilir. Eğer kullanımından kaçınılamıyorsa, doğumdan sonra bebeğinizin birkaç gün yakından izlenmesi tavsiye edilir. Hidroksizin ise hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Hayvan çalışmalarında yüksek dozlarda toksisiteye yol açtığı görüldüğünden, insanlar için riski göz ardı edilemez.
Emzirme Döneminde Antihistaminik Kullanımı
Tıpkı hamilelikte olduğu gibi, emzirme döneminde antihistaminiklerin güvenliği de yayınlanmış çalışmalardan çok klinik deneyimlere dayanmaktadır. Uyuşukluk yapmayan antihistaminikler, uyuşukluk yapanlara göre tercih edilir. En fazla deneyim setirizin ve loratadin ile olduğu için emziren annelerde ilk tercih bu ilaçlar olmalıdır. Çalışmalar, bu antihistaminiklerin anne sütüne düşük seviyelerde geçtiğini göstermiştir. Mevcut sınırlı veriler, feksofenadinin de anne sütündeki miktarının düşük olduğunu ve loratadin ile setirizinin etkisiz olduğu veya önerilmediği durumlarda kabul edilebilir bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.
Eğer uyuşukluk yapan bir antihistaminik ile tedavi gerekiyorsa, klorfenamin tercih edilir. Ancak bebek, uyuşukluk ve huzursuzluk açısından izlenmelidir. Mümkün olan en düşük etkili dozda ve en kısa süreliğine kullanılmalıdır.
Prematüre bir bebeği emzirirken antihistaminik kullanımı hakkında rehberlik edecek bilgi bulunmamaktadır.
Süresi Dolmuş veya Kullanılmış Adrenalin Oto-Enjektörümü (AAI) Ne Yapmalıyım?
Hem süresi dolmuş hem de kullanılmış adrenalin oto-enjektörleri, bir tıbbi atık kutusuna (kesici-delici aletler için kullanılan sarı kutu) atılmalıdır.
Lütfen bu enjektörleri size en yakın eczaneye, aile hekimliğine veya hastaneye götürün. Bu birimler, enjektörlerin güvenli bir şekilde imha edilmesini sağlayacaktır.
Steroidli Krem veya İlaç Kullanmak Sağlığım İçin Uzun Vadeli Bir Soruna Neden Olur mu?
Kremler, Merhemler ve Losyonlar
Topikal steroidler (doğrudan cilde uygulananlar), egzama veya dermatit gibi durumların neden olduğu cilt iltihabını azaltmak için kullanılır. Bu ürünler, emoliyanlar (cilt rahatsızlıkları için özel nemlendiriciler) ile birlikte kullanılır. Topikal steroidler, potens (güç) olarak adlandırılan çeşitli güçlerde (hafif, orta, güçlü, çok güçlü) bulunur ve kremler, merhemler ve losyonlar şeklinde olabilir.
Doktorunuzun belirttiği şekilde doğru kullanıldığında, topikal steroid preparatları güvenli ve etkili bir tedavidir. Bu ürünleri uygulamaya başladıktan sonraki ilk birkaç gün yanma veya batma hissi yaşanması normaldir. Özellikle güçlü olan topikal steroidler uzun süre kullanıldığında, uygulandığı bölgede ciltte incelme, morarma, çatlaklar, folikülit (kıl kökü iltihabı), cilt pigmenti kaybı ve tüy büyümesi gibi değişikliklere neden olabilir.
Burun Spreyleri
Steroidli burun spreyleri, alerjik rinitin (polen, ev tozu akarı gibi solunan bir alerjenin neden olduğu burun iltihabı/şişmesi) semptomlarını tedavi etmek ve bu iltihabı/şişmeyi azaltmak için kullanılır. Bunlar nadiren yan etkilere neden olur. Bazı kişilerde burunda kuruluk ve kanama görülebilir. Bu durumda, burun spreyini birkaç gün kullanmayı bırakıp sonra tekrar başlayabilirsiniz.
Tabletler
Prednizolon gibi ağızdan alınan (oral) steroidler genellikle kısa bir süre için kullanılır. En yaygın yan etkileri mide ekşimesi/hazımsızlık, kilo alımı (uzun süreli kullanımda) ve uyku güçlüğüdür.
Tabletlerinizi sabah kahvaltıyla birlikte almak, hazımsızlığı, mide ekşimesini ve uyku güçlüğünü önlemeye yardımcı olabilir. Sağlıklı, dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak kilo alımını ve osteoporozu (kemik erimesi) önlemeye yardımcı olabilir. Eğer uzun süreler (>2-3 ay) veya çok yüksek dozlarda alınırlarsa, osteoporoz veya adrenal sistemle ilgili sorunlar gibi yan etkilere neden olabilirler.
Önemli Not: Steroidleri, özellikle uzun süredir kullanıyorsanız, aniden bırakmamak çok önemlidir. Bırakmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız, çünkü bazı hastalar için ilacın dozunun kademeli olarak azaltılması gerekir.
Alerjik Durumlar İçin Kullanılabilecek Güvenli Alternatif İlaçlar Var mı?
Piyasada bulunan alternatif ilaçların çoğunluğu, geleneksel ilaçlara göre faydalarını destekleyen bilimsel kanıtlar sunmamaktadır. Reçeteli ilaçlar, hasta kullanımına sunulmadan önce çok sıkı süreçlerden ve denemelerden geçmek zorundadır. Bazı durumlarda alternatif ilaçlar zararlı olabilir ve kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girebilir.
Ayrıca bu ürünler oldukça pahalı olabilir. Almayı düşündüğünüz herhangi bir ilaç veya tedaviyi bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önemlidir. Doktorunuz veya eczacınız, kişisel belirti ve semptomlarınıza en uygun ilacı size önerecektir.
Alerji İlaçlarımı Nasıl Kullanacağımdan Emin Değilsem Nereye Gitmeli/Kiminle Konuşmalıyım?
Bir eczacı, alerji ilacınızı ve cihazlarınızı nasıl kullanacağınız konusunda sizi ilacı alırken veya talep ettiğinizde bilgilendirmek için en uygun kişidir. Doktorunuz veya hemşireniz de bu konuda size yardımcı olabilir. Nadiren de olsa yardımcı olamadıkları durumlarda, ihtiyacınız olan bilgiyi nereden bulabileceğiniz konusunda size yol göstereceklerdir.
Ruhsatlı Dozdan Daha Fazla Antihistaminik Almam Önerildi. Bu Güvenli mi?
Kronik spontan ürtiker gibi bazı durumlarda, alerji uzmanınız veya doktorunuz yüksek dozda antihistaminik önerebilir. Bu, ilacın ruhsatlı dozundan daha yüksek olsa da klinik pratikte faydalı olduğu gözlemlenmiş ve ulusal ve uluslararası rehberlerde tavsiye edilmektedir. Ruhsatlı dozun dört katından fazlasını almanız tavsiye edilmez.
Laktoz İntoleransım Var, Laktoz İçeren İlaçlardan Kaçınmalı mıyım?
Birçok ilaç, yardımcı madde olarak bilinen aktif olmayan bir bileşen olarak laktoz içerir. Her tablette bulunan laktoz miktarı çok azdır ve genellikle çoğu insanda laktoz intoleransı semptomlarını tetikleyecek kadar yeterli değildir. Ancak, laktoza karşı özellikle hassassanız veya birden fazla ilaç kullanıyorsanız sorunlara neden olabilir. Tabletlerinizin laktoz içermeyen versiyonları olabilir ve mevcutsa, genellikle laktoz içermedikleri için sıvılar iyi bir alternatiftir. Eczacınız bu konuda size danışmanlık yapabilir.
Kaynak: Frequently Asked Questions about Allergy Medications | Allergy UK | National Charity
Hakkında Ethic Water
Ethic Water, su arıtma teknolojileri alanında yıllara dayanan tecrübesiyle hizmet veren güvenilir ve uzman bir firmadır. Temiz ve sağlıklı suya erişimi herkes için mümkün kılma misyonuyla yola çıkan Ethic Water; su arıtma cihazları, içme suyu kalitesi ve suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında güncel ve bilimsel içerikler üretmektedir. Yayınladığı blog yazılarında, hakemli akademik dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalardan alıntılar ve güncel literatür taramaları kullanarak bilgi sunmaya özen gösterir. Profesyonel teknik kadrosu ve etik hizmet anlayışıyla müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunan Ethic Water, suyun yaşam için taşıdığı önemi anlatan bilgilendirici blog yazılarıyla da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Ethic Water tarafından yazılan tüm gönderileri görüntüleYasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.