Yetişkinlerde Astım

0
Yetişkinlerde Astım

Yetişkinlerde astım, akciğerleri etkileyen yaygın ve uzun süreli bir rahatsızlıktır. Astımlı kişilerde hava yolları (veya solunum tüpleri) daha hassastır ve belirli tetikleyicilere maruz kaldığında iltihaplanabilir ve daralabilir. Bu durum, nefes alma zorluğuna yol açabilir.

Astım genellikle çocukluk döneminde başlar, ancak her yaşta gelişebilir. Astımın nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Çevre faktörlerinin (örneğin, tütün dumanına maruz kalma) ve genetiğin astım gelişiminde rol oynadığını biliyoruz. Astım tamamen tedavi edilemez, ancak ilaçlarla ve astım yönetim planı izlenerek kontrol altına alınabilir.

Alerji ve Astım

Astım ile egzama, alerjik rinit ve gıda alerjisi gibi diğer alerjik durumlar arasında bir bağlantı vardır. Alerjik rinitli (burunu etkileyen, mevsimsel veya yıl boyu süren) kişiler veya ailede alerji öyküsü olanlar astım geliştirme olasılığı daha yüksektir (Alerji UK’si alerjik rinit bilgi formuna bakın). Hem alerjik rinit hem de astımınız varsa, burun belirtilerinizin iyi kontrol altında olması önemlidir. Kontrolsüz alerjik rinit, astımın gelişmesine veya astım belirtilerinin kötüleşmesine yol açabilir.

Astım Olabilir Mi?

Astım belirtileri kişiden kişiye değişir ve gelip gidebilir. Astım teşhisi için aşağıdaki belirtilerden iki veya daha fazlasına sahip olmanız gerekir:

  • Nefes darlığı / nefes alamama hissi
  • Öksürük (gündüz veya gece)
  • Hırıltı
  • Göğüs sıkışması

Bu belirtiler başka durumlar tarafından da neden olabilir, bu yüzden astımdan şüpheleniyorsanız en kısa sürede aile hekiminize başvurun.

Astım Teşhisi

Astım teşhisi her zaman kolay değildir ve teşhis konulana kadar birkaç randevu gerekebilir. Aile hekiminiz belirtileriniz hakkında sorular sorar; ne zaman başladıklarını, ne kadar sürdüklerini ve olası tetikleyicileri öğrenir. Stetoskopla göğsünüzü dinler. Spirometri adlı bir solunum testi (akciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını görmek için bir tüpe üfleme) düzenleyebilir veya evde kullanmanız için bir tepe akış ölçer verebilir.

Astımımı Ne Kötüleştirir?

Astım belirtileri ve atakları için birçok tetikleyici vardır. Tetikleyicilerinizi belirlemek önemlidir – birden fazla olabilir. Soğuk algınlığı, grip veya diğer viral enfeksiyonlar, kirlilik veya bazı alerjenler gibi tetikleyicilerden kaçınmak her zaman mümkün olmayabilir (tablo 1’e bakın). Egzersiz bazı astımlı kişiler için tetikleyici olabilir. Bazen insanlar egzersiz sırasında normal olan nefes darlığını karıştırır. Doktorunuz, hemşireniz veya eczacınız tetikleyicileri yönetmek, kaçınmak veya azaltmak ve maruz kalındığında alınacak ilaçlar hakkında tavsiye verebilir.

Astımlı kişilerin %1-5’i non-steroidal anti-enflamatuar ilaçlar grubu (örneğin ibuprofen) alamaz. Bu ilaçları alırsanız ve astımınızı tetiklediğini düşünüyorsanız, bu ilaca alerjiniz olabilir. Aile hekiminiz, hemşireniz veya eczacınızla konuşun; astımlılar için uygun diğer ilaçlar olabilir. Her zaman ilaçlarınızın bilgilerini kontrol edin ve astımlılar için uygun olup olmadığını doğrulayın.

Mesleki astım, iş ortamında maddelere maruz kalındığında oluşur. Bu maddeler astım tetikleyicisi olarak davranır veya yetişkin astımına neden olabilir. Yetişkinlerde astım gelişirse, işleri sorulmalıdır çünkü bu neden olabilir. Toz ve kimyasallar, kuaförlük veya imalat gibi işlerde yaygın tetikleyicilerdir. Küf, kompost ve topraklardan gelen başka bir yaygın sorundur.

Ana Mesaj: Kişisel tetikleyici(ler)inizi belirlemek, maruziyeti önlemenize veya azaltmanıza ve astım belirtilerinizi iyileştirmenize yardımcı olur.

Yaygın Astım Tetikleyicileri

Çevresel:

  • Hava değişiklikleri
  • Tahriş ediciler, örneğin parfüm
  • İç mekan hava kalitesi
  • İkinci el duman / elektronik sigara

Alerjik:

  • Ev tozu akarları
  • Hayvanlar ve evcil hayvanlar
  • Polen
  • Küf ve mantarlar
  • Gıda

Bireysel:

  • Soğuk / viral enfeksiyon
  • Sigara
  • Hormonlar
  • Cinsel aktivite
  • Alkol
  • Egzersiz
  • İlaçlar ve eğlence amaçlı uyuşturucular
  • Meslek
  • Stres ve anksiyete
  • Duygular, örneğin gülme vb.

Ana Mesaj: Soğuk algınlığı, grip veya diğer viral enfeksiyonlar astım belirtilerini tetikleyebilir. Fit ve sağlıklı kalmak, hasta kişilerle temastan kaçınmak ve düzenli grip/Covid aşıları yaptırmak önerilir.

İlaçlar ve İnhalerler

Astımlı herkes, farklı ilaçlar içeren birçok türde inhaler kullanmalıdır. İki ana inhaler türü, önleyiciler ve rahatlatıcılardır. Ayrıca uzun etkili rahatlatıcı ve steroid önleyici içeren kombinasyon inhalerler vardır. Reçete edilen inhaler türünü doğru kullanmanızın gösterilmesi önemlidir.

Rahatlatıcı İnhalerler

Rahatlatıcı inhalerler, astım belirtileri yaşandığında kullanılır. Astımlı herkesin rahatlatıcı inhaler reçetesi olmalıdır. Bu tür inhaleri düzenli kullanıyorsanız, astımınız kontrol altında değil demektir ve astım hemşirenizden veya aile hekiminizden tavsiye alın.

Önleyici İnhalerler

Önleyici inhalerler, hava yollarındaki şişlik ve iltihabı azaltan steroid içerir. Astım belirtilerini önlemeye yardımcı olur ve koruyucu etki oluşturmak için günlük olarak reçete edildiği gibi alınmalıdır.

Spacer’lar

Spacer (inhalerin ucuna takılan bir tutma odası) kullanmak, astım ilacınızın doğru yere doğru dozda ulaşmasını sağlayan etkili bir yoldur. Spacer kullanımı, astım yönetiminizin bir parçası olarak önerilir. Bu, inhalerin basınç ve nefes alma eyleminin etkili kullanımı için önemlidir.

Astımım Beni Rahatsız Etmiyorsa Yıllık Astım İncelemesine İhtiyacım Var Mı?

Yıllık astım incelemenizi aile hekiminiz veya astım hemşirenizle henüz ayarlamadıysanız, yapmanızı öneririz. Bu, astım ilacınızın gözden geçirilmesi, inhaler tekniğinizin gözlemlenmesi ve kişisel astım eylem planınızın güncel olması için ideal fırsattır. Sorunlu saman nezlesi belirtileriniz varsa, bu endişeleri tartışmak için iyi bir zamandır çünkü kontrolsüz alerjik rinit veya saman nezlesi astım belirtilerini kötüleştirebilir. İnhalerlere ek olarak, oral veya nebülize ilaç gerekebilir.

Birkaç terapi kombinasyonu almanız gerekiyorsa, astım yönetim planı ne alınacağı ve ne zaman alınacağı konusunda faydalı bir rehberdir.

Kişiselleştirilmiş Astım Eylem Planları (PAAP’ler)

Astım tedavisi, belirtilerinizin hafif (Adım 1) ila şiddetli (Adım 5) olmasına göre 5 adımdan oluşur. Tedavi gerektiği gibi artırılır veya azaltılır. Yazılı astım eylem planı, belirtiler kötüleştiğinde tanımayı ve astım atağı durumunda ne yapılacağını yardımcı olur.

Ana Mesaj: Astım ilacı ancak doğru alındığında etkilidir. Aile hekiminizi, astım hemşirenizi veya eczacınızı gördüğünüzde, inhaler tekniğinizin incelenmesini isteyin (inhalerinizi uzun süredir kullansanız bile etkili olmayabilir). Farklı inhaler türleri için doğru teknikler gösteren videolar dahil inhaler tekniği hakkında daha fazla bilgi için Asthma UK web sitesini ziyaret edin.

Astımımı Etkili Bir Şekilde Nasıl Yönetirim?

İyi kontrol, astım ilacınızı doğru almak, kişisel astım eylem planınızı izleyerek astımınızın iyi yönetilmediğini belirlemek ve tetikleyicilerden kaçınmakla başlar. Astımınızın iyi yönetilmediğini düşünüyorsanız, gecikmeden aile hekiminize veya astım hemşirenize başvurun. İlaç değişikliği veya doz artışı önerebilirler. Belirtiler iyi yönetilmezse hızlı artabilir ve Acil Servis ziyareti veya hastane yatışı ile sonuçlanabilir.

Astımımın Kötüleştiğini Nasıl Anlarım?

  • Normalden fazla öksürme veya hırıltı
  • Nefes alma, konuşma veya uyumada zorluk
  • Azalmış tepe akış ölçümleri
  • Rahatlatıcınızın yardımcı olmaması ve/veya normalden fazla kullanmanız
  • Nefes alma çabasıyla yorulmanız

Astım Atağı Sırasında Ne Olur?

Astım atağında hava yollarınızın etrafındaki kaslar şişebilir ve iltihaplanabilir, mukus üretimi artar; bu, nefes alma zorluğu, konuşma zorluğu, hırıltı, dudaklarda mavi renk ve sıkıntı hissi gibi bir veya daha fazla belirtiye yol açar.

Astım Atağı Geçiriyorsam Ne Yapmalıyım?

Derhal rahatlatıcı inhalerinizden 1 nefes alın, gerekirse her 30-60 saniyede 1 nefes tekrarlayın, en fazla 10 nefese kadar. Sakin kalmaya çalışın ve dik oturun (bu daha kolay nefes almanızı sağlar).

Kötüleşirseniz veya 10 nefesten sonra iyileşmezseniz, ambulans için 112’yi arayın (bu tıbbi yardımın yolda olmasını sağlar). Ambulans 15 dakikadan uzun sürerse ve belirtileriniz iyileşmiyorsa, adım 1’i tekrarlayın.

Ana Mesaj: İnhaler kullandıktan sonra belirtileriniz iyileşirse ve ambulans çağırmanıza gerek kalmazsa, o gün aile hekiminiz veya astım hemşirenizle acil randevu alın; astım kontrolünüz hakkında tavsiye verebilirler.

Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yetişkinlerde Astım

0
Yetişkinlerde Astım

Yetişkinlerde astım, akciğerleri etkileyen yaygın ve uzun süreli bir rahatsızlıktır. Astımlı kişilerde hava yolları (veya solunum tüpleri) daha hassastır ve belirli tetikleyicilere maruz kaldığında iltihaplanabilir ve daralabilir. Bu durum, nefes alma zorluğuna yol açabilir.

Astım genellikle çocukluk döneminde başlar, ancak her yaşta gelişebilir. Astımın nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Çevre faktörlerinin (örneğin, tütün dumanına maruz kalma) ve genetiğin astım gelişiminde rol oynadığını biliyoruz. Astım tamamen tedavi edilemez, ancak ilaçlarla ve astım yönetim planı izlenerek kontrol altına alınabilir.

Alerji ve Astım

Astım ile egzama, alerjik rinit ve gıda alerjisi gibi diğer alerjik durumlar arasında bir bağlantı vardır. Alerjik rinitli (burunu etkileyen, mevsimsel veya yıl boyu süren) kişiler veya ailede alerji öyküsü olanlar astım geliştirme olasılığı daha yüksektir (Alerji UK’si alerjik rinit bilgi formuna bakın). Hem alerjik rinit hem de astımınız varsa, burun belirtilerinizin iyi kontrol altında olması önemlidir. Kontrolsüz alerjik rinit, astımın gelişmesine veya astım belirtilerinin kötüleşmesine yol açabilir.

Astım Olabilir Mi?

Astım belirtileri kişiden kişiye değişir ve gelip gidebilir. Astım teşhisi için aşağıdaki belirtilerden iki veya daha fazlasına sahip olmanız gerekir:

  • Nefes darlığı / nefes alamama hissi
  • Öksürük (gündüz veya gece)
  • Hırıltı
  • Göğüs sıkışması

Bu belirtiler başka durumlar tarafından da neden olabilir, bu yüzden astımdan şüpheleniyorsanız en kısa sürede aile hekiminize başvurun.

Astım Teşhisi

Astım teşhisi her zaman kolay değildir ve teşhis konulana kadar birkaç randevu gerekebilir. Aile hekiminiz belirtileriniz hakkında sorular sorar; ne zaman başladıklarını, ne kadar sürdüklerini ve olası tetikleyicileri öğrenir. Stetoskopla göğsünüzü dinler. Spirometri adlı bir solunum testi (akciğerlerinizin ne kadar iyi çalıştığını görmek için bir tüpe üfleme) düzenleyebilir veya evde kullanmanız için bir tepe akış ölçer verebilir.

Astımımı Ne Kötüleştirir?

Astım belirtileri ve atakları için birçok tetikleyici vardır. Tetikleyicilerinizi belirlemek önemlidir – birden fazla olabilir. Soğuk algınlığı, grip veya diğer viral enfeksiyonlar, kirlilik veya bazı alerjenler gibi tetikleyicilerden kaçınmak her zaman mümkün olmayabilir (tablo 1’e bakın). Egzersiz bazı astımlı kişiler için tetikleyici olabilir. Bazen insanlar egzersiz sırasında normal olan nefes darlığını karıştırır. Doktorunuz, hemşireniz veya eczacınız tetikleyicileri yönetmek, kaçınmak veya azaltmak ve maruz kalındığında alınacak ilaçlar hakkında tavsiye verebilir.

Astımlı kişilerin %1-5’i non-steroidal anti-enflamatuar ilaçlar grubu (örneğin ibuprofen) alamaz. Bu ilaçları alırsanız ve astımınızı tetiklediğini düşünüyorsanız, bu ilaca alerjiniz olabilir. Aile hekiminiz, hemşireniz veya eczacınızla konuşun; astımlılar için uygun diğer ilaçlar olabilir. Her zaman ilaçlarınızın bilgilerini kontrol edin ve astımlılar için uygun olup olmadığını doğrulayın.

Mesleki astım, iş ortamında maddelere maruz kalındığında oluşur. Bu maddeler astım tetikleyicisi olarak davranır veya yetişkin astımına neden olabilir. Yetişkinlerde astım gelişirse, işleri sorulmalıdır çünkü bu neden olabilir. Toz ve kimyasallar, kuaförlük veya imalat gibi işlerde yaygın tetikleyicilerdir. Küf, kompost ve topraklardan gelen başka bir yaygın sorundur.

Ana Mesaj: Kişisel tetikleyici(ler)inizi belirlemek, maruziyeti önlemenize veya azaltmanıza ve astım belirtilerinizi iyileştirmenize yardımcı olur.

Yaygın Astım Tetikleyicileri

Çevresel:

  • Hava değişiklikleri
  • Tahriş ediciler, örneğin parfüm
  • İç mekan hava kalitesi
  • İkinci el duman / elektronik sigara

Alerjik:

  • Ev tozu akarları
  • Hayvanlar ve evcil hayvanlar
  • Polen
  • Küf ve mantarlar
  • Gıda

Bireysel:

  • Soğuk / viral enfeksiyon
  • Sigara
  • Hormonlar
  • Cinsel aktivite
  • Alkol
  • Egzersiz
  • İlaçlar ve eğlence amaçlı uyuşturucular
  • Meslek
  • Stres ve anksiyete
  • Duygular, örneğin gülme vb.

Ana Mesaj: Soğuk algınlığı, grip veya diğer viral enfeksiyonlar astım belirtilerini tetikleyebilir. Fit ve sağlıklı kalmak, hasta kişilerle temastan kaçınmak ve düzenli grip/Covid aşıları yaptırmak önerilir.

İlaçlar ve İnhalerler

Astımlı herkes, farklı ilaçlar içeren birçok türde inhaler kullanmalıdır. İki ana inhaler türü, önleyiciler ve rahatlatıcılardır. Ayrıca uzun etkili rahatlatıcı ve steroid önleyici içeren kombinasyon inhalerler vardır. Reçete edilen inhaler türünü doğru kullanmanızın gösterilmesi önemlidir.

Rahatlatıcı İnhalerler

Rahatlatıcı inhalerler, astım belirtileri yaşandığında kullanılır. Astımlı herkesin rahatlatıcı inhaler reçetesi olmalıdır. Bu tür inhaleri düzenli kullanıyorsanız, astımınız kontrol altında değil demektir ve astım hemşirenizden veya aile hekiminizden tavsiye alın.

Önleyici İnhalerler

Önleyici inhalerler, hava yollarındaki şişlik ve iltihabı azaltan steroid içerir. Astım belirtilerini önlemeye yardımcı olur ve koruyucu etki oluşturmak için günlük olarak reçete edildiği gibi alınmalıdır.

Spacer’lar

Spacer (inhalerin ucuna takılan bir tutma odası) kullanmak, astım ilacınızın doğru yere doğru dozda ulaşmasını sağlayan etkili bir yoldur. Spacer kullanımı, astım yönetiminizin bir parçası olarak önerilir. Bu, inhalerin basınç ve nefes alma eyleminin etkili kullanımı için önemlidir.

Astımım Beni Rahatsız Etmiyorsa Yıllık Astım İncelemesine İhtiyacım Var Mı?

Yıllık astım incelemenizi aile hekiminiz veya astım hemşirenizle henüz ayarlamadıysanız, yapmanızı öneririz. Bu, astım ilacınızın gözden geçirilmesi, inhaler tekniğinizin gözlemlenmesi ve kişisel astım eylem planınızın güncel olması için ideal fırsattır. Sorunlu saman nezlesi belirtileriniz varsa, bu endişeleri tartışmak için iyi bir zamandır çünkü kontrolsüz alerjik rinit veya saman nezlesi astım belirtilerini kötüleştirebilir. İnhalerlere ek olarak, oral veya nebülize ilaç gerekebilir.

Birkaç terapi kombinasyonu almanız gerekiyorsa, astım yönetim planı ne alınacağı ve ne zaman alınacağı konusunda faydalı bir rehberdir.

Kişiselleştirilmiş Astım Eylem Planları (PAAP’ler)

Astım tedavisi, belirtilerinizin hafif (Adım 1) ila şiddetli (Adım 5) olmasına göre 5 adımdan oluşur. Tedavi gerektiği gibi artırılır veya azaltılır. Yazılı astım eylem planı, belirtiler kötüleştiğinde tanımayı ve astım atağı durumunda ne yapılacağını yardımcı olur.

Ana Mesaj: Astım ilacı ancak doğru alındığında etkilidir. Aile hekiminizi, astım hemşirenizi veya eczacınızı gördüğünüzde, inhaler tekniğinizin incelenmesini isteyin (inhalerinizi uzun süredir kullansanız bile etkili olmayabilir). Farklı inhaler türleri için doğru teknikler gösteren videolar dahil inhaler tekniği hakkında daha fazla bilgi için Asthma UK web sitesini ziyaret edin.

Astımımı Etkili Bir Şekilde Nasıl Yönetirim?

İyi kontrol, astım ilacınızı doğru almak, kişisel astım eylem planınızı izleyerek astımınızın iyi yönetilmediğini belirlemek ve tetikleyicilerden kaçınmakla başlar. Astımınızın iyi yönetilmediğini düşünüyorsanız, gecikmeden aile hekiminize veya astım hemşirenize başvurun. İlaç değişikliği veya doz artışı önerebilirler. Belirtiler iyi yönetilmezse hızlı artabilir ve Acil Servis ziyareti veya hastane yatışı ile sonuçlanabilir.

Astımımın Kötüleştiğini Nasıl Anlarım?

  • Normalden fazla öksürme veya hırıltı
  • Nefes alma, konuşma veya uyumada zorluk
  • Azalmış tepe akış ölçümleri
  • Rahatlatıcınızın yardımcı olmaması ve/veya normalden fazla kullanmanız
  • Nefes alma çabasıyla yorulmanız

Astım Atağı Sırasında Ne Olur?

Astım atağında hava yollarınızın etrafındaki kaslar şişebilir ve iltihaplanabilir, mukus üretimi artar; bu, nefes alma zorluğu, konuşma zorluğu, hırıltı, dudaklarda mavi renk ve sıkıntı hissi gibi bir veya daha fazla belirtiye yol açar.

Astım Atağı Geçiriyorsam Ne Yapmalıyım?

Derhal rahatlatıcı inhalerinizden 1 nefes alın, gerekirse her 30-60 saniyede 1 nefes tekrarlayın, en fazla 10 nefese kadar. Sakin kalmaya çalışın ve dik oturun (bu daha kolay nefes almanızı sağlar).

Kötüleşirseniz veya 10 nefesten sonra iyileşmezseniz, ambulans için 112’yi arayın (bu tıbbi yardımın yolda olmasını sağlar). Ambulans 15 dakikadan uzun sürerse ve belirtileriniz iyileşmiyorsa, adım 1’i tekrarlayın.

Ana Mesaj: İnhaler kullandıktan sonra belirtileriniz iyileşirse ve ambulans çağırmanıza gerek kalmazsa, o gün aile hekiminiz veya astım hemşirenizle acil randevu alın; astım kontrolünüz hakkında tavsiye verebilirler.

Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir