Çapraz Bulaşma Nedir ve Nasıl Önlenir?

Gözünüzden kaçmamıştır: Son birkaç yıldır çok sayıda gıda geri çağırma olayı yaşandı. Dünya genelindeki market raflarının boş kalmasının sorumlusu ise çapraz bulaşma.
Peki, çapraz bulaşma tam olarak nedir? Ve kendinizi ve ailenizi nasıl güvende tutabilirsiniz? Bu konuyu bir pediatrik enfeksiyon hastalıkları uzmanına sorduk.
Çapraz Bulaşma Nedir?
Çapraz bulaşma, üzerinde alerjenler, toksik maddeler veya bakteri ve virüs gibi hastalık yapıcı mikroplar bulunan bir nesnenin başka bir şeye veya birine dokunarak onu kirletmesiyle meydana gelir. “Çapraz bulaşma” terimini çok çeşitli durumları tanımlamak için kullanabilirsiniz, ancak genellikle gıda güvenliği hakkında konuşurken bu terime başvururuz.
Nasıl Meydana Gelir?
Çapraz bulaşma birçok farklı yolla ve nedenle gerçekleşebilir, ancak genellikle yetersiz hijyen ve kötü gıda işleme uygulamaları bunda rol oynar. Bu, mikropların bir yerden bir yere ve bir kişiden diğerine geçmek için kullandığı taktiklerden biridir.
Uzmanlar, gıdanın herhangi bir zamanda çapraz bulaşmaya maruz kalabileceğini açıklıyor.
“Bu, tarladan sofraya kadar her yerde olabilir,” diyorlar. “Gıda işleme endüstrisindeki birçok büyük oyuncu birleşti, bu yüzden artık tüm bölgelerden olmasa da birçok eyaletten sorumlu sadece birkaç distribütör var. Bu yüzden gıda kaynaklı bir hastalık salgını duyduğunuzda, genellikle birden fazla eyaleti, marketi veya restoranı kapsar.”
Aynı durum gıda alerjenleri için de geçerlidir.
“Örneğin, bir yer fıstığının parçacıkları ortamda hareket ederek çapraz bulaşmaya yol açabilir,” diye açıklıyor uzmanlar. “Yani, üretim sürecinde hiç kimse doğrudan yer fıstığı ile çalışmamış olsa bile alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz.” Paketlenmiş gıdaların üzerinde, yaygın alerjenler içeren ürünlerin de üretildiği bir tesiste yapıldığına dair not bulunmasının nedeni budur.
Çapraz bulaşma, mutfağınızda kirli bir yüzeye veya yiyeceğe dokunduktan sonra ellerinizi yıkamadığınızda da meydana gelebilir.
“İnsanlar olarak ellerimizi çok kullanma eğilimindeyiz,” diye devam ediyorlar. “Ve ellerimiz ağzımızla ve gözlerimizle temas ettiğinde mikroplar içeri girebilir.”
Sağlık Riskleri Nelerdir? ☢️
Çapraz bulaşma, gıda zehirlenmesi, gıda kaynaklı hastalıklar ve alerjik reaksiyonların yaygın bir kaynağıdır. Yiyeceklerinize bulaşan mikroplar genellikle şu gibi bakterilerdir:
- Salmonella
- E. coli
- Listeria
Aşağıdaki belirtiler, yediğiniz bir şeyin bakteri tarafından kirletilmiş olabileceği anlamına gelebilir:
- Mide ağrısı veya krampları
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
- Baş ağrısı
- Ateş
- Yorgunluk
Eğer bir gıda alerjiniz varsa, çapraz bulaşma hafif bir ağız kaşıntısından anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyona kadar her şeye neden olabilir. Hafif belirtiler reçetesiz bir antihistaminik ile yönetilebilir. Ancak ciddi alerji veya anafilaksi geçmişiniz varsa, yemek yaparken ve yerken yanınızda bir EpiPen® bulundurun.
Çapraz Bulaşma Nasıl Önlenir? 🧼
Çapraz bulaşmayı tamamen önlemenin bir yolu yoktur; genellikle siz marketten alışveriş yapmadan veya bir yemek sipariş etmeden çok önce gerçekleşir. Ancak mutfağınızda olma riskini azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır. Uzmanlar, çapraz bulaşma riskini azaltmak için bazı ipuçları paylaşıyor:
- Ellerinizi yıkayın: Yiyecekleri ellemeden önce, elledikten sonra ve ellerken ılık su ve sabunla 20 saniye boyunca ellerinizi ovun. Tuvalete giderseniz, bebek bezi değiştirirseniz, evcil hayvanınızı severseniz veya evcil hayvan mamasına dokunursanız ellerinizi tekrar yıkayın.
- Çalışırken temizleyin: “Çiğ et, kümes hayvanı veya deniz ürünü hazırlarken, kesme tahtanızın ve mutfak aletlerinizin kirlendiğini varsaymalısınız,” diye tavsiyede bulunuyor uzmanlar. Bunları başka yiyecekler için kullanmayın. Ve dezenfekte edilene kadar onlarla hiçbir şey servis etmeyin.
- Özel kesme tahtaları kullanmayı düşünün: ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Gıda Güvenliği ve Denetim Servisi, hayvansal proteinler için yalnızca bir kesme tahtası ve meyveler, sebzeler ve ekmek için ayrı bir kesme tahtası kullanılmasını önermektedir.
- Çiğ ve pişmiş market ürünlerini ayırın: Çiğ et, balık veya kümes hayvanı paketleri için ayrı bir poşet kullanın. Tekrar kullanılabilir poşetler kullanıyorsanız, kullanımlar arasında bunları temizleyin ve dezenfekte edin.
- Et sıcaklıklarını izleyin: Pişirdiğiniz her et türü için minimum iç sıcaklıkları öğrenin. Ve et termometrenizi her kullanımdan sonra temizlemeyi unutmayın!
- Çiğ kümes hayvanlarını veya etleri yıkamayın: Yiyeceklerinizi uygun sıcaklıkta pişirdiğiniz sürece, mikropların hayatta kalması konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ve iyi bir fikir gibi görünse de et veya kümes hayvanlarını yıkamayın. Bu, mikropları mutfağınızın her yerine yayabilir.
- Mutfak eşyalarını iyice yıkayın: Bu, mutfak gereçleri, tabaklar, aletler ve daha fazlası gibi düzenli olarak kullandığınız her şey için geçerlidir.
- Süngerleri en az iki haftada bir değiştirin: Süngerler mikroplar için birinci sınıf bir yaşam alanıdır. Biraz bile kötü görünüyor veya kokuyorsa atın.
- Mutfak havlularını en az haftada bir yıkayın: Ve kirli veya kokan bezleri daima değiştirin.
- Tüm yüzeyleri dezenfekte edin: Uzmanlar sabun veya alkol bazlı temizleyicileri öneriyor. “Bakteriler bir hücre duvarıyla çevrilidir,” diye açıklıyorlar. “Sabunların ve alkol bazlı ürünlerin bu kadar iyi çalışmasının nedeni, bu hücre duvarını patlatarak bakteriyi öldürmeleridir.”
- Yiyecekleri dikkatlice saklayın: Artan yemekleri ve hazır yiyecekleri buzdolabınızın veya dondurucunuzun üst kısmında saklayın. Çiğ yiyecekleri alt rafta tutun. Et, balık, yumurta ve kümes hayvanları sızıntıyı önlemek için daima sıkıca kapatılmış bir kapta olmalıdır.
- Dondurucunuzu birkaç ayda bir temizleyin: “Yiyecekleri dondurmak onları steril hale getirmez,” diye açıklıyor uzmanlar. “Bakteriler donmuş yiyeceklerde o kadar hızlı üremeyebilir, ancak bir şeyi orada yeterince uzun süre bırakırsanız ürerler. Örneğin, dondurma içeren listeriya salgınları olmuştur.”
Son Düşünceler
Tüm çabalarınıza rağmen gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanır veya gıda zehirlenmesi yaşarsanız, bu oldukça tatsız olabilir. Ancak kendi kendine iyileşmesi gerekir. Belirtileriniz şiddetliyse, zamanla kötüleşirse veya iki günden uzun sürerse bir sağlık uzmanını arayın. Damar yoluyla sıvı veya reçeteli ilaç gerekebilir.
Gıda kaynaklı hastalıklar belirli insanlar için daha büyük risk oluşturur. Aşağıdaki durumlarda belirtileri fark ettiğiniz anda bir doktora başvurun:
- 65 yaşın üzerindeyseniz.
- Etkilenen 5 yaşından küçük bir çocuksa.
- Kronik bir hastalığınız varsa.
- Hamileyseniz.
- Bağışıklık sisteminiz zayıfsa.
Yasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.