Mikrobiyal kirlilikten korunmak ve muhtelif salgın hastalıklara neden olan mikroorganizmaları önlemek amacıyla uygulanan klorlama işlemi ekonomik olarak daha uygun olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Belediyeler herhangi bir salgın hastalığa sebep olma ve kanalizasyonlardan bulaşma endişesi nedeniyle olması ihtiyaç duyulan litrede 5-20 mg seviyesinden oldukça daha fazla klor kullanmaktadırlar.
Klor nedir?
Klor, endüstride ve ev temizlik ürünlerinde kullanılan bir kimyasaldır. Klor, Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen en yüksek hacimli on kimyasal arasındadır. Oda sıcaklığında, klor bir gazdır. Sarı-yeşil bir renge ve ağartıcıya benzer keskin, tahriş edici bir kokuya sahiptir. Genellikle, kehribar renkli bir sıvı olarak depolama ve sevkiyat için basınçlandırılır ve soğutulur. Klor kolayca alev almaz, ancak patlayıcı bileşikler oluşturmak için diğer yaygın maddelerle birleşebilir.
Klor nerelerde kullanılır?
Klorun çeşitli kullanımları vardır. Suyu dezenfekte etmek için kullanılır ve kanalizasyon ve endüstriyel atıklar için sanitasyon işleminin bir parçasıdır. Kağıt ve kumaş üretimi sırasında, ağartma maddesi olarak klor kullanılır. Ayrıca suda çözünmüş klor olan ev tipi ağartıcı da dahil olmak üzere temizlik ürünlerinde kullanılır. Klor, klorürlerin, klorlu çözücülerin, böcek ilaçlarının, polimerlerin, sentetik kauçukların ve soğutucu akışkanların hazırlanmasında kullanılır.
Klor Vücudumuza Girdiğinde Ne Olur?
Klor vücuda solunum, yutma veya cilt temasının bir sonucu olarak girdiğinde, asit üretmek için su ile reaksiyona girer. Asitler aşındırıcıdır ve temas halinde vücuttaki hücrelere zarar verir.
Klorlu su tüketimi kısa vadede kişi için çok zararlı olmasa bile sonucunda istenmeyen birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Klorlu suyun en büyük zararlarından birisi hiç kuşkusuz kullanılan suyun içinde bulunan ve kontrol edilemeyen bakteri, mikroplar olmasıdır. Gözle görülemeyecek bu mikropların vücuda alınması da doğal olarak ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bununla birlikte klorlu suyun sadece tüketilmesi değil banyo yapılırken kullanılması da vücuda ciddi oranda zarar verebilmektedir. Günde içilmesi gereken ortalama olarak 2 litre su klorlu su olarak tüketildiği zaman vücudumuza ve sindirim sistemimizde bulunan organlara ciddi zararları dokunabilmektedir. Günümüzde klorlu suyu temizlemek ve sağlıklı bir şekilde tüketmek son derece pratik çözümler ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle klorlu suyun tüketilmesi konusunda herkesin hassasiyete sahip olması ve bu konuda bilinçlenmesi toplum sağlığı için önemli olmaktadır.
Klorlu İçme Suyunun Zararları
Klorlu suyun zararları son dönemde toplum sağlığı için ciddi bir problem olduğundan her yerde yayınlanmaktadır. Klorlu su her şeyden önce asidik özelliğe sahip bir su olmaktadır. Vücuda gereğinden fazla alınacak klorlu su bakteri ve mikropların dışında asidik özelliklerinden dolayı da midenizde probleme yol açabilecek bir durum olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle zorunda kalınmadığı sürece klorlu su içilmemesi gerekir. Özellikle günlük su ihtiyacının büyük bir bölümünü eğer klorlu su alarak sağlıyorsanız acilen bırakmanız gerekmektedir. Sağlığınız için pH değeri normal seviyelerde olan suları tercih etmeniz klorlu su içmekten çok daha büyük fayda sağlamaktadır. Su vücudumuz için en önemli ve en değerli besinlerin başında gelmektedir. Yapıcı ve düzenleyici rolü olan ve bütün sistemler için geçerli olan su gerektiği kadar alınmadığında dahi son derece tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır. Aynı zamanda su tüketimi diğer içecekler ile de alındığı zaman gerekli olan ihtiyacı gidermemektedir.
Şebeke Suyundaki Klor Nasıl Arıtılır?
Klorlu suyu temizlemek için oldukça pratik sistemler kurulabildiği gibi evde kendiniz de daha az konforlu yolları tercih ederek suyu arıtabilirsiniz. Klorlu suyu temizlemek için özel arıtma sistemlerini kullanabilirsiniz. En basit ve kolay şekilde Karbon filtreler ile kloru çok kısa sürede içme suyundan uzaklaştırabilirsiniz.
“Klorlu Su İçilir mi? Klorlu Suyun Zararları” ile ilgili yorum;