Selenoid valf su arıtma cihazlarında niçin kullanır? sorusuna geçmeden önce selenoid valf nedir? ona bakalım. Selenoid valf, uzunluğu çapından önemli ölçüde daha büyük olan sarmal bir tel bobini tarafından oluşturulan ve kontrollü bir manyetik alan oluşturan bir elektro mıknatıslı valf çeşidi olup bir tür elektrikli manyetik vanadır. Normalde açık ve normalde kapalı olmak kaydıyla iki çeşidi vardır. Selenoid valflerin su akış yönleri vardır, su akış yönünü takip etmeniz gerekir, ters bağlantı yapıldığında selenoid valfleri açma ve kapama işlemini yapamazlar, ok işareti genelde valfin altında yada yan taraflarında bulunmaktadır. ok işaretinin arka kısmı su girişidir yani suyun akış yönünü takip etmeniz gerekiyor.
Normalde Kapalı Selenoid Valf Nedir?
Normalde kapalı selenoid valf, selenoide elektrik verildiğinde vanayı açar elektriği kesildiğinde vana kapalı konuma gelir. buna normalde kapalı selenoid valf denir. Su arıtma cihazlarında kullanılan valf çeşidi de normalde kapalı selenoid valftir. Normalde kapalı selenoid valf arıtma cihazlarında birinci filtre veya üçüncü filtre çıkışına Düşük (alçak) basınç swithc den sonraya takılır. Selenoid valf genelde motorlu (pompalı) ya da elektrik tertibatı olan su arıtma cihazlarında tercih edilir. Pompasız (motorsuz) su arıtma cihazlarında selenoid valf kullanılmaz çünkü arıtma cihazında elektrik donanımı yoktur. İsteğe bağlı olarak 24 volt trafo ile selenoid valf motorsuz cihazlara elbette eklenebilir. Motorsuz su arıtma cihazlarında selenoid valf yerine shut-off valf yani otomatik kapama valfi kullanılır.
Su Arıtma Cihazlarında Selenoid Valf Nasıl Çalışır?
Motorlu (pompalı) su arıtma cihazınızın olduğunu varsayalım ve selenoid valfin çalışma mantığını açıklamaya çalışalım. Arıtma cihazının fişi takılı ve arıtmaya bağlı şebeke suyu küresel vanayı açıyoruz, su birinci, ikinci ve üçüncü filtreyi geçip düşük basınç swithcine ulaşır. Düşük basınç swithci suyun geldiğinin habercisi olan bir tür anahtardır, basıncı gören düşük basınç swithci anahtarı açar ve elektriği pompa ve selenoide eş zamanlı olarak iletir. normalde kapalı olan selenoid valfe elektrik geldiği için valf kendini açar ve suyu pompaya oradan da membran filtreye iletir ve arıtma işlemi başlar.
Arıtma cihazının tankı dolana kadar valf açık kalır. Tank doluma yaklaştığında su arıtma cihazında bir adette yüksek basınç swithci bulunur bu swithc tank bölgesinde basınç yükseldiğinde yani yüksek basınç swithcin kesme basıncına ulaştığında yüksek basınç swithci pompa ve selenoid valfin elektriğini kapatır. Elektriği kesilen selenoid valf tekrar kapalı konuma geçer ve suyun pompaya ve membran gitmesini engeller bu saye de atık su da kesilmiş olur ce stop konumunda tekrar devreye girene kadar bekler. Arıtma cihazlarında selenoid valfin çalışma mantığı tam da budur.
Normalde Açık Selenoid Valf Nedir?
Normalde açık selenoid valf selenoide elektrik vermedğimiz sürece açık konumda olup suyu karşıya iletir. Selenoid valfe elektrik verdiğimizde ise valf kendini kapatır ve suyun iletilmesini durdurur. Normalde kapalı selenoid valfin tam tersi şeklinde çalışır. İhtiyaç duyulan çeşitli projelerde kullanılmaktadır.
12 Volt Selenoid yerine 24 Volt Selenoid Kullanabilir miyim?
Su arıtma cihazlarında genelde 24 volt selenoid kullanılır sebebi ise su arıtma cihazı pompalarının 24 volt ile çalışmasından dolayıdır. 12 volt selenoid ise su arıtma piyasasında genelde alttan damacanalı su sebillerine su arıtma cihazından sebile otomatik su verilmesi için kullanılmaktadır. 12 volt selenoid valf yerine 24 volt selenoid valf kullanamazsın. Kullandığında sebilin verdiği 12 volt 24 volt selenoid valf için yeterli gelmeyeceği için açma ve kapama işlemlerini düzgün yapamadığı için su sebilinde su taşkınlarına neden olacaktır.
Kapalı sistem (inline) pompalı su arıtma cihazımın shutoff valfini iptal edip selenoid valfli sistem kurmak istiyorum. Bununla ilgili bir bağlantı şemanız var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Birde shutoff valfini iptal edip selenoid valfli sistemde pompa kullanmasa olurmu
Selenoid valfli istemde şebeke suyu basıncınız yüksekse pompa kullanmadan da solenoidli kullanıma devam edebilirsiniz. İnline için ayrı bir bağlantı şekli olmaz, yukarıdaki housing bağlantı şeklini inline içinde uygulayabilirsiniz, aynı şekilde bağlanır.
merhaba benim atik su giderinden fazla su akıyor şebeke suyunu kapatınca kesiliyor kapatmadan beklersem 3/4 lt su akıyor 3lü valfin ikisini değiştirdim bu atik suyun bu kadar akmasi normalmidir acaba?
Anladığım kadarıyla, ters osmoz (RO) arıtma cihazınızdan atık su giderine anormal miktarda su akıyor. RO sistemlerinde, temiz su üretim sürecinde atık suyun ayrılması normaldir. Ancak, akış miktarı ve oranı önemlidir. İdeal olarak, RO sistemleri belirli bir “kurtarma oranına” sahiptir, yani giren suyun ne kadarının temiz su olarak çıktığı ve ne kadarının atık olarak ayrıldığı.
Atık Su Oranı: Standart bir ev tipi RO sisteminde, genellikle her 1 litre temiz su için 3-4 litre atık su üretilir. Bu oran, sistem tasarımına ve kullanılan membranın özelliklerine bağlıdır. Sizin durumunuzda, 3/4 litre atık suyun akması, sistemde bir sorun olabileceğini gösteriyor, özellikle bu miktar kısa bir süre içinde akıyorsa.
Basınç Ayarı ve Akış Kısıtlayıcı: RO sistemlerinde, giriş su basıncının ve akış kısıtlayıcının doğru ayarlanmış olması önemlidir. Eğer basınç çok yüksekse veya akış kısıtlayıcı doğru çalışmıyorsa, fazla atık su üretilebilir.
Membran ve Filtreler: RO membranı veya ön filtreler tıkanmış veya zarar görmüş olabilir. Bu durumda, suyun daha fazla atık olarak ayrılmasına neden olabilir. Membranın ve filtrelerin durumunu kontrol etmek ve gerekiyorsa değiştirmek iyi bir adım olacaktır.
Valf Sorunu: Üç yollu valfin değiştirilmesi genellikle bu tür sorunları çözmeye yardımcı olur, ancak sorun devam ediyorsa, sistemin diğer bölümlerini (örneğin, Çek valf) kontrol etmek önemlidir.
Çek valf, sistemin doğru yönde akmasını sağlamak için suyun tersine akmasını önler. Eğer bu valf düzgün çalışmıyorsa, su sistemin içinde istenmeyen yönlere akabilir ve atık su miktarında artışa sebep olabilir.
Çek valf kontrolü; Tank vanasını kapatın ve arıtma musluğunu açın suyunuz ince ip gibi akması gerekiyor bu şekilde eğer damla damla akarsa membran sonunu ya da su basıncınız düşük demektir. İnce ip gibi akıyorsa arıtma musluğunu kapatın ve 1 dakika kadar bekleyin atık suyun yavaş yavaş azalması ve sonra tamamen kesilmesi gerekiyor. eğer kesilmiyorsa çek valf arızalıdır yenisiyle değiştirin.
Filtre değişimi yaptım filtrelere su gelmiyor bu valf arızalı olabilirmi
Cihaza giriş noktasından suyu takip edin su nereden geçmiyor arızayı bu şekilde tespit edebilirsiniz efendim. Eğer selenoid valf kullanıyorsanız arıtma cihazında elektrik adaptöründe bir sorun veya valf arızası olabilir. tüm bunların dışında bağlantı kablolarında temassızlık olabilir.
Su arıtma cihazı selenoid valf için bağlantı şeması banada iletebilirmisiniz.
Su arıtma cihazı pompa motorunun hangi kablolarından selenoid valf için çıkış alacağız.
selenoid valf için elektrik kablo bağlantısı direkt pompaya giden yanı pompa kablolarından ek alarak selenoid valfe elektrik vermeniz gerekiyor. Kısaca selenoid valf pompadan beslenecek elektrik olarak
Kapalı sistem (inline) pompalı su arıtma cihazımın shutoff valfini iptal edip selenoid valfli sistem kurmak istiyorum. Bununla ilgili bir bağlantı şemanız var mıdır? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Bir iki gün süre verirseniz size bağlantı şemasını buradan iletiriz efendim.