Uncategorized

Suyun Neden Olduğu Renkler ve Lekeler

Suyun Neden Olduğu Renkler

Suyun neden olduğu renkler ve lekeler; mavi, yeşil, siyah, kahverengi lekeler neden olur? Sert su lekelerine, demir lekelerine ve düşük pH lekelerine neden olan nedir ve bunları nasıl önleyebilirsiniz?

Su doğal bir çözücüdür. Su gerekli zaman ve koşullar göz önüne alındığında, temas ettiği her şeyi çözecektir. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, suyunuz paslı-turuncu veya siyah lekelere neden oluyorsa suyunuz demir veya manganez içerebilir. Suyunuz düşük bir pH değerine sahip olması ise mavi lekelere veya yeşil lekelere neden olmasına sebep olur. Çözünmüş kalsiyum ve magnezyum içeren su, bulutlu lekelere veya beyaz-tebeşirimsi bir birikim olarak görünen sert su lekelerine neden olurlar. Su saç renginizi bile değiştirebilir, cildi ve saçları kurutabilir, temas ettiği her şeyi lekeleyebilir ve daha fazlasını da yapabilir. Suyun neden olduğu lekelerden kurtulmak hiç de kolay değildir.

Sert Su Lekeleri

Sert su lekeleri, tahmin ettiğiniz gibi, sert sudan kaynaklanır. Çözünmüş kalsiyum ve magnezyum, suyu zorlaştıran minerallerdir. Magnezyum ve kalsiyum Suda ne kadar çok çözülürse, su o kadar sert olur. Türkiye’deki çoğu evde, beyaz lekelerin görüldüğü küvetler ve fayanslar, cam duş kapıları, duş başlıkları, armatürler ve lavabolar üzerinde sert su kireçli bir mineral birikintisi bırakır. Bulaşık makinasının bardak ve tabaklarda sert suyun neden olduğu lekeleri görebilirsiniz.

Suyun Neden Olduğu Renkler – Sert Su Lekelerinin Önlenmesi

Evinizdeki sert su lekelerini önlemek için, suyunuzun yumuşatılmasını öneririz. Evinizdeki suyu yumuşatmanın en etkili yolu, iyon değiştirme işlemini kullanan su yumuşatma cihazları kurmaktır.

Demir Lekeleri

Birçok ev sahibi, sularının evlerindeki yüzeylerde pas lekesi bıraktığını fark eder. Bu kırmızımsı-turuncu lekeler ortaya çıktığında, genellikle suyunuzun demir içerdiği anlamına gelir. En yaygın demir renk sorunlarından bazıları, klozetlerdeki ve tuvalet tankındaki su halkaları, bulaşık makinenizdeki veya çamaşır makinenizdeki kırmızımsı-turuncu lekeler ve yıkandıktan sonra giysilerdeki kırmızı ve turuncu lekelerdir.

Suyun Neden Olduğu Renkler

Suyun Neden Olduğu Renkler

Demir Lekelerinin Önlenmesi

Gelecekteki lekeleri önlemek için, suyunuzda ne tür bir demir bulunduğunu anlamanız gerekir. Demir suda görünmez, ancak giysilerde ve sık sık suyunuzla temas eden diğer yüzeylerde pas benzeri lekeler bırakır. Bir bardak su çökertildiğinde, demir varsa bir bardak suyun dibinde görebileceğiniz kahverengi tortu varsa demir varlığına işaret eder. Sudaki demiri arıtma için farklı arıtma yöntemleri gerektirdiğinden, suyunuzda hangi demirin olduğunu belirlemek için bir su testine ihtiyaç vardır. Su koşullarınıza bağlı olarak, sudaki demiri arıtmak için bir su yumuşatıcı tercih edilebilir.

Manganez Lekeleri

Bazı evlerde, sıklıkla suyla temas eden yüzeylerde siyah lekeler görebilir. Bu lekelere su kaynağındaki manganez içeriği neden olur. Siyahımsı lekeler görebileceğiniz yaygın yerler bulaşık makineniz, duşlarınız, lavabolarınız ve diğer su kullanan cihazlardır.

 

Manganez Lekelerinin Önlenmesi

Suyunuzun manganez içerip içermediğini belirlemek için önce bir su testi yaptırmanız gerekir. Suyunuzda manganez olduğunu öğrendikten sonra, bir su arıtma planı geliştirebilirsiniz. Manganez çözünmüş bir durumda olduğunda, suyu iyon değişimi yoluyla yumuşatarak uzaklaştırılabilir. Siyah lekeleri oksidasyon yoluyla bir geri yıkama filtresi kullanarak da önleyebilirsiniz. Özel su koşullarınıza bağlı olarak, su yumuşatıcılar veya gelişmiş ters ozmoz sistemleri kullanabilirsiniz.

Düşük pH Lekeleri

Lavabolarınızda, duşlarınızda veya yoğun olarak su kullanan diğer alanlarda mavi-yeşil lekeler fark ederseniz, suyunuzun muhtemelen düşük bir pH değeri vardır, bu da suyunuzun hafif asidik olduğu anlamına gelir. Su asidik olduğunda, su bakırdan yapılmış su boruları ve bağlantı parçaları neden olabilir. Metallerin suyunuzun paslanmasına ve zamanla boruları aşındırdığı için sızmasına neden olurlar. Daha da kötüsü, düşük pH’lı su da sert olduğunda, renkli su birikintileri bırakarak mavi ve yeşil lekeler oluşturarak yüzeylerde kireçlenme yapabilir.

Düşük pH Lekelerinin Önlenmesi

Düşük pH’ın neden olduğu lekeleri önlemek için, suyunuzun pH’ını ve gerekirse uygun arıtma yöntemini belirlemek için suyunuzu test ettirin. Bazı durumlarda, suyun pH seviyesini yükseltmek için Nötrleştirici veya Kalsit Geri Yıkama Filtresi gibi özel bir filtre gerekebilir.

Suyun Neden Olduğu RenklerSuyun Neden Olduğu Renkler

Suyun Neden Olduğu Renkler Yeşil Mavi Renk Düşük pH Sorunu

Evinizde suyun neden olduğu lekelerin belirtilerini görürseniz, su arıtma uzmanlarına başvurun ve bir su testi planlayın. Evinizin suyunu test edecek ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir su arıtma planı oluşturmanıza su arıtma cihazı satan firmalar yardımcı olacaklardır.

Suyun Oluşturduğu Renklere Bakalım

Evinize akan su ister bir kuyudan ister şehirden kaynaklansın, zamanla lekelere eğilimlidir. Su armatürleri, drenajlar ve su kullanan cihazlar etrafında en yaygın olan bu lekeler, genellikle sürekli temizlik gerektiren başa çıkmak için bir sıkıntı olabilir. Ancak, sıhhi tesisatınızı ve pahalı cihazlarınızı etkileyebilecek görünmeyen sorunların belirtileri de olabilirler. Yardımcı olmak için, en yaygın su lekelenme sorunlarını tanımlamak, temizlemek ve önlemek için aşağıdaki kapsamlı kılavuzu bir araya getirdik.

Suyun Oluşturduğu Lekeler Ne Renk Olur

  • Turuncu/Kırmızı Su Lekeleri
  • Beyaz Renkli / Lekelenmeler
  • Sarı Su Lekeleri
  • Siyah/Koyu Kahverengi Su Lekeleri
  • Mavi-Yeşil Su Lekeleri

Suyun Turuncu/Kırmızı Su Lekeleri Oluşturmasının Nedenleri

Tipik olarak turuncu veya kırmızımsı lekelenme, kuyu suyu sistemlerinde en yaygın olan yüksek demir içeriğinden kaynaklanır. Bu lekeler tipik olarak evin içinde lavaboların, küvet drenajlarının ve tuvaletlerin etrafında ve sulamanın yönlendirildiği her yerde dışarıda bulunur. Şehir suyundaysanız ve turuncu lekelenme yaşıyorsanız, bunun nedeni belediye akiferinizdeki demirin varlığı olabilir.

Suyun Oluşturduğu Turuncu/Kırmızı Su Lekelerinin Temizliği

Hızlı bir şekilde uygulanırsa, limon suyu veya beyaz sirke, demir lekelerini paslanmadan önce çıkarmak için iyi bir seçim olur. Daha eski veya daha sert demir/pas lekeleri için Pas sökücü kullanabilirsiniz.

Suyun Oluşturduğu Beyaz Lekeler/Lekelenmeler Oluşturmasının Nedenleri

Arıtılmamış sert su, armatürlerinizin, duş kapılarınızın, cam eşyalarınızın ve gümüş eşyalarınızın üzerinde ve çevresinde kireç birikmesi olarak da bilinen beyaz lekelenmeye veya lekelenmeye neden olabilir. Sert su, suyunuzdaki kalsiyum ve magnezyum gibi doğal (ve sağlıklı) minerallerden kaynaklanır. Bu minerallerin yüksek seviyeleri, gördüğünüz görünür kireç birikimine neden olur, ancak bu kireç birikmesi, arıtılmazsa, su ısıtıcınıza ve sıhhi tesisatınız boyunca basınç değişimi, türbülans ve özellikle ısı yaşayan diğer alanlara da zarar verecektir.

Suyun Oluşturduğu Beyaz Su Lekelerinin Temizliği

Sabun ve su. Bu işe yaramazsa, limon suyunu deneyin. Beyaz sirke, kireci çözebilecek başka bir yaygın çözümdür. Su ısıtıcınızın içinde olduğu gibi ulaşılması daha zor olan alanları temizlemek için kireç sökücü kullanabilirsiniz.

Suyun Oluşturduğu Sarı Su Lekeleri ve Nedenleri

Lavabonuzda, küvetinizde, armatürlerinizde ve çamaşırlarınızda suyunuzda sarı bir renk tonu ve / veya sarı lekeler görüyorsanız, bunun nedeni tanenler olarak bilinen doğal organik maddeler olabilir. Tanenler tipik olarak bir kuyu suyu problemidir, ancak şehir suyunda da ortaya çıkabilir. Ayrıca suyun bir tart tadı (çaya benzer) ve toprak kokusuna sahip olmasına neden olurlar. Tarif edilen tadı veya kokuyu yaşamıyorsanız, sarı renk tonu kuyu suyunuzdaki demirden kaynaklanıyor olabilir. Yukarıdaki Turuncu Renklenme bölümüne bakın.

Suyun Oluşturduğu Sarı Su Lekelerinin Temizliği

Beyaz sirke ve naylon sünger, tanenlerin neden olduğu lekeleri temizlemek için harika çalışır. Daha sert lekeler için, beyaz sirke ile birlikte biraz kabartma tozu kullanmayı deneyebilirsiniz.

Suyun oluşturduğu Siyah/Koyu Kahverengi Su Lekeleri

Drenajların ve armatürlerinizin etrafındaki siyah veya koyu kahverengi lekelenme genellikle yüksek düzeyde manganez neden olur. Manganez doğal ve küçük miktarlarda aslında sağlıklı olsa da suyunuzdaki yüksek seviyeler başa çıkmak için bir sıkıntı olabilir. Bu, kuyu suyu sistemlerinde en yaygın olanıdır, ancak şehir suyunda da ortaya çıkabilir.

Suyun Oluşturduğu Siyah/Koyu Kahverengi Su Lekelerinin Temizliği

Manganezin neden olduğu siyah lekeleri temizlemek için, tartar kremini hidrojen peroksit ile karıştırmaktır. Çözeltiyi kalın bir macun oluşturana kadar iyice karıştırın ve lekeli bölgeyi naylon bir süngerle ovalayın. Kabartma tozu ve beyaz sirke karışımının da yardımcı olduğu bilinmektedir.

Suyun Neden Olduğu Mavi-Yeşil Su Lekeleri

Sıhhi tesisat armatürlerinizin ve / veya borularınızın etrafında mavi-yeşil lekeler görüyorsanız, bu büyük olasılıkla asitli sudan kaynaklanır. Zamanla asidik sudan kaynaklanabilecek diğer sorunlar, borularınızdaki iğne deliği sızıntılarının yanı sıra pahalı cihazlarınıza verilen hasardır. Düşük pH / asitli su her yerde oluşabilir, ancak en yaygın olanı ters ozmoz su arıtma cihazı kullanılan işletmeler ya da evlerdir.

Suyun Oluşturduğu Mavi/Yeşil Su Lekelerinin Temizliği

Kabartma tozu ve beyaz sirkeyi bir macun haline getirin ve lekeli bölgeyi naylon bir ağ süngerle ovalayın.

Suyun Neden Olduğu Renkler ve Lekeler” ile ilgili yorumlar;

  1. Adem dedi ki:

    Kuyu suyu berak akıyor bekledikçe pas rengine dönüyor nasıl düzeltiriz

    1. Ethic Water dedi ki:

      Kuyu suyunun berrak akması ve bekledikçe pas rengine dönüşmesi genellikle kuyu suyunun içerdiği demir ve manganez gibi minerallerin neden olduğu bir sorundur.

      Öncelikle kuyu suyunuzun içeriğini analiz ettirin. Bu analiz, suyunuzdaki demir, manganez ve diğer minerallerin seviyelerini belirleyecektir. Bu bilgiye sahip olmak, sorunu daha etkili bir şekilde çözmenize yardımcı olacaktır.

      Test yapmadan direkt sorunu çözmek için Demir-Mangan filtresi ve tortu filtresi takmanızı öneririm. Günlük kullanım miktarınızı söylerseniz ve bizimle iletişime geçerseniz size fiyat teklifi sunabiliriz efendim.

      https://www.ethicwater.com.tr/urun/ethix1-af-arsenik-su-aritma-cihazi/ bu ürün arsenik, demir ve mangan giderimi yapar, bu evsel kullanımlar içindir bu ürünün tesisat tipini de size teklif olarak sunabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir