Su arıtma cihazının hangi modelinin tercih edileceği, işlenecek ham suyun içeriği ve elde edilmek istenen arıtılmış suyun kalitesine bağlıdır. Eğer suda çözünmüş tuzları gidermek gerekiyorsa, bir su damıtıcı veya membranlı su arıtma cihazı bu işlemi gerçekleştirebilir. Her türlü ihtimale karşı çeşitli su arıtma cihazı modelleri özel formülasyonlarla tasarlanmıştır.
Su arıtma cihazlarında yer alan aktif karbon, suda bulunan pestisitler gibi potansiyel tehlikeli organik kimyasalları temizler. Aynı zamanda suyun tadını olumsuz yönde etkileyen kimyasalları da yok eder. Bu sebeple içme suyu için bir aktif karbon su filtresi bulundurmak mantıklıdır. Aktif karbon genellikle buharla aktive edilmiş hindistan cevizi kabuğu kömüründen elde edilir. Ham hindistan cevizi kabuğu kömürü, basınç altında buhara maruz bırakıldığında, bu kömürdeki gazlar ve organik maddeler sıcak buharla yer değiştirerek milyarlarca mikro gözenek oluşturur. Bu gözenekler, teknik terimle adsorpsiyon olarak bilinen bir süreçle suyun içerisindeki organik kimyasalları emer. Bu sebeple aktif karbon, pestisitler ve ağır metal organik bileşikler gibi toksik organik maddeleri sudan etkili bir şekilde uzaklaştırabilir.
Su arıtma cihazlarındaki önemli unsurlardan biri de filtrelerdir. Tortu filtre kartuşları genellikle daha gelişmiş su arıtma cihazlarında kullanılan farklı filtre serilerinin başında gelir. Tortu filtresi, suda bulunan kum, çamur ve diğer katı partikülleri uzaklaştırır. Bu tür su arıtma filtrelerinin genelde 20 mikron boyutunda gözenekleri bulunur. Tortu filtreleri zamanla tıkanabilir ancak temizlendikten sonra yeniden kullanılabilirler.
Yerçekimi temelli su arıtma cihazları, çoklu filtrasyon süreçlerini birleştiren bir modeldir. Bu cihazların en büyük avantajlarından biri, uygun fiyatları ve elektriksiz çalışma kabiliyetleridir. Yerçekimi su arıtma cihazları, adından da anlaşılabileceği gibi, suyun birkaç filtre elemanından akmasını sağlamak için yerçekimi kuvvetine dayanır. Yerleşik bir UV ışığı olan modeller dışında, genellikle elektriksiz çalışırlar. Yerçekimi filtreleri büyük depolama kapasitesine sahip olduğundan, gerektiğinde her zaman yeterli miktarda filtrelenmiş su sağlar. Çoğunlukla çok aşamalı filtreleme sürecine sahip olan bu cihazlar, UV veya Ultraviyole ışıklarının bakterileri, virüsleri ve diğer hastalık yapıcı organizmaları etkisiz hale getirebildiği UV su arıtma sistemleri de içerir.
Son olarak, membranlar su arıtma cihazlarının önemli bir parçasıdır. Membranlar, genellikle ince delikler veya gözeneklerle dolu olan sentetik plastik malzemelerden üretilir. UF (Ultrafiltrasyon) Membran, NF (Nanofiltrasyon) Membran ve RO (Ters Ozmoz) Membran olmak üzere üç tür membran mevcuttur. UF membranları, genellikle 0.01 ila 0.1 mikron arası büyük gözeneklere sahiptir ve 0.02 mikrondan küçük partikülleri suyun içerisinden ayırmada yetersiz kalır. UF su arıtma cihazlarının avantajı, düşük basınçta bile elektriksiz çalışabilmesidir. Bu özellik, çoğu ev tipi su musluğu için uygundur.
Su Arıtma Cihazı Modelleri kategorisinde Argentium Su Arıtma Cihazı
Argentium inox su arıtma cihazı çevreye duyarlı patentli inox dış kasa tasarımı ile plastiği %50 oranında daha az kullanımı ile hem suyunuzu hem doğayı koruyan teknoloji ile üretilmiştir. Sıradan su arıtma cihazlarının neredeyse tamamı plastikten oluşmaktadır. Argentium su arıtma cihazı NSF standartlarını yerine getiren tamamı sertifikalı bileşenlerden ve filtrelerden oluşmaktadır. Çok Aşamalı Filtrasyon Teknolojisi ile ağır metal, tarım ilacı, bakteri ve diğer zararlı maddeleri %99 oranında suyunuzdan arındırır. Suyunuzu içerken, içiniz de içiminiz de rahat olur.