Su ve Sağlık

Bilimsel Araştırmalarla Desteklenen Suyun 7 Sağlık Faydası

Suyun 7 Sağlık Faydası, Hayatta kalmak için suya ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz ve düzenli olarak içtiğinizde kendinizi daha iyi hissediyorsunuz. Ama gerçekten vücudunuzda H2O’yu yudumladığınızda neler oluyor?

Kısacası, oldukça çok şey.

İnanın ya da inanmayın, vücut ağırlığınızın yaklaşık %60’ı su, ABD Jeolojik Araştırması’na göre. Vücudunuz suyu, tüm hücrelerinde, organlarında ve dokularında sıcaklığı düzenlemek ve diğer vücut fonksiyonlarını sürdürmek için kullanır. Vücudunuz nefes alıp verme, terleme ve sindirim yoluyla su kaybettiği için sıvı içerek ve su içeren gıdalar tüketerek yeniden hidrasyon yapmak önemlidir.

İhtiyaç duyduğunuz su miktarı, Dentalwater Kliniği’ne göre birçok faktöre bağlıdır: Yaşadığınız iklim, ne kadar fiziksel aktif olduğunuz ve bir hastalık ya da başka sağlık problemleri yaşayıp yaşamadığınız önerilen alımı etkiler.

İşte sağlığınız söz konusu olduğunda suyun neden bu kadar güçlü bir element olduğuna dair nedenler.

1- Su, Dokularınızı, Omuriliğinizi ve Eklemelerinizi Korur

Su sadece susuzluğunuzu gidermek ve vücut sıcaklığınızı düzenlemekle kalmaz; Mayo Kliniği Sağlık Sistemi’ne göre vücudunuzdaki dokuları nemli tutar. Gözlerinizin, burnunuzun veya ağzınızın kuruduğunu nasıl hissettiğinizi biliyor musunuz? Vücudunuzu hidrate etmek, ABD Jeolojik Araştırması’na göre bu hassas bölgelerde, kan, kemikler ve beyin dahil olmak üzere optimum nem seviyelerini korumasına yardımcı olur. Ayrıca, su omuriliğinizi korur ve eklemleriniz için bir yağlayıcı ve yastık görevi görür.

Bilimsel Araştırmalarla Desteklenen Suyun 7 Sağlık Faydası

2- Su Vücudunuzun Atık Maddeleri Atmasına Yardımcı Olur

Yeterli su alımı, vücudunuzun terleme, idrar yapma ve dışkılama yoluyla atık maddeleri atmasını sağlar. Ulusal Böbrek Vakfı‘na göre su, böbreklerinizin kanınızdaki atıkları atmasına ve böbreklerinize giden kan damarlarını temiz tutmasına yardımcı olur. Su ayrıca kabızlığın önlenmesine de yardımcıdır, Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi belirtmektedir. Ancak, araştırmaları da belirtmek gerekir ki, sıvı alımınızı artırmanın kabızlığı tedavi edeceğine dair bir kanıt bulunmamaktadır, çünkü birçok faktör söz konusudur.

3- Su Sindirime Yardımcı Olur

Su, sağlıklı sindirim için önemlidir. Mayo Kliniği’nin açıkladığı gibi, su yediğiniz yiyecekleri parçalamaya yardımcı olur, böylece besin maddeleri vücudunuz tarafından emilir. İçtikten sonra, hem ince bağırsağınız hem de kalın bağırsağınız suyu emer, bu su kan dolaşımınıza geçer ve aynı zamanda besin maddelerini parçalamak için de kullanılır. Kalın bağırsağınız suyu emerken, dışkı sıvıdan katıya dönüşür, Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü‘ne göre. MedlinePlus‘a göre, su ayrıca çözünebilir lifi sindirmenize yardımcı olmak için de gereklidir. Su yardımıyla, bu lif jel haline gelir ve sindirimi yavaşlatır, daha uzun süreli bir tokluk hissine katkıda bulunur.

4- Su Sizi Dehidrasyon Olmaktan Korur

Vücudunuz, yoğun egzersiz yaparken, sıcakta terlediğinde, ateşlendiğinde ya da kusma ya da ishal gibi hastalıklara yakalandığında sıvı kaybeder, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri‘ne göre. Bu nedenlerden herhangi biriyle sıvı kaybediyorsanız, vücudunuzun doğal hidrasyon seviyesini geri kazanmak için sıvı alımınızı artırmak önemlidir. Doktorunuz ayrıca mesane enfeksiyonları ve idrar yolu taşları gibi diğer sağlık durumlarını tedavi etmek için daha fazla sıvı içmenizi de önerebilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, Beslenme ve Diyetetik Akademisi‘ne göre vücudunuzun normalden daha fazla sıvı kullanacağı için, özellikle emziriyorsanız, sıvı alımınız hakkında doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz.

Bilimsel Araştırmalarla Desteklenen Suyun 7 Sağlık Faydası

5- Su Beynin Optimum Şekilde Çalışmasına Yardımcı Olur

Hiç kafanızın karışık hissettiniz mi? Bir yudum su için. Araştırmalar, dehidrasyonun, küçük bir çalışmaya göre, hafıza, dikkat ve enerji üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. H2O’nun beyinin %75’ini oluşturduğunu düşünürsek, yazarların belirttiği gibi bu şaşırtıcı değil. Kafanızın karışık hissetme nedenlerinden biri nedir? “Yeterli elektrolit dengesi, vücudunuzun optimum şekilde çalışması için hayati öneme sahiptir. Düşük elektrolitler, kas zayıflığı, yorgunluk ve konfüzyon gibi sorunlara neden olabilir,” diyor New York’ta fonksiyonel tıp doktoru Gabrielle Lyon.

6- Su Kardiyovasküler Sisteminizi Sağlıklı Tutar

Su, kanınızın büyük bir bölümünü oluşturur. (Örneğin, kanınızın soluk sarı sıvı kısmı olan plazma, Britannica’ya göre yaklaşık %90 su içerir.) Eğer dehidrate olursanız, kanınız daha yoğunlaşır, bu da içerdiği elektrolit minerallerin (sodyum ve potasyum, Merck Manual’e göre) dengesizliğine yol açabilir, diyor Rye Brook, New York’ta Blum Sağlık Merkezi’nin kurucusu Susan Blum, MD. Bu elektrolitler, doğru kas ve kalp işlevi için gereklidir.

“Dehidrasyon ayrıca daha düşük kan hacmine ve dolayısıyla kan basıncına da yol açabilir, bu yüzden ayakta dururken başınızın dönmesini ya da kendinizi sersemlemiş hissedebilirsiniz,” diyor Dr. Blum.

Aslında, 2023’te yapılan bir çalışma, optimal hidrasyonun, kısmen bu kardiyovasküler faydalar nedeniyle, insanlarda yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini öne sürmektedir, ancak araştırmacılar bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.

7- Su Daha Sağlıklı Beslenmenize Yardımcı Olabilir

Basit olabilir, ama güçlüdür. 18.300’den fazla Amerikalı yetişkinin katıldığı bir araştırmada, günde sadece %1 daha fazla su içen kişilerin daha az kalori ve doymuş yağ, şeker, sodyum ve kolesterol tükettiği görülmüştür. Su, sizi doyurabilir, özellikle bir öğünü yemeden önce içerseniz. Bu fikir, 15 genç, sağlıklı katılımcının yer aldığı küçük bir çalışmada da desteklenmiştir.

Ne Kadar Su İhtiyacınız Var?

Ulusal Bilimler Akademisi, erkeklerin günde 3.7 litre (15.5 su bardağı) ve kadınların 2.7 litre (11.5 su bardağı) sıvı tüketmelerini önermektedir. Bu sıvı, su, genel içecekler ve yiyeceklerden (örneğin meyve ve sebzeler) gelebilir. Ayrıca, ABD Ordusu Halk Sağlığı Komutanlığı’nın (Türkçe PDF)sunduğu İdrar Rengi Testini de deneyerek içme durumunuzu nasıl yaptığınızı değerlendirebilirsiniz.

Bilimsel Araştırmalarla Desteklenen Suyun 7 Sağlık Faydası

PDF Türkçe

Tuvaletten sonra idrarınızın rengine bakın. Eğer çok soluk sarıdan açık sarıya doğruysa, iyi hidrate olmuşsunuz demektir. Daha koyu sarı, dehidrasyonun bir işaretidir. Kahverengi ya da kola rengindeki idrar tıbbi bir acil durumdur ve tıbbi yardım aramalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir