A'dan Z'ye Sağlık

Asit ve Kimyasal Yanıklar

Asit ve Kimyasal Yanıklar, Asit, alkali veya kostik kimyasalların neden olduğu yanıklar oldukça zarar verici olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

112’yi arayın ve acil yardım isteyin.

Acil İlk Yardım

112’yi aradıktan sonra, kimyasal yanıktan kaynaklanan ciddi yaralanmaları önlemek için:

  • Kimyasalı ve kirli kıyafetleri dikkatlice çıkarın
  • Etkilenen bölgeyi mümkün olduğunca temiz suyla durulayın.

Kimyasalı ve Etkilenen Kıyafetleri Çıkarın

  • Cilt ve gözlerle temasından kimyasalı ve kirli kıyafetleri çıkarmaya çalışın, ancak kimyasala dokunmamaya veya yaymamaya çok dikkat edin.
  • Elleri korumak için eldiven veya diğer koruyucu malzemeleri kullanın ve mümkünse, T-shirt gibi kıyafetleri dikkatlice keserek çıkarın, başın üzerinden çıkarmak yerine.
  • Cildi silmek, kontaminasyonun yayılmasına neden olabilir.
  • Eğer kimyasal kuru ise, ciltten fırçalayın.

Temiz Suyla Sürekli Durulayın

  • Etkilenen bölgeyi mümkün olan en kısa sürede sürekli olarak temiz suyla durulayın.
  • Suyun, cildin üzerinde birikmeden etkilenen bölgeden akabileceğinden emin olun.
  • Sadece su kullanın – bölgeyi ovuşturmayın veya silmeyin.
  • Ambulans gelene kadar telefonda kalın ve daha fazla yaralanmayı önlemek için 112 çağrı görevlisinin verdiği diğer tavsiyelere uyun.

Kimyasal Yanıklardan İyileşme

Hafif Yanıklar

Dış cilt tabakasını ve altındaki dokunun bir kısmını etkileyen hafif yanıklar, iyi devam eden yanık bakımıyla minimal iz bırakarak iyileşir.

Yanığın tamamen iyileşene kadar pansumanınızın düzenli olarak kontrol edilip değiştirilmesi enfeksiyonu önlemeye yardımcı olacaktır.

Ağır Yanıklar

Yanık ciddiyse, farklı bir hastanedeki uzman bir yanık ünitesine yönlendirilebilirsiniz. Birkaç gün hastanede kalabilirsiniz.

Yanmış cilt bölgesini çıkarmak ve vücudunuzun başka bir bölümünden alınan bir cilt bölümü (greft) ile değiştirmek için ameliyat olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için plastik cerrahi tekniklerine bakın.

Daha ciddi ve derin yanıklar tamamen iyileşmesi aylar veya hatta yıllar sürebilir ve genellikle bazı görünür izlere neden olur. Bazı durumlarda, yanığın derinliği ve yeri ayrıca görme kaybı veya eklem veya kasların sınırlı kullanımı gibi sorunlara da yol açabilir.

Uzman Desteği

Uzman yanık ekipleri, iyileşmenizi destekleyebilecek iş terapistleri, fizyoterapistler ve ruh sağlığı profesyonellerini içerir. Gözleri etkileyen kimyasal yanıklar için, kalıcı görme kaybı riskini en aza indirmek için bir göz uzmanı tarafından acil bir değerlendirme yapılması muhtemeldir.

Bir saldırının kurbanı olduysanız ve olaydan birkaç gün sonra hala üzgün, endişeli veya korkuyorsanız, destek ve tedavi için hastanenin ruh sağlığı bağlantı ekibine yönlendirilmeyi isteyebilirsiniz. Bir saldırıya uğramış olan mevcut bir ruh sağlığı sorunu olan herkes de bu ekibe yönlendirilmelidir.

Yanık destek grupları ayrıca kurbanlara ve ailelerine pratik ve duygusal destek sağlar. Bakım ekibiniz sizi yerel gruplara yönlendirebilmeli ve aşağıdaki ulusal organizasyonlar da yardımcı olabilir: (Aşağıdaki organizasyonlar İngiltere için geçerlidir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir