Blog
Aktinik keratozlar (solar keratozlar)

Aktinik keratozlar (aynı zamanda solar keratozlar olarak da adlandırılır) güneş tarafından zarar görmüş kuru ve pul pul deri lekeleridir. Genellikle ciddi değildir, ancak bu lekelerin cilt kanserine dönüşme riski küçük de olsa vardır. Güneşte cildinizi korumak ve değişiklikler için dikkatli olmak yardımcı olabilir.
Aktinik keratoz var mı kontrol edin
Aktinik keratoz lekeleri:
- Kuru, pürüzlü, pul pul ya da zımpara gibi hissedebilir
- Genellikle 1cm ile 2cm arasında boyutlara sahiptir
- Cilt renginizle aynı renkte olabileceği gibi pembe, kırmızı ve kahverengi arasında değişebilir.

Aktinik keratozlar (solar keratozlar) – Kaşındırıcı olabilir Beyaz bir ciltte aktinik keratoz lekesi. Lekenin düzensiz bir şekli vardır ve kuru ve pürüzlü görünmektedir.
Bu lekeler genellikle yüzünüz, elleriniz, kollarınız, kulaklarınız, saç deriniz ve bacaklarınız gibi güneşe sık maruz kalan vücut bölgelerinde görülür.
Bir pratisyen doktora başvurun eğer:
- Cildinizde yeni lekeler fark ederseniz
- Lekeler kanamaya başlar, büyür, renk değiştirir, hassaslaşır veya bir kitleye dönüşürse
- Dudaklarınızda bir leke belirirse Bu cilt değişikliklerinin daha ciddi bir şey, örneğin cilt kanseri, tarafından oluşup oluşmadığını kontrol ettirmek önemlidir.
Aktinik keratoz tedavisi
Eğer sadece 1 aktinik keratoz lekeniz varsa, bir pratisyen doktor bunun kendi kendine geçip geçmeyeceğini görmek için beklemenizi önerebilir.
Birden fazla lekeniz varsa ya da bir leke size sorunlar yaratıyorsa, örneğin ağrı ve kaşıntı gibi, tedavi genellikle önerilir.
Bir pratisyen doktor sizi bir cilt uzmanına (dermatolog) yönlendirebilir.
Aktinik keratozlar için tedaviler şunlardır:
- reçeteyle verilen kremler ve jeller
- lekeleri dondurma (kriyoterapi) – bu, lekelerin birkaç hafta içinde su toplayıp düşmesine neden olur
- lekeleri kesmek veya kazımak için cerrahi – işlem öncesi yerel anestezi yapılır, bu yüzden acıtmaz
- fotodinamik tedavi (PDT), özel bir krem lekelere uygulanır ve üzerlerine ışık tutulur.
Aktinik keratozunuz varsa yapabileceğiniz şeyler
Aktinik keratoz lekelerinizin kötüleşmesini durdurmak ve cilt kanseri geliştirme riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Yapın:
- cildinizi düzenli olarak herhangi bir değişiklik için kontrol edin
- güneşe çıkmadan önce en az 30 güneş koruma faktörü (SPF) içeren güneş kremi kullanın ve düzenli olarak yeniden sürün
- güneşteyken kollarınızı ve bacaklarınızı tamamen örtecek kıyafetler ve şapka giyin
Yapmayın:
- güneşlenmeyin
- cildinize zarar verebileceği için güneş lambalarını veya solaryumları kullanmayın
- güneşin en güçlü olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın
Bilgi: Dışarıda her zaman kapalı giyim tarzınız varsa, yeterince D vitamini alamayabileceğiniz için günde 10 mikrogram D vitamini almayı düşünün.
Kaynaklar: Aktinik keratozlar (solar keratozlar) -NHS (www.nhs.uk)
Hakkında Ethic Water
Ethic Water, su arıtma teknolojileri alanında yıllara dayanan tecrübesiyle hizmet veren güvenilir ve uzman bir firmadır. Temiz ve sağlıklı suya erişimi herkes için mümkün kılma misyonuyla yola çıkan Ethic Water; su arıtma cihazları, içme suyu kalitesi ve suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında güncel ve bilimsel içerikler üretmektedir. Yayınladığı blog yazılarında, hakemli akademik dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalardan alıntılar ve güncel literatür taramaları kullanarak bilgi sunmaya özen gösterir. Profesyonel teknik kadrosu ve etik hizmet anlayışıyla müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunan Ethic Water, suyun yaşam için taşıdığı önemi anlatan bilgilendirici blog yazılarıyla da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Ethic Water tarafından yazılan tüm gönderileri görüntüleYasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.