Blog
Aktinomikoz, oldukça nadir görülen ve ciddi olabilen, fakat çoğunlukla antibiyotik tedavisiyle iyileştirilebilen bir tür bakteriyel enfeksiyondur.
Aktinomikoz, belirli bir bakteri türü olan Actinomyces tarafından neden olunan nadir bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteriler normalde insan ağzında, boğazında ve bazen de sindirim ve üreme sistemlerinde zararsız simbiyotik mikroorganizmalar olarak bulunurlar. Aktinomikoz genellikle bakterilerin normal yaşam alanlarının dışına çıktıkları zaman, örneğin diş etlerindeki bir yaralanma veya diş çekimi sonrasında gelişebilir.
Aktinomikoz Nasıl Bulaşır?
Aktinomikozu tetikleyen bakteriler, vücutta genellikle zararsız bir şekilde bulunur. Ancak ağız veya sindirim sistemi gibi bölgelerin iç yüzeylerine girdiklerinde enfeksiyona sebep olabilirler.
Bu enfeksiyon başkalarına bulaştırılamaz.
Enfeksiyon vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir, ancak genelde baş ve boyun, göğüs, karın ve pelvis bölgeleri daha sık etkilenir.

Aktinomikozun olası sebepleri arasında şunlar yer alabilir:
- Diş çürüğü ve ağız enfeksiyonları
- Ağızda meydana gelen yaralanmalar
- Yiyecek veya sıvının yanlışlıkla solunması
- Rahim içi cihazlar (RİC)
- Diş veya abdominal cerrahi işlemler
- Radyoterapi Tip 2 diyabetiniz varsa veya bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa aktinomikoz geliştirme riskiniz daha fazladır.
Aktinomikoz Belirtileri
Aktinomikozun belirtileri enfekte olan vücut bölgesine göre değişiklik gösterir.
Vücudun Farklı Bölgelerinde Aktinomikoz Belirtileri:
Çene veya Ağız:
- Yanağınızda veya boynunuzda oluşan şişlikler,
- Çiğneme esnasında zorlanma,
- Ciltten irin sızıntısı.
Akciğer:
- Nefes almada güçlük,
- Göğüs ağrısı,
- Öksürük,
- Göğüs bölgesindeki ciltten irin sızıntısı.
Karın:
- İshal ya da kabızlık,
- Karın ağrısı,
- Karnınızda hissedilen yumru veya şişkinlik,
- Karın bölgesindeki ciltten irin sızıntısı.
Pelvis:
- Alt karın bölgesinde ağrı,
- Vajinal kanama veya normal dışı akıntı,
- Alt karın bölgesinde hissedilen yumru veya şişkinlik.
Eğer aktinomikoz belirtileri gösteriyorsanız bir aile hekimine başvurun.

Aktinomikoz tedavisi
Aktinomikoz tedavisinde kullanılan yöntemler antibiyotik tedavisini içerir. Tedavi genellikle hastanede, doğrudan damar yoluyla verilen antibiyotikler ile başlar.
Durumunuz eve dönmenize müsait hale geldiğinde, evde devam etmeniz üzere birkaç ay süreyle günlük antibiyotik tabletleri reçete edilir.
Kendinizi iyi hissetseniz dahi, tedavi sürecinin tamamlanması için doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca antibiyotik alımına devam etmeniz çok önemlidir.
Bazı durumlarda, irin dolu alanların (apselerin) drenajı ya da etrafındaki enfekte dokuların temizlenmesi için cerrahi müdahale de gerekebilir.
Aktinomikozun Önlenmesi
Aktinomikoz oldukça nadir görülen bir durum olduğundan, bu enfeksiyonu kapma ihtimali son derece düşüktür.
Düzenli olarak diş ve diş eti sağlığınıza özen göstermek, bu riski daha da azaltmaya yardımcı olabilir.
Kaynaklar:
Hakkında Ethic Water
Ethic Water, su arıtma teknolojileri alanında yıllara dayanan tecrübesiyle hizmet veren güvenilir ve uzman bir firmadır. Temiz ve sağlıklı suya erişimi herkes için mümkün kılma misyonuyla yola çıkan Ethic Water; su arıtma cihazları, içme suyu kalitesi ve suyun insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında güncel ve bilimsel içerikler üretmektedir. Yayınladığı blog yazılarında, hakemli akademik dergilerde yayımlanmış bilimsel çalışmalardan alıntılar ve güncel literatür taramaları kullanarak bilgi sunmaya özen gösterir. Profesyonel teknik kadrosu ve etik hizmet anlayışıyla müşterilerine sürdürülebilir çözümler sunan Ethic Water, suyun yaşam için taşıdığı önemi anlatan bilgilendirici blog yazılarıyla da fark yaratmayı hedeflemektedir.
Ethic Water tarafından yazılan tüm gönderileri görüntüleYasal Uyarı ve Sorumluluk Reddi: Bu blogda yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihteki mevcut bilimsel verilere dayanarak hazırlanmıştır. Söz konusu bilgiler, profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavi yerine geçmez. Sağlığınızla ilgili herhangi bir soru, endişe veya ihtiyaç durumunda, lütfen bir doktora ya da yetkin bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Bu blogda sunulan bilgilerin kullanımı tamamen okuyucunun sorumluluğundadır. Blog sahibi, yazarlar veya bağlı kuruluşlar, bu içeriklerin doğruluğu, güncelliği veya eksiksizliği konusunda herhangi bir garanti vermez ve bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek doğrudan veya dolaylı herhangi bir zarar veya kayıptan sorumlu tutulamaz. Sağlık durumunuza ilişkin kararlar almadan önce, mutlaka bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini unutmayınız. Bu blog, tıbbi bir hizmet sunmamakta olup yalnızca bilgilendirme amacı taşımaktadır.