Su ve Sağlık

Sudaki Bakteriler ve E. Coli

Sudaki Bakteriler ve E. Coli

Su, sizin de dahil olduğunuz Dünya’daki her şey gibi, bakterilerle doludur. Bazı bakteriler faydalıdır ve bazıları değildir. Hayvanların sindirim sisteminde bulunan Escherichia coli (E. coli) bakterisi, çevreye karışabilir ve insanlarla temas halinde sağlık sorunlarına ve hastalıklara neden olabilir. Detayları bu blog makalemizde bulabilirsiniz.

Sudaki Bakteriler ve E. Coli

Bakteriler, göllerin, nehirlerin ve akarsuların doğal bileşenleri olan yaygın tek hücreli organizmalardır. Bu bakterilerin çoğu insanlar için zararsızdır; ancak, bazı bakteriler, genellikle sıcakkanlı hayvanların bağırsaklarında bulunanlar, insanlarda hastalık ve rahatsızlığa neden olma potansiyeline sahiptir. Bu zararsız bakterilerin yüksek sayıları, genellikle zararlı bakterilerin yanı sıra virüsler ve protozoanlar gibi diğer hastalık yapıcı organizmaların da yüksek sayılarını gösterir.

Bakteri sayılarını belirlemenin bir yöntemi, hazırlanmış bir ortamda büyüyen bakteri kolonilerinin sayısını saymaktır.

Escherichia coli (kısaca E. coli), çevrede, gıdalarda ve insanlar ile hayvanların bağırsaklarında bulunan bakterilerdir. E. coli, büyük ve çeşitli bir bakteri grubudur. E. coli’nin çoğu suşu zararsızdır, ancak diğerleri sizi hasta edebilir. E. coli’nin bazı türleri ishale neden olabilirken, diğerleri idrar yolu enfeksiyonları, solunum hastalıkları ve zatürre ve diğer hastalıklara neden olabilir.

Toplam Koliform

Toplam koliformlar, gram-negatif, aerobik veya fakültatif anaerobik, spor oluşturmayan çubuklardır. Bu bakterilerin orijinal olarak dışkı kontaminasyonunun varlığını gösterdiği düşünülüyordu, ancak toplam koliformların doğada yaygın olarak dağıldığı ve her zaman sıcakkanlı hayvanların gastrointestinal sistemleri ile ilişkili olmadığı bulunmuştur. Çevredeki toplam koliform bakteri sayısı, ABD’de içme suyu için bir gösterge olarak hala yaygın olarak kullanılmaktadır.

Dışkı Koliformu

Dışkı koliformu bakterileri, ilk mikrobiyal su kalitesi kriterlerini belirlemek için kullanılan koliform bakterilerin bir alt grubudur. Yüksek bir sıcaklıkta (44.5 derece Celsius) büyüme yeteneği, bu bakteriyi toplam koliformlardan ayırır ve sıcakkanlı hayvanların dışkı kontaminasyonunu daha doğru bir şekilde gösterir. Dışkı koliformu bakterileri, 0.65 mikron filtreler üzerinde büyüyen koyu mavi ile mavi-gri kolonileri sayarak tespit edilir.

Bu filtreler, 22-24 saat boyunca 44.5º C fırında inkübe edilen mFC agar üzerine yerleştirilir. Suda dışkı koliformlarının varlığı, sıcakkanlı bir hayvanın suyu dışkı ile kirlettiğini gösterir, ancak son çalışmalar, dışkı koliformu konsantrasyonları ile yüzücü ile ilişkili hastalıklar arasında istatistiksel bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur.

E. coli

Escherichia coli (E. coli), sıcakkanlı hayvanların gastrointestinal sistem ve dışkısında yaygın olarak bulunan çubuk şeklinde bir bakteridir. Dışkı koliformu grubu bakterilerin bir üyesidir ve üreazı parçalayamama özelliği ile ayrılır. E. coli’nin tatlı sulardaki sayıları, 35.0º C’de 22-24 saat inkübe edilen m-TEC ortamına yerleştirilen 0.45 mikron filtre üzerinde büyüyen sarı ve sarı kahverengi kolonilerin sayısı sayılarak belirlenir. Üre substratının eklenmesi, kolonilerin E. coli olduğunu doğrular.

Bu bakteri, tatlı su rekreasyonu için tercih edilen bir gösterge olup, varlığı sıcakkanlı hayvanlardan kaynaklanan dışkı kontaminasyonuna dair doğrudan kanıt sağlar. Genellikle zararsız olan E. coli, meningit, sepsis, idrar yolu ve bağırsak enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olabilir. Son zamanlarda keşfedilen bir E. coli suşu (E. coli 0157:H7), ciddi hastalıklara neden olabilir ve küçük çocuklar ve yaşlılar için ölümcül olabilir.

Bakteri Sayıları ve Hastalık Arasındaki İlişki

Sıcakkanlı hayvanların dışkısı ile kirlenmiş suyun tüketilmesi veya temas etmesi çeşitli hastalıklara neden olabilir. Muhtemelen en yaygın semptom hafif gastrointestinal rahatsızlıktır; ancak, bazı insanlarda sadece hafif hastalığa neden olabilecek patojenler, özellikle çok genç, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi durumlar veya ölüme neden olabilir.

Bakterilere Karşı Su Arıtma Cihazı Önerileri – 2024’ün En iyi su arıtma cihazı modelleri

Suda bulunan bakteriler ve özellikle E. coli, sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, suyunuzu temiz ve güvenli tutmak için bir su arıtma cihazı kullanmanızı öneririz. Quantum Alkali Su Arıtma Cihazı, suyunuzdaki potansiyel zararlı maddeleri etkili bir şekilde filtreler. Bu cihaz, suyunuzun kalitesini artırırken aynı zamanda bakteri ve diğer zararlı maddelerin varlığını azaltabilir.

Alkali Su Faydaları: Doğal Dengeye Katkıda Bulunabilir Mi? Quantum Su Arıtma Cihazı

Kaynaklar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir