Su ve Sağlık

Limonlu Su İçmek Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Limonlu Su İçmek Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

 Diyetisyenler Popüler Trendi Tartışıyor Limonlu su, internetin son zamanlarda en gözde içeceği haline geldi. Ama bazı insanların iddia ettiği gibi gerçekten faydalı mı?

TikTok’ta, limonlu su içmenin insanların detoks yapmasına, sivilcelerden kurtulmasına ve en önemlisi kilo vermelerine yardımcı olduğunu söylüyor. 14 milyondan fazla izlenen bir videoda, insanların limonlu su içtikleri bir hafta içinde kalori yakımlarında artış göreceği, böylece kilo vermeye destek olacağı iddia ediliyor. Bununla beraber, odaklanma gücünde gelişme, enerji artışı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi vaatlerde de bulunuluyor.

Kolay hazırlanmasının popüler olmasında etkisi yüksek. Bu sayede Gweneth Paltrow ve Miranda Kerr gibi ünlüler tarafından desteklenmesiyle birlikte limonlu su içmek, kilo vermekle veya sağlıklarını iyileştirmekle ilgilenenler için olmazsa olmaz içeceklerden biri haline geldi.

Peki kilo verme hedefiniz veya kilo kontrolünü sağlamak istiyorsanız, limonlu su içmeye gerçekten başvurmalı mısınız? Yoksa bu da bir “trend” haline gelen bir başka sözde sağlık modası mı, zaman harcamaya değmez?

Limonlu Su Trendi Nedir?

Limonlu Su İçmek Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?
Limonlu Su İçmek Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Güne bir bardak limonlu suyla başlamak, ilk kahve yudumundan önce dahi birçok insan için popüler bir sabah ritüeli haline geldi.

Connecticut merkezli kayıtlı diyetisyen ve beslenme yazarı Melissa Mitri, RD, Health’e yaptığı açıklamada, “Bu uygulama tam olarak nereden çıktı pek belli değil, ancak limonlu su içmek, zamanla evrimleştiği düşünülen eski bir halk ilacı” dedi.

Limonlu su hazırlamak oldukça basit: Bir limonu kesip suyunu sıkın ve bir bardak suya ekleyin. Sıcak, soğuk veya oda sıcaklığında servis edilen limonlu su aynı zamanda ilave şeker olmadan narenciye tadı almanın harika bir yoludur.

Limonlu su mutlaka yeni bir trend olmasa da özellikle son on yılda popüler hale geldi.

Mitri, “2008’de yapılan Japonya kaynaklı bir çalışma, limondaki antioksidanları [farelerde] daha az kilo alımına bağladığında, bu uygulamaya olan halkın ilgisi arttı” diye açıkladı ve ekledi: Bazıları, limonlardaki asidin yağ hücrelerini “parçaladığına” inanıyor. Ancak bu teoriyi destekleyecek çok az kanıt var.

Araştırmalar Limonlu Su ve Kilo Verme Hakkında Ne Diyor?

Limonlu Su İçmek: Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Limonlu Su İçmek: Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Limonlu su içmek, gün boyunca daha fazla su (hidrasyon) almanın harika bir yoludur ve limon iyi bir antioksidan, C vitamini kaynağı olabilir. Hatta az miktarda magnezyum, riboflavin, B-6 vitamini gibi besin içeriklerine de sahiptir. Fakat uzmanlar, bu içeceğin herkesin kilo vermesine yardımcı olmayacağı konusunda hemfikir.

OakStone Health and Nutrition’ın sahibi olan kayıtlı diyetisyen Samantha Turner, MPH, RDN, Health’e yaptığı açıklamada, “Kilo yönetimi için limonlu su mutlaka sade sudan daha iyi değildir” dedi.

Mitri, “Limonlu suyun kilo vermede sade suya göre üstünlüğünü gösteren bir araştırma yok” diye ekledi. “Daha fazla su içmek genel anlamda, artan doygunluk hissi, kilo kaybı ve daha sağlıklı bir metabolizmayla bağlantılı.”

Araştırmalar gösteriyor ki; daha fazla su içmek artan yağ yakımı ve azalan gıda alımı ile ilişkilidir. Bol su içmek ayrıca daha sağlıklı bir vücut kompozisyonu ile ilişkilendirilmiştir. 2019’da yapılan bir çalışma, su alımı arttıkça vücut ağırlığının, vücut yağ kütlesinin ve bel çevresinin azaldığını bulmuştur. Her ne kadar limonlu su hakkında herhangi bir iddia edilen faydayı destekleyecek bir araştırma olmasa da limon suyunun kendisi faydalı olabilir.

Limon suyunun asitliği, vücudun glisemik tepkisi veya karbonhidratları yedikten sonra vücut glikoz seviyelerinin nasıl dalgalandığı ile olumlu bir ilişkiye bağlanmıştır. 2021 yılında yapılan bir çalışma, bir dilim ekmek yerken 250 mililitre limon suyu içen (yaklaşık bir su bardağı) kişilerin, aynı miktarda çay veya su içen insanlara kıyasla daha düşük bir kan şekeri artışı yaşadığını buldu.

Bu çalışmanın sonuçları aynı zamanda limon suyunun hem gastrik salgıları hem de mide boşalma oranını arttırdığını da gösterdi, bu da kilo vermeyi destekleyebilir. Bu, limonlu suyun yemek sonrası sağlıklı bir içecek olduğunu gösterebilir, ancak yine de daha fazla veriye ihtiyaç vardır. Asitliğine ek olarak limon, C vitamini de içerir ve ne kadar eklediğinize bağlı olarak belirli faydalar sağlayabilir.

İnsan ve fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, daha yüksek C vitamini alımı, bel çevresinde genişleme, kan şekeri yüksekliği, kan basıncı artması, trigliserit artışı ve hatta “iyi” kolesterol düzeylerinde düşüş anlamına gelen metabolik sendrom riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırmacılara göre bu, C vitamini takviyesi almanın veya yiyecekler yoluyla yeterli miktarda C vitamini alınmasını sağlamanın, bu semptomlardan bazılarının iyileşmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Özetlemek Gerekirse

Limonlu Su İçmek: Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Limonlu Su İçmek: Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Şimdilik, limonlu suyun sade suya göre daha fazla kilo kaybına neden olabileceği fikrini destekleyecek güçlü veri eksikliği var. Fakat yeterince su içmek çok önemlidir, bu yüzden limonlu su içme trendine katılmak genel olarak güvenli ve sağlıklı olacaktır. Turner, “[Limonlu su] suya daha fazla lezzet katmaya yardımcı olabilir ve tüketilen şekerli içecek miktarını azaltmaya da destek olabilir. Bu da daha iyi kilo yönetimine destek sağlar” dedi.

Limonlar aynı zamanda C vitamini almanın veya suya tat katmanın tek yolu değildir. Eğer limonlu suyu sevmiyorsanız veya limon elinizin altında değilse C vitamini açısından zengin çilek, kivi ve portakal gibi diğer meyvelerden faydalanabilirsiniz. Ve limonlu su içmek, kilo verme veya kilo kontrolü hedefiniz varsa, diğer sağlıklı alışkanlıklarla birleştirilmelidir. Turner, “Meyve, sebze, tam tahıl, az yağlı proteinler, fındık ve tohumlarla dolu daha iyi beslenme alışkanlıklarını benimsemeye ek olarak tüketildiğinde, [limonlu su] daha iyi kilo yönetimine destek olabilir” dedi.

Limonlu su denemek istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç şey daha var. Limonların asitli yapısı, fazla tüketilirse diş minesini aşındırabilir. Bu riski en aza indirmek için limonlu suyu pipetle içmeyi ve sonrasında sade su ile ağzınızı çalkalamayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya benzer bir rahatsızlığı olanlar, limon gibi narenciye meyvelerinin tüketiminin göğüste yanma veya ağrı gibi semptomları kötüleştirdiğini görebilir. Herhangi bir beslenme değişikliğinde olduğu gibi, bireysel sağlık ihtiyaçlarınızı karşılayan seçimler yaptığınızdan emin olmak için bir sağlık uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.

Kaynaklar:

ethicwater.com.t, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. USDA: FoodData Merkezi. Limon suyu, çiğ.
  2. Thornton SN. Artan hidrasyon kilo kaybı ile ilişkilendirilebilirÖn Nutr. 2016;3:18. doi:10.3389/fnut.2016.00018
  3. Laja García AI, Moráis-Moreno C, Samaniego-Vaesken ML, Puga, Partearroyo T, Varela-Moreiras G. İspanya’dan sağlıklı genç erişkinlerde su alımı ve dengesinin vücut kompozisyonu üzerindeki etkisiBesinler. 2019; 11(8):1923. doi:10.3390/nu11081923
  4. Freitas D, Boué F, Benallaoua M, Airinei G, Benamouzig R, Le Feunteun S. Limon suyu, ancak çay değil, sağlıklı gönüllülerde ekmeğe glisemik yanıtı azaltır: randomize bir geçiş denemesiEur J Nutr. 2021; 60(1):113-122. doi:10.1007/s00394-020-02228-x
  5. Wong SK, Chin KY, Ima-Nirwana S. C Vitamini: metabolik sendrom yönetimindeki rolü üzerine bir incelemeInt J Med Sci. 2020; 17(11):1625-1638. doi:10.7150/ijms.47103
  6. Zimmer S, Kirchner G, Bizhang M, Benedix M. Çeşitli asitli içeceklerin diş erozyonu üzerindeki etkisi. Yeni bir yöntemle değerlendirmePLoS Bir. 2015; 10(6):E0129462. doi:10.1371/journal.pone.0129462
  7. Alberta Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi. Limonlu su dişlerinize iyi gelir mi?
  8. Heidarzadeh-Esfahani N, Soleimani D, Hajiahmadi S, Moradi S, Heidarzadeh N, Nachvak SM. Reflü hastalığı riski ile ilgili diyet alımı: sistematik bir incelemeÖnceki Nutr Gıda Sci. 2021; 26(4):367-379. doi:10.3746/pnf.2021.26.4.367

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir