Su ve Sağlık

Daha Fazla Su İçmek Kuru Cilt Sorununuzu Hafifletmeye Yardımcı Olur mu?

Daha Fazla Su İçmek Kuru Cilt Sorununuzu Hafifletmeye Yardımcı Olur mu?

Su İçmek Kuru Cilt için Dermatologlar Ne Diyor? Kış havası iyice yerleşti ve bu da birçok kişinin kış mevsiminin en sinir bozucu yan etkilerinden biriyle uğraştığı anlamına geliyor: Kuru, pul pul dökülen cilt. Peki bu sorun bir bardak su kadar basit bir şeyle çözülebilir mi? Soğuk aylarda, sert hava cildin nemini çeker, bu da kuruluk, dudaklarda çatlaklar ve burun kanaması gibi cilt sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, Stanford Medicine’de tahta sertifikalı dermatolog ve klinik yardımcı doçent olan Nour Kibbi, MD, yılın bu zamanında insanların sıcak kalmak için kullandıkları yaygın stratejilerin -ısıtıcıyı açmak, kaynar duş almak ve daha fazlası- sorunu sadece daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Basitçe ifade etmek gerekirse: “Soğuk hava cildi mahveder,” dedi. Cildin kış aylarında çok fazla nem kaybetmesi nedeniyle, vücudunuza daha fazla su eklemenin kolay bir çözüm olabileceğini düşünüyor olabilirsiniz. Hatta TikTok’ta içerik oluşturucular, daha fazla su içmenin cildi nemlendirmeye yardımcı olabileceğini, ayrıca cildi berraklaştırabileceğini ve sıkılaştırabileceğini iddia ediyor.

Neme doymuş bir cildin daha az kuru olup olmadığı konusunda pek güvenilir bir araştırma yapılmamıştır- 2018 tarihli bir literatür incelemesinin sonucu ise “bu soruyu cevaplayacak yüksek kaliteli kanıtların eksik olduğunu” bulmuştur. Bu yüzden biz de dermatologlara düşüncelerini sorduk.

İşte uzmanların cildinizi yeniden nemlendirmek için su içme hakkında ve kış cilt sorunlarıyla savaşmanın en iyi yolları hakkında söyledikleri.

Su İçmek Kuru Cildi İyileştirir mi?

Daha Fazla Su İçmek Kuru Cilt Sorununuzu Hafifletmeye Yardımcı Olur mu?

Uzmanlar, bir kişinin su içerek cildini iyileştirip iyileştiremeyeceğinin mevcut hidrasyon seviyesiyle çok ilgisi olduğunu söylediler.

Normal bir hidrasyon durumuna sahip olan kişiler için, Kibbi maalesef su alımını artırmanın daha taze bir cilde sahip olmalarına dönüşmediğini açıkladı.

Kibbi, cilt hidrasyonunun büyük ölçüde lipid açısından zengin koruyucu bariyerin sağlığına bağlı olduğunu söyledi; bu bariyer düzgün çalıştığında suyun kaçmasını engeller.

Kibbi, su içmenin normal kan hacmini ve dolaşımını korumaya yardımcı olduğu için cilt sağlığını desteklediğini açıkladı. Ancak sürekli su tüketimi, cildin nemi kapatma kabiliyetine etki etmeyecektir.

“Bir dermatolog olarak, cildinizi nemlendirmek amacıyla suyla nemlendirmeyi önermiyorum” diye ekledi.

Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology’nin yöneticisi ve tahta sertifikalı dermatolog Carolyn Jacob, MD, aşırı derecede hidrasyon sağlasanız bile, suyun özellikle cilde gideceğinin garantisi olmadığını söyledi.

Sindirimden sonra, “böbreklerimiz veya beynimiz gibi ciltten daha fazla suya ihtiyaç duyan diğer organlara gidebilir” dedi.

Jacob, çok fazla su içmenin bile nadir fakat ciddi bir duruma yol açabileceği konusunda uyardı; hiponatremi olarak tanımlanan bu durum kan dolaşımındaki sodyum miktarının tehlikeli seviyelere düşmesidir.

Ancak uzmanlar, vücudunuzun gerçekten hidrasyona ihtiyacı varsa, su alımını artırmanın cildin sağlığını (ve genel bedensel işleyişi) iyileştirebileceğini söyledi.

Kibbi, “Aşırı dehidrasyon, dolaşan kan hacminde azalmaya neden olabilir” dedi. “Bu olduğunda, kan damarları cildiniz de dahil olmak üzere diğer organlarınızdan su çekecek.”

Sonuç olarak cilt solgun ve daha kırışık görünebilir.

Jacob’a göre, su eksikliği cildin genel tonunu da etkileyebilir. Yeterli su içmemek, cilde bağlanan hyaluronik aside bağlanacak su olmayacağı anlamına gelir (hyaluronik asit nem tutan ve cilt sağlamlığını destekleyen bir maddedir). Bu da Jacob’ın deyimiyle “cildin olması gerektiği kadar esnek olmaması” anlamına gelir.

Cildinizi Nemli Tutmanın En İyi Yolu Nedir?

Daha Fazla Su İçmek Kuru Cilt Sorununuzu Hafifletmeye Yardımcı Olur mu?

Dehidrate olanlar (su kaybı yaşayanlar) için, cilt görünümünü iyileştirmenin en kolay yolu daha fazla su içmek olacaktır. Dehidrate olup olmadığınızı belirlemek bazen zor olabilir, ancak baş ağrısı, ağız kuruluğu ve koyu renk idrar gibi bazı belirtiler görülebilir. Jacobs, doktorların ayrıca turgor testi olarak adlandırılan şeyi daha orta veya şiddetli dehidrasyonu teşhis etmek için kullanabileceklerini de ekledi; bu, cildin ne kadar hızlı normale döndüğünü görmek için cildi sıkıştırmayı gerektirir.

Çok az su alımının ne olarak kabul edildiğine dair tek tip bir yönerge bulunmamaktadır ve her bir kişi için doğru su miktarı, kendi aktivite seviyesine ve diğer sağlık faktörlerine bağlıdır. Ancak genel olarak, erkeklerin günde yaklaşık 13 bardak, kadınların ise yaklaşık 9 bardak su içmeyi hedeflemesi gerekir. Ancak uzmanlar, zaten yeterince nemleniyorsanız, kuru cildi azaltmanın en iyi yolunun dışarıdan nemlendirmek olduğunu söylüyor.

Kibbi, insanların iki kategori içerik içeren cilt bakım ürünlerine yönelmesi gerektiğini önerdi: Nem çeken ve tutan nemlendiriciler ve nemlendirmeyi kilitleyen kapatıcılar.

Çoğu zaman bu iki bileşen ürünlerde bir arada bulunur. Örneğin, bazı nemlendiriciler, bir nemlendirici olan hyaluronik asit ve cilt bariyerinde doğal olarak bulunan tıkanıklık sağlayan maddeler olan seramidler içerir, dedi Kibbi.

Bununla birlikte, nemlendiriciler ve kapatıcılar ayrı olarak da uygulanabilir. Eski moda petrol jölesi ve Aquaphor’da bulunan lanolin gibi bazı kapatıcılar, gündüz kullanımı için mantıklı olmayabilir.

Kibbi, “Hastalarımdan birçoğu gündüzleri nemlendiricileri kullanacak çünkü günlük yaşamla uyumlu olma eğilimindedirler” dedi. “Geceleri daha koyu kıvamda nemlendirici merhemler sürebilirler.”

Nemlendiricinin etkinliğini, uzmanların yüzey suyu yakalamasını sağlayacağını söylediği nemli cilde uygulayarak da en üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Cilt bakımının ötesinde, kuru ciltle mücadelede bazı yaşam tarzı faktörleri de rol oynayabilir.

Kibbi, hastalarına cilt ile ilgili amaçlar için diyet değişiklikleri yapmalarını genellikle önermediğini söylemesine rağmen, protein, karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerle dolu dengeli bir diyet yemenin “normal bir cilt bariyerini korumak için önemli” olduğunu kaydetti. Jacob ayrıca balık veya yosun yağı takviyeleri almayı veya somon ve ceviz gibi omega-3 açısından zengin yiyecekleri daha fazla yemeyi önerdi.

Uzmanlar, önemli olanın öncelikle kuru cildi başlatan yaygın kış alışkanlıklarından kaçınmak olduğunu söyledi. Jacobs, kaynar sıcak duşlar almak yerine, onların “ılık” ve kısa olmalarını önerdi. Ve kapalı alanlarda ısıtmayı tam açık halde çalıştırıyorsanız, havayı nemlendiren bir nemlendirici kullanın.

Bunu şu şekilde düşünün, diye tavsiyede bulunuyor Jacob: “Çok kurak bir yerde bir bardak suyu dışarıda bırakırsanız, su buharlaşacaktır… Pekâlâ, siz de bir su kaynağısınız.”

Kaynaklar:

ethicwater.com.tr, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. Akdeniz M, Tomova-Simitchieva T, Dobos G, Blume-Peytavi U, Kottner J. Diyetle sıvı alımı sağlıklı insanlarda cilt nemini etkiler mi? Sistematik bir literatür taramasıCilt Res Teknolojisi 2018; 24(3):459-465. doi:10.1111/srt.12454
  2. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu. Su.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir