Su ve Sağlık

Marul Suyu Uyku Getirir mi?

Uykusuz geceler sizi çaresizce internette uyku önerileri aratırken garip yöntemlerle karşılaşmanıza neden olabilir. Bunlardan biri de marul suyu içmek!

2021’de TikTok’ta Shapla Hoque, uykusuzluğa karşı “marul suyu” içmeyi önerdi. “Uyuyamıyorsanız deneyin!” yazan Hoque, marul suyunun uyku getirici olduğunu iddia etti.

Doğal olarak, TikTok’tan çıkan bu öneriye şüpheyle yaklaşmak mantıklı. Peki, marul suyu gerçekten işe yarıyor mu?

Charlottesville Nöroloji ve Uyku Tıbbı’ndan Dr. Christopher Winter ve “The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It” kitabının yazarı olan Dr. Winter’ın cevabı “evet, ama…” İşte detaylar…

Marul ve Uyku

“Current Signal Transduction Therapy” dergisinde 2014 yılında yayınlanan bir derleme makalesinde, marulun uykuyu teşvik edici etkileri olabileceği açıklandı.

Marul, uyku hissi yaratabilen “laktukaryum” adlı bir madde içerir. Dr. Winter, “Bu madde afyonla benzer bir yapıya sahip olup, sakinleştirici bazı özelliklere de sahiptir” diyor.

Hatta bazı marul türlerinin kök kısmını incelediğinizde laktukaryumu görebilirsiniz. Dr. Winter bunu “süt gibi bir madde” olarak tarif ediyor. “Eğer bir demet marulu kaynatırsanız, bu maddeyi elde edebilirsiniz” diye açıklıyor.

2017’de “Food Science and Biotechnology” dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesi, laktukaruyumda bulunan ana bileşen olan “laktukin” isimli maddenin, marula kıyaslandığında yeşil ve kırmızı yapraklı marul türlerine göre daha yüksek oranlarda bulunduğunu açıklıyor.

2022’de ise, “Rev Bras Ginecol Obstet” dergisinde paylaşılan bir başka inceleme, marul tohumu özünün hamilelikte uyku kalitesini arttırdığına dair bulgular ortaya koyuyor.

Marul Suyu ve Uyku

Marul Suyu Uyku Getirir mi?

Marul suyu her zaman aynı tarife göre hazırlanmıyor. Genel fikir, ana malzeme olarak marul kullanılarak bir içecek hazırlamak. “Journal of Complementary and Integrative Medicine” dergisinde 2021’de yayınlanan bir araştırma, marul tohumu özünün meme kanseri olan katılımcılarda uyku kalitesini arttırdığını buldu.

Marulda uyku getiren “laktukaryum” maddesi bulunsa da, Dr. Winter bu maddenin etkisini görmek için muazzam miktarda marul tüketmek gerektiğini belirtiyor. Ona göre, dört-beş yaprak maruldan alacağınız laktukaryum miktarının pek bir işe yaramayacağını söylüyor. Ancak Dr. Winter, marul suyu için kullanılan sıcak suyun, yarattığı rahatlatıcı etki ve plasebo etkisiyle uykuya yardımcı olabileceğini de ekliyor.

Uykusuzluk sorununuza çözüm bulmak için sıcak bir içeceğe sıcak bakıyorsanız, Dr. Winter papatya ve/veya kediotu içeren çayları öneriyor. “Her gece yatmadan bir saat kadar önce bir fincan çay içmek vücudunuza uyku vaktinin geldiği sinyalini verir. Bu tarz ipuçları işe yarayabilir.” diye açıklıyor.

Yine de marul suyunu denemek isterseniz, Dr. Winter’ın buna bir itirazı yok. “Çayınıza marul eklemenin hiçbir zararı yok” diyor.

Kaliteli marul suyu için kaliteli antioksidan alkali su üreten Murica 75 su arıtma cihazını deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir