Su Analiz Cihazları

pH Renk Değişimi Nedir?

Ethix Filter pH Sıvısı

pH İndikatörü Nedir?

pH renk değişimi veya pH indikatörü, aynı zamanda asit-baz indikatörü olarak da bilinir, belirli bir pH aralığında çözeltide renk değiştiren bir bileşiktir. Görünür bir renk değişikliği üretmek için sadece küçük bir miktar indikatör bileşiği gereklidir.

Bir pH indikatörü, seyreltilmiş bir çözelti halinde kullanıldığında kimyasal çözeltinin asidikliği veya bazikliğini etkilemez.

pH indikatörleri, sıvı boyalar ve boya emdirilmiş kâğıt şeritler halinde mevcuttur. Çeşitli çözeltilerin pH değerlerini belirlemek için karıştırılırlar. Sıvı formdaki pH indikatörleri tipik olarak doğrudan çözeltilere eklenirken, kağıt formdaki pH indikatörleri çözeltilere daldırılır ve ardından bir renk/pH anahtarıyla karşılaştırmak için çıkarılır.

İndikatörün Renk Değişimi Nasıl Oluşur?

pH indikatörünün renk değişimi, indikatörün kendisinden H+ iyonunun ayrışması sonucu oluşur. pH indikatörlerinin hem doğal boyalar hem de zayıf asitler olduğunu unutmayın. Zayıf asit indikatörünün ayrışması nedeniyle çözeltinin rengi değişir. pH indikatörünün H+ iyonunun ayrışma denklemi aşağıda gösterilmiştir:

HInd + H2O ⇋ H3O +  Ind+-

burada HInd asidik pH indikatörü ve IndpH indikatörünün konjuge (eşlenik) bazıdır.

Yukarıdaki denklemin dengede olduğunu ve Le Chatelier’in prensibinin geçerli olduğunu unutmayın. Sonuç olarak, H3O+ (H+) konsantrasyonu arttıkça veya azaldıkça denge sola veya sağa kayar.

HInd asidi konsantrasyonundaki artış, dengeyi sağa (ürünlere doğru) kaydırır. Buna karşılık, Ind bazının konsantrasyonundaki artış, dengeyi sola (reaktantlara doğru) kaydırır.

pH İndikatör Aralıkları

pH indikatörleri, gözlemlenmek istenen pH aralığına özgüdür.

  1. Fenolftalein, metil kırmızısı ve bromotimol mavisi gibi yaygın indikatörler sırasıyla yaklaşık 8 ila 10, 4.5 ila 6 ve 6 ila 7.5 pH aralıklarını gösterir.
    • Fenolftalein renksizden pembeye kadar değişir.
    • Metil kırmızısı kırmızıdan sarıya kadar değişir.
    • Bromotimol mavisi sarıdan maviye kadar değişir.
    • Bromokrezol yeşili, 3.8 ila 5.4 pH değerlerini tespit eden bir pH indikatörüdür. pH 3.8’in altında indikatör çözeltisi sarıdır. Çözüm, pH 5.4’ün üzerinde mavidir. Çözüm, 3.8 ve 5.4 pH değerleri arasında yeşildir.
  2. Öte yandan evrensel indikatörlerin pH aralığı çok daha geniştir ve renk değişikliklerinin sayısı çok daha fazladır. Tipik olarak, evrensel pH indikatörleri bir kağıt şeridi formunda gelir.

Evrensel İndikatör

Evrensel indikatör, geniş bir pH değerleri aralığında bir çözeltinin pH’ını belirlemek için kullanılabilen pH indikatör çözeltilerinin bir kombinasyonudur. Evrensel indikatörler için birçok formül vardır. Ortak bir karışımın bileşenleri arasında timol mavisi, metil kırmızısı, bromotimol mavisi ve fenolftalein bulunur.

Renk değişimi pH değerlerini tanımlamak için kullanılır. En yaygın evrensel indikatör renkleri şunlardır:

  • Kırmızı: 0 ≥ pH ≥ 3
  • Sarı: 3 ≥ pH ≥ 6
  • Yeşil: pH = 7
  • Mavi: 8 ≥ pH ≥ 11
  • Mor: 11 ≥ pH ≥ 14

pH İndikatörlerinin Kullanım Alanları

  • pH indikatörleri, kimyasal bir çözeltinin pH’ını tahmin etmek için kullanılır. Kesin ölçümler için bir pH metre kullanılır.
  • Titrasyonda, asit-baz reaksiyonunun tamamlanmasını göstermek için indikatörler kullanılır.
  • pH indikatörleri, çiftlik toprağının, şampuanların, meyve sularının ve su kütlelerinin pH’ını ölçmek için kullanılabilir.

pH Renk Değişimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

S1: pH renk değişimini nasıl etkiler?

pH indikatörünün kendisinden H+ iyonunun ayrışması, pH indikatörünün renk değişimine neden olur. pH indikatörlerinin hem doğal boyalar hem de zayıf asitler olduğunu unutmayın. Zayıf asit indikatörünün ayrışması nedeniyle çözeltinin rengi değişir.

S2: pH değişikliği bir çözeltide ne gibi etkilere sahiptir?

Çözelti içindeki çözücünün yük durumunu değiştirerek çözeltinin pH’ı değiştirilebilir. Bir çözeltinin pH’ı, belirli bir molekülün net elektrik yükü taşımadığı bir durumda olduğunda, çözücünün çözünürlüğü azalır ve çözelti dışına çökelir.

S3: pH kağıdı ile evrensel indikatör arasındaki fark nedir?

Evrensel bir indikatör, bir numuneye damlatılan ve maddeyi pH’a göre değiştiren bir sıvı/çözeltidir.

pH kağıdı, daldırıldığı maddeye bağlı olarak değişen (asidik veya bazik) bir indikatördür.

S4: pH ölçeğinin aralığı nedir?

pH ölçeği 0’dan 14’e kadar değişir:

  • pH 7’nin altında asidik kabul edilir
  • pH 7’nin üzerinde bazik kabul edilir
  • pH = 7, madde içindeki hidrojen iyonlarının konsantrasyonuna bağlı olarak nötr kabul edilir.

S5: pH kağıdı mı yoksa pH metre mi daha doğrudur?

pH metreler ve pH kağıdı, bir çözeltinin pH’ını ölçmek için taşınabilir yöntemler olmasına rağmen, pH metreler daha doğru sonuçlar sağlar. Sonuçlar dijital olarak okunabilir bir ekranda görüntülendiğinden net sonuçlar alırsınız. Bununla birlikte, pH kağıdı ve pH sıvısı pH ölçmek için çok daha ucuz ve basit bir yoldur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir