Su Arıtma Cihazı Tavsiyeleri

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su arıtma cihazının En iyi su arıtma cihazı olabilmesi için birçok özelliğe sahip olması gerekiyor, bunların arasında pompalı yani elektrik aksamının olması, sertifikalarının olması ve daha birçok farklılıklar sayabiliriz. En iyi su arıtma cihazının özelliklerini alta şu şekilde sıralayalım.

15 Özellik ile en iyi su arıtma cihazı nasıl olmalı

  1. Pompa bulundurmalı
  2. Selenoid valf sistemine sahip olmalı
  3. NSF sertifikası olmalı NSF/ANSI 58, 42 ve 61 gibi kriterleri karşılamalı
  4. Satıcı firmanın hizmet yeterlilik ve satış sonrası hizmet yeterlilik belgeleri sorgulanmalı
  5. Uzun ömürlü olmalı
  6. Mümkünse dijital bir ekran olmalı ve çeşitli durumlarda kullanıcıya bilgi verebilmeli
  7. Membran baypas selenoid valfi olmalı (membran filtre yıkama prosedürü)
  8. Kullanılan musluk mutlaka NSF sertifikalı olmalı (NSF siz musluklardan suya kurşun salınımı olur)
  9. Uzun süre 7-8 pH aralığını korumalı
  10. Membran filtre sonrası çok fala karbon filtresi bulundurmamalı (karbonlar kanserojen ve grafen oluşumu yapabilir)
  11. Su tankı çok fazla büyük olmamalı 6-8 litrelik su tankları fazlasıyla 6 kişilik aileler için dahi 6-8 litre su tankı fazlasıyla yeterlidir. (Büyük su tankları suyun tazeliğini yok ettiği gibi israf olmasına da neden olur).
  12. Filtreleri evrensel olmalı, sadece bir firmaya bağlı kalmamalısınız.
  13. Bakteri üretmemeli (kesin çözüm için UV filtre tercih edilmelidir)
  14. Çoklu kullanıma uygun olmalı (buz dolabı, su sebili gibi cihazlara arıtma cihazından su dağılımı yapılabilmeli)
  15. İnline kapsül şeklinde kolay değiştirilebilir filtre sistemine sahip olmalı (inline filtrelerin ömrü kısa olabilir ama hijyenik olarak kullanışlıdırlar, çünkü filtre dış gövdesi ile değiştiği için her filtre değişiminde yeni plastik malzemeler kullanmış olursunuz. Housing sistemlerde ise plastik malzeme cihazın ömrü boyunca sabit kalır ve zamanla plastik malzemeler bozulabilir bu yüzden bunlarında yenilenmesi gereklidir. Bu yüzden inline filtreler tercih etmemiz gerekmektedir.)

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

En kaliteli su arıtma filtreleri hangileri?

En kaliteli su arıtma filtreleri dendiğinde uzun ömürlü ve NSF 58 sertifikalı su arıtma filtrelerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bir su arıtma filtresi üzerinde yazan değerleri karşılamalı ve görevini uzun süreli yapması gereklidir. Çoğu sertifikasız ve kalitesiz su arıtma filtreleri kullanıma başladıktan kısa bir süre sonra özelliklerini yitirirler ve ucuz aldığımız su arıtma filtresini sık sık değişim yaptığımız içinde astarı yüzünden pahalıya gelmektedir. Örnek olarak bir pH filtresi ilk 2 ay yüksek pH verip sonrasında düşük pH vererek görevini yapmıyorsa filtre değişim süresi gelmiş demektir, bir pH filtresi ortalama 1 yıl kullanılabilmeli, aylık ya da iki ayda bir filtre bakımı ile zaman kaybettirmemelidir.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

NSF sertifikası nedir, su arıtma cihazlarımızda kullanılan filtreler, tanklar ve musluklar neden NSF sertifikasına sahip olmalıdır?

NSF sertifikası nedir, su arıtma cihazlarımızda kullanılan filtreler, tanklar ve musluklar neden NSF sertifikasına sahip olmalıdır? Sağlığına önem veren bilinçli insanların sayısı dünya çapında giderek artıyor. Güvenli temiz içme suyuna kullanmak isteyen bilinçli tüketiciler su arıtma cihazlarına yöneliyor. Peki her su arıtma cihazı gerçekten sağlıklı su üretiyor mu ve cihazın ürettiği suyun sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Çoğu tüketici içme suyunun kalitesine ve güvenilirliğine önem verir. Şişelenmiş sular ve ev tipi arıtma cihazları filtreleri için bağımsız üçüncü taraf sertifikaları bu alanda faaliyet gösteren markalar için güvenilirlik oluşturur. Bu sertifikaların en önemli ve en güvenilir olanlarından biri NSF sertifikalarıdır. NSF 1944’te ABD’de kuruldu.

Halk sağlığı için gıda ve içecek güvenliğini belirli bir standarda oturtma amacıyla yola çıkmıştır. Dünya genelinde 75 ofisi ve yerel ortaklığı bulunan kuruluşun, 2150 civarında profesyonel kadrosu vardır. Toplam 28 milyon metrekare en son teknolojiyle donatılmış laboratuvarları bulunmaktadır. Dünya çapında toplam 590 global su arıtma cihazının NSF sertifikası bulunmaktadır. Bu üreticiler tüm standartlara uygun 11.271 ürün üretmektedir. Asya’da 330 fabrika 5375 sertifikalı ürün üretmektedir.

en iyi su arıtma cihazı

Dünya Sağlık Örgütü Verileri

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; gelişmekte olan ülkelerdeki şehir sakinlerinin %50’sinden fazlası, güvenli içme suyuna erişimin yetersizliği ile ilgili hastalıklardan etkileniyor. Kirlenmiş içme suyunun her yıl 500 000’den fazla kişinin ölümüne sebep oluyor. Bu hassas konuda NSF belgesine dikkat çeken NSF Ortadoğu Genel Direktörü Christian Kurdy, arıtma cihazlarının önemini vurgulamıştır. “1944 yılında kurulan NSF International, insan sağlığını ve çevreyi küresel ölçekte koruma ve geliştirme taahhüdünde bulunuyor.

Halk sağlığı ve çevre için standart geliştirme; ürün sertifikası, test, denetim, eğitim ve risk yönetimi sağlayan bağımsız bir kuruluş olan NSF, düzenli ve sürekli kontroller sağlıyor. NSF belgesine sahip olmayan cihazlar konusunda tüketicileri dikkatli olmaya çağırıyorum” dedi.

Tüketici için bu sertifikalar; suyun klordan arındırıldığı, kötü koku ve tadın yok edildiği; kansere ve diğer hastalıklara yol açan kimyasalların temizlendiği sağlıklı ve temiz su anlamına gelir. Çünkü bu ürünler dünya çapında tüm otoriteler tarafından onay almış güvenilir NSF sertifikalarına sahiptir.

Kısaca özetlemek gerekirse NSF Sertifikalı bir su arıtma cihazında bulunan tüm parçaların ve kullanılan ham maddelerin insan sağlığına zararsız olduğu anlamına gelir. Bu belge ürünün güvenilirliği için hayati önemdedir. Merdiven altı atölyelerde hangi ham maddelerden üretildiği belli olmayan ürünleri kullanmak, temiz ve sağlıklı su kullanayım derken sağlığınızın tümden bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden bir su arıtma cihazı alırken ürünün bileşenlerinin NSF sertifikasına sahip olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su arıtma cihazı nedir?

Çağımızın modern üretim yöntemleri kullanılmak sureti ile ev ve işyerlerimizdeki musluklardan akan suyu içilebilir, kullanılabilir hale getiren cihazlara su arıtma cihazı denir. Büyük bir kısmı nano teknoloji kullanılarak imal edilen su arıtma cihazları, genel olarak reverse osmosis prensibine göre çalışmaktadırlar. Tüm minerallerden arıtılarak elde edilen saf su, sadece sanayinin belli dallarında kullanılabileceğinden ötürü rantabl değildir ve tercih edilmez.

Başka bir söylemle ifade etmek gerekirse, gerek içme suyunda, gerekse kullanma suyunda olması ve olmaması gereken mineraller bulunmaktadır. “Ters ozmos” olarak adlandırılan sistem dahilinde çalışabilecek yetenekte üretilmemiş olan su arıtma cihazlarının filtre sistemleri, bir milimetrekarenin iki milyonda biri çapında gözeneklere sahip olduklarından dolayı faydalı minerallerin geçişine müsaade vermez. Dolayısı ile arıtılmış olan su içmek ve kullanmak için yeterli özelliklere sahip olmaz.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su Arıtma Cihazlarının Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Günümüz standartlarında “ters ozmos” prensibi ile imal edildiğini öğrendiğimiz su arıtma cihazlarından geçen su önce ön filtrasyona tabi tutulur. “Partikül filtresi” olarak ta adlandırılan bu filtrede, su içinde bulunan ve beş mikrondan daha büyük ebatlarda olan tüm partiküller yok edilir. Bu işlemin ardından bir nebze olan arıtılmış olan suyun sırdaki tabi olacağı işlem ise “aktif karbon filtre” marifeti ile temizlenmesidir. “Aktif karbon filtre”, özellikle içme suyunda istenmeyen kötü tat ve kokuları yok ederken; kullanım suyunda bile bulunmaması gereken kloru sudan ayırır.

Bu işlemin ardından yeniden bir mikron boyutundaki partiküllere geçit vermeyen başka bir filtreye yönlendirilen su, içerisindeki istenmeyen ve daha önce filtre edilememiş partiküllerden kurtulur. Muhteviyatındaki birçok olmaması gereken materyalden arınan suyumuz artık “ters ozmos” membranın dan geçmeye hazır hale gelmiştir.

“Ters ozmos” membranı, suyun içinde çözünme imkânı olmayan arsenik, sodyum, asbest, nitrat, kurşun, gibi birçok ağır metal iyonunun geçişine müsaade etmemekle görevlidir. Bu vazifesinin yanı sıra, insan vücudunun gereksinimi olan yararlı minerallerinde geçişine izin vermekle mükelleftir. Ters ozmos ünitesinde işlem gören su için artık “kaliteli su” tabirini kullanmak mümkündür. “Ters ozmos” ziyaretini tamamlayan “içilebilir su”, son olarak “post karbon filtre” olarak isimlendirilen ve suya alışık olunan lezzeti veren filtreden geçirilir. Bu işlemin suya tat verme dışında herhangi bir hükmü bulunmamaktadır.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su Arıtma Cihazının Bakımı Nasıl Yapılır?

Satın almış olduğunuz su arıtma cihazları, genel olarak çok fazla teknik bilgi gerektirmeden temizlenebilen aletlerdir. Çıkarılabilen sünger filtreler, (kullanma kılavuzunda farklı bir metot tavsiye edilmedi ise) temiz ve bol su ile yıkandığında defalarca kullanılabilmektedir. Ömürleri ortalama bir yıl olan bu filtreler kullanılamaz hale geldiğinde arıtma işlemini gerçekleştiremeyeceğinden dolayı periyodik zamanlarda yenisi ile değiştirilmelidir. Filtrelerin bulunduğu membranlar ise daha uzun sürede deforme olan aksamlar olduklarından kullanım ömürleri birkaç yıl olarak düşünülebilir.

Gerek filtrelerin gerekse mebranların yıpranma süresinin, arıtılan suyun kirlilik oranına göre değişiklik göstermesi sebebi ile mutlaka yetkili teknik servisin bu konudaki görüşü dikkate alınmalıdır.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su Arıtma Cihazı Ne İşe Yarar?

Musluklardan akan şehir suları, temiz olmadığı gibi aynı zamanda sağlık açısından da tehlikelidir. Su arıtma cihazları ile musluk suları temizlenmekte ve sağlık için olumlu bir hale gelmektedir. Su arıtma cihazı, musluklara takılan bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde, musluklardan temiz ve sağlıklı su akmaktadır.  Musluk sularından akan su, yabancı maddeleri içerisinde bulundurduğu için bu şekilde tüketimi uygun değildir. Son teknoloji olan filtrasyon özellikli su arıtma cihazı suyunuzu sağlıklı bir hale getirmektedir. Suyu saf haline getirdiği gibi aynı zamanda suyun yararlı maddelerini korumaktadır. Suyun doğal minerallerini koruyarak, vücut için pek çok fayda sağlamaktadır.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Sağlıklı Su Hangi Özelliklere Sahip Olmaktadır?

Sağlıklı ve temiz suyun sahip olması gereken özellikler vardır. Bu özelliklerin başında, sağlıklı suyun hastalık yapıcı zararlı maddeler içermemesi gelmektedir. Aynı zamanda sağlıklı su; kokusuz, tatsız ve renksiz olmalıdır. PH derecesi dengeli olmalıdır. Sert değil, yumuşak su olmalıdır. Aşındırıcı ya da taş yapıcı maddeler içermemelidir. Bakteri, virüs gibi bulaşıcı riskleri bünyesinde barındırmamalıdır. Sağlıklı su, insan vücudu için bir risk taşımayan, hatta fayda taşıyan bir yapıda olmalıdır. Şehir suları sağlıklı değildir. Ancak su arıtma cihazı ile şehir suyu sağlıklı hale getirilecektir.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Suyun Kirliliği Nasıl Anlaşılır?

Sağlıklı suyun sahip olduğu özellikler gibi kirli suda bazı özelliklere sahiptir. Bu özellikleri gözlemleyerek, tadarak veya bakarak anlayabilirsiniz. Suyun renginde bulanıklık veya tortular var ise suyun kirli olduğu söylenebilir. Görünümün yanında tadında ve kokusunda bir gariplik varsa suyun kirli olduğu anlaşılmaktadır. Kirli su, aynı zamanda kireçli sudur. Suyun kireç oranının fazla olup olmadığını da çaydanlığın dibinde kalan beyaz toz tabakadan ya da bulaşıklardaki beyaz lekelerden anlayabilirsiniz. Kirli su sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için büyük bir tehdittir. Bu tehdidi önlemek için su arıtma cihazları kullanmalısınız.

Su Arıtma Cihazı Nasıl Çalışmaktadır?

Şehir sularının kirliliğine karşılık, su arıtma cihazları üretiliş ve oldukça talep almıştır. Su arıtma cihazları takılacak musluğun suyunun ölçülmesi gerekmektedir. Suyun içerisindeki yabancı maddelere bağlı olarak su arıtma cihazı takılmaktadır. Su artıma cihazları üç farklı yöntemle suyu temizlemektedir. Bu üç farklı yöntem kimyasal, biyolojik ve fizikseldir. Çoğunlukla fiziksel yöntem tercih edilir. Fiziksel yöntem ile su filtreden geçirilir. Askıda duran yabancı maddeler bu filtrelere takılır ve su saf haline dönüşür. Böylece şehir sularının o kötü tadı, kokusu ve bulanık rengi giderilir. Sağlıklı ve temiz su elde edilir. Daha lezzetli olan bu su, aynı zamanda yumuşak sudur.

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su Arıtma Cihazının Bakımı Nasıl Yapılmaktadır?

Su arıtma cihazları, musluklara takılan, suyu temizlemeye yarayan bir cihazdır. Su arıtma cihazının kullanımı oldukça kolaydır. Temizliği de tıpkı kullanımı kadar kolaydır. Su arıtma cihazının daha verimli çalışması için bakımlarının ve temizliğinin sürekli yapılması gerekmektedir. Süngerli filtre parçasının yılda bir kez, süngerli filtrenin bulunduğu membranların ise bir – iki yılda değişmesi gerekmektedir. Bu değişimin uzunluğu veya kısalığı suyunuzun kirlilik oranına göre değişmektedir. Bu parçalar kolayca takılıp, geri çıkarılabilen parçalardır. Bu yüzden düzenli olarak çıkarılıp, bol su ile yıkanması gerekmektedir. Cihazınızın verimli çalışması ve suyun kalitesini arttırmak için, bakımların ve temizliğin düzenli yapılması gerekir.

Su Arıtma Cihazı Neden Tercih Edilmelidir?

Vücudun %70’i sudur. Su tüketimi vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ancak bu suyu sağlıklı olarak karşılamak gerekmektedir. Su arıtma cihazları, suyunuzun sağlıklı hale getirilmesini sağlamaktadır. Kaynak sularının pek çok yoldan geçerek, kirlenmesi ilen oluşan kirli şehir suları, sağlık açısından tehlikelidir. Aynı zamanda lezzetli değildir ve kötü kokmaktadır. Yapılan yemeklerde, çay ya da kahvelerde bile kötü bir tat ve koku oluşturmaktadır. Bu yüzden musluklara takılan su arıtma cihazları son zamanlarda oldukça yaygınlaşmıştır. Su arıtma cihazları tek seferde az bir miktar ödeme yapılır ve sürekli olarak temiz su sağlanmaktadır. Böylece arıtma cihazları ekonomiktir. Sürekli ve hızlı temiz ve sağlıklı suyun musluklarınızdan akmasına yardımcı olmaktadır.

Hazır sular

Hazır sular

Damacana Suyu Sağlıklı Mıdır?

Damacana suyu içerisinde arıtılmış su bulunmaktadır. Damacana suyunun içerisindeki su sağlıklıdır. Ancak damacana kabının içerisinde bulunduğu için sağlıklı değildir. Damacana kabının içerisindeki su, başta kirli olan kaynak suyunun arıtılıp, tekrar kirlenmesidir. Damacana kabı, plastik bir yapıdadır. Plastik yapı demir, petrol atığı gibi zararlı maddeleri içermektedir. Bu zararlı maddeler, sağlığı tehdit etmektedir. Bu yüzden damacana suyu sağlıklı değildir. Arıtılmış suyun plastik bir kap olan damacana içinde bulunması, damacana suyunu sağlıksız hale getirmektedir. Ancak arıtma cihazı ile sağlıklı su, hızlı ve taze olarak sağlanmaktadır. Arıtma cihazı ile elde edilen su, taze ve hızlı olduğu için sağlıklıdır. Aynı zamanda ucuzdur ve güvenilirdir.

en iyi su arıtma cihazı

Kirli Suyun Zararları Nelerdir?

Barajlardan, yer altı sularından ve göllerden sağlanan doğal kaynak suları, birçok sebepten dolayı kirlenmektedir. Kirlenmiş su içerisinde arsenik, sodyum, asbest, nitrat, kurşun, demir gibi pek çok zararlı maddeyi barındırır. Bu yabancı maddelerin neden olduğu büyük ya da küçük hastalık vardır. Bu hastalıklar şu şekildedir;

  • Hepatit, ishal ve kolera su kirliliğinin neden olduğu en önemli hastalıkların başında gelir.
  • Suyun içerisindeki kanserojen maddeler ile beyin iltihabı ve kanser riskini de arttırmaktadır.
  • İçerisindeki nörotoksisite sayesinde baş dönmesi, depresyon, mide bulantısı yaşatabilir.
  • Endokrin içeriği sayesinde üreme sorunlarına yani kısırlığa yol açmaktadır.

Bunlar gibi pek çok sağlık sorununu kirli su yaratmaktadır. Bu yüzden su arıtma cihazları kullanımı tercih edilmelidir.

en iyi su arıtma cihazı

Su arıtma cihazının en iyi su arıtma cihazı olabilmesi için 15 özellik

Su Arıtma Cihazlarının Avantajları Nelerdir?

Şehir sularının sağlıksızlığının yanında, arıtma suları pek çok fayda sağlamaktadır. Arıtılmış suların sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Önceliklere böbreklerin çalışmasında kolaylık sağlamaktadır. Çünkü, arıtılmış su yumuşak sudur. Yumuşak suyu, böbrekler kolay sindirmektedir. Böylece, sindirim sistemi de kolay çalışır.
  • Metabolizmayı hızlandırmakta ve zayıflamaya yardımcı olacaktır.
  • Saç dökülmesini azaltmaktadır. Tıraş esnasında oluşabilecek tahrişlerini engellemektedir.
  • Kahveler, çaylar, yemekler daha lezzetli olacaktır.
  • Kirli suyun yapısında bulunan yabancı maddelerden arındırılmıştır.

Kirli suyun içerisinde arsenik, sodyum, asbest, nitrat, kurşun, gibi ağır yabancı metaller bulunmaktadır. Bu durum suyun PH dengesini ve kalitesini bozmaktadır. Su arıtıcı ile elde edilen su, PH dengesi kurulmuş, sağlıklı ve yumuşak sudur. Bu yüzden son zamanlarda yaygın bir biçimde tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir