Su Analiz Cihazları

Su Kalitesi: Su Testinde ORP Nedir?

Su Bardağı Su Doluyor ORP

ORP yi duymuş olabilirsiniz, ancak bu ne anlama geliyor ve su kalitesi testinde nasıl bir rol oynuyor? Hızlanmanıza yardımcı olmak için ORP’nin temellerini ortaya koyduk.

Oksidasyon İndirgeme Potansiyeli (ORP) Nedir?

Oksidasyon indirgeme potansiyeli veya ORP, bir maddenin başka bir maddeyi oksitleme veya azaltma işleminin bir ölçüsüdür. Bir ORP metrenin elektrotları ile ölçülür. Bir ORP metre üzerinde pozitif bir okuma, maddenin oksitleyici bir madde olduğu anlamına gelir; negatif bir okuma, maddenin indirgeyici bir madde olduğunu gösterir.

Oksidasyon ve İndirgeme Temelleri

Bir madde yeterli elektrona sahip değilse, aktif olarak oksidasyon işlemi yoluyla onları elde etmeye çalışacaktır – bir maddenin oksitlendiği (yani, elektronları başka bir maddeye verdiği) kimyasal bir reaksiyondur. Pozitif ORP’a sahip olan maddeler elektron elde etmek istediklerinden, oksitleyici maddeler olarak kabul edilirler.

Öte yandan, iyon fazlalığına sahip elektronlar, iyonları oksitleyici maddelere karşı kendilerini istikrarsızlaştırmadan kaybetmeyi göze alabilirler. Bu nedenle, antioksitleyici maddeler veya indirgeyici maddeler olarak adlandırılırlar. Bir ORP okuması (pozitif veya negatif) ne kadar yüksek veya daha düşük olursa, bir madde sırasıyla o kadar oksitleyici veya antioksitleyici olur.

orp tablosu

orp tablosu

ORP Değerleri Su Testi İçin Neden Önemlidir?

ORP, su testinin ayrılmaz bir parçasıdır çünkü oksidasyon ve indirgeme özelliklerine dayalı olarak sterilize edilmiş veya kirlenmiş suyun nasıl olduğunu gösterir. Tüketmek, geri dönüştürmek veya cildimizle temas etmek ve güvenli olması için, su, daha yüksek bir oksidasyon potansiyeline sahip olmak ve daha yüksek bir ORP okuması üretmek için sanitize edici bir madde ile işlenir. ORP seviyelerini rutin olarak izleyerek, bir sanitize edici maddenin etkinliğini izlemek ve su arıtma planınızı buna göre ayarlamak mümkündür.

ORP Ölçerlerin Ortak Kullanım Alanları

Birinin bir maddenin ORP’sini öğrenmekle ilgilenmesinin birçok nedeni vardır. Belki de en yaygın uygulama, klorlu yüzme havuzlarının su kalite testi olabilir. Bir maddenin ORP’si, maddede bulunan tüm maddelerden etkilendiğinden, bir ORP ölçümü, yalnızca asitleri (hidrojen iyonları) ve bazları (hidroksit iyonları) tanıyan tek başına bir pH okumasından daha bilgilendirici olarak kabul edilir. Daha büyük havuzlarda genellikle hat içi ORP sensörleri bulunurken, yerleşik monitörleri olmayan arka bahçe havuzları, taşınabilir bir ORP monitörü ile test gerektirebilir.

Bir havuza klor eklediğinizde, klor potansiyel olarak zararlı bakterileri nötralize etmek veya oksitlemek için kendi elektron fazlalığını bırakır. Aktif klor elektronları suyun ORP seviyesini yükselterek kirleticileri nötralize eder. Klorlu havuzlar ve kaplıcalar için güvenli bir ORP okuması genellikle 650 milivolt (mV) ile 750 mV arasındadır. Zaman geçtikçe ve klor parçalanıp oksidasyon potansiyelini kaybettikçe, su için genel ORP okuması yavaş yavaş azalır. ORP seviyeleri tipik olarak sudaki dezenfektan oranıyla ilişkili olsa da ORP dezenfektan seviyelerini ölçmez; bunun yerine, mevcut tüm maddelerin net oksidasyon ve indirgeme özelliklerini ölçer.

ORP sayaçları, klorlu havuzlarda su kalitesini izlemek için kullanılmasına ek olarak, gıda işleme ve su arıtma endüstrilerinde suyun kirletici içermemesini ve geri dönüştürülmesi veya tüketilmesinin güvenli olmasını sağlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kontaminant içermeyen şişelenmiş su veya musluk suyu pozitif ORP değerine sahip olacaktır.

Ternion su arıtma cihazı mineral, alkali ve ORP banneri

Ternion su arıtma cihazı mineral, alkali ve ORP banneri

ORP Düzeylerini Ayarlama

Yüzme havuzları söz konusu olduğunda, ORP seviyeleri genellikle antioksidan potansiyelini artırmak için suya daha aktif klor eklenerek ayarlanabilir. Daha sofistike su arıtma sistemleri, daha uygun bir oksidasyon azaltma potansiyeli elde etmek için sudaki toplam çözünmüş katıların (TDS) daha karmaşık bir dengelenmesini içerebilir.

ORP okumalarının nasıl yorumlanacağı ve ORP sayaçlarının nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi için, seçtiğiniz ORP sayaçlarını ve benzersiz özelliklerini araştırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir