Su Analiz Cihazları, Su ve Çevre Sağlığı, Su ve Sağlık

Çözünmüş Oksijen ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Önemi

Çözünmüş oksijen, suda çözünmüş gaz halindeki oksijeni ifade eder. Çözünmüş oksijen konsantrasyonu, solunum için çözünmüş oksijene bağlı oldukları için sucul organizmalar için çok önemlidir. Oksijen üreticisi olmasına rağmen, bitkiler de yaşamak için oksijene ihtiyaç duyarlar. Sulama suyunda yeterli çözünmüş oksijen seviyelerinin sağlanması, bir bitkinin genel sağlığını iyileştirir. Yüksek bir çözünmüş oksijen seviyesi, besin alımının ve dönüşüm verimliliğinin artmasına neden olur, bu da köklerin, vejetatif ve çiçeklenme özelliklerinin büyümesini ve gelişmesini arttırır. Sulama suyundaki çözünmüş oksijen seviyelerinin arttırılması, bitkilerin olumsuz koşulların neden olduğu strese karşı direncini arttırır ve böylece çeşitli fırsatçı patojenlerin tehdidini azaltır.

Çözünmüş oksijen, doğal olarak su kütlelerine, tipik olarak atmosferik oksijenin suyla denge kurduğu su yüzeyinde girebilir. Doğadaki daha büyük su kütlelerinde, dalgalar ve rüzgâr, yüzey maruziyetini artırmaya, yüzeye maruz kalmayı artırmaya ve daha fazla oksijen değişimi ve çözünmesine izin vermeye yardımcı olur. Su, olabildiğince çok çözünmüş gaz molekülü tuttuğunda, bu %100 doygunluk olarak bilinir. Doygunluğun %100’ü aşması mümkündür ve bu süper doygunluk olarak bilinir. Çözünmüş oksijen sensörleri konsantrasyonu doygunluk yüzdesi (%), litre başına miligram (mg/L) veya milyonda parça (ppm) olarak ölçer. Suda çözünebilen oksijen miktarı, suyun sıcaklığından ve tuzluluğundan etkilenir – suda çözünen oksijen miktarı, sıcaklık ve tuzluluk arttıkça azalır.

Çözünmüş Oksijen
Çözünmüş Oksijen

Çözünmüş Oksijen, Okyanuslarda aşırı avlanırken ve dünya nüfusu büyümeye devam ederken, su ürünleri yetiştiriciliği devasa bir küresel endüstri ve güvenli gıda kaynağı haline geldi. Su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisi tarafından sağlanan deniz ürünlerinin yüzdesi, 1974’te sadece yüzde yedi iken, bugün tüketilen tüm deniz ürünlerinin yüzde 44’ünün üzerine çıkmıştır.

Önümüzdeki dört yıl içinde 242 milyar dolara ulaşması beklenen bir endüstri için su kalitesi izleme ve çözünmüş oksijen (ÇO) testi hayati önem taşıyor. Sağlıklı, tüketici açısından güvenli ve pazara hazır deniz ürünleri yetiştirmek için, su ürünleri yetiştiriciliği şirketleri su habitatlarında kesin ÇO seviyelerini korumalıdır- veya şaşırtıcı sonuçlara maruz kalmaktadır.

Çözünmüş Oksijen Su Ürünleri Yetiştiriciliği İçin Neden Önemli?

Oksijenin karasal yaşam için gerekli olduğu yaygın bir bilgidir, ancak aynı zamanda su altı ekosistemlerinde de önemli bir rol oynar. Balıkların akciğerleri olmamasına rağmen, nefes almak ve temel işlevleri yerine getirmek için yine de az miktarda oksijene ihtiyaç duyarlar. Hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları oksijene, çözünmüş oksijen veya ÇO olarak bilinen bir biçimde etraflarındaki su aracılığıyla erişirler.

Su yüzeyinde yüzen bitkiler atmosfere oksijen salarken, daha düşük derinliklerde bulunan su bitkileri, yosun ve algler daha derinlerde fotosentez yapmak için çok az miktarda güneş ışığı kullanmaya uyum sağlamışlardır. Oksijen, bu derin su organizmaları tarafından suya salınır. Ayrıca su yüzeyindeki atmosferden de suya yayılır.

Okyanustaki ve diğer doğal su kaynaklarındaki toplam oksijen miktarı, atmosferdeki miktardan çok daha azdır ve tipik olarak milyonda parça (ppm) olarak ölçülür. Çoğu balık, hayatta kalabilmek için sadece 5 ppm veya daha yüksek ÇO seviyelerine ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, daha büyük balıkların küçük balıklardan daha fazla oksijene ihtiyacı vardır ve ÇO seviyeleri, mevcut bitki ve hayvan türlerinin hacmine ve türüne bağlı olarak tek bir su ortamında değişebilir. Örneğin, karides kültürü için uygun ÇO seviyesi 3 mg/l’dir. Ancak, yoğun su ürünleri yetiştiriciliği uygulamaları için 5 mg/l’den yüksek değerler önerilir.

5 ppm çok gibi görünmese de ÇO tükenmesinin etkileri şiddetli olabilir. Yeterli oksijen kaynaklarına sahip olmayan balıklar hastalık ve enfeksiyona daha yatkındır, yiyeceği enerjiye dönüştürmede daha az verimlidir ve bodur büyümeler görülür. Oksijen seviyeleri belirli bir eşiğin altına düşerse, en sonunda ölecektir.

Aşırı yüksek ÇO seviyeleri genellikle çok sayıda bitkinin fotosentezinden kaynaklanır. Önemli ölçüde kontrolsüz bitki büyümesi, özellikle alg patlaması, genellikle gübre akışının bir sonucudur ve ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir.

Suyun Rengi Ne Renk

Suda Düşük ÇO’nun Nedenleri

Sudaki düşük ÇO seviyelerinin birçok nedeni vardır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde, düşük ÇO’nun en yaygın nedeni, bir su altı muhafazasında veya tankında balıkların aşırı stoklanması veya aşırı beslenmesidir. Balıklar yedikleri yiyecekleri yakıta dönüştürmek için oksijene ihtiyaç duyarlar, bu nedenle daha fazla balık ve daha fazla yiyecek kaçınılmaz olarak günlük olarak daha fazla oksijen tüketilmesi anlamına gelir. Su yüzeyinde veya fotosentez yapan organizmalar tarafından oksijen yeterince yenilenmiyorsa, ÇO seviyeleri artacaktır. Bu nedenle, birçok kültür balıkçılığı tesisi, daha büyük balık popülasyonları için yeterli ÇO seviyelerinin sürdürülmesine yardımcı olmak için fotosentez yapan suda yaşayan organizmaları bir çiftçilik ortamına sokacaktır.

Tükenmiş ÇO seviyelerinin diğer bir yaygın nedeni, zooplankton patlamaları ve fitoplankton çökmeleridir. Fitoplankton, oksijen oluşturan fotosentez yapan bir tür iken, zooplankton, büyük ölçüde fitoplankton üzerinde yaşayan ve fitoplankton çiçeklenmeleri sırasında hızla arttığı bilinen solunum yapan organizmalardır. Fitoplankton tüketerek ve solunum yapmak ve yiyecekleri enerjiye dönüştürmek için ÇO’yu kullanarak, zooplanktonun aşırı popülasyonu, aynı su ortamındaki diğer organizmalar için mevcut olan ÇO miktarında bir azalmaya neden olabilir.

Fitoplankton çökmelerine diğer doğal faktörler de neden olabilir. Örneğin, bulutlar veya diğer engeller nedeniyle sürekli güneş ışığı ve rüzgâr eksikliği fotosentezi engelleyebilir, fitoplankton türlerini öldürebilir ve ÇO seviyelerini azaltabilir.

ÇO seviyeleri pH’dan da etkilenebilir. Suyun pH değerindeki herhangi bir değişiklik, suyun ne kadar tutabileceğini ve taşıyabileceğini etkileyebilir. ÇO’daki değişikliklerin nedenini ortaya çıkarmaya çalışırken, iki ölçümün birbirine bağlı olup olmadığını belirlemek için sık sık pH kontrolleri yapın.

Balıklarda Düşük ÇO Semptomlarını Tanımak

Düşük ÇO seviyelerine maruz kalan balıklar genellikle uyuşuk görünecek ve suyun yüzeyinde hava yutarak veya bir havalandırıcının önünde daha fazla zaman harcayacaktır. Ayrıca iştahsızlık da gösterebilirler. Daha büyük balıklar hayatta kalmak için daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğundan, aynı ortamdaki küçük balıklardan ve diğer organizmalardan önce oksijen tükenmesinden öleceklerdir. Ayrıca oksijen tükenmesi semptomlarını göstermek için daha hızlı hareket edebilirler

Çözünmüş Oksijen (ÇO) Düzeylerini İzleme

Su ürünleri yetiştiricileri ve balık sahipleri, taşınabilir veya hat içi ÇO kontrolörleri, vericileri veya analizörleri kullanarak ÇO seviyelerini rutin olarak izlemelidir. ÇO seviyelerindeki değişiklikleri izleyerek, ÇO’nun ne zaman tehlikeli derecede azaldığını belirleyebilir ve mevcut oksijen miktarını artırmak için su ortamınızda ayarlamalar yapabilirsiniz.

Suda ÇO’yu Arttırmak

Su kalitesi monitörünüz düşük ÇO gösteriyorsa, su ortamınızdaki ÇO seviyelerini artırmak için yapabileceğiniz çeşitli şeyler vardır. Onlar içerir:

  • Oksijen oluşumunu artırmak için (kontrollü) fotosentez yapan türlerin çevreye tanıtılması
  • Yapay havalandırma cihazları kullanarak suyu daha sık veya agresif bir şekilde havalandırmak
  • Yüzey seviyesinde oksijen difüzyonunu artırmak için muhafazanızın veya tankınızın yüzeyine su püskürtmek
  • Kullanılan oksijen miktarını azaltmak için beslenmeyi sınırlamak
  • Aerobik olarak ayrışan ölü organizmaların ve bitkilerin çıkarılması
  • Çevrenizdeki suyu daha yüksek ÇO seviyesine sahip yeni su ile değiştirmek

ÇO seviyelerini sık sık izliyorsanız, suyu değiştirmek gibi daha yoğun önlemler almak zorunda kalmadan küçük değişiklikleri düzeltebilmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir