A'dan Z'ye Sağlık

Akustik nöroma (vestibüler schwannoma)

Akustik nöroma (vestibüler schwannoma)

Akustik nöroma, kanser olmayan (benign) bir beyin tümörü tipidir. Aynı zamanda vestibüler schwannoma olarak da bilinir.

Benign beyin tümörü, genellikle birçok yıl boyunca yavaşça büyüyen ve vücudun diğer bölgelerine yayılmayan beyindeki bir büyümedir.

Akustik nöromalar, işitme ve denge için kullanılan sinirde büyür, bu da işitme kaybı ve dengesizlik gibi sorunlara neden olabilir.

Çok büyük hale geldiklerinde bazen ciddi olabilirler, ancak çoğu bu aşamaya gelmeden önce tespit edilir ve tedavi edilir.

Akustik nöromalar genellikle 30 ila 60 yaş arası yetişkinleri etkiler ve genellikle belirgin bir nedeni yoktur, ancak birkaç vakası nörofibromatozis tip 2 (NF2) adlı genetik bir durumun sonucudur.

Resimde, kulaktaki bir koklear implantın işitme siniri boyunca nasıl bir sinyal gönderebileceği gösterilmektedir. Ameliyat sırasında tümör çıkarıldığından, bu sinyal cerrahların işitme sinirinin sağlığını izlemesine yardımcı olur.

Resimde, kulaktaki bir koklear implantın işitme siniri boyunca nasıl bir sinyal gönderebileceği gösterilmektedir. Ameliyat sırasında tümör çıkarıldığından, bu sinyal cerrahların işitme sinirinin sağlığını izlemesine yardımcı olur.

Akustik Nöroma Belirtileri

Akustik nöroma başlangıçta herhangi belirgin semptomlara neden olmayabilir. Hastalar genellikle bir kulakta işitme kaybı, çınlama (tinitus), baş dönmesi ve denge kaybından şikayet ederler.

Herhangi bir semptom genellikle kademeli olarak gelişir ve sıklıkla şunları içerir:

  • genellikle sadece bir kulağı etkileyen işitme kaybı
  • vücudun içinden gelen sesleri duyma (tinnitus)
  • hareket ettiğinizi ya da döndüğünüzü hissetme (baş dönmesi)

Büyük bir akustik nöroma bazen aşağıdakilere de neden olabilir:

  • sürekli baş ağrıları
  • geçici bulanık veya çift görme
  • yüzün bir tarafında uyuşma, ağrı veya zayıflık
  • vücudun bir tarafında uzuv koordinasyonu sorunları (ataksi)
  • ses değişiklikleri veya yutkunma güçlüğü (disfaji)

Tıbbi Tavsiye Alma

Akustik nöroma tarafından sebep olabilecek sürekli ya da rahatsız edici semptomlarınız varsa, doktorunuza başvurun.

Akustik nöromaların teşhisi zor olabilir çünkü semptomları başka durumlar tarafından da oluşturulabilir, örneğin Ménière hastalığı gibi.

Doktorunuz sizde akustik nöroma olabileceğini düşünüyorsa, daha ileri testler için bir hastaneye ya da kliniğe yönlendirileceksiniz, bu testler şunları içerebilir:

  • İşitme problemlerini kontrol etmek ve bunların sinirlerinizle ilgili bir problem tarafından oluşturulup oluşturulmadığını belirlemek için işitme testleri
  • Başınızın içini ayrıntılı olarak göstermek için güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgalarını kullanan MRI taraması
  • Başınızın içini ayrıntılı bir şekilde göstermek için bir dizi X-ışını kullanılan BT taraması.

Akustik Nöroma Tedavileri

Akustik nöroma için birkaç farklı tedavi seçeneği vardır. Bu seçenekler tümörünüzün büyüklüğüne, pozisyonuna, ne kadar hızla büyüdüğüne ve genel sağlığınıza bağlıdır.

Ana seçenekler şunlardır:

  • tümörün izlenmesi – küçük tümörler genellikle düzenli MRI taramaları ile izlenir ve taramalar büyüdüğünü gösteriyorsa genellikle sadece o zaman tedavi önerilir.
  • beyin ameliyatı – tümör büyükse veya büyümeye devam ediyorsa, genel anestezi altında kafatasında bir kesikten tüm tümörün ya da bir kısmının çıkarılması ameliyatı yapılabilir.
  • stereotaktik radyocerrahi – küçük tümörler veya ameliyattan sonra kalan daha büyük bir tümörün parçaları, onların daha da büyümesini durdurmak için kesin bir radyasyon ışınıyla tedavi edilebilir. Bu seçeneklerin hepsi bazı riskleri taşır. Örneğin, cerrahi ve radyocerrahi bazen yüzde uyuşmaya veya yüzünüzün bir kısmını hareket ettirememe (felç) durumuna neden olabilir.

Size en uygun seçeneğin ne olduğu ve fayda-risk oranının ne olduğu hakkında uzmanınızla konuşun.

Akustik Nöroma için Beklentiler

Büyük akustik nöromalar ciddi olabilirler çünkü bazen beyinde hayatı tehdit eden sıvı birikimine (hidrosefali) neden olabilirler.

Ancak bu aşamaya gelmeleri nadirdir. Birçokları çok yavaş veya hiç büyümez, ve daha hızlı büyüyenler çok büyük olmadan tedavi edilebilirler.

Tedaviye rağmen, işitme kaybı ve tinnitus gibi semptomlar sürebilir ve çalışma, iletişim kurma ve araç kullanma yeteneğinizi etkileyebilir.

Bu sorunlar ek tedavi gerektirebilir.

İşitme kaybının tedavisi ve tinnitus tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bir akustik nöroma, tedaviden sonra ara sıra geri gelebilir. Bu, cerrahi ile çıkarılan kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde meydana geldiği düşünülmektedir.

Tedaviden sonra, tümörün tekrar büyüyüp büyümediğini ya da geri gelip gelmediğini kontrol etmek için düzenli MRI taramalarına devam edeceksiniz.

HealthUnlocked’daki Online Topluluklara Göz Atın

Başın Arka Kısmında ve Boyunda Sıkıcı Ağrı. Kocam sürekli sol kulağıyla ilgili sorunlar yaşıyor, doktor kulağında bir sorun olduğunu düşünüyordu…

Yeniden Büyüme Okuduğum kadarıyla hepiniz henüz başlangıç aşamasındasınız. Tümörüm cerrahi ile kaldırıldı…

Müzik Konserlerinde İşitme Cihazı Versus Müzik Kulağı Tıkacı Merhaba, lütfen biri tavsiye edebilir mi? Sol tarafta bir AN’ım var ve son tarama gösterdi ki…

İçerik, HealthUnlocked tarafından sağlandı.

Kaynaklar: Acoustic neuroma (vestibular schwannoma) – NHS (www.nhs.uk)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir