Su ve Sağlık

Çalışma: ABD Musluk Suyunun Neredeyse Yarısı “Sonsuz Kimyasallar” İçeriyor

Sonsuz Kimyasallar

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’ndan (USGS) yapılan yeni bir araştırmaya göre, ABD içme suyunun en az %45’i perfloroalkil ve polifloroalkil maddeleri (PFAS) sonsuz kimyasallar ile kontamine olmuş durumda.

PFAS, insan yapımı kimyasallardır ve yapışmaz pişirme kapları, bazı yangın söndürme köpükleri, leke tutmaz halılar ve yağ, su ve grese dayanıklı ürünler gibi günlük eşyalarda bulunur.

USGS araştırma hidroloğu ve yeni çalışmanın baş yazarı Kelly Smalling, MSPH, “Çevredeki kalıcılıkları, yaygın olarak ‘sonsuza dek var olan kimyasallar’ olarak adlandırılmalarının nedenidir. Ülke genelindeki yaygınlıkları ise onları benzersiz bir su kalitesi sorunu haline getiriyor” dedi.

Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü’ne göre, 9.000’den fazla PFAS türü vardır ve bozulmadıkları için zamanla insanlar, hayvanlar ve çevrede birikebilirler. Araştırmalar, PFAS’a maruz kalmayı obezite, tiroid hastalığı, kanser, yüksek kolesterol, kısırlık ve karaciğer hasarı ile ilişkilendirmiştir. Bu sentetik kimyasallar çok yaygın olduğundan, ABD’deki çoğu insan bir miktar PFAS’a maruz kalmıştır. Bunları üretme sürecine dahil olan işçiler, [üretim tesislerine yakın] yaşayan insanlar ve çocuklar gibi belirli kişiler daha yüksek risk altındadır. Farklı PFAS’a maruz kalma seviyelerinin nasıl çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirlemek için çalışmalar devam etmektedir. İçtiğiniz musluk suyunun PFAS’tan nasıl etkilendiğini anlamak, kendinizi ve sevdiklerinizi zararlı maruziyetlerden korumak için atılacak çok önemli bir adımdır.

Şebeke ve Özel Su Teminindeki Sonsuz Kimyasallar (PFAS)

Sonsuz Kimyasallar
Sonsuz Kimyasallar

Çoğu eyalet ve federal su izleme programları, su tedarik eden su arıtma tesislerinde veya yeraltı suyu kuyularında PFAS’ı ölçer, ancak yeni çalışmada, PFAS maruziyetinin gerçekleştiği evlerin musluklarından doğrudan su toplamaya odaklanıyor.

USGS araştırmacıları, 1616-2021 yılları arasında 50 eyaletin tamamı, Porto Riko, ABD Virjin Adaları ve Washington D.C.’deki 269 özel kuyu ve 447 kamu tedarik alanı dahil olmak üzere 716 konumdan musluk suyunu test etti.

Smalling, “USGS çalışmasının sonuçları, PFAS’ın şehir merkezlerinin yakınında ve havaalanları, sanayi ve atık su arıtma tesisleri gibi olası PFAS kirliliği kaynaklarının yakınında toplanan örneklerde daha sık gözlendiğini gösteriyor” dedi.

İçme suyundaki en yüksek PFAS konsantrasyonu Büyük Ovalar, Büyük Göller, Doğu Kıyı Şeridi ve Orta/Güney Kaliforniya’da bulunmuştur. PFAS konsantrasyonu özel kuyular ile kamu tedarik şebekeleri arasında benzer bulunmuştur.

Araştırmacılar, bulgularına dayanarak ABD’deki tüm içme suyu örneklerinin en az %45’inde en az bir PFAS kimyasalının tespit edilebileceğini tahmin ediyorlar.

Suyunuzda PFAS Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Sonsuz Kimyasallar
Sonsuz Kimyasallar

Kendini “İçişleri Bakanlığı’nın bilim kolu” olarak tanımlayan USGS, raporunda önerilerde bulunmazken, Smalling bireyleri musluk suyunda ne olduğunu bilme konusunda kendilerini bilgiyle güçlendirmeye teşvik etti.

“Ortalama bir Amerikalı içme suyunun kalitesi konusunda endişe duyuyorsa, bilgilenmek, kendi kişisel risklerini değerlendirmek ve test veya arıtma konusunda yerel sağlık görevlilerine ulaşmak için bu ve diğer çalışmalardan yararlanabilir.” dedi. Çevre Koruma Dairesi (EPA) ayrıca, Beşinci Düzenlenmemiş Kirletici İzleme Kuralı (UCMR5) kapsamında ulusun içme suyu sistemlerinde 29 PFAS’ın bulunduğuna ve hangi seviyelerde olduğuna dair ulusal anlamda bilimsel olarak geçerli veriler topluyor.

UCMR 5 için izleme 2023’te başladı ve 2025’e kadar devam edecek. EPA, UCMR 5’in ilk sonuçlarını bu yaz yayınlamayı ve bu verileri üç ayda bir güncellemeyi umuyor. Ayrıca, içme suyundaki PFAS sınırlandırma tekliflerine ilişkin bilgi föylerinde ev içi arıtma seçenekleri ve testler hakkında tavsiyelerde bulunuyorlar.

EPA musluk suyunuzu yılda bir kez kontrol etmenizi önerirken, yeni araştırmaya dahil olmayan Doğu Carolina Üniversitesi Brody Tıp Fakültesi’nde farmakoloji ve toksikoloji profesörü Jamie DeWitt, PhD, ona sağlayan kuruluşun kendisine gönderdiği su kalitesi raporunu güncellemeler için incelediğini söylüyor.

DeWitt, “Hizmet kurulusunuzun yıllık veya üç aylık raporlarına bakmak muhtemelen kötü bir fikir değildir” dedi. “Özel bir kuyu sahibiyseniz, bu kuyunuzun kaynağına ve çevresinde onu kirletebilecek şeylere bağlıdır.” Ayrıca, özel kuyu olan kişilerin, PFAS veya diğer kimyasallar veya patojenler tarafından etkilenen bir bölgede yaşamıyorlarsa, kendi sularını test etmekten sorumlu olduklarını belirtti. Bu durumlarda, suları bir mahkeme kararı veya kararı nedeniyle test edilebilir veya arıtılabilir.

Bireyler ayrıca aktif karbon arıtma ve ters ozmoz gibi teknolojileri kullanarak, suda PFAS seviyelerini düşürmek için tasarlanmış su filtreleri kurabilirler. Musluk suyunuzu evde test edebilirsiniz ve eğer restoranlarda veya diğer kamusal alanlarda içtiğiniz suyun güvenli olduğundan emin olmak istiyorsanız, DeWitt ihtiyatlı olunması gerektiğini söylüyor.

DeWitt, “Bence bu durumda tüketicilerin bilinçli olmaları ve bu konuyu sorgulamaları gerekecek” dedi. “Ama suya hizmet veren bir işletmenin suyun kirli olduğunu bilmesi halinde, su filtrasyonuna geçeceğini veya alternatif su sunacağını düşünmek isterim.”

Kaynaklar:

ethicwater.com.tr, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. Amerika Birleşik Devletleri musluk suyunda per- ve polifloroalkil maddeler (PFAS): yetersiz hizmet alan özel kuyu ve kamu arzı maruziyetlerinin ve ilgili sağlık etkilerinin karşılaştırılmasıÇevre Int. 2023;178:108033. doi:10.1016/j.envint.2023.108033
  2. Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü. Perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS).
  3. Ducatman A, LaPier J, Fuoco R, DeWitt JC. Resmi sağlık iletişimi, PFAS ile kirlenmiş topluluklarda başarısız oluyorÇevre Sağlığı. 2022; 21(1):51. doi:10.1186/s12940-022-00857-9
  4. Çevre Koruma Ajansı. Beşinci Düzenlenmemiş Kirletici İzleme Kuralı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir