Su ve Sağlık

Damıtılmış Su İçilir mi?

Damıtılmış Su İçilir mi?

Damıtılmış su diğer adıyla distile su, bir tür arıtılmış sudur. Bakteriler, virüsler ve kimyasallar gibi mineral ve kirletici maddeleri filtrelemek için su kaynatılır. Buhar yoğunlaşarak tekrar sıvı hale getirilir. Damıtılmış suyun içilmesi güvenlidir ancak, normal suda bulunan mineralleri içermez. Ayrıca tadı daha yavan ve tatsızdır.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA). Bottled water everywhere: Keeping it safe.

Saf bilesi nedeniyle, damıtılmış su mikropsuz su gerektiren bazı ev içi veya tıbbi kullanımlar için tercih edilebilir.

Damıtılmış su ekstra bir sağlık faydası sunmaz, ancak tüketimi zararlı değildir. Diğer su çeşitlerini içtiğiniz gibi günlük olarak içebilirsiniz.

Damıtılmış (Distile) Su Nedir?

Damıtılmış su, buhar haline getirilerek kaynatılan ve ardından tekrar sıvı olarak yoğunlaştırılan bir tür arıtılmış sudur. Musluk suyunda bulunan mineral ve mikropları içermediği için tadı daha yavan ve tatsızdır.

Damıtılmış Su ve Filtrelenmiş Su Karşılaştırması

En saf su hangisidir? Farklı su türlerini karşılaştıran bir tablo aşağıda verilmiştir.

  • Musluk Suyu: Tortuları gidermek için filtrelenir ve içilmesini güvenli hale getirmek için kimyasallarla işlem görür. Bazen sağlıklı dişler için florür eklenir.
  • Damıtılmış Su: Tüm safsızlıkları ve mineralleri çıkarmak için ısı kullanılarak işlem görür.
  • Filtrelenmiş Su: Belirli kimyasalları gideren ve tadı iyileştiren bir filtrasyon işlemiyle arıtılır.
  • Arıtılmış Su: Tüm kimyasalları ve mikropları damıtma veya ters ozmoz (suyu, kirleticileri fiziksel olarak gidermek için bir zar olarak adlandırılan bir malzemeden filtrelemek) kullanarak gidermek için işleme tabi tutulur.

Piyasada birçok farklı türde su filtresi bulunmaktadır ve bunlar filtreledikleri kimyasal türleri açısından değişkenlik gösterir.

Damıtılmış Su İçmek Güvenli midir?

Damıtılmış su her gün içilmesi güvenlidir ve uzun vadede tüketilebilir. Damıtılmış suyun tüketimiyle ilişkili herhangi bir olumsuz yan etki yoktur. Ancak, kalsiyum, bakır, sodyum ve magnezyum gibi musluk suyunda bulunan temel minerallerden yoksundur.

Damıtılmış suyu mineral bakımından zengin meyveler ve sebzeler gibi tam gıdaları içeren dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketmek önemlidir.

Damıtılmış Su Sizin İçin Daha mı İyi?

Su, vücudunuzdaki hemen hemen her işlem için gereklidir. Yeterli su tüketimi (hidrasyon), sindirime yardımcı olması, eklem yağlanması, vücut ısısının düzenlenmesi, ruh halinin düzenlenmesi gibi pek çok fayda sağlar.

Diğer su türleri gibi damıtılmış su da herhangi bir kalori veya şeker içermez. Soda ve meyve suları gibi kalorisi ve şekeri yüksek içeceklere sağlıklı bir alternatiftir.

Suyun damıtılması aynı zamanda aşağıdaki kirleticileri gidermek için de oldukça etkili bir yöntemdir:

  • E. Coli, Salmonella ve Shigella gibi bakteriler
  • Hepatit A (karaciğeri etkileyen bir virüs) ve norovirüs (mide virüslerinin en yaygın nedeni) gibi vürüsler
  • Arsenik, baryum, kadmiyum, krom, kurşun, nitrat ve sülfat gibi kimyasal kirleticiler
  • Cryptosporidium (Crypto) ve Giardia gibi ishale neden olan mikroskobik parazitler de dahil olmak üzere protozoalar.

Damıtılmış Su İçmenin Riskleri

Şişelenmiş damıtılmış su içmenin bilinen herhangi bir yan etkisi veya riski yoktur. Nadir durumlarda, hastalık kaynağı şişelenmiş su üreticisine veya dağıtıcısına kadar takip edilebilir. Bununla birlikte, üreticiler ve dağıtıcılar, şişeleme öncesinde, sevkiyat ve depolama sırasında da suyu uygun şekilde arıtmak gibi belirli standartları korumakla yükümlüdür.

Şişelenmiş damıtılmış su içmekten hastalanırsanız, yerel sağlık biriminizle iletişime geçin.

Damıtılmış Suyun Kullanım Alanları

Damıtılmış suyu çeşitli ev içi ve sağlık amaçları için de kullanabilirsiniz, bunlardan bazıları şunlardır:

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC). Preventing waterborne germs at home. – (Evde suya bağlı mikropların önlenmesi)

  • Taşınabilir nemlendiriciler
  • Neti potları ve burun yıkamaları
  • Ütüler ve buharlı saç şekillendiricileri
  • Su ısıtıcıları
  • Balık akvaryumları
  • Bitki sulama
  • Duş başlıklarının temizliği
  • Sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinesi gibi bazı solunum cihazları (uyku sırasında solunum yolunuzu açık tutmak için burnunuza veya ağzınıza basınçlı hava akışı sağlayan bir cihaz)

Damıtılmış Su İçmeyle İlgili İpuçları

Damıtılmış Su İçilir mi?

Damıtılmış suyu bir bardağa veya su şişesine boşaltabilir ve diğer su türlerinde olduğu gibi içebilirsiniz. Damıtılmış su, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok markette ve eczanede kolayca bulunabilir.

Günlük su tüketimi tavsiyeleri yaş, fiziksel aktivite seviyesi, hava durumu ve sağlık durumu gibi faktörlere göre değişir. Genel kılavuz çizgiler, yiyecekler ve sıvılardan günde 2.5-3.5 sıvı litre arasında su tüketimidir. Yiyecekler, su ihtiyacınızın yaklaşık %20’sini karşılar. Daha kişiselleştirilmiş önerileri belirlemenize yardımcı olacak bir hesap makinesi ABD Tarım Bakanlığı web sitesinde bulabilirsiniz.

Şişelenmiş suyu her zaman, doğrudan güneş ışığından uzakta, serin ve karanlık bir yerde saklayın. Güneş ışığı, suya ağır metaller gibi kirletici maddeleri sızdırabilir. Açıldıktan sonra, olası kirlenmeyi önlemek için kapağı sıkıca kapatın.

Damıtılmış suyu kendiniz evde yapmak istiyorsanız, bir ev tipi su damıtma cihazı satın alabilirsiniz. Bu ev tipi damıtma cihazları, damıtılmış suyu güvenli ve hijyenik bir şekilde yapmanıza yardımcı olacak malzemeler ve talimatlarla birlikte gelir.

Hızlı Bir Gözden Geçirme

Damıtılmış su, diğer musluk ve şişe suları gibi günlük olarak güvenle içilebilir. Arıtılmış sudur ve mineralleri veya olası zararlı kirletici maddeleri içermez.

Damıtılmış su, kalsiyum, bakır, magnezyum ve sodyum gibi musluk suyunda bulunan temel mineralleri içermez. Bu nedenle, meyveler ve sebzeler gibi mineral bakımından zengin yiyecekleri içeren dengeli bir diyetin parçası olarak tüketmek önemlidir.

Damıtılmış su, çeşitli ev ve sağlık amaçları için kullanılabilir. Çoğu markette satın alabilir veya evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Damıtılmış suyu doğrudan güneş ışığından uzakta, serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Kaynaklar:

ethicwater.com.tr, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı. Su sağlığı serisi: Şişelenmiş su temelleri.
  2. ABD Gıda ve İlaç İdaresi. Her yerde şişelenmiş su: Güvende tutmak.
  3. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Evde su kaynaklı mikropların önlenmesi.
  4. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Su arıtma.
  5. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Ev tipi su filtrelerini ve diğer su arıtma sistemlerini seçmek.
  6. Patterson KY, Pehrsson Halkla İlişkiler, Perry CR. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hanelerde musluk suyunun mineral içeriğiGıda Bileşimi ve Analizi Dergisi. 2013; 31(1):46-50. doi:10.1016/j.jfca.2013.03.004.
  7. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Su ve daha sağlıklı içecekler.
  8. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Ev kullanımı için içme suyu arıtma teknolojileri kılavuzu.
  9. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Ticari olarak şişelenmiş su.
  10. Miko S, Collier SA, Burns-Lynch CE, et al. Evde tıbbi cihazlarda steril olmayan suyun (yanlış) algılanması ve kullanımı. PN View 360+ Anketi, Amerika Birleşik Devletleri, Ağustos 2021. Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar, 2023; 29(2):397-401. doi:10.3201/eid2902.221205.
  11. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı. Teknik prosedürler kılavuzu.
  12. Yamada Y, Zhang X, Henderson MET, et al. Çevresel ve yaşam tarzı faktörleriyle ilişkili insan su döngüsündeki değişimBilim. 2022; 378(6622):909-915. doi:10.1126/science.abm8668
  13. MedlinePlus. Diyette su.
  14. Beslenme ve Diyetetik Akademisi. Ne kadar suya ihtiyacım var?
  15. Umoafia N, Joseph A, Edet U, et al. Uzun süre güneş ışığına maruz kalan paketlenmiş içme suyunun (şişelenmiş su) kalitesinin bozulması: Halk sağlığı için bir çıkarımGıda Kimyasal Toksikol. 2023;175:113728. doi:10.1016/j.fct.2023.113728

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir