Alkali Suyun Faydaları

Sağlık Açısından Hidrojenli Suyun Faydaları

Sağlık Açısından Hidrojenli Suyun Faydaları - Hidrojenli su

Hidrojenli su, kısaca ekstra hidrojen eklenmiş sudur. Son zamanlarda, şık ambalajlarda satılan popüler bir sağlık ürünü haline geldi – artık sadece eski tip plastik şişelerde değil. Hatta normal suya eklemek için hidrojen tabletleri ya da bir düğmeye basarak daha fazla hidrojen ekleyen su sürahileri bile bulabilirsiniz. Hidrojen zengini ya da hidrojen takviyeli gibi tanımlamalar ürünün hidrojenli su olduğunu belirtmek için sıkça kullanılır.

Normal su zaten hidrojen içerir (bu yüzden kimyasal formülü H2O’dur). Fakat, hidrojenli sudaki asıl fikir, eklenen hidrojenin hücrelerimiz tarafından daha kolay kullanılır olması ve bir antioksidan görevi görmesidir.

Hidrojenli suyun kilo kaybından enerjiye, iltihaplanmalara kadar her şeye yardımcı olduğu yönünde iddialar duyabilirsiniz; ancak bu iddiaların çoğu bilimsel temele dayanmıyor. Hidrojenli suyun kanıtlanmış faydaları ve risklerine yakından bakmaya devam edin.

Atletik Performansı Geliştirebilir

Egzersiz performansı söz konusu olduğunda kas yorgunluğu yaygın bir kısıtlamadır. Bu yorgunluğa kısmen reaktif oksijen türlerindeki (hücrelere zarar verebilecek kararsız moleküller) artış neden olur. Hidrojenli su, antioksidan etkisi sayesinde bu reaktif oksijen türleriyle mücadele ederek atletik performansı artırabilir.

Bir çalışma, antrenmandan önce hidrojenli su içmenin dayanıklılığı artırdığını ve yorgunluğu azalttığını buldu. Bir başka çalışma, yedi gün boyunca hidrojenli su içmenin eğitimli bisikletçilerde bisiklet performansını artırdığını, ancak eğitimsiz bisikletçilerde bu etkiyi göstermediğini ortaya koydu. Son olarak, üçüncü bir çalışma ise iki hafta boyunca hidrojenli su içmenin, plaseboya kıyasla bisiklet sprint performansını iyileştirdiğini gösterdi. Ancak bu çalışmada sadece sekiz katılımcı vardı.

Bu sonuçlarda potansiyel var, ancak diğer çalışmalar farklı sonuçlar vermiştir. Örneğin, 2020 yılında yapılan bir çalışma, hidrojenli su içmenin yokuş yukarı koşu performansında herhangi bir önemli iyileşme sağlamadığını buldu.

İltihabı Azaltabilir

Hidrojen bir antioksidan görevi görebildiğinden, hidrojenli su iltihaplanmayı (inflamasyon) azaltmaya yardımcı olabilir. Kronik inflamasyon diyabet, kalp damar hastalıkları, artrit ve alerjiler dahil birçok hastalıkla ilişkilidir. Bu nedenle, inflamasyonu azaltmanın yollarını bulmak bu durumları önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir.

2020 yılında yapılan bir çalışmada, dört hafta boyunca günde 1,5 litre hidrojenli su içen katılımcıların, aynı miktarda normal su içenlere kıyasla daha fazla antioksidan kapasitesine ve azalmış inflamasyon yanıtlarına sahip olduğu görüldü.

Başka bir çalışmada ise, metabolik sendromlu katılımcılarda 24 hafta boyunca hidrojenli su içmenin, plaseboya kıyasla inflamasyon belirteçlerini iyileştirdiği görüldü.8 Bununla birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır, bu nedenle bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Metabolik Sağlığı İyileştirebilir

Metabolik sendrom, aşağıdaki belirtilerden en az üç tanesine sahip olduğunuz durumdur:

  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kan şekeri düzeyleri
  • Yüksek trigliserid
  • Düşük HDL kolesterol (“iyi” kolesterol türü)
  • 40 inç’in üzerinde bel çevresi (erkekler için) veya 35 inç’in üzerinde bel çevresi (kadınlar için)

Kalp hastalığı, diyabet ve felç riskinizi artırdığı için endişe vericidir. Görünüşe göre hidrojenli su, metabolik sağlığı ve metabolik sendrom belirteçlerini iyileştirebilir.

2020 yılında yapılan bir çalışma, 24 haftalık yüksek konsantrasyonlu hidrojenli su takviyesi sonrasında glukoz metabolizması, yağ asidi metabolizması ve inflamasyon gibi metabolik sağlık belirteçlerinin iyileştiğini buldu. Yazarlar, bu durumun faydalı bir yardımcı terapi olabileceği; ancak geleneksel tedavi yaklaşımlarının yerini almaması gerektiği sonucuna vardılar. Nihayetinde, bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Hidrojenli Suyun Besin Değeri

Tıpkı normal su gibi, hidrojenli suyun da kalori, protein, yağ veya karbonhidrat içeriği yoktur.

Hidrojeni eklediğiniz suya veya üreticiye bağlı olarak eser miktarda vitamin veya mineral içerebilir. Hidrojenli suda bulabileceğiniz bazı vitaminler ve mineraller şunları içerir:

  • Magnezyum
  • Potasyum
  • Çinko
  • Kalsiyum
  • Sodyum
  • A Vitamini
  • Florür
  • Demir

Hidrojenli suyun en belirgin besinsel faydası, vücut için bir hidrasyon kaynağı olmasıdır. Sıkıntılı şeker ilavesi olmadan toplam hidrasyonunuza katkıda bulunabilir.

Beslenme Referans Alımları (Dietary Reference Intakes), yetişkin erkeklerin yiyecek ve içeceklerden toplam 3.7 litre su tüketmelerini ve bunun yaklaşık 3 litresini içeceklerden karşılamalarını önermektedir. Yetişkin kadınlar için ise toplam 2,7 litre su ve yaklaşık 2.2 litre içecek önerilir. Bununla birlikte, bunlar sadece genel tahminlerdir. İhtiyacınız olan su miktarı, aktivite seviyeniz, yerel iklim ve emzirme durumunuz gibi faktörlere bağlıdır.

Hidrojenli Su İçmenin Riskleri

Çalışmalar, hidrojenli su içmenin herhangi gerçek bir zararı olduğunu ortaya koymadı. En büyük potansiyel sorun, hidrojenli suyun normal suya kıyasla oldukça pahalı olmasıdır. Bir düzine şişe yaklaşık 50 dolardan başlıyor ve hidrojen ekleyen bir su sürahisi 150 dolar veya daha fazlaya mal oluyor (bazılarının fiyatı 1.000 dolara kadar çıkabiliyor). Kısıtlı harcanabilir gelire sahip kişiler için bu durum, maliyeti haklı çıkaracak kadar güçlü araştırmalar olmaksızın finansal strese neden olabilir.

Hidrojenli Su Tüketimi İçin İpuçları

Hidrojenli su, tıpkı normal su gibi tüketilebilir, ancak iş depolamaya geldiğinde bazı farklılıklar vardır.

Hidrojen küçük bir molekül olduğundan, hidrojenli suyu plastik yerine alüminyum veya cam bir kapta saklamak en iyisidir, böylece hidrojen dışarı sızmaz. Tipik olarak, hava geçirmez şekilde kapatılmış hidrojenli su şişelerini veya keselerini yıllarca saklayabilirsiniz. Açıldıktan sonra, üreticiler hidrojenin faydalarını elde etmek için hidrojenli suyun birkaç saat içinde tüketilmesini önermektedir.

Kısa Bir Özet

Hidrojenli su, birçoğu araştırma tarafından desteklenmeyen çeşitli sağlık yararları nedeniyle popülerlik kazanmıştır. Bununla birlikte, bazı çalışmalar hidrojenli suyun iltihaplanma, metabolik sendrom ve atletik performansa yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

Eğer denemekle ilgileniyorsanız, hoş olmayan yan etkiler yaşama şansı düşüktür. Fakat oldukça pahalı olduğunu ve potansiyel sağlık yararlarını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu bilin.

Kaynaklar:

ethicwater.com.tr, makalelerimizdeki gerçekleri desteklemek için hakemli çalışmalar da dahil olmak üzere yalnızca yüksek kaliteli kaynakları kullanır.

  1. Dhillon G, Buddhavarapu V, Grewal H, et al. Hidrojen suyu: Ekstra sağlıklı mı yoksa bir aldatmaca mı?-Sistematik bir incelemeInt J Mol Sci. 2024 Ocak 12; 25(2):973. doi:10.3390/ijms25020973
  2. Mikami T, Tano K, Lee H, Lee H, Park J, Ohta F, LeBaron TW, Ohta S. Hidrojen suyu içmek dayanıklılığı artırır ve psikometrik yorgunluğu giderir: randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışmaCan J Physiol Farmakol. 2019 Eylül; 97(9):857-862. doi:10.1139/cjpp-2019-0059
  3. Timón R, Olcina G, González-Custodio A, Camacho-Cardenosa M, Camacho-Cardenosa A, Martínez Guardado I. 7 günlük hidrojen bakımından zengin su alımının eğitimli ve eğitimsiz deneklerin fiziksel performansı üzerindeki etkileriBiol Spor. 2021 Haziran; 38(2):269-275. doi:10.5114/biolsport.2020.98625
  4. Da Ponte A, Giovanelli N, Nigris D, Lazzer S. Hidrojen bakımından zengin suyun uzun süreli aralıklı egzersiz üzerindeki etkileriJ Sports Med Fizik Fitness. 2018 Mayıs; 58(5):612-621. doi:10.23736/S0022-4707.17.06883-9
  5. Botek M, Krejčí J, McKune AJ, Sládečková B. Hidrojen açısından zengin su takviyesi ve yokuş yukarı koşu performansı: sporcu performans seviyesinin etkisiInt J Spor Fizyol Gerçekleştirin. 2020; 15(8):1193-1196. doi:10.1123/ijspp.2019-0507
  6. Pahwa R, Goyal A, Jialal I. Kronik inflamasyon. İçinde: StatPearls. StatPearls Yayıncılık; 2023.
  7. Sim M, Kim CS, Shon WJ, Lee YK, Choi EY, Shin DM. Hidrojen açısından zengin su, enflamatuar yanıtları azaltır ve sağlıklı yetişkinlerde periferik kan hücrelerinin apoptozunu önler: randomize, çift kör, kontrollü bir çalışmaBilim Temsilcisi 2020; 10(1):12130. doi:10.1038/s41598-020-68930-2
  8. LeBaron TW, Singh RB, Fatima G, Kartikey K, et al. Metabolik sendromlu erkek ve kadınlarda 24 haftalık, yüksek konsantrasyonlu hidrojen açısından zengin suyun vücut kompozisyonu, kan lipid profilleri ve inflamasyon biyobelirteçleri üzerindeki etkileri: Randomize kontrollü bir çalışmaDiyabet Metab Syndr Obezler. 2020 Mart 24;13:889-896. doi:10.2147/DMSO. S240122
  9. Huang PL. Metabolik sendrom için kapsamlı bir tanımDis Model Makine. 2009; 2(5-6):231-237. doi:10.1242/dmm.001180
  10. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü. Metabolik sendrom nedir?
  11. Su. İçinde: Diyet referansları alımları: besin gereksinimleri için temel kılavuz. Ulusal Akademiler Yayınları; 2006.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir