Su ve Çevre Sağlığı, Su ve Sağlık

Klor Nedir?

Klor nedir? soru, Klor (Cl2), Amerika Birleşik Devletleri’nde üretilen en yüksek hacimli on kimyasal arasındadır. Ticari olarak sodyum klorür tuzlu suyunun elektrolizi ile üretilir. Klor endüstride ve ev temizlik ürünlerinde çokça kullanılır. Klor aynı zamanda I. Dünya Savaşı sırasında silah olarak kullanılan ilk zehirli gazdır.

Klor Nedir?

Klor, zehirleyici özelliği bulunan tahrip edici bir elementtir. Gaz ve sıvı halde bulunur. Sıvı klor, atmosferik basınçla gaz haline dönüşür. Bütün metalleri etkileyebilen ve ametallerle etkileşime giren klor, şebeke ve havuz sularının dezenfektesinde çok sık kullanılır. Sanayi ve endüstride de birçok işlem için klora başvurulur.

Doğada volkanik gazlar içinde serbest klor bulunabilirken, genellikle doymuş tuz çözeltisinin elektrolize edilmesiyle elde edilir. İnsan sağlığı için olumsuz etkileri olan ancak hijyen ve dezenfeksiyon için önemli bir element olan klor, aynı zamanda temizlik ürünlerinin bileşenleri arasındadır. Klor, dezenfektan olarak kullanılan ancak zararlı etkileri olan bir elementtir. Gaz ve sıvı olarak birçok alanda ve üründe kullanılır.

Klorun kimyasal / fiziksel özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Klor, oda sıcaklığında sarı-yeşil bir gazdır.
  • Klor, düşük konsantrasyonlarda tespit edilebilen ağartıcıya benzer keskin, tahriş edici bir kokuya sahiptir.
  • Klor gazının yoğunluğu havadan yaklaşık 2,5 kat daha fazladır, bu da başlangıçta hava hareketinin az olduğu bölgelerde yere yakın kalmasına neden olur.
  • Klor yanıcı değildir, ancak patlayıcı bir şekilde reaksiyona girebilir veya birçok yaygın maddeyle (asetilen, eter, terebentin, amonyak, doğal gaz, hidrojen ve ince bölünmüş metaller dahil) patlayıcı bileşikler oluşturabilir.
  • Klor suda hafifçe çözünür ve hipokloröz asit (HClO) ve hidroklorik asit (HCl) oluşturmak için nemle reaksiyona girer.
  • Klor genellikle kehribar renkli bir sıvı olarak depolanması ve taşınması için sıkıştırılır ve soğutulur.

Klor nasıl kullanılır?

Klorun çeşitli kullanımları vardır. Suyu dezenfekte etmek için kullanılır ve kanalizasyon ve endüstriyel atıklar için sanitasyon işleminin bir parçasıdır. Kâğıt ve kumaş üretimi sırasında, ağartma maddesi olarak da klor kullanılır. Ayrıca suda çözünmüş klor olan ev tipi ağartıcı da dahil olmak üzere temizlik ürünlerinde kullanılır. Klor, klorürlerin, klorlu çözücülerin, böcek ilaçlarının, polimerlerin, sentetik kauçukların ve soğutucu akışkanların hazırlanmasında da kullanılır.

Klor nedir

Klor nedir

İnsanlar klora nasıl maruz kalabilir?

Endüstriyel ve ticari yerlerde klorun her yerde bulunması ve hacmi göz önüne alındığında, kazara dökülme veya serbest bırakma veya kasıtlı bir terörist saldırıdan yaygın maruziyetler meydana gelebilir.

Klor oda sıcaklığında bir gaz olduğundan, maruz kalma inhalasyon yoluyla gerçekleşir. İnsanlar ayrıca cilt veya göz teması yoluyla veya klorla kirlenmiş yiyecek veya suyun yutulması yoluyla klora maruz kalabilirler.

Klorun etki mekanizması nedir?

Klorun sağlık üzerindeki etkileri öncelikle aşındırıcı özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Klorun güçlü oksitleyici etkileri, hidrojenin nemli dokudaki sudan ayrılmasına neden olur ve bu da aşındırıcı doku hasarı üreten yeni ortaya çıkan oksijen ve hidrojen klorürün salınmasına neden olur. Klorun oksidasyonu ayrıca hücrelere nüfuz edecek ve hücre yapısını tahrip etmek için sitoplazmik proteinlerle reaksiyona girecek hipokloröz asit oluşturabilir.

Klor maruziyetinin acil sağlık etkileri nelerdir?

Çoğu klor maruziyetinden kaynaklanan sağlık etkileri saniyeler ila dakikalar içinde başlar. Klorun neden olduğu belirti ve semptomların şiddeti, maruz kalma miktarına, rotasına ve süresine göre değişecektir.

İnhalasyon: Çoğu klor maruziyeti inhalasyon yoluyla gerçekleşir. Havadaki klora düşük seviyede maruz kalmak göz / cilt / hava yolu tahrişine, boğaz ağrısına ve öksürüğe neden olur. Klorun kokusu, varlığına dair yeterli erken uyarı sağlar, ancak aynı zamanda koku yorgunluğuna veya adaptasyona neden olur ve kişinin düşük konsantrasyonlarda uzun süre maruz kalma farkındalığını azaltır. Daha yüksek maruz kalma seviyelerinde, belirti ve semptomlar göğüs sıkılığı, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve bronkospazma ilerleyebilir. Şiddetli maruziyetler, birkaç saat gecikebilen kardiyojenik olmayan pulmoner ödem ile sonuçlanabilir.

Yutulması: Klor oda sıcaklığında bir gaz olduğundan, ciddi bir maruziyetin yutulmasından kaynaklanması muhtemel değildir. Bununla birlikte, suda çözünmüş klorun yutulması (örneğin, sodyum hipoklorit veya ev tipi ağartıcı), gastrointestinal sistemin aşındırıcı doku hasarına neden olacaktır.

Göz/Dermal Temas: Klor gazına düşük seviyede maruz kalmak göz ve cilt tahrişine neden olur. Daha yüksek maruziyetler ciddi kimyasal yanıklara veya ülserasyonlara neden olabilir. Sıkıştırılmış sıvı klora maruz kalmak cildin ve gözlerin donmasına neden olabilir.

Çocuklar, aynı klor gazı seviyelerine sahip ortamlara maruz kalan yetişkinlerden daha büyük bir doz alabilirler, çünkü daha büyük akciğer yüzey alanı-vücut ağırlığı oranlarına ve artan dakika hacimleri-ağırlık oranlarına sahiptirler. Ek olarak, daha kısa boyları ve yere daha yakın bulunabilecek daha yüksek klor gazı seviyeleri nedeniyle aynı yerde yetişkinlerden daha yüksek seviyelere maruz kalabilirler.

Klor zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?

Klor zehirlenmesi için panzehir yoktur. Sıvı klor ile temas ederse, cildin ve gözlerin bol miktarda su ile derhal dekontaminasyonu önemlidir. Bu, maruziyeti donma ile sonuçlanan hastalar için dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Klor maruziyetinden kaynaklanan kimyasal yanıklar termal yanıklar olarak değerlendirilmelidir.

İnhalasyonel klor zehirlenmesi destekleyici bakım ile tedavi edilir ve nemlendirilmiş oksijenin verilmesini, bronkodilatörleri ve hava yolu yönetimini içerebilir. Pulmoner ödem gecikebilir ve bu nedenle hastalar ciddi inhalasyon maruziyetlerini takiben 24 saate kadar izlenmelidir. Ventilasyon ve oksijenasyonun sürdürülmesi, arteriyel kan gazlarının ve / veya nabız oksimetresinin izlenmesi ve pozitif hava yolu basıncının bir tedavi seçeneği olarak düşünülmesi önemlidir. Çoğu insan klor gazına maruz kaldıktan sonra iyileşir.

Laboratuvar testleri, birisi klora maruz kalmışsa tedavi kararlarının alınmasında yardımcı olur mu?

Klor zehirlenmesinin teşhisi öncelikle laboratuvar testlerine değil, klinik muayeneye ve hasta öyküsüne dayanacaktır. Klor maruziyeti için laboratuvar testleri tedavi kararlarına yardımcı olmada yararlı olmasa da kan sayımını, glikozu ve elektrolitleri izlemek için rutin çalışmalar komplikasyonları değerlendirmek için yararlı olabilir.

Kaynak:

Toksik Maddeler ve Hastalık Kayıt Ajansı. 2015. Klor için ToxSSS. Toksikoloji Bölümü, ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı. Halk Sağlığı Hizmeti: Atlanta, GA. Klor | ToxSSS™ | cesaret (cdc.gov) – Klor – Su Arıtma Cihazı Tavsiyesi (galiparduc.com)

Toksik Maddeler ve Hastalık Kayıt Ajansı. 2003. Klor için Tıbbi Yönetim Kılavuzları. Toksikoloji Bölümü, ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı. Halk Sağlığı Hizmeti; Atlanta, Gürcistan Chlorine | Medical Management Guidelines | Toxic Substance Portal | ATSDR (cdc.gov)

Bu makale en güncel bilgilere dayanmaktadır. Yeni bilgiler kullanıma sunuldukça güncellenebilir.

Klor Nedir?” ile ilgili yorumlar;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir