Su ve Sağlık, Su ve Çevre Sağlığı

Pirinçteki arsenik tehlikesi hakkında bilmeniz gereken 7 şey

Pirinçteki arsenik tehlikesi

Pirinçteki arsenik tehlikesi; Mutfaklarımızın vazgeçilmez besini pirinç arsenik tehlikesi altında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve BFR (Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü) tarafından yapılan açıklamada pirinç ve pirinç ürünlerinde İnorganik arsenik bulunduğu ve bu yüzden pirinç tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söylüyorlar.

Pirinçte arsenik olduğunu duyduğunuzda şaşırabilirsiniz.

Aslında arsenik içeren tek yiyecek veya içecek pirinç değildir. Ayrıca sebzelerde, meyvelerde ve diğer birçok gıdada arsenik bulunur. FDA, gıda tedarikinin güvenliğine yönelik süregelen gözetiminin bir parçası olarak gıdalardaki arsenik varlığını izlemektedir ve şimdi bebek pirinç gevreğindeki arseniğe inceleyen FDA’dan 7 tavsiyeler.

En başından başlayalım.

Arsenik, toprakta doğal olarak bulunan kanserojen bir elementtir. Bunun dışında endüstriyel atıklar ve fosil yakıtların kullanımı sonucu açığa çıkan Arsenik toprakta zaten var olan Arsenik konsantrasyonunu daha da yükseltmektedir.

Pirinçteki arsenik tehlikesi

Pirinçteki arsenik tehlikesi

1. Arsenik yiyeceklerimize nasıl giriyor? – Pirinçteki arsenik tehlikesi

Arsenik yerkabuğunda bulunan bir elementtir ve suda, toprakta ve havada çok az miktarda bulunur. Mahsuller büyüdükçe arseniği emer. Yiyecek ve içeceklere bu yolla girmektedir. Arsenik bir katkı maddesi veya bileşen değildir ve tamamen ortadan kaldırılması da mümkün değildir.

Organik ve inorganik olmak üzere iki arsenik formu vardır ve inorganik daha toksiktir. Bu durumda “organik” teriminin tarım türleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Kimyasal elementlerle ilgilidir. Arsenik atomları karbon ile bağlanırsa, bileşik organiktir. Karbon ile bağlanmazsa yani karbon yoksa arsenik inorganiktir.

Pirinç doğası gereği sulak yerlerde yoğun su ile yetişen bir bitkidir. Pirincin yetiştiği sulak bölgeler aynı zamanda Arsenik konsantrasyonunun da en fazla olduğu bölgelerdir. Pirinç, su içerisinde çözünmüş halde bulunan arseniği kökleri aracılığı ile emerek tanelerine taşımaktadır.

2. Peki ya pirinçteki arsenik?

Pirinç, küresel beslenmenin temel bir öğesidir ve aynı zamanda inorganik arsenik açısından önde gelen bir besin kaynağıdır. Bunun nedeni, ne kadar yaygın tüketildiğinden ve pirinç bitkileri büyüdükçe, bitki ve tahıl arseniği diğer gıda mahsullerinden daha kolay emme eğiliminde olduğundandır.

Kısmen bu, pirinçteki arseniğe daha yakından bakmamıza neden oldu. 2013 yılında FDA, Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketilen çoğu pirinç tanesi ve pirinç bazlı yiyecek ve içecek türünde inorganik arsenik seviyeleri için test verilerini yayınladı. Ajans, toplamda yaklaşık 1.300 pirinç ve pirinç ürünü örneğini test etti.

FDA, 2014 ve 2018’de bebek pirinç tahıllarında inorganik arsenik testi yapmaya devam etti.

Test, bebek pirinç gevreğini içerecek şekilde genişletildi çünkü vücut ağırlığına göre bebekler, esas olarak bebek pirinç gevreği aracılığıyla yetişkinlerden yaklaşık üç kat daha fazla pirinç tüketiyor. Aslında veriler, bebeklerin ağırlıklarına göre en fazla pirinci 8 aylıkken tükettiklerini gösteriyor çünkü pirinç gevreği genellikle bir bebeğin beslenmesinin önemli bir bileşenidir.

2020’de ajans, bebek pirinç gevreğinde milyarda 100 parça inorganik arsenik eylem düzeyine ilişkin endüstri için nihai kılavuz yayınladı. Test sonuçları, zaman içinde bu seviyenin altındaki numune sayısında düzenli bir artış olduğunu göstermektedir. 2018’deki örnekleme sonuçları, 2014’te test edilen örneklerin %47’si ve 2011-2013 arasında test edilen örneklerin %36’sına kıyasla, örneklerin %76’sının 100 ppb düzeyinde veya altında olduğunu göstermektedir.

Pirinçteki arsenik tehlikesi

Pirinçteki arsenik tehlikesi

Normal ve yüksek oran nedir

Pirinçteki arsenik konsantrasyonu pirincin çeşidi ve yetiştiği bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Yapılan Laboratuvar analizleri kahverengi pirinçteki arsenik oranının beyaz pirince göre daha fazla olduğunu gösteriyor.

  • Ortalama inorganik arsenik miktar: 0,1 mg / kg
  • Yüksek inorganik arsenik miktar: 0,2 mg / kg

Uzun süreli inorganik arsenik alımı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda deri lezyonlarına, damarlarda ve sinir sistemi hasarlarına sebep olur. Daha ciddi durumlarda cilt, akciğer, mesane, yemek borusu, tiroid kanseri gibi hastalıklara sebep olabilmektedir.

Arsenik miktarındaki farklılıklara toprağın bölgelere has özelliği nedeni ile değişkendir. Bu yüzden arseniğin etkileri kişilere ve coğrafi bölgelere göre değişebilmektedir. Ayrıca Arsenik kullanan işletmelerin duyarsızlığı veya dikkatsizliği toprağın yüksek oranda kirlenmesine sebep olmaktadır. Bu faktörler de göz önünde bulundurularak pirincin yetiştiği bölgeye göre arsenik ölçümleri yapılmalıdır.

3. Arseniğin Potansiyel sağlık etkileri nelerdir?

Arseniğin kanserojen olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Bununla birlikte, daha yakın zamanlarda, arsenik maruziyeti ve bebekler üzerindeki potansiyel gelişimsel etkiler ve olumsuz gebelik sonuçları hakkında endişeler dile getirilmiştir.

Kapsamlı testlere ek olarak, FDA, olumsuz gebelik sonuçlarını gebelik sırasında nispeten yüksek seviyelerde inorganik arsenik alımına bağlayan bilimsel çalışmaların kapsamlı bir analizini tamamladı. Ajans ayrıca, maruziyetin bir çocuğun öğrenmeyi ölçen belirli gelişimsel testlerdeki performansının düşmesine neden olabileceğini de buldu.

Kanserle ilgili olarak FDA, pirinç ve pirinç ürünlerindeki inorganik arseniğe maruz kalmanın, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her 100.000 kişi için ömür boyu ek dört akciğer ve mesane kanseri vakasına neden olduğunu tahmin ediyor. Bu tahmin, ülkedeki akciğer ve mesane kanseri vakalarının yüzde 1’inden çok daha azını açıklayacaktır.

4. Bu Bulgularının ışığında FDA ne yapıyor?

2020’de FDA, bebek pirinç gevreğinde önerilen maksimum miktarı veya “eylem seviyesini” milyarda 100 parça inorganik arsenik içeren nihai kılavuz yayınladı. (Not, Avrupa Komisyonu, bebekler ve küçük çocuklar için gıda üretimine yönelik pirinç için aynı seviyeyi belirledi.) FDA testi, şu anda piyasada bulunan bebek pirinç tahıllarının çoğunluğunun eylemi karşıladığını veya buna yakın seviyelerde olduğunu doğruladı.

FDA’nın gıda üreticilerinden yapmalarını istediği şey, bebeklerin maruziyetini azaltacak ve testlerimize dayanarak, ajans bunun şirketler için mümkün olduğuna inanıyor. 2018’de FDA, pazardaki 149 bebek pirinç gevreği örneğini test etti ve %76’sının halihazırda eylem seviyesini karşıladığını buldu.

Bu, federal hükümetin yiyecek ve içeceklerde arseniği ilk kez sınırlaması değil. EPA, içme suyunda arsenik için bir sınır belirlemiştir ve FDA halihazırda şişelenmiş suda izin verilen 10 ppb arsenik seviyesini belirlemiştir ve elma suyu için 10 ppb inorganik arsenik eylem seviyesi önermiştir.

5. Bebeğiniz varsa veya hamileyseniz ne yapmalısınız?

Bebek pirinç gevreğindeki inorganik arsenik ile ilgili FDA’nın bulgularına dayanarak, ajans ebeveynlere ve bebeklerin bakıcılarına aşağıdaki tavsiyeleri sunar. Amerikan Pediatri Akademisi tarafından verilen tavsiyelerle tutarlıdır.

Bu önemli besini yeterince aldığından emin olmak için bebeğinize demir takviyeli tahıllar verin.

Demirle güçlendirilmiş pirinç gevreği bebeğiniz için iyi bir besin kaynağıdır, ancak tek kaynak olmamalı ve ilk kaynak olması da gerekmez. Diğer güçlendirilmiş bebek tahılları arasında yulaf, arpa ve çok tahıllı bulunur.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar için çeşitli tahıllar içeren dengeli bir beslenme sağlayın.

Ayrıca FDA’nın bulgularına dayanarak, hamile kadınların iyi beslenme için çeşitli tahıllar (buğday, yulaf ve arpa gibi) dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri tüketmeleri ihtiyatlı olacaktır.

FDA tarafından yapılan yeni araştırmalar da dahil olmak üzere yayınlanmış araştırmalar, pirinci fazla suda pişirmenin (altı ila 10 kısım sudan bir kısım pirince) ve fazla suyu boşaltmanın inorganik arsenik içeriğini yüzde 40 ila 60 oranında azaltabileceğini göstermektedir. Pirincin türüne bağlıdır- ancak bu yöntem bazı önemli besinleri de ortadan kaldırabilir.

6. Bir yetişkinseniz ne yapmalısınız?

FDA, genel tüketici popülasyonunun arsenik varlığına bağlı olarak pirinç tüketimini değiştirmesini önerecek bilimsel veya halk sağlığı temeli bulamadı.

Ancak ajansın herhangi bir gıdaya dayanmayan dengeli bir beslenme ilgili genel tavsiyesi, yeni yürümeye başlayan çocuklar, büyük çocuklar ve yetişkinler dahil tüm tüketicileri kapsıyor. Çeşitli yiyecekler yemek daha besleyicidir ve yiyeceklerde maruziyeti azaltmanın ihtiyatlı olduğu maddeler (arsenik gibi) varsa, bu maruziyeti en aza indirirsiniz.

Pirinçteki arsenik tehlikesi

Pirinçteki arsenik tehlikesi

7. Pirinç yiyip çocuklarıma vermemde sakınca var mı?

Tüketiciler kesinlikle dengeli bir beslenmenin parçası olarak pirinç yiyebilirler. Bilimsel değerlendirmemize dayanarak, ebeveynler ve bakıcılar için bebeklerini yalnızca bebek pirinç gevreğine güvenmek yerine çeşitli güçlendirilmiş bebek tahıllarıyla beslemenin ihtiyatlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca hamile kadınları çeşitli tahıllar da dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yemeye teşvik ediyoruz.

Tavsiye:

Son olarak bir gece önceden ıslatılan pirinçte ise arseniğin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı.

En güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.

Kaynak: FDA

Pirinçteki arsenik tehlikesi hakkında bilmeniz gereken 7 şey” ile ilgili yorum;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir