Nasıl Yaparım, Su Analiz Cihazları

Kit Kullanmadan Su pH Değerini Test Etmenin 6 Pratik Yöntemi

Su örneğinin pH değeri, suyun asitlik ve alkalilik düzeyini gösterir. Saf suyun nötr pH seviyesi 7’dir. Su kalitesine bağlı olarak 0 ile 14 arasında değişen sayısal pH değeri, suyun asidik veya alkali oluşunu gösterir. Aşırı asidik su, tıpkı aşırı alkali su gibi, sağlığınız için zararlı olabilir. Bu yüzden, bir pH metre olmaksızın suyun pH değerini test etmenin yollarını bilmek önemlidir.

Birçok ev sahibi içme suyunu arıtmak için ters osmoz su filtresi kullanır ve bu filtre kirleticileri etkili bir şekilde giderir. Ancak, ters osmoz filtrasyonunun sonucu olan asidik su, yararlı mineraller içermez.

Bu durumda, alkali bir su filtresi asidik suyu nötralize edecek ve pH seviyelerini içmek için uygun bir aralığa geri getirecektir.

Su pH’ını bir test kiti olmadan nasıl kontrol edeceğiniz sürecine girmeden önce, suyunuzun pH değerini neden test etmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Kit Kullanmadan Su pH Değerini Test Etmenin Altı Yolu

Su pH değerini kit kullanmadan test etmek için uygulayabileceğiniz bazı pratik yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında kırmızı soğan, yaban mersini ve kırmızı lahana kullanımı yer alıyor. Bu doğal malzemeler, renk değişiklikleriyle suyunuzun asitlik veya alkalilik derecesini belirlemenize yardımcı olabilir. Bu yöntemler, evde basit malzemelerle suyun pH seviyesini öğrenmek isteyenler için kullanışlı ve kolay bir alternatif sunar.

Kit Kullanmadan Su pH Değerini Test Etmenin 6 Pratik Yöntemi

1. Su pH Değerini Test Etmek için Kırmızı Lahana Kullanımı

Bu adım adım rehber, suyunuzun pH değerini belirlemek için bu sebzeyi nasıl kullanabileceğinizi gösterecek.

İlk olarak, bir pH çözeltisi yapmanız gerekiyor ve kırmızı lahana ile birlikte kırmızı ve mavi turnusol kağıtlarına ihtiyacınız olacak.

Bu pH testi, kırmızı lahana suyu göstergesi kullanılarak yapılacak. Ayrıca bunu nasıl yapacağınızı da göstereceğiz. Bu pH göstergesi, suyun pH değerini test etmek için farklı renkler sunarak basit ve çok etkilidir.

Bu göstergeyi yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Kırmızı lahanayı küçük şeritler halinde kesin.
  • Kesilen lahana şeritlerini bir tencereye aktarın ve su ekleyin.
  • Suyun mor-kırmızıya dönüşünü görene kadar kaynatın.
  • Ocağı kapatın ve lahana tanelerini çıkarın.
  • Bu suyu bazı kaplara aktarın ve etiketleyin.
  • Bu, bazı kaplara yerleştirilmiş pH gösterge çözeltinizdir. Bunu suyun pH’ını test etmek için kullanmak için, bu kaplara biraz su ekleyin. Şimdi, yaklaşık 2-3 dakika bekleyin ve suyun rengini gözlemleyin.
Su pH Değerini Test Etmek için Kırmızı Lahana Kullanımı
Su pH Değerini Test Etmek için Kırmızı Lahana Kullanımı

Eğer su pembe veya kırmızıya dönüşürse, bu suyun asidik olduğunu gösterir. Eğer su hala mor ise, pH ölçeği nötrdür. Eğer su mavi-yeşile veya maviye dönüşürse, bu alkali sudur.

Alternatif Yöntem: Kırmızı Lahana Göstergesi ile pH Test Şeritleri Yapmak Kırmızı lahana suyu göstergesi kullanarak pH testi yapmanın alternatif bir yolu, bir filtre kağıdını veya kahve filtresini lahana suyuna batırmak ve sonra kurutmaktır. Kuruduktan sonra, ev yapımı bir pH test şeridi elde etmiş olursunuz. Bu pH test şeritleri doğrudan suyunuza yerleştirilerek test edilebilir.

2. pH Testi için Yaban Mersini Kullanımı

Yaban mersinlerinin koyu mavi pigmentasyonu, peonidin adı verilen bir kimyasaldan türetilmiştir. Bu kimyasal, asidik veya alkali tepkimelere duyarlı olduğu için, suyun pH değerine karşı hassastır.

Bu kimyasalın orijinal veya nötr durumda olduğunda canlı ve renkli olduğunu göreceksiniz. Ancak, alkali ile tepkimeye girdiğinde rengi koyulaşır ve canlılığını kaybeder.

Yaban mersini pH göstergenizi yapmak için aşağıdaki adımları takip edin:

  • Yaban mersinlerini kesme tahtasında küçük parçalar halinde kesin. pH testinizden daha doğru sonuçlar almak için, meyve etini kabuğundan ayırdığınızdan emin olun çünkü pigmenti indükleyen kimyasal meyvenin kabuğunda bulunur.
  • Bu kabuk şeritlerini bir tencereye koyun, su ekleyin ve en fazla 15 dakika kaynatın. Tenceredeki su kurursa daha fazla su ekleyin.
  • Tavsiye edilen süre boyunca kaynadıktan sonra, tencereyi ocağınızdan alın ve yaban mersini çözeltinizin biraz soğumasını bekleyin.
  • Bu çözeltiyi süzmek için bir kahve filtresi kullanın ve süzülen sıvıyı küçük bir kavanozda toplayın. Filtreden daha fazla su sıkabilmek için kaşıkla biraz baskı uygulayabilirsiniz. Sıvı, morumsu kırmızı renkte olacaktır.
  • Kavanozdan biraz sıvı almak için bir damlalık kullanın.
  • Bu sıvıdan birkaç damla alın ve tercihen düz bir tabağa damlatın.
  • Damlalığı temiz suyla yıkayın, sonra damlalık kullanarak yaban mersini çözeltisine az miktarda test ekmek istediğiniz suyu ekleyin.
  • Eğer asidikse, morumsu-kırmızı renk daha açık bir tona, pembe veya kırmıza dönüşecektir.

3. Su pH Değerini Test Etmek için Kırmızı Soğan Kullanımı

Birçok sebze gibi kırmızı soğanlar da pH değerine (asidik ve alkali) hassas olan antosiyanin içerir. Yaban mersinleri ve kırmızı lahana gibi, kırmızı soğan çözeltisi yapmak için aynı süreci kullanabilirsiniz. Daha sonra bu çözeltiye su damlatırsınız. Eğer su asidikse, çözelti soluk kırmızıya döner. Bazik veya nötr çözümlerde renk yeşile döner. Bu yöntem, basit malzemelerle evde suyun pH değerini test etmek için etkili ve kolay bir çözüm sunar.

4. Sabun Köpüğü Tortusu

Sabun tortusu, sabunun sert su ile karışması sonucu oluşur. Sert su, magnezyum ve kalsiyum karbonat gibi mineraller içerir. Banyo aksesuarlarınızda biriken sabun tortusunu temizlemek zor olabilir, çünkü her banyo yaptığınızda sabun tortusu oluşur. Eğer banyonuzda büyük bir sabun tortusu birikimi varsa, bu, suyunuzun yüksek mineral içeriği nedeniyle alkali olduğunu gösterebilir. Bu, suyun pH değerinin nötrden daha yüksek olduğu ve bu yüzden alkali özellikler gösterdiği anlamına gelebilir. Sabun tortusunun miktarı ve oluşma hızı, suyunuzun alkalin seviyesi hakkında fikir verebilir.

5. Turnusol Kağıdı

Su pH’ını test etmek için bir kitiniz yoksa, evrensel lakmus (turnusol) kağıdı iyi bir alternatiftir.

Lakmus kağıdı, genellikle bir su örneğinin alkalinliğini veya asidikliğini algılayabilen bir pH göstergesi olarak kabul edilir. Ne yazık ki, lakmus kağıdı ile sadece iki tür okuma yapılabilir ve suyun alkalinlik veya asidiklik derecesini gösteren bir pH renk çizelgesi yoktur.

İki farklı türde lakmus kağıdı bulunur; kırmızı lakmus kağıdı ve mavi lakmus kağıdı. Bir kırmızı lakmus kağıdını alkali bir çözeltiye yerleştirdiğinizde, renk maviye döner. Diğer yandan, mavi bir lakmus kağıdını asidik bir çözeltiye yerleştirdiğinizde, renk kırmızıya döner. Son olarak, kırmızı veya mavi lakmus kağıdını nötr bir çözeltiye yerleştirdiğinizde, orijinal rengini korur. Bu basit yöntem, suyunuzun asidik, alkali veya nötr olduğunu hızlı bir şekilde belirlemenize yardımcı olabilir.

6. Dijital pH Metre

pH değerini test etmek için dijital bir pH metre kullanmak, en güvenilir test yöntemlerinden biridir. Bunun sebeplerinden biri, insan hatası için yer olmaması ve testiniz için renkli sıvılara ihtiyaç duyulmamasıdır. pH metreyi su örneğine daldırdığınızda, pH okumaları ekranda görüntülenir. Bununla da kalmaz; bir pH metre, su testiyle oynayan su içindeki kirleticileri de algılayabilir.

pH test şeritlerinin aksine, onların bir son kullanma tarihi yoktur veya saklama sorunları yaşanmaz. Ayrıca renk değişimlerine bağlı değildir. Suyun içine cam elektrodunu yerleştirdiğinizde, okumalar ekranında görüntülenir. Metrenin doğruluğundan emin olmak için, sabit bir pH çözeltisiyle test edebilirsiniz. Doğrulama sonrasında, elektrodu damıtılmış su ile yıkayın ve suyunuzu test etmeden önce temiz bir bezle kurulayın. Bu yöntem, suyunuzun pH değerini doğru ve hızlı bir şekilde ölçmenize olanak tanır.

Suyu Asidik veya Alkali Yapan Nedir?

Kit Kullanmadan Su pH Değerini Test Etmenin 6 Pratik Yöntemi

Su doğal olarak dağ buzullarından ve yağışlardan gelir. Daha sonra nehirler ve akarsulara doğru yol alırken birçok mineral toplar ve bu da suyu alkali hale getirir. Yer altı suyu, depolama durumuna bağlı olarak asidik veya alkali olabilir.

Su, örneğin asit yağmuru gibi kirlilik yoluyla asidik hale gelebilir. Bir diğer yol ise ters osmoz filtrasyonudur.

Su pH seviyeleri düzenli olarak izlenmeli veya test edilmelidir çünkü su kaynağına ve çevreye göre değişebilir.

Aşırı alkali veya asidik su tüketimi, uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir ve tüketimi uygun değildir.

pH su test kitlerinin mevcut olmasına rağmen, suyunuzun pH değerini test etmek için gördüğünüz DIY yöntemlerini de uygulayabilirsiniz. Bu basit ve etkili yöntemler, suyunuzun pH seviyesini belirlemenize yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir