Ph Nedir ve Önemi ;
Ph kelimesi, bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden bir ölçüdür. Açılımı “Power of Hydrogen” yani hidrojenin gücüdür. Vücuttaki hidrojen iyonu konsantrasyonun da bir ölçüsüdür.
PH kavramı ilk kez Danimarkalı kimyager Soren Peder Lauritz Sorensen tarafından 1909 yılında tanımlanmıştır. PH, hidrojen iyonunun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade ederek niceliksel bilgi sağlar. PH değerleri 1-14 arasında yer alır. 7 değeri nötr bir değerdir.
7 den küçük sayılar asidik, 7 den büyük olanlar ise alkali değerler olarak kabul edilir. Vücut için ideal değer ise 7.30- 7.45 aralığıdır. Bu değerler kan ve tükürük için ideal değerlerdir, cilt için ideal PH değeri 5.5, idrarda ise 6.0’dır. Eğer kandaki PH değerinde aşırı oynamalar olursa bu sağlık açısından sorunlar yaratabilir.
Vücudun Asidik Olması Hangi Problemlere Yol Açar?
Vücudun asidik olması genel sağlık durumunu olumsuz etkiler. Örneğin bağışıklık sistemini zayıflatır, hormon dengesini bozar ve enerji seviyenizi düşürür, kendinizi yorgun hissetmenize neden olur. Aynı zamanda da metabolizmanın düzgün çalışmasını engeller ve kilo alımı, obezite, diyabete gibi sorunlara yol açabilir.
Bunların dışında asidik ortam vücudun bir çok hayati organını olumsuz etkilemektedir;
Kalp Damar Sağlığı: Damarların tıkanmasına ve kandaki oksijen seviyesinin azalmasına neden olarak kardiyovasküler hasarlara neden olabilir. Kalp de ritim bozukluklarına yol açar.
Hücreler: Serbest Radikalleri harekete geçirip,hücrelerin zarar görmesine neden olur. Kanserli hücrelerin mutasyonuna katkıda bulunur.
Böbrek: Böbrekleri ve mesaneyi olumsuz etkiler, böbrek taşlarına yol açar.
Sindirim Sistemi: Sindirim sorunları yaratabilir. Midedeki asit ortamını arttırır, hazımsızlık, şişkinlik ve reflü şikayetlerine yol açabilir.
Solunum Sistemi: Solunum sistemini de olumsuz etkiler. Akciğerde mukus ve virüs birikimine neden olur. Astıma ve bronşite yol açar.
Kas ve Kemik Sağlığı: Başta kalsiyum olmak üzere alkali minerallerin seviyesini de olumsuz etkileyerek kemik kayıplarını hızlandırır .Osteoporoza neden olur. Romatoid ve Osteartrit olmak üzere iki önemli artrit türüne de yol açabilir. Eklem ve kas ağrılarına neden olur. Laktik asit depolanmasına neden olur. Kas hücrelerindeki glikoz ve oksijen metabolizmasının işlevini bozar, kaslarda düşük performansa neden olur ve kasları zayıflatır.
Cilt Sağlığı: Mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Cildi de enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır. Sivilceye, döküntelere ve çeşitli cilt problemlerine neden olabilir.