Arıtma cihazları, musluğunuzdan akan şebeke suyunuzun güvenilir olması için gerekli ve önemli sistemlerdir. Bu cihazlar sudaki bakteri, kimyasal kirleticiler ve toksik maddeleri azaltarak suyun kalitesini artırabilir; koku veya sertlik gibi sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.
Su arıtma cihazları seçimi ile ilgili düşünmeden önce, su kaynağınızın türünü ve kalitesini bilmenizde fayda vardır. Suyunuzdaki koku ve sertlik problemleri gözlemle tespit edilebilir, fakat bakteri ve kirleticilerin tespiti için laboratuvar testleri gerekir.
Eğer suyunuzda istenmeyen nitelikte mikroorganizmalar tespit edilirse, su kaynağınızdan gelen suyu arıtmanız için arıtma sistemleri kullanmanız gerekir. Bu yöntem doğal bir su kaynağı bulmaktan çok daha kısa ve ekonomik bir yol olabilir.Arıtma Cihazları
Arıtma Cihazları Türleri
Arıtma sistemleri satın almadan önce, hangi sistemin nasıl çalıştığını, hangi sorunlara çözüm olduğunu ve bakım süreçlerini bilmelisiniz. Bunlardan daha da önemlisi, suyu hangi kullanım alanı için arıtmak istediğinize karar vermelisiniz.
Kullanım amacınıza göre su arıtma sistemi tercihiniz de farklılaşabilir. Bu makalede tercihlerinize yardımcı olması adına, su arıtma sistemleri türlerini listeledik.
Dezenfeksiyon
Dezenfeksiyon ile arıtma sistemleri sırasında klorlama, pastörizasyon, ultraviyole ışık ve kaynatma gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerle suda bulunan ve bazı hastalıklara neden olabilecek türden zararlı virüs ve bakterilerin çoğu yok edilir.
Klorlama
Suyu klorlama yöntemi, klorun çok iyi bir dezenfektan olması sebebiyle tercih edilmektedir. Bilinen en yaygın, en eski ve ekonomik bir yöntemdir. Çoğu bakteri ve virüsü öldürme gücü olan klor, kimyasal bir ana pompa ile su kaynaklarına sürekli gönderilir ve oradan yaşam alanlarına dağıtılır. Bu pompa sık bakım gerektirir; düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Pastörizasyon
Pastörizasyon yönteminde sudaki bakteri ve virüsleri yok etmek için, su ısıtılır. Isı değişiminin ayarlanması durumu pastörizasyonu pahalı hale getirir.
Ultraviyole Radyasyon (UV)
Radyasyon ile arıtma yönteminde; düşük basınçlı cıva lambaları ultraviyole ışık üretir. Bu ışık sudaki zararlı mikroorganizmaları öldürmek için kullanılır. Fakat radyasyon patojenleri öldürür veya etkisiz hale getirirken; virüsler bu duruma dirençlidir.
Cıva lambalarının verimliliği zamanla azalır; yılda bir bu lambalar değiştirilmelidir. Ayrıca sudaki renk değişimi, bulanıklık ve organik kirlenmeler de ultraviyole iletimini engeller. Bu durumda bu yöntemin verimliliği güvenli olmayan seviyelere inebilir.
Kaynatma
Suyun 3 dk. kaynaması, suda hastalığa sebep olan organizmaları ve bakterileri öldürür. Ancak kaynatma, nitrat ve sülfatlar gibi inorganik safsızlıkları yoğunlaştırır.
Ayrıca kaynamış sudan karbondioksit uzaklaştığı için, suyun düz bir tadı olmaktadır.
Filtrasyon
Arıtma sistemleri içerisinde değerlendirilen filtrasyon sistemleri, sadece içme suyunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu durumda su kaynağınız temiz, kirlenmemiş ve içmeye uygun olmalıdır. Filtre sistemlerine örnek olarak, mekanik filtreler, aktif karbon filtreler, oksitleyici filtreler ve nötralize edici filtreler sayılabilir.
Mekanik filtreler genelde seramik, elyaf, kumaş gibi malzemelerden yapılır. Bu filtreler suda asılı duran, kum, silt, kil gibi organik maddeleri temizler. Suda çözünmüş, çok ince olan parçaları arıtamazlar; bu sebeple diğer arıtma ekipmanları ile birlikte kullanılırlar.
Aktif karbon filtreleri genellikle sudaki istenmeyen koku ve tatları, kalan klor fazlalığını ve organik bileşikleri gidermek için tercih edilmektedir.
Oksitleyici filtreler sudaki demir, manganez ve hidrojen sülfürü (çürük yumurta kokusunu) giderdiği için tercih edilebilirken; nötralize edici filtreler asidik suyu arıtır.
Ters Ozmoz
Ters ozmoz (RO) üniteleri sudan çoğu inorganik kimyasalı (tuz, metal ve mineral gibi), mikroorganizmayı ve birçok organik kimyasalı önemli miktarda sudan uzaklaştırır. Çağımızın en çok tercih edilen su arıtma sistemleridir.
Ters Ozmoz + Minerallendirme Arıtma Cihazları
Ters ozmoz (RO) üniteleri sudan çoğu inorganik kimyasalı (tuz, metal ve mineral gibi), mikroorganizmayı ve birçok organik kimyasalı önemli miktarda sudan uzaklaştırır. Arıtılan saf suyu iyileştirmek için FDA ve NSF sertifikalı mineral filtresi kullanarak suya Mg. Na, Ca ve K mineralleri suya geri kazandırılır. Aynı zamanda suyun alkali seviyesi arttırılır ve 8,5pH üzerinde -200mv ORp seviyesinde ionize su elde edilir.
Suyun Önemi
Suyun hayatımızdaki önemi çok büyüktür. Dünya üzerindeki en küçük mikroorganizmadan en büyük hayvanlara kadar tüm canlılar ve tabi ki insanlar yaşamak için suya ihtiyaç duyar. Suyun insan vücudundaki etkilerini bilmek için, biyolog veya sağlık uzmanı olmanıza gerek yoktur. Vücudunuz susuz kaldığında bunun etkilerini güçlü bir şekilde hissedersiniz. Vücut birkaç gün yiyeceksiz dayanabilir fakat susuz kaldığında hayati tehlike başlar.
Dolayısıyla suyun insan hayatındaki önemi de oldukça büyüktür.
İnsan vücut ağırlığının %60’ından fazlasını su oluşturur. Bu sebeple insan vücudunun günde 2-3 litre suya ihtiyacı olduğu konusu sık sık gündeme gelmektedir. Aslında bu miktar cinsiyete, kiloya ve yaşa bağlı değişkenlik gösterebilir. Vücudun su oranındaki %2’lik bir düşüş, vücutta kısa süreli hafıza kaybı, temel matematik işlemlerinde zorlanma, küçük yazılara odaklanma gibi dehidrasyon belirtilerine sebep olur. Gün içerisinde yorgun olmanın da sebebi vücudunuzun susuz kalması ve dehidrasyon kaynaklı olabilir.
Kısacası vücudumuz, vücut ısısını düzenlemeye ve diğer vücut işlevlerini sürdürmeye yardımcı olmak için su kullanır.
1. Vücut Isısını Düzenler
Sıcak ortamlarda terlediğimizde vücudumuz su kaybeder. Ter vücudu serin tutar ve ısıyı dengeler. Bu sebeple terle kaybettiğimiz suyu geri almazsak, vücut ısımız yükselir ve vücutta dehidrasyon başlar. Bu durum vücutta bulunan kalsiyum, potasyum, sodyum ve magnezyum gibi elektrolitler ile kan plazmasının seviyelerinin düşmesine sebep olur.
Bu durum yorgunluğa sebep olur, günlük hayatınız aksamaya ve üretkenliğiniz düşmeye başlar. Hatta bu durumda araç kullanmanız ciddi tehlike arz eder.
2. Bilişsel İşlevleri Destekler
Bilişsel işlevler; çevreyi algılamamızı, çevredeki bilgileri seçmemizi, depolamamızı, bu bilgileri geliştirerek yeniden ele almamızı sağlayan zihinsel süreçlerdir. Bilişsel formumuz için hidrasyon çok önemlidir. Eğer vücut susuz kalırsa odaklanmada zorluk, kısa süreli hafızada olumsuz etkiler gözlemlenebilir. Hayatımızda suyun önemi bu sebeple de oldukça büyüktür.
3. Dokuları, Omuriliği ve Eklemleri Korur
Eklemlerimizdeki kıkırdakların hareketi sağlaması için suya ihtiyacı vardır. Eklemler yeterli suya sahip olduğunda, kan ile beslenerek hareket işlevlerini yerine getirir. Eğer eklemler susuz kalırsa, bölgesel ağrılar başlar. Bazı sırt ağrılarının sebebi de budur.
Yeterli su tüketmeniz halinde, vücudunuz daha aktif olur ve eklemlerin iltihaplanması sonucu oluşan artrit rahatsızlığı önlenebilir.
4. Vücudumuzdaki Atıkların Atılmasına Yardımcı Olur
Vücudumuz bazı atıkları terleme, idrar yolu ve dışkılama ile dışarı atar. Vücut bütün bu işlemler sırasında su kullanır. Suyun hayatımızdaki önemi bu sebeple de oldukça etkilidir.
Terlediğimizde kaybettiğimiz sıvı, yeniden su ile vücuda alınır. Bağırsakların sağlıklı çalışması için suya ihtiyaç vardır. Böbreklerde taş oluşumunu engellemek için e bol su tüketmek gerekmektedir.
5. Fiziksel Performansımızı En Üst Düzeye Çıkarır
Çalışırken, spor yaparken veya sadece hareket halindeyken bol su içmek çok önemlidir. Kendimizi nemli tutmak aynı zamanda gücümüzü, gücümüzü ve dayanıklılığımızı da etkiler.
Çünkü su, enerji seviyemizi yükseltmeye, metabolizma hızını artırmaya yardımcı olur. Bir araştırmaya göre, 500 ml su içmek metabolizma hızını yüzde 30 artırabilir.
6. Su Genel Dehidrasyonu Önler
Dehidrasyon, vücudun yeterli sudan yoksun kalmasına verilen tıbbi bir terimdir. Su; vücudun bütün fonksiyonlarının başarılı şekilde gerçekleşmesi için gerekli olduğundan, vücudun dehidrasyona uğraması çok tehlikeli olabilir. Hatta ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Şiddetli dehidrasyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir:
- Beyinde şişme
- Böbrek yetmezliği
- Nöbetler
Dehidrasyonu önlemek için terleme, idrara çıkma ve bağırsak hareketleriyle kaybedilenleri yerine koymak için yeterince su tüketmek gereklidir.
Suyun Hayatımızdaki Önemi – Su Arıtma Cihazları
Bu maddelerden yola çıkarak, suyun önemini, vücudumuzun neden suya ihtiyacı olduğunu tıbbi sebepleri ile görmekteyiz. Kilonuza ve yaşınıza göre tavsiye edilen günlük su miktarınızı beslenme uzmanınızdan öğrenebilirsiniz. İhtiyacını olan su miktarı; yaşadığınız çevreye ve iklime, fiziksel olarak ne kadar aktif olduğunuza, herhangi bir sağlık sorununuz olup olmadığına bağlı olacaktır.
Nereye giderseniz gidin, su şişenizi yanınızdan eksik etmeyin. Vücudunuzun ihtiyacı olan oranda su tüketmeniz, sağlığınız açısından önemli bir rol oynar. Genelde vücut, bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar. İhtiyacınız olduğu anda yudum yudum içerek vücudunuzun su ihtiyacını karşılayın. Suyun hayatımızdaki önemi konusunu ciddiye alarak, düzenli su tüketin.
Alkali Su Nedir? Arıtma Cihazları
Alkali suyun, yaşlanma sürecini kısalttığına, kanser gibi kronik hastalıkları önlediğine dair birçok sağlık iddiaları vardır. Bu iddiaların sebebi alkali suyun, vücudun pH seviyesini düzenlemesidir.
Peki vücudun pH seviyesi neyi ifade eder? Bir maddenin asidik mi yoksa bazik mi olduğunu anlamanın yolu, pH değeridir. Eğer bir maddenin pH değeri, 7 altında bir değer ise, bu madde asidik; 7 üzerinde ise alkalidir. Alkali su ise; pH değeri 7 üzerinde, yani asiditesi düşük bazik su demektir.
Alkali su, içme suyundan daha yüksek bir pH değerine sahip olduğu için; bu suyun vücuttaki asidi nötralize ettiği düşünülmektedir. Ancak pH değeri, suyun alkali olması için tek başına yeterli bir kavram değildir.
Alkali su; pH değeri dışında ayrıca, alkali mineraller ve negatif oksidasyon azaltma potansiyeli (ORP) içermelidir. ORP, suyun antioksidan olarak hareket etme yeteneğidir; ORP değeri ne kadar negatifse, su o kadar fazla antioksidandır.
Alkali Suyun Faydaları Nelerdir?
Sağlık uzmanları düzenli ve bol miktarda su içmenin öneminden sürekli bahseder. Peki bu tükettiğimiz suyun içeriği, kalitesi sağlığımızı nasıl etkiler?
Alkali suyun sağlığa faydalı olduğu iddiaları destekleyici çalışmalar hala devam ederken, yararlı olduğunu öne süren birkaç çalışma da vardır.
Örneğin, 2012’de yapılan bir araştırmada, alkali su içmenin asit geri akışına neden olan pepsin enzimini devre dışı bırakmaya yardımcı olabileceği bulundu. Diğer araştırmalarda alkali iyonize su içmenin yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolü olan kişiler için faydaları olabileceği bulundu.
Bunların dışında alkali su tüketmenin,
- Bağışıklık sistemi desteği sağladığı,
- Nemlendirme, cilt sağlığı ve diğer detoksifiye edici özellikler sağladığı,
- Kilo kaybını desteklediği,
- Kanser direnci sağladığı düşünülmektedir.
Alkali Su Nedir Nasıl Elde Edilir?
Günlük ortalama 2-3 litre arıtma cihazları su tüketmemizi önerilirken, hangi tür suyu tüketeceğimiz konusu hala tartışılmaktadır. Gün içerisinde işte, evde bulunan suyun kalitesini çok da sorgulamadan su tüketmekteyiz. Oysa son günlerde artık normal sudan ziyade, sağlığa faydalı işlevsel su tüketimi konuşulmaktadır.
En çok bahsi geçen işlevsel su ise alkali sudur. Normal içme suyunun pH’ını ortalama 7 kabul edersek; alkali suyun pH değeri 7’nin üzerindedir. Bu durumun alkali suyu normal suya göre daha kaliteli yaptığına dair birçok araştırma vardır.
Alkali suyu evde elde etmenin birkaç yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi limonlu su ile alkali su yapımıdır. Limon aslında asidik bir meyve iken, vücutta sindirilirken alkali hale gelmektedir. Bu sebeple 1 litre suya katacağınız 1 adet limon ile hem lezzetli hem alkali bir su elde edebilirsiniz.
Limonu ister sıkın, isterseniz ince ince ince dilimleyerek suyunuza ekleyin.
İkinci bir yöntem ise karbonat ile alkali su yapımı…Hemen hemen herkesin mutfağında, pasta ve kurabiye türü yiyecekler yapmak için karbonat bulunmaktadır. Alkali su elde etmek için bu karbonat kullanılabilir.
Normal içme suyunu alkali suya çevirme yöntemlerinden biri de pH damlaları… Bir bardak suya birkaç damla eklemeniz halinde alkali su elde edebilirsiniz. Bu damlalar boyut itibari ile de ofis gibi gittiğiniz her yere kolayca taşınabilir olduğu için de tercih edilmektedir.
Son bahsedeceğimiz en etkili yöntem ise su arıtma + minerallendirme cihazları… En verimli alkali su elde etme yöntemi, su arıtma + minerallendirme cihazı kullanmaktır. Bir su arıtma + minerallendirme, suyu yüksek performanslı filtre sistemi ile hem arıtır hem de elektrokimyasal süreç sebebiyle suyun mineral yapısını bozmadan, en verimli, sağlıklı, güvenilir alkali suyu elde etmenizi sağlar.
Alkali su arıtma + minerallendirme Arıtma Cihazları suyun mineral yapısını bozmadığı için, bu yararlı maddelerin vücuda kazandırılmasını sağlar. Magnezyum, kalsiyum açısından zengin su tüketildiğinde kemikler güçlenir ve osteoporoz riski azalır. Vücutta bağışıklık sisteminin etkinliği artar; vücutta stresin sebep olduğu asit miktarını azaltır. Bu antioksidan özellik ile birçok rahatsızlık önlenirken, hücre yaşlanması ve dolayısıyla yaşlanma gecikir.